Raskas musiikki jääkiekossa – ja toisinpäin

Joku vääräleuka on joskus todennut, että ”jääkiekko on maailman tarkimmin tilastoitu häiriökäyttäytymisen muoto”. Tokihan se sitähän onkin, mutta siinä hyväksi tuleminen vaatii vuosikausien työn. Ehkä juuri siksi heavymetallin ja muun raskaamman musiikin samanlaista omistautumista ja taitoa vaativa kontrolloitu aggressio sopii jääkiekkoon niin hienosti. Tässä artikkelissa luomme lyhyen katsauksen lätkän ja raskaan musiikin yhtymäkohtiin.  Aloitetaan päivänselvimmästä yhteydestä…

 

1.  erä: Jäähallimusiikki

Kerrottakoon nyt heti alkuun niille molemmille hevifaneille, jotka eivät koskaan ole jääkiekko-ottelua paikan päällä hallissa käyneet katsomassa, että jäähallimusiikki tuntuu olevan globaalisti yhdestä puusta veistettyä. Jäähalleissa soivat kaikkialla ne iänikuiset KISSit, AC/DC:t ja Queenit.  Joidenkin hallien ”rink musicin” laatijat ja jäähallitiskijukat laittavat hommaansa sen verran enemmän panostusta, että musan on ajateltu sopivan pelitilanteisiinkin, kuten esimerkiksi vierasjoukkueen pelaajan jäähylle joutuessa ämyreistä saattaa jyrähtää George Thorogoodin "Bad To The Bone" ja kotijoukkueen jäähystä vastaavasti esimerkiksi Disturbedin "Warrior". Yleensä hallimusiikki on kuitenkin aina sitä yhtä ja samaa, paitsi tietenkin…

 

2. erä: Kannatuslaulut

Useat jääkiekkojoukkueet ovat joko saaneet tai teettäneet kannatus- tai maalilaulunsa raskaan musiikin artisteilla. Suomen olosuhteissa näistä tunnetuin taitaa olla Oulun Kärpille 2003 tehty Sentencedin ainoa suomenkielinen kappale "Routasydän", jonka riimistä "sisu, veri ja kunnia" saatiin aikaiseksi pienoinen natsiselkkauskin. Aika kaukaahan se piti hakea, mutta jos kukkahatun oikein syvälle omaan päähäni kiskon, eikö saman selkkauksen saisi halutessaan aikaan myös JYPin "Punainen musta valkoinen" -kappaleesta? Mutta sepä ei olekaan raskasta musiikkia eikä siksi koko aikaa mikroskoopin alla.

 

Kuuluisien metalliartistien tekemistä lätkäjengien kannatusbiiseistä tunnetuin taitaa kuitenkin olla Megadethin "Risk" -albumilta löytyvä "Crush ’Em". Kappaleen tekijä Dave Mustaine sanoo kirjoittaneensa kappaleen yleispäteväksi urheiluhymniksi, mutta mainitsee samaan hengen vetoon olleensa "läpeensä kyllästynyt kuulemaan joka kerta Gary Glitteriä, kun joku [NHL-seura Phoenix Coyotesin (nykyisin Arizona Coyotes) pelaaja] onnistui maalinteossa."

Metalliartistit ovat tehneet myös (onneksi todella vähän) jääkiekkoaiheisia kappaleita. Niistä tunnetuin saattaa olla pakanametallilegenda Bathoryn käsittämätön harha-askel, "Sudden Death", jota on tuomarinpilli- ja videopeliurkurisämpleineen helppo luonnehtia myötähäpeän multihuipennukseksi:

Highstick you right between the eyes you yank me in the face
It's kill or be killed them or us keep up the pace
Your legs all numb you gasp for air and still the game is tied
Get those laced up stinkfeet movin'you're sure you're gonna die

If so far you think this was as close you've been to hell
I suggest you better wait 'til the third period to tell

Ei hyvänen aika sentään.

 

3. erä: Maalivahtien maskien hevitribuutit

Ensimmäinen NHL-maalivahti, jonka kasvosuojuksessa oli yksiselitteisiä hevitunnuksia oli Dallas Starsissa, St. Louis Bluesissa ja Calgary Flamesissa torjunut tsekki Roman Turek (alla). Hänen jokaisessa NHL-maskissaan komeili Iron Maidenin maskotti Eddie.

Sama hahmo on myöhemmin seikkaillut muun muassa Chris Masonin maskeissa läpi miehen koko uran, St. Louisin (The Number Of the Beast -teemalla), Nashville Predatorsin (Powerslave) ja Winnipeg Jetsin (Aces High) väreissä.

Edelleen supersuositussa Eddiessä pysyäksemme, jonkinlainen Suomi-jengainen kötöstys Piece Of Mindin Eddiestä ”komisti” myös turkulaisen Jani Hurmeen kasvosuojusta tämän Ottawa Senatorsin vuosien aikana.

 

Yksi bändejä rajusti promottanut entinen NHL-vahti oli myös reissumies Jason LaBarbera (yllä), joka ehti ”Big Showssa” urallaan torjua kuuden NHL-seuran väreissä. Miehellä oli niin raju Metallica-obsessio, että hänen kypäriinsä päätyivät muun muassa yhtyeen jäsenten muotokuvat (Vancouver Canucks) ja jopa umpihirveän St. Angerin kansitaide (Phoenix Coyotes). Samaisen miehen Los Angeles Kingsissä käyttämästä maskista tosin löytyy myös AC/DC:n Angus Young.

Edmonton Oilersissa, Los Angelesissa ja Montreal Canadiensissa pelanneen Ben Scrivensin padassa puolestaan komeili kanadalaisen punkyhtye alexisonfiren maskotti (oik.). Scrivens on tehnyt kypärillään kunnianosoituksen myös sittemmin edesmenneelle Motörhead-ikoni Lemmy Kilmisterille (yllä).

Nykyisin Phoenix Coyotesin maalivahtivalmentajana toimiva Sean Burke puolestaan piti muun muassa Led Zeppelinistä. Samaa yhtyettä diggaili Pittsburgh Penguisissa pelannut Brent Johnson (alla), jonka leukaa koristivat yhtyeen jäsenten symbolit.

Mutta ei kaikilla NHL-veskareillakaan, niin supersankareita kuin ovatkin, voi olla hyvä musiikkimaku, Siitä todisteeksi käyvät Carolina Hurricanesin pitkäaikainen ykkösvahti Cam Ward (alla), joka ilmeisesti pitää Nickelbackista.

Suomessa maalivahtien rokkimaskit ovat harvinaisempia, mutta ainakin nyt KalPassa torjuvan Niko Hovisen naamarista on joskus löytynyt Kurt Cobain (oik.).

Viimeksi NHL-kaukaloissa on maalivahdeista näkyvästi liputtanut ruotsalainen Buffalo Sabres vahti Robin Lehner, jonka maskeissa komeilee In Flamesin maskotti Jesterhead (alla).

Mutta onpa jääkiekkokin puolestaan sulautunut raskaan musiikin sekaan. Bostonilainen hardcore-yhtye Slapshot leikitteli jääkiekkoteemoilla pitkin uraansa ja joskus sitä kutsuttiin myös ”hockeycoreksi”. Yhtyeen 2001 ilmestynyt kokoelma-albumikin totteli nimeä ”Greatest Hits, Slashes and Crosschecks”.

Uuden NHL-kauden alkuun ei ole enää kuin pari viikkoa. Sitä odotellessa parhaat pelit tarjoaa Nettikasinot.

Mutta ovatpa juuri kasvosuojukset seikkailleet toiseenkin suuntaan. Syvemmälle kulttimetalliin sukeltaneet tunnistanevat saksalaisen kakkosdivisioonan thrash metal -yhtye Exumerin maskotin, The Halloween Guyn (yllä), joka komeilee Jason Voorhees -tyylisessä maskissa.

Voimakkaasti tuunattu vanhanaikainen lätkämaski oli myös kuopiolaisen Chaosweaverin solistin, Cypher Commanderin, anonymiteetin suojana (oik.).

Se taas, paljonko kahdella viimeisellä esimerkillä on tekemistä jääkiekon ja paljonko esimerkiksi kasvottomia ja naamioituja murhamiehiä vilisevän kauhukulttuurin kanssa, on kokonaan toisen artikkelin aihe...

 

Lukukertoja : 1583   Palaa »