Deep Purple
Raskaan rockin edelläkävijä Deep Purple esiintyi jälleen Suomessa. Jyväskylän ja Helsingin jäähallit täyteen kerännyt yhtye on yhä voimissaan, ja basisti Roger Gloverin mukaan uusinta levyä juhlistava kiertue on alkanut hyvin.


- Rapture of the Deep on saanut erinomaisen vastaanoton, ja keikoilla on ollut todella hauskaa. On ollut myös mukava huomata, että keikoilla käy vanhempien fanien lisäksi myös yllättävän paljon nuorta yleisöä.


Deep Purplea pidetään yhtenä historian merkittävimmistä rock-yhtyeistä. Suoraan Deep Purple-sukupuuhun lukeutuvia bändejä ovat muunmuassa Whitesnake, Rainbow ja Dio. Entisten jäsenten perustamien yhtyeiden lisäksi Deep Purplen musiikki on toiminut esikuvana monelle nuoremman sukupolven artistille. Kahden vuoden päästä Deep Purple pääsee juhlistamaan jo 40-vuotista uraansa.

- Kun aloitimme, emme olleet kiinnostuneita suosiosta, menestyksestä, tai silloisesta muodista. Musiikki on aina ollut meille tärkeintä. Yksi syy siihen, että olemme soittaneet niin kauan on se, että soitamme rockia. Rock on sitoutumista, intohimoa ja elämäntapa. Popmusiikki taas on tarttuvia melodioita ja listasijoituksia. Olet hetken huipulla, ja sitten sinut unohdetaan, Glover valaisee.


Yhtye on käynyt läpi monia miehistönvaihdoksia vuosien varrella. Jopa nykyinen solisti Ian Gillan on ehtinyt erota Deep Purplesta jo kahdesti. Richie Blackmoren tahdosta vuonna -73 potkut sai myös Roger Glover.

- Muistoni 70-luvulta ovat aika villejä. Teimme paljon työtä ja olimme jatkuvasti tien päällä. Kun nyt katson videoita tai kuvia niiltä ajoilta, näen itseni yrittämässä olla jotain mitä en oikeasti ollut.


Musiikkimaailma masentaa


Pitkän muusikon uran lisäksi Glover on tehnyt työtä myös tuottajana. Merkittävimpiin tuotoksiin kuuluvat Ronnie James Dion ”löytäminen” Elf-yhtyeen kautta, sekä Rainbow ja Judas Priest. Vapaa-ajallaan Glover kuuntelee klassista musiikkia ja jazzia, mutta ei koskaan rockia.

- Musiikkimaailmassa tapahtuu nykyään masentavia asioita. Kun ensimmäisen kerran olin Yhdysvalloissa, paikalliset radiokanavat olivat todella vapaita. Toimittajat soittivat mitä halusivat, se oli hienoa. Nykyään radiot ovat niin riippuvaisia mainoksista ja rahasta, että tuollaista musiikillista vapautta ei enää ole. Musiikin kategorioiminen on johtanut siihen, että klassisten rock-yhtyeiden uutta musiikkia ei soiteta radiossa, Roger kertoo ja jatkaa:

- Olin viime vuonna Brasiliassa, ja katselin paikallista MTV:tä. Sieltä tuli ohjelma, jossa joku huippumalli arvioi musiikkia. Tuli hip-hopia, jota hän ylisti, mutta kun tuli osa musikaalia, hän sanoi: ”En välitä tästä. En tykkää kun ihmiset yrittävät soittaa soittimia.” Istuin suu auki, enkä voinut uskoa kuulemaani. Se jotenkin kiteytti kaiken mitä nyt on tapahtumassa. Musiikista on tulossa vihollinen.


Takaisin alkupäiviin


Deep Purple hajosi vuonna -76, mutta vuonna -84 yhtyeen legendaarisin kokoonpano päätti palata takaisin yhteen. Glover muistelee:

- Muistan, kun alkupäivinä olimme yhdessä, ja biisien kirjoitus oli kaikkien yhteinen projekti. Ei ollut pelkoa kertoa omia ideoitaan. Ei ollut kateutta tai ahneutta. Kuitenkin jossain vaiheessa alkoi epäillä muiden motiiveja, ja tietyt aukroriteetit alkoivat johtaa bändiä.

- Kitaristi Steve Morsen liittyminen bändiin vuonna -94 oli erityinen hetki. Aloimme heti tehdä musiikkia yhdessä, ja tavallaan palasimme takaisin niihin aikoihin, jolloin kenelläkään ei ollut pelkoa ilmaista itseään. Emme varsinaisesti kirjoita musiikkia, biisit syntyvät jammailemalla. Se on todellista ryhmätyötä, ja oikeaa Deep Purple-kappaletta ei mitenkään voisi tehdä yksin.
FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Rapture of the Deep
KOTIPAIKKA
Englanti/USA

JÄSENET
Don Airey - koskettimet
Ian Gillan - laulu
Roger Glover - basso
Steve Morse - kitara
Ian Paice - rummut


DISKOGRAFIA
Shades of Deep Purple 1968
The Book of Taliesyn 1969
Deep Purple 1969
In Rock 1970
Fireball 1971
Machine Head 1972
Who Do We Think We Are 1973
Burn 1974
Stormbringer 1974
Come Taste the Band 1975
Perfect Strangers 1984
The House of Blue Light 1987
Slaves & Masters 1990
The Battle Rages On... 1993
Purpendicular 1996
Abandon 1998
Bananas 2003
Rapture of the Deep 2005
© Imperiumi MMVII. Teksti: Sonia Luokkala   Kuvat: http://www.deep-purple.com
http://www.deep-purple.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 6800 Palaa »