Lemmy Kilmisterin Motörheadin ulkopuoliset seikkailut

Motörheadin keulakuvan, Lemmy Kilmisterin kuoltua rockmaailmaan jäi ammottava aukko. Lemmy, värikkäästä päihdehistoriastaan huolimatta kuolemattomalta ja ikuiselta vaikuttanut rockjumala antoi periksi syövälle 70-vuotiaana ja lähti kuten oli elänytkin, omilla ehdoillaan. Kilmisterin perintö kuitenkin elää Motörheadin pitkässä diskografiassa, jossa riittää kyllä kuuneltavaa, ja miestä voi muistaa myös katselemalla vuonna Greg Olliverin ja Wes Orshoskin vuonna 2010 julkaistun, mainion Lemmy - 49% Motherf**ker. 51% Son of a Bitch -dokumentin.

Kun yhtyeen pitkäaikainen rumpali, sittemmin Scorpionsin patteriston taakse istuutunut Mikkey Dee, ilmoitti Kilmisterin edesmentyä Motörheadin lopettavan, ainoastaan Motörheadille omistautuneelle faniarmeijalle jäi kuitenkin muutakin kuunneltavaa kuin Motörheadin laaja katalogi. Lemmy ehti tehdä, niin pääyhtyeensä rinnalla kuin sitä ennenkin paljon muutakin kuulemisen arvoista musiikkia ja muuta mielenkiintoista? Artistien luottelo, joiden kanssa edesmennyt Mr. Kilmister teki yhteistyötä on todella laaja.

Aloittakaamme aiheen edes suppea purkaminen jo ajalta ennen Motörheadia…

 

The Rockin' Vickers

Lemmy soitti beatrock -yhtye The Rockin’ Vickersissä vuosina 1963–1967. Siihen aikaan nimellä Ian Willis vaikutti vielä kitaristina. Näytekappaleemme on vuodelta 1966, The Kinksiltä lainattu, nimituottaja Shel Talmyn tuottama "Dandy". 

 

Hawkwind

Lemmyn seuraava merkittävämpi etappi oli vuonna 1969 perustettu spacerock-yhtye Hawkwind, jonka ura jatkuu vielä tänäkin päivänä. Kilmister liittyi bändiin basistiksi vuonna 1971 ja erotettiin neljä vuotta myöhemmin, kun hänet yhtyeen Pohjois-Amerikan -kiertueella ollessa pidätettiin Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla (silloin vielä laillista) amfetamiinia hallussaan. Hawkwind joutui basistin pidätyksen vuoksi peruuttamaan muutaman keikan ja päätti erottaa basistinsa tämän "yhtyeeseen sopimattomien elämäntapojen vuoksi." Laajasti tunnettu legenda tosin väittää, että psykedeelisiin päihteisiin kovasti mieltyneessä yhtyeessä Lemmy käytti muiden mielestä "vääriä aineita." Lemmy-aikakauden suurimmaksi hitiksi Hawkwindille jäi "The Psychedelic Warlords (Dissapear In Smoke)" vuodelta 1974.

Välittömästi Hawkwind-potkujensa jälkeen Kilmister perustikin uuden yhtyeen, jonka hän nimesi viimeisen Hawkwindille kirjoittamansa biisin mukaan Motörheadiksi.

 

Lemmy ja videopelit

Pitkän ja legendaarisen Motörhead-uransa aikana Lemmystä tuli suosittu vierailija lukuisten artistien levyillä ja videoissa, sekä jopa elokuvarooleissa ja videopeleissä. Lemmy oli tunnettu videopelien ystävä ja muun muassa esitti Kill Masteria (Kilmister-Kill Master, get it) maailman hevirokeimmassa pelissä "Brütal Legendissä."

Kuuleman mukaan syöpää potenut Lemmy jopa kuoli kotonaan lempipelinsä, Sunset Stripin -kotinsa läheisestä, rokkareiden suosimasta Rainbow Bar & Grill -ravintolasta lainatun videopokerin ääreen. Mikäpä olisi siis mainiompi tapa kunnioittaa mestarin muistoa kuin kokeilla NetEntin toteuttamaa Motörhead-videokolikkopeliä. Jos peli miellyttää, voit yksin tein nauttia ilmaiskierroksia ilman talletusta Slotsia.comista.

 

Lemmy muiden artistien albumeilla ja videoissa

Niin paljon kuin Lemmy ehtikin vierailla sittemmin legendaaristen(kin) artistien levyillä, niihinkin liittyy disinformaatiota, kuten se väite, että Lemmy olisi vieraillut vuonna 1977 Sex Pistolsin videolla ”Holidays in the Sun”. Väite löytyy Wikipediastakin, mutta voinemme olla yhtä mieltä siitä, että kohdassa 1:33 keikkaa katseleva kaveri ei ole Lemmy.

Sen hyväksyttyämme, kunnian ensimmäisestä Lemmyn vierasslotista saa suomalaisartisti, Hurriganesista tuttu kitarasankari Albert Järvinen jonka maksisinkulla ”Countdown” Lemmy laulaa. Hän myös tuotti singlen. Harvinaisesta maksista pyydetään tänä päivänä Discogsin arvioiden mukaan 50–100 euroa.  

Toinen suomalaismuusikko, joka on saanut Lemmyn albumilleen, on koko kansan rakastama Michael Monroe. Lemmy vierailee tämän vuoden 2011 "Sensory Overdrive" -levyllä kappaleessa "Debauchery As A Fine Art."

Videolla merkittäviä Lemmy-cameoita nähdään muun muassa Motörheadin ja AC/DC:n boogieperintöä korskeasti jatkavan, Provinssirockissa 2017 soittava australialaisyhtye Airbournen videolla Runnin’ Wild…

…ja hiljattain Helsingissä vierailleen Foo Fightersin “White Limo” -pätkässä.

Lukukertoja : 3232   Palaa »