Kaihoro
Haastatteluni Kaihoro-yhtyeen laulaja Markun kanssa alkoi hiukan huonoissa merkeissä: olimme istuneet viitisentoista minuuttia saman kuppilan eri päissä sadatellen toistemme kykenemättömyyttä pitää aikatauluja. Viimein juttuun päästyämme mies paljastui kuitenkin yhtä välittömäksi, kuin Kaihoron riffirikas rock n´roll on väkevää.
Miten Kaihoro sai alkunsa?
Markku: Tämä bändihän on perustettu silleen, että Total Devastation -yhtyeen konemies ja laulaja erään dokausreissun aikana alkoivat miettiä, että perustetaanpa vitun tiukkaa rokkia soittava bändi. He valitsivat sitten itse loput äijät yhtyeeseen sen perusteella, kuka on heidän tuntemistaan paras rumpali ja niin edelleen. Minuakin sitten pyysivät mukaan.
Millaista taustaa Sinulla on laulamisesta?
- Laulan myös Manitou-yhtyeessä, siinä se tausta. Eräässä arvostelussa verrattiin Dee Snideriin, mikä oli sinänsä hämmentävää, mutta kuitenkin kohteliaisuus, heh.
Miten lokeroisit musiikkianne? Onko se stoneria?
- Ei se ihan perinteistä stoneria ole, kuitenkin on niin vahvat nuo hevitaustat. Kun meidän ekasta demosta tuli arvio tuonne Imperiumiin, ne olivat myös sitä mieltä, ettei tää ole stoneria. Metallia rockvaikutteilla, sanoisin ennemmin. Toisaalta on tosi vaikea itse lähteä lokeroimaan.
Minun mielestäni siinä oli ainakin paljon sellaista vanhaa Corrosion Of Conformity -meininkiä sekoitettuna Black Sabbathiin. Mitäs tällaisesta vertauksesta ajattelet?
- COC? En ole kuullutkaan... Joo, en tiedä, samainen Imperiumin arvostelija vertasi sitä Alabama Thunderpussy -meininkiin. Kuka löytää mitäkin, ja se on ihan positiivista. Eli kaikki käy, kunhan ei J. Karjalaiseen verrata, heh.
Minkälaista musaa Sä itse kuuntelet, mistä revitään tämän nimenomaisen tyylin vaikutteet?
- Äääh, mullakin on musamaku niin laaja. Sanotaan, että Björkistä Sepulturaan ja kaikki siltä väliltä. Varmaan suurimmat vaikuttajat henkilökohtaisesti on Iron Maidenin kaks ekaa levyä, sieltä lähtee, sitten tietenkin vanha kunnon AC/DC ja nämä. Pappameininkiä lähinnä, seiskyt-kahdeksankytluvun henkeen. Hakulin veljekset ja Harrihan kuuntelevat myös rankempaa esim. vanhaa death metallia.
Mitenkäs teidän biisintekoprosessi toimii? Sinä asut Helsingissä, muut asuvat idässä päin ja pari jäsentä soittaa lisäksi Total Devastationissa.
- Niin, Harri soittaa sekä Kaihorossa, Total Devastationissa että Omnium Gatherumissa. Se on periaatteessa Kaihoron päämies, mutta se on niin kiireinen, nyt kun Omnium Gatherum on kiertueella. Ja Total Devastation on ollut äskettäin studiossa levyn teossa. Kaihoron kanssa on vähän hiljaista, tungetaan väliin aina kun ehtii. Se on enemmän niinkuin terapiaprojekti, varsinkin Harrille, vaikka luulisin, että se kaikista eniten diggaa tuollaista Kaihoro-musaa.
Mutta kumminkin tulee biisejä tehtyä?
- Joo, Hakulin veljekset on sellaisia säveltäjäkoneita. Ne asuu kimpassa Subaru Justin kanssa, kaksi parrakasta miestä ja pieni punainen auto, heh. Ne tekee pahoja riffejä, ja itse yritän tehdä melodiat ja sanoitukset niin pitkälle kuin mahdollista. Sovituspuoli tehdään kuitenkin kimpassa. Sitten kun treenataan, treenataan myös kunnolla, sellaisia koko päivän treenejä.
Aika nopeaan tahtiin taidatte tehdä kappaleita?
- Juu, itse asiassa ekan demon biisit tehtiin ekoissa treeneissä ja heti sen jälkeen mentiin studioon. Sinänsä aika häiriintynyttä meininkiä, heh, ja ehkä sen on kuultavissa siitä ekasta levystä myös. Ei ole tuotettu kovinkaan pitkälle. Eikä tuo meidän musiikki vaadikaan mitään ylituotettua soundia, että sellainen Orange Goblin -soundi toimii kyllä aivan yhtä hyvin. Se meillä olikin mielessä, että seuraavalla kerralla äänitetään kaikki pohjat livenä, kuitenkin välittyy se energia paremmin sillä tavalla.
Entäs sanoituspuoli, mistä ideat syntyvät?
- Ideat tulevat kyllä kaikilta sanoituksiin, ei jaksa mitään rakkauspaskaa laulaa. Sanat kertovat omalla Volvolla ajelusta ja siitä, kuinka käydään paskaisella veneellä kalassa. Kuten sanottua, häiriintynyttä meininkiä.
Mistä esimerkiksi Milktruck Suicide ja Spank-O-Rama -kappaleiden sanat ovat saaneet alkunsa?
- Joo, se itse asiassa perustuu tositapahtumiin. Basisti ajaa öisin maitorekkaa Kotka-Kouvola-välillä. Joku jätkä oli sitten tehnyt itsarin hyppäämällä basistin kollegan maitorekan eteen. Ne oli sitten lähteneet porukalla dokaamaan ja suremaan tapahtunutta. Eli se on ihan tositarina. Spank-O-Rama on sitten kyllä ihan pilke silmäkulmassa tehty kappale.
Kaihoro on ainakin kylännimi Bad Taste -leffassa, sieltäkö nimenne on napattu?
- Sieltä se on. Samaiset perustajajäsenet päättivät nimen, ja sitten ei paljon kyselty, heh. Eipä sillä sen syvällisempää merkitystä. Kyllähän tuo nimi hieman herättää ihmetystä, että mitä se tarkoittaa. Loistavaahan ohjaaja Jacksonin tuotanto on, ei siinä mitään.
Miten uusi platta on otettu vastaan?
- Itse asiassa aivan älyttömän hyvin. Paljon ylistystä on tullut, ei ole mitään pahaa sanottu missään. Arvosteluja ei sinällään vielä ole ehtinyt tulla, mutta palautetta muuten kylläkin. Levyhän on masteroitu FinnVoxilla ja äänitetty Stadian taiteen ja viestinnän osastolla, omaa käsityötä periaatteessa. Aina jälkikäteen tulee jotain juttua, mikä harmittaa, mutta olen kyllä tosi tyytyväinen jälkeen.
Entäs Kaihoron tulevaisuus?
- Tällä hetkellä on käynnissä kova promootiomeininki Eurooppaan: Saksaan, Ruotsiin ja Englantiin. Itse asiassa on tullut esimerkiksi sellaista palautetta, että siinä on liian hyvä soundi, eikä kenelläkään ole varaa tehdä meille levyä. Onkohan tuo vain sanojen kaunistelua vai mitä se tarkoittaa, hmm. Voisihan tuon tehdä itsekin, kun tuolla Sonic Pump -studioilla freelancerina tehdään.
Jos hyvä rock n´ roll yhtään iskee, kannattaa epäröimättä tilata Kaihoron uusin viiden kappaleen demo nimeltään "Second To None". Sitä saa kaikkein helpoimmin osoitteesta www.kaihoro.cjb.net. Arvostelu demosta löytyy Imperiumin arviosivuilta.
© Imperiumi MMVII. Teksti: Juhani Pitkänen   Kuvat:
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 5121 Palaa »