Keikkaraportti: Machine Men, Tanssisali Lutakko 18.11.2005
Suolahden konemiehille kulunut vuosi on ollut tapahtumarikasta aikaa. Kansainvälisen Century Median talliin kiinnitetty Machine Men teki raudanlujan Elegies-pitkäsoiton tunnustusta saaneen Scars And Wounds -levyn jatkoksi. Vaikka Century Median onnistui tunaroida Elegiesin julkaisu kotimaan osalta, ei Machine Men -viisikko ole antanut vastoinkäymisten vaikuttaa siihen minkä se parhaiten hallitsee: näyttävän live-esiintymisen. Reilu puolikas lutakollinen yleisöä sai todistaa hevimetallin ilosanomaa lumipyryisenä perjantai-iltana.
Kello kymmenen jälkeen Lutakon baarissa riittää vilskettä. Itse salin puolella fanaattisimmat ovat jo liimautuneet kiinni eturivin aitaan, mutta vielä ilmassa ei ole sen kummempaa urheilujuhlan tuntua. Kyökin katveessa vastaan tulee ensimmäisenä Machine Menin ääni ja kasvot eli laulajapoika Antony, joka roudaa allekirjoittaneen yhtyeen takahuoneeseen, Lutakon alempiin kerroksiin. Hiukan koleahkossa taukotilassa kitaristikaksikko J-V Hintikka ja Jani ”Kekkonen” Noronen lämmittelevät sormiaan juoksutusharjoituksilla. Kaverukset koettavat miettiä, mikä Metallica-coveri istuisi parhaiten vetäistäväksi encoren viimeisen biisin jälkeen. Master Of Puppets ja Enter Sandman saavat ainakin väistyä, ja vähitellen päädytään Seek&Destroyhin, jonka pari ensimmäistä kiertoa kuullaankin Against The Freaksin lopettaessa illan setin.

Jo yhtyeen valmistautumisesta huomaa, miten se kunnioittaa kotikenttäänsä. Viinapullolla ei juurikaan käydä, ja keskittymisen voi aistia jokaisen soittajan liikkeissä. Loppukesästä yhtye soitti Wackenissa ja kiersi syyskuussa Euroopan suuria saleja Sonata Arctican ja Symphorcen kanssa. Nyt miehet tunnustavat jännittävänsä ennen Lutakon-keikkaa!

Sinkkubiisi Falling käynnistyi mallikkaasti, mutta oikeastaan Scars And Woundsilta tutut Betrayed By Angels ja The Gift saivat ison pyörän kunnolla liikkeelle. Elegies-levyn biisitkin olivat saaneet sitten viime näkemän aivan uutta ulottuvuutta. Kesän Sauna Open Airissa Tampereella Machine Men -viisikko ei täysin ollut livenä sinut uuden materiaalinsa kanssa. Nyt Lutakossa homma oli silkkaa murhaa, ja Dream And Religion sekä October olivat tuoreiden vetojen parhaimmistoa, ainakin omasta mielestäni.


Reilun puolentoista tunnin aikana Machine Men pyöritti Jyväskylää oikeastaan miten tahtoi. Pitkä turnee Euroopan hevimestoilla oli odotetusti tehnyt tehtävänsä. Yhtyeen ammattimainen ote ja tiukka soitto näkyi ja kuului. Helpointa oli kiinnittää huomio vokalisti Antonyyn, joka on tosin aina ollut karismaattinen esiintyjä. Mies pystyy silti improvisoimaan äänenkäyttöään ja laululinjojaan kerta kerran jälkeen kekseliäämmin. Basisti Eero ”Online-Vehnä” Vehniäinen on tähänkin saakka ollut vauhdikas lavaesiintyjä, mutta jotenkin Lutakko sai miehen syttymään entistä kovempaan menoon. Rumpali Parantainen näytti kioskinsa takana myös taivaan merkit. Nyt soitto näyttikin paremmalta, kun kaveri oli saanut hilattua crash-peltien standit kunnon hevirumpaleiden tapaan sopivan korkealle.

Machine Men soitti Lutakossa kuten toivoa saattoi ja vähän enemmänkin. Soitettujen keikkojen määrä alkaa selvästi näkyä vielä verraten nuorten miesten otteissa, ja MM on jo nyt pääesiintyjäluokkaa karismansa puolesta. Lutakon soittosettiin mahtui biisejä mukaan myös bändin ensimmäiseltä mini-cd:ltä, mikä on hienoa. Juuriaan on aina osattava arvostaa. Kuten joku joskus on sanonut, Machine Meniltä uupuu vielä se oma The Number Of The Beast. Elegies ei sitä vielä ollut. Tämän lisäksi Scars And Woundsin Victim ja Silver Dreams ovat oikeastaan ne ainoat sing-a-long-kertosäkeen omaavat raidat. Niitä Suolahden sälleillä saisi mieluusti olla enemmän. Kaikesta huolimatta suomalaisen melodiametallin tulevaisuus on kuitenkin hyvissä käsissä, kiitos Machine Menin.

Settilista:
Falling
Betrayed By Angels
The Gift
Dream & Religion
Apathy
Back From The Days
Man In Chains
Daytime Theatre
The Slave Trade
October
Silver Dreams
The Traitor
Scars And Wounds
Men Inside The Machine
Victim
Against The Freaks
FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Elegies
KOTIPAIKKA
Suolahti

JÄSENET
Anthony - laulu
J-V - kitara
Jani - kitara
Eero - basso
Jarno - rummut


DISKOGRAFIA
Elegies 2005
Falling CDS 2005
Scars & Wounds 2003
Machine Men MCD 2002
© Imperiumi MMVII. Teksti: Jaakko Silvast   Kuvat: Jaakko Silvast
http://www.machinemen.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 4712 Palaa »