Behexen
Yhtenä suomalaisen blackmetallin kruununjalokivenä tunnettu Behexen sai vastikään uuden julkaisunsa, By the Blessing of Satan valmiiksi. Kehuja ja ylistystäkin osakseen saanut levy on järjestyksessään vasta bändin toinen, bändin kymmenen vuoden mittaisesta historiasta huolimatta. Kevätaiheisiin kysymyksiin vastaili synkän joukon nokkamieheksikin tituleerattava vokalisti Torog.


Uusi levy tuli vihdoinkin jokunen kuukausi sitten ulos ja onnistui kaikkien siihen kohdistuneiden odotustenkin jälkeen lunastamaan paikkansa suomalaisen blackmetallin kärkikastissa. Pitkään julkaisuväliiin on kuitenkin syynsä, kuten Torog meitä valistaa.

- Levy on vihdoinkin saatu pihalle ja syy, miksi tähän kului nelisen vuotta, on pitkälti edellisen levyn julkaiseessa lafkassa. En enää jaksa kuitenkaan ruveta vatvomaan ja listaamaan asioita, jotka menivät vituiksi, mutta lyhyesti sanottuna: kaikki. Diilimme Sinister Figuren kanssa käsitti kaksi levyä tai kolme vuotta. Koska hommat menivät jo alusta alkaen päin helvettiä, päätimme, ettemme tee heille toista levyä, vaan odotamme tuon kolme vuotta diilin umpeutumista. Se oli opettavainen tarina, ja vieläkin ihmettelen, mikä sai meidät lähtemään siihen kelkkaan, sillä sen verran karvas maku siitä hommasta jäi.


Vaikka bändin debyytti Rituale Satanum oli jo sinänsä varsin vakuuttava pelinavaus bändille täyspitkien julkaisuiden saralla, vie Blessing bändiä astetta pidemmälle. Jopa siinä määrin, että levyä löytyy jopa tavarataloketju Anttilan hyllyltä. (Oulun Anttilasta löytyi ensimmäistäkin. -pt. huom.) Moinen luonnollisesti herättää kysymyksiä ja ihmetystä. Onko tässä nyt Behexenin Suomen valloitus vai mistä on kyse?

- Kakkoslevyä työstettiin ja väännettiin kyllästymiseen asti, ja nyt vihdoinkin voimme nauttia luomistyömme mädistä hedelmistä. Olo on siis melkoisen helpottunut kaikkien näiden vuosien jälkeen, jotka kuluivat koko prosessiin. By the Blessing... on mielestäni joka osa-alueelta tiukempi ja parempi kuin debyyttimme. Suurin ero lienee kuitenkin soundeissa, jotka ovat melko kireät ja kolkot.

- Jotkut ovat tuntuneet olevan naama nyrpeänä siitä, että levyämme löytyy UG-distrosta nimeltä Anttila. Se on kuitenkin täysin jakelijasta kiinni, mihin levymme päätyvät, enkä itse sitä menisi kyseiseen paikaan levittämään. Mistään Suomen valloituksesta ei siis ole kyse.


Bändinä Behexen on pysynyt turvallisesti Suomen rajojen sisäpuolella, aina levy-yhtiöitä myöten. Syyt kotomaassa pysymiseen ovat loppujen lopuksi varsin selkeät ja yksinkertaiset, eikä moitittavaa nykyisestä partnerista tunnu löytyvän.

- Tarjouksia on tullut runsaastikin muualta. Päätimme kuitenkin pysyä suomalaisessa lafkassa. Asiat on helppo sopia ja suunnitella, kun voi puhua asiat suomeksi. Woodcutin kanssa asiat ovat menneet varsin mallikkaasti. Ei ole tarvinnut tapella, että saadaanko olla studiossa kolme vai neljä päivää, toisin kuin ennen muinoin.


Vaikka maailman jokaista black metal -bändiä ei voikaan rehellisesti kutsua satanistiseksi, löytyvät blackmetallin juuret kuitenkin syvältä näistä aihepiireistä. Eroavaisuuksia löytyy, joten mihin Behexen vetää rajan satanismin ja saatananpalvonnan välille ja mitä tältä raja-alueelta löytyy?

- Satanismi on ollut minulle tärkeä asia jo lähes 15 vuotta ja on juurtunut minuun niin syvälle, etten voisi edes kuvitella elämää ilman sitä. Se on tie, jonka olen valinnut, ja joka ei ole tarkoitettu kaikille. Pimeyden vallat, Saatana ja sen alemmat henkiolennot ovat minulle todella konkreettinen asia. Niitä kutsumalla ja esiin tuomalla voin pyrkiä tiettyihin päämääriin. Satanismi on asia, joka antaa minulle voimaa, jyrähtää Torog asian ilmoille.

- Satanismin ja saatananpalvonnan vastakkainasettelu onkin asia, joka on monesti minua vituttanut. Varsinkin media on selittänyt, että satanismi on sitä ja palvonta on tätä, ja on unohtunut, että näiden väliinkin mahtuu jotain, kuten esimerkiksi kristinuskosta irrallaan olevaa saatananpalvontaa. Itseäni kutsun satanistiksi, vaikkei minun saatana-kuvallani olekaan mitään tekemistä laveylaisen satanismin kanssa.


Behexenin saatanallisuuden löytää helposti vaikkapa bändin sanoituksista, joista suuri osa on omistettu Saatanan ylistämiselle. Koska asiaa sivutaan myös muutoin, sen merkitys bändille on vähintäänkin kiinnostava.

- Saatana on minulle pimeiden voimien korkein olemus. Voima, joka on meidän maailmamme "tuolla puolen", muiden alempiarvoisten henkiolentojen kanssa, ja jotka ovat kutsuttavissa esille toimestamme. Raamatullisella Saatanalla ei ole kanssani mitään tekemistä. Kaikki hymnimme ovat todellakin omistettu ylistämään tavalla tai toisella suurta pimeyden Mestaria.

- Musiikki on vahvistamassa meidän lyyristä sanomaamme ja ilman lyriikoita musiikki on turhaa. Sanoisin, että sanoituksiemme roolin merkitys on yli puolet mustasta taiteestamme.


Niin sanottu uskonnollinen black metal on noussut käsitteenä yhä enemmän pinnalle erilaisten bändien yhteydessä. Torog pitää tätä vain hyvänä asiana.

- Se on minusta hyvä ilmaus sille, mitä minä käsitän blackmetallin olevan. Kaikki bändit, joiden minä tiedän tätä termiä käyttävän, ovatkin oikeaa ja puhdasta blackmetallia, Torog korostaa.

- En kuitenkaan ole asiasta montaakaan juttua lukenut, enkä tiedä kaikkia bändejä, jotka tätä ilmaisua käyttävät, joten en voi puhua kuin niistä muutamista, joihin olen perehtynyt.


Myös Behexenin uuden levyn kansikuvituksesta voi löytää viitteitä uskonnollisuuteen, joten miten teidän laitanne on tällä saralla?

- Kannessa on eräänlainen musta paavi ja se on jatkoa Rituale Satanumin katolisuutta rienaavalle traditiolle. Siinä on symboliikkaa, jonka tarkoitus on ilmaista sitä, että tässä ei ole kyse ainoastaan antikristillisyydestä, vaan nimenomaan saatanallisuudesta. Täten ilmaus kuvaisi hyvin myös meidän musiikkiamme, vaikkemme sitä olekaan bändistämme käyttäneet.


Black metal -skenen pirstaloituminen on lisääntynyt sen alaryhmissä yhä enemmän vuosien varrella. Perinteiseen black metal -tyyliin on otettu pesäeroa paitsi edellä mainitulla uskonnollisuudella, myös sotateemoilla sekä kansallissosialistisilla ja miksei muillakin poliittisilla kannanotoilla.

- Sinänsähän se on hyvä asia jaotella, jotta tietää minkälaista blackmetallia on hankkimassa. Eli onko sitä saatanallisuutta sitten höystetty sotateemoilla tai muilla aiheilla.

- Jossain näin flyerin, jossa luki "Satanic black metal" ja ajatuskin siitä, että black metal voisi olla jotakin muuta kuin saatanallista, on täysin absurdi,
Torog jatkaa.


Myös niin sanotut ulkomusiikilliset asiat, kuten tietynlainen visuaalinen ja imagollinen pukeutuminen, ovat perinteisesti olleet olennaisia asioita black metallissa. Paljonko nämä ulkoiset seikat, kuten korut, corpsepaintit ja esimerkiksi luotivyöt merkitsevät Behexenille?

- Corpsepaintit ovat visuaalisesti luomassa "hämärää" tunnelmaa ja omalla tavallaan vahvistamassa bändin synkkää sanomaa. Minulle ne ovat olleet alusta asti tärkeä osa Behexeniä. Sama pätee muihin listaamiisi asioihin. En tarkoita, että nämä olisivat tärkeää yleisesti ottaen blackmetallille, vaan nimenomaan meille!


Behexen on muutakin kuin vain treenikämpällä ja kotona haahuileva bändi. Vaikkei keikkoja ole erityisen tiheästi ollutkaan, ne ovat olennainen osa bändiä.

- Olemme tehneet neljä keikkaa Suomessa sekä yksitoista maata käsittävän Euroopan kiertueen. En sanoisi, että keikoilla olisi meille tärkeä merkitys, mutta meidän kohdalla ne toimivat harvakseltaan tehtynä. Lisäksi ne sisältävät aina myös muutakin kuin pelkän musiikin. Behexen on enemmänkin studiobändi. Toukokuun lopussa tulemme kuitenkin tekemään yhden rituaalin Turussa veriveljiemme Hornan ja Enochian Crescentin kanssa!


Monien muiden BM-bändien lailla myös Behexenillä on pseudonyymit käytössä oikeiden nimien sijasta. Mikä on näiden nimien merkitys ja miksi moiset nimet?

- Yksinkertaisesti blackmetalliin eivät mielestäni sovi suomalaiset tavalliset nimet, kuten oikea nimeni, Marko. Pseudonyymitkään eivät ole tärkeitä meille, mutta ovat pieni osa kokonaisuutta. Torog taas on nimi, jonka löysin eräästä kirjasta vuosia sitten ja jonka olen omaksunut täysin. Sen kummallisempaa mystiikkaa ei nimeeni tai sen löytämiseen liity.


Uskontojen ja uskon roolia blackmetallissa tuskin voi riittävästi alleviivata, oli kyse sitten omasta henkisestä omistautumisesta tai puhtaasti uskonnon roolista vastustajana. Tässäkään suhteessa kymmenvuotinen mustan metallin orkesteri ei ole poikkeus.

- Uskonnot yleensä ovat kuolemaa pelkääville ihmisille, jotka pelkäävät kaikkea, mitä eivät tunne tai pysty käsittelemään. Kristinusko perustuu juurikin tälle kuolemanpelolle. Voit vain arvailla, mitä se minulle merkitsee. Kristityt on itseään inhoava kultti, Torog intoutuu korostamaan.

- Joku uskonto saattaa olla hieman toista vähemmän säälittävä, mutta en koe tarpeelliseksi pistää niitä minkäänlaiseen paremmuus- tai pahemmuusjärjestykseen. En varmasti tunne uskonnoista edes murto-osaa, eikä ole haluakaan tuntea,
Torog jatkaa vakavaan sävyyn.


Haastattelun lopuksi on pakko kysellä suunnitelmia tulevaisuuden saralle, eli mitä on odotettavissa seuraavaksi?

- Ritualen ja uutukaisen välissä nauhoitimme neljä biisiä Horna/Behexen -split-levylle. Kyseiset biisit ovat mielestäni ehkä parasta materiaaliamme, joten se siis seuraavaksi. Uusia biisejä on kasassa seitsemisen kappaletta ja lisää työstetään. Niistä sitten parhaimmat treenataan kuntoon ja nauhoitetaan kolmannelle albumillemme. Myös sen sisältö tulee jakamaan mielipiteitä, mutta neljää vuotta meidän ei tarvitse tällä kertaa odottaa.


Kiitän haastattelusta Torogia ja loppusanat ovat lyhyen ytimekkäät.

- Eläköön Saatana!
FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

By the Blessing of Satan
KOTIPAIKKA
Suomi

JÄSENET
Torog - laulua
Gargantum - kitara
Veilroth - kitara
Lunatic - basso
Horns - rummut


DISKOGRAFIA
Reality is in Evil... demo 1995
Eternal Realm demo 1997
Blessed be the Darkness demo 1998
Rituale Satanum 2000
Rituale Satanum reissue 2004
By the Blessing of Satan 2004

© Imperiumi MMVII. Teksti: Serpent   Kuvat: Behexen
http:// Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 12875 Palaa »