Nicole
Nicolen tähti on ollut nouseva viime vuosina. Bändi tunnetaan periksi antamattomasta työmoraalistaan: levyt julkaistaan oman Biotech Recordsin kautta ja ohessa kaupan hyllyihin on ilmestynyt kaksi DVD-julkaisuakin. Uusi Tasavalta-DVD ilmestyi uuden, kovasti kehuja saaneen levyn Sivu Syyttömistä kanssa samana päivänä. Nyt on tovi julkaisuista jo vierähtänyt ja aika tehdä yhtyeen kanssa pieni tilannekatsaus. Laulaja Ilkka Laitila ja kitaristi Olli Ketola kertovat mietteitään leirinsä tapahtumista.

Nyt pari kuukautta levyn ja DVD:n julkaisun jälkeen ovat pahimmat pölyt laskeutuneet. Mitkäs ovat päällimmäiset fiilikset, kun katsoo taaksepäin paria viime kuukautta?

I: - Kiitos kysymästä, oikein hyvät on fiilikset, ja nyt varsinkin kun on näitä uusia ralleja päässyt jo soittelemaan livenä ja ne tuntuvat vielä toimivan todella mallikkaasti.Listallakin Nicole kävi mukavan korkeilla sijoilla. Yllättikö moinen vai tuliko pettymys? Odotukset kuitenkin varmaan oli itsellännekin johonkin asetettu?

I: - Kyllä se levyn 11. sija meikäläiselle tuli ainakin ihan puskista. Pieni toive oli, että saattaisi olla saumat kahdenkymmenen joukkoon, mutta näin hyvin kävi ja suuri kiitos siitä faneille, jotka levyä jaksoivat odottaa.

O: - Joo täytyy kyllä sanoa, että hurjalta tuo vieläkin kuulostaa, että se noinkin korkealle nousi. Harvassa ovat ne mättölevyt, jotka ovat tuota korkeammalle tänä vuonna nousseet, että siinä mielessä saa olla kyllä myös hieman ylpeä, ja kiittää vannoutuneita kuuntelijoita.
Onko keikoilla vastaanotto ollut innokkaampaa aiempaan verrattuna? Toki intohimoisia faneja on varmasti aina ollut, mutta onko porukkaa ilmaantunut enemmän paikalle tai vaikuttaako, että yhä useammat tulevat uteliaina tsekkaamaan, että mikäs ihme se Nicole oikein on? Ainakin maaliskuussa On The Rocksissa oli varsin mukava vastaanotto keskellä viikkoakin.

I: - Sanotaanko näin, että uuden levyn myötä on keikoilla näkynyt enemmän näitä karvaisia hevimiehiä, jotka ovat aikaisemmin saattaneet kuvitella Nicolen liian kevyeksi. Ja kyllä nuo listasijoitukset varmaan jonkin verran uteliata naamoja keikoille tuo, ollaanhan me silti vielä vähän –”mikävitunnicole?”Levyntekoprosessissa oli Ollin mukaan hieman eroa kahteen aiempaan levyyn. Armottomampi ja vähemmän hitti-potentiaalinen ilmaisu ei silti ollut suunnitelmallista.

I: - Tällä kertaa itse sävellystyö syntyi suurimmaksi osaksi reenikämpällä jamitellen koko bändin voimin, kun puolestaan edellisellä lätyllä hoidettiin Ollin kanssa suurin vastuu säveltämisestä. Ei meillä mitään tiettyä linjaa levylle ollut mietittynä. Ainoastaan sen mukaan toimittiin, että jos joku meistä ei tietystä jutusta tykännyt, heivattiin se suoraan roskakoriin. Levystä tuli nyt tällainen ja tämä linja nyt näyttää mielestäni sopivan meille todella hyvin.Puhtaat laulutkin karisivat aika huolella pois…

I: - Kyllä niitä muutamaankin eri biisiin koitettiin, mutta todettiin sitten parhaaksi jättää ne pois, koska murinameininki toimi kappaleissa niin paljon paremmin.Nicole ei peittele esikuviensa vaikutusta musiikkiinsa. Ilmeisesti usko omaan tekemiseen on sen verran kova, ettei paljon hetkauta, jos joku moisesta häiriintyy.

O: - Kun me neljä soitetaan yhdessä jotain, kuulostaa se aina Nicolelta. Mutta se nyt on vaan niin, ettei vaikutteita voi kiistääkään, jos musiikki voidaan lokeroida samaan tyyliin esikuvien kanssa. Vaikeaa se on grindi-bändinkään sanoa, ettei kuulosta yhtään Rotten Soundilta, eikö vain?
Nicolen toinen DVD-julkaisu, Tasavalta, sai päivänvalonsa levyn kanssa samaan aikaan – kauppa kävi ja eka painos menikin loppuun alta aika yksikön. Ollin mielestä musiikki-DVD:lle on kysyntää.

O: - Olihan sekin kova yllätys. Ei mulla ollut oikein käsitystä siitä, miten paljon suomessa myydään musa-DVD -levyjä, mutta näköjään kiinnostus bändien visuaaliseen tuotantoon näyttää lisääntyneen paljon viimeisen parin vuoden aikana.DVD:n ja Provinssi-keikan koostaminen oli ilmeisesti työläs taakka?

O: - Käytin kuvan leikkaamiseen ihan tolkuttoman paljon aikaa, jotta sain siitä sen näköisen kuin miltä se DVD:llä näyttää. On myös erittäin vaikea leikata omaa materiaalia, kun kaikesta omasta tekemisestä olen aina niin perkeleen kriittinen. Ongelma festivaalikeikkojen taltioinnissa yleensäkin on vielä se, ettei pääse itse vaikuttamaan etukäteen koko toteutukseen ja näin ollen mennään siis kokonaan festivaalin ehdoilla. Kun valoja ei pääse ruuvaamaan, eikä esim. soundcheckiä voi tehdä ollenkaan, tekee se tällaisen keikan äänen ja kuvan taltioinnin ja jälkikäteen koostamisen melko hankalaksi. Onneksi YLE tekee sen tänä vuonna meidän puolesta, koska en jaksaisi kyllä samaa hommaa enää ikinä!Julkaisu on täysin vertailukelpoinen monien isompien maailmanyhtyeiden julkaisuihin. Onko suunnitelmissa jatkaa DVD-perintöä taas parin vuoden päästä?

Haluaisin ainakin vielä hetken kuvitella, ettei DVD-julkaisua tehdä enää ikinä, mutta se toive taitaa muuttua haaveeksi jo hyvinkin pian. Kuten aiemmin totesin, mulla on itselläni sellainen käsitys, että kuuntelijat haluavat saada bändeiltä koko ajan enemmän myös visuaalista tuotantoa, kuten esimerkiksi livekeikkoja ja muuta videomateriaalia. Pelkkä levyjen tekeminen ja yhden live-DVD:n julkaiseminen kymmenessä vuodessa ei enää nykyään riitä.

Kiertuedokumentista käy ilmi, että Nicolen hemmoille tuntuu soppakin maistuvan ihan kiitettävästi. DVD on saanut nimensä yhtyeen suosiman Tasavalta-viinan myötä. Keikkakokemuksia ei alkoholinkäyttö ole pilannut, mutta Tasavalta on varmaan saanut miehen jos toisenkin niskalenkkiin joskus…

O: - Oltiin tämän ”firman” mökkireissulla taannoin, ja aamulla muutaman korjaus-sarjan jälkeen alettiin ulkona tuhota täyttä Tasavalta-pulloa. Tavoitteena oli porukalla tyhjätä ringissä pullo alle kahteen minuuttiin, yksi ryyppy per jätkä ja pullo seuraavalle. Kolmannella kierroksella tuli laatta, ja seuraavilla kierroksilla piti aina purskutella oksennukset kaljalla suusta, ja kun tuli jälleen oma vuoro kohdalle, tuli taas oksennus. Kun pullo oli tyhjä, näytti lumihanki ympärilläni vähintäänkin mielenkiintoiselta.Aiheeseen liittyen, DVD-ekstroista löytyy nerokas ajanviettopeli ”Ottaisin oluen”. Kuinka tällainen nerokas herrasmiesten hupi on kehittynyt?

I: - Eihän siihen tarvita kuin yksi bussillien Nicolen urpoja, aivan liikaa olutta sekä 50 sentin kolikko. Peli on kehitetty joillain meidän mökkireissulla muuta vuosi sitten.Nicole pääsi lämppäämään esikuviaan Killswitch Engagea alkuvuodesta Nosturissa. Olli kertoo, ettei itse keikkatilanne loppujen lopuksi ollutkaan mitenkään ihmeellinen tai tavallisesta poikkeava.

O: - Tunnelmat tai oikeastaan jännitys oli itselläni päällä jo pari päivää ennen keikkaa. Ja mielessähän oli koko ajan, että mitenköhän tämä nyt vielä ryssitään, koko touhu. Sitten kun keikka oli vedetty ja homma paketissa, ei se sitten oikein enää tuntunutkaan miltään. Olihan se hienoa olla lämppäämässä yhtä aikanaan mun suurimmista esikuvista, mutta jotenkin siitä oli se hohto kaukana. Loistavia ne killswitch-tyypit oli persoonina, ja oli hienoa päästä niitä tapaamaan.Post-millenium meininki ja apokalyptiset visiot tuntuvat hallitsevan Nicolen visuaalisuutta niin levykansien, videoiden kuin nettisivujen suhteen. Kuinka tärkeä ja suunnitelmallinen osa visuaalinen kokonaisuus on Nicolelle?

O: - Ei me kyllä sellaista mitenkään tietoisesti olla haettu, mutta nyt kun ajattelee, onhan niissä tosiaan vähän sellainen meininki. Me ollaan aina pyritty tuottamaan musiikin lisäksi myös videomateriaalia ja musavideoita, jotka ovat sitten sitä visuaalista puolta. Musavideot ovat aikaisemmin olleet jonkun ohjaajan omia näkemyksiä ja visioita, jotka ovat voineet poiketa suurestikin siitä, miltä bändi kuulostaa. Nykyään olemme alkaneet puuttua kriittisemmin myös tuohon puoleen.Kieltämättä Terminator-meininki tai vastaava futuristinen tyyli istuu musiikkiin mainiosti. Tuntuuko, että Nicolen lyyrinen ja muu musiikillinen anti voisivat tarjota toisenlaisenkin imagon mahdollisuuksia?

O: - Vaikka se kovin ikävää onkin, alkaa imago olla yhä tärkeämpi asia tässä musiikkitouhussa, välillä yhtä tärkeää tai tärkeämpääkin kuin musiikki. Me ei olla siihen kiinnitetty huomiota ja ollaan oltu aina sen näköisiä, mitä kukin nyt sattuu olemaan ja annettu musan puhua puolestaan. Toisaalta se on ollut vähän tylsä vaihtoehto, mutta ainakin pirun rehellinen. Toisaalta siten ollaan myös vältytty trendifaneilta. Sama tulee kyllä jatkumaan, mutta sitä en kyllä laske pois, etteikö tähän bändiin voisi liittää jonkin sortin visuaalista teemaa joku päivä, niihin kun pystyy piilottamaan kannanottoja, joita ei tarvitse sanoa ääneen.Nicole on levy levyltä muuttunut. Jäikö levyltä pois kappaleaihioita, joita ruuvataan tulevia julkaisuja ajatellen?

I: - Jäihän niitä muutama raakile varastoon, mutta uskon että lähdetään puhtaalta pöydältä tekemään, kun sen aika taas on.

O: - Joo, tulevasta on aika vaikea sanoa, mutta tuntuu, että tällaista turpaanvetoa tykkää nyt soittaa. Enkä usko, että se nyt tästä on ihan hiljan muuttumassa mihinkään. Säveltämisen vaatimustaso on korkea, ja varmaankin nyt vielä erityisen korkea. Jotenkin tuntuu siltä, että paukkuja tällä bändillä löytyy sävellyspuolen suhteen vielä paljon enemmänkin.
Nicole odottaa festarikesää innolla. Esimerkiksi Tuskassa yhtye paukuttaa ensimmäistä.

I: - Festareilla pystyy tavoittamaan kuitenkin tosi suuren joukon ihmisiä kerralla, että siinä mielessä odotukset on suuret kesää ajatellen.

O: - On kyllä erittäin hienoa päästä soittamaan niin monilla festareilla tänä kesänä, ja on varmasti tulossa sellainen kesä, mitä ei ihan heti unohda.
Ja mikäs siinä kauniina kesäpäivänä on metallikansalla ollessa, sillä Nicole on kovan keikkabändin maineessa ja vetääkin väkevää runnomistaan myös livenä kellontarkasti. Tämän voi itse kukin nähdä todeksi Tasavalta-DVD:n Provinssirockin keikasta. Ei muuta kuin kesää ja festareita odotellen.
FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Sivu Syyttömistä
KOTIPAIKKA
Teuva

JÄSENET
Ilkka Laitala - laulu, kitara
Olli Ketola - kitara
Ville Sahakangas - rummut
Sami Katajamäki - basso


DISKOGRAFIA
Tasavalta DVD 2007
Sivu Syyttömistä 2007
Suljetut Ajatukset 2004
120 Minuuttia DVD 2004
Odotus 2002
© Imperiumi MMVII. Teksti: Tuomas Valtanen   Kuvat: www.nicoleband.com, Tuomas Valtanen
http://www.nicoleband.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 4318 Palaa »