-->
13.03.2017, 00:00:01
Musiikki parantaa aivoterveyttä - viikko 11 on aivoviikko

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys järjestää toisena vuonna peräkkäin ”Musiikki parantaa aivoterveyttä”-kampanjan kansallisella Aivoviikolla (vko 11). Viime vuonna mukana oli kanta-hämäläisiä artisteja (Turisas, K-System ja Heidi Kyrö), mutta tänä vuonna yhdistys on laajentanut piiriään ja mukaan kampanjaan on saatu Neljä Ruusua, Stam1na sekä Raptori. Myös tänä vuonna kampanja keskittyy pääosin sosiaaliseen mediaan tarkoituksenaan tavoittaa eri ikäluokkia ja tuoda heille tietoa aivoterveydestä.

Musiikin vaikutusta aivoterveyteen on tutkittu pitkään. Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat saivat selville, että mielimusiikki käynnistää aivojen palkitsemisjärjestelmän – sen saman, joka tekee ruoasta ja seksistäkin nautinnollista.

Muistisairaiden kohdalla huomattiin, että musiikki, joka on ollut rakasta Alzheimer-potilaalle ennen sairastumista, rauhoittaa tämän oloa myöhemminkin. Vertailu osoitti, että mielimusiikki hillitsee muistamattomalla hämmennyksen aiheuttamaa kiihtyneisyyttä paremmin kuin perinteinen rentoutusmusiikki. Musiikki on silta kadonneisiin muistoihin, sillä se aktivoi niihin taltioituneet tunteet. Näin musiikilla voidaan kohentaa muistisairaan turvallisuuden tunnetta ja luottamusta.

Hoitotahtoon voi kirjoittaa mitä musiikkia haluaa kuunnella esim. palvelutalossa silloin kun muistisairaus on niin pitkällä, ettei toimintojaan pysty kontrolloimaan. Kun hoitohenkilökunnalla on tiedossa asiakkaan lempimusiikki, tätä tietoa pystytään hyödyntämään yksilöllisessä hoidossa ja konfliktien ratkaisussa.

On myös mielenkiintoista miettiä millainen musiikki soi palvelutaloissa 20 vuoden päästä.

Kampanjassa on mukana yrityksistä Cumulus Resort Aulanko, Fresno American Diner, Levymekka, Soitinhuolto J. Kunnas sekä Nalleturva. Festareista mukana on Tuska Open Air Metal Festival, Nummirock, Puistoblues, Go90’s, John Smith Rock Festival, Satama Festival sekä Simerock.

www.muistiaina.fi | www.muistiliitto.fi | www.eloisaika.fi | https://www.facebook.com/Kamutieto/

Kerro kaverille Palaa »
Bookmark and Share