Keikkaraportti: Metalorgy 2017, Nosturi, Helsinki 16.12.2017

Ties monettako kertaa järjestetty MetalOrgy on vuosien saatossa muodostunut varsin menestyksekkääksi ilmiöksi. Vuonna 2017 karavaani kiersi Tampereen kautta Helsinkiin, jossa keikka oli vieläpä loppuunmyyty. Ohjelmassa oli tuttujen Turmion Kätilöiden ja Fear Of Dominationin ohella lauteille paluun tehnyt Ruoska sekä vielä King Satan. Pariin kertaan tapahtuman aikaisemminkin kokeneena tiesin, että illasta tulisi hikinen.

 

KING SATAN

Ensimmäisen esiintyjän osalta jäin lähtökuoppiin sikäli, että Nosturin ulkopuolella sateessa seistessäni minun oli todettava, että King Satan jäisi tällä kertaa näkemättä. Sisälle lopulta päästyäni tupa oli jo niin täynnä, että voin arvata keikan tunnelman olleen kovastikin antoisa. Se tietysti lisäsi harmitustani entisestään. Mielipiteeni Metalorgystä ilmiönä vahvistui entisestään, sillä harvoinpa keikkapaikat ovat jo ensimmäisen bändin aikaan näin täynnä. Kuvaajamme oli kuitenkin paikalla, joten ohessa muutama kuva:

 

RUOSKA

Juvalta lähtöisin oleva Ruoska löi ilmeisesti pillit pussiin vuoden 2013 tienoilla. Nyt sen palatessa taas parrasvaloihin, Nosturin-keikka oli itselleni ensikosketus koko bändiin. Vaikka bändi ensitahdeistaan lähtien piiskasi yleisön mukaan, en itse aluksi ollut yhtään vakuuttunut. Asiaan saattoi vaikuttaa sekin, että Nosturin salissa oli niin täyttä, että permannon ainoa vapaa lattiatila löytyi vessan edestä.

Mitä pidemmälle keikka eteni, sitä paremmin pääsin itsekin tunnelmaan. Lauluteknisesti Patrik Mennanderin laulu ei edusta ihan sitä mistä itse pidän, mutta tyyli se on tämäkin, ja ainakin bändin viesti tuli harvinaisen selväksi. Alasin-biisin mukana yleisö mylvi jo niin kovaa, että jäisinkin nihkeilijä olisi joutunut upottamaan itsensä jääkylpyyn välttääkseen muuttumasta sulaksi vahaksi.

Bändi antoi lavalla kaikkensa, yleisö otti sen kaiken auliisti vastaan ja palautti energian takaisin lavan suuntaan. Jokaisen biisin startti sai aikaan vahvat kannustushuudot. Se lienee selvä osoitus, että Ruoskan paluuta lauteille arvostetaan kovasti. Kotona tuskin itse koskaan bändiä tulen kuuntelemaan, mutta keikalla Ruoska todellakin toimii!

Keikan kääntyessä kohti loppua ihmettelin itsekseni, miten jatkuvasti sisään virtaavalle yleisölle riittäisi illan mittaan lattiatilaa...

Ruoskan setti: Irti / Kosketa / Pure minua / Veriura / Alasin / Mies Yli Laidan / Käärmeenpesä / Pirunkieli / Lihaa vasten lihaa / Tuonen viemää

 

FEAR OF DOMINATION

Ruoskan jäljiltä yleisön ekstaasin taso alkoi nousta jo kohti lainvastaisia lukemia. Kun roudaustauolla salin ämyreistä kaikui Stam1nan Viisi laukausta päähän, iso osa yleisöstä yhtyi mukaan lauluun. En kyllä muista koskaan välimusan aikana näin kovaa lauletun. Voin vain taas kerran vedota siihen, että MetalOrgy ja sen yleisö ovat aivan omanlaisensa ilmiö. Tunnelman ja hurmoksen ohella myös salin lämpötila alkoi nousta hikisiin lukemiin, vaikken kuhisevan yleisön seassa riehuntaan itse osallistunutkaan.

Kesän 2017 Tuskassa laulaja Sara Strömmer nimitettiin Fear Of Dominationin seitsemänneksi jäseneksi. Edellisen päivän Tampereen-keikalla bändi toisti tempun ja virallisti perkussionisti Miikki Kuntun osaksi rivistöään. Jos tästä tulee tapa, Suomen klubilavat alkavat pian käydä FOD:ille ahtaiksi...  Nähdyn perusteella minun on pakko todeta, että soittotaitojensa lisäksi Kunttu toi omalla eläytymisellään bändin esiintymiseen roppakaupalla lisää energiaa. Ei sillä, että energiasta muutenkaan minkäänlaista puutetta olisi ollut! Fear Of Dominationilla on paketti hallussa: esiintyminen on villiä, vauhtia riittää ja bändin musakin on noussut Turmion Kätilöiden katveesta omilleen.

Erityisesti Saku Solinin ja Sara Strömmerin flirttailevaa yhteispeliä oli ilo seurata. Lisäksi on jälleen kerran pakko ylistää Strömmerin laulutaitoa. Neidiltä lähtevät niin puhtaat osuudet kuin tiukat örinätkin juuri miten pitääkin. Yleisökin tuntui arvostavan, sillä Nosturin lämpötila jatkoi vain nousemistaan. Itse olin siirtynyt laidan korokkeelle turvaan, koska lavanedustan tungos näytti suorastaan helvetilliseltä. Kun Kunttu kesken keikan asteli rumpusettinsä takaa lavan eteen ja hyppäsi fotopitin yli yleisön käsien varaan, lähti muutama ihminen pitin keskeltä myös crowdsurffaamaan. Näin vahvaa eläytymistä ja innostusta on varmasti lavalta ilo seurata.

Setin viimeiselle, Bloodhound Gangin The Bad Touch -biisille, lavalle löysi tiensä myös itse joulupukki. Vanhaksi mieheksi pukilta näytti jalka kuitenkin nousevan koreasti ja lavalla oli lähes yhtä infernaalinen meininki kuin yleisössäkin. Odotan kokoonpanon seuraavaa levyä kyllä aika innoissani...

Fear Of Dominationin setti: Primordial / Adrenaline / El Toro / Final Transmission / Pandemonium / Needle / II / Bad Touch.

 

TURMION KÄTILÖT

Odotellessani Kätilöiden nousemista lavalle ajatukseni risteilivät suorastaan kummallisiin suuntiin. Pohdin miten selittäisin bändiä tuntemattomalle ihmiselle, mistä helvetistä Turmion Kätilöissä oikein on kyse. Loogisin selitys minkä sinä iltana aivoistani löysin oli, että yhtye on metallimusiikin seksuaalissävytteinen, humoristinen junttidiskokone a’la Frederik. Tämä ei tietenkään ole yhtään kriittinen ajatus, vaan pikemminkin päinvastoin. Tanssibiitti on väkevä, huumorissa riittää ja yleisössä lähes jokainen osaa laulaa kaikki biisit mukana. Bändin musa ei toimi kaikille, mutta kun paikalle vaivautuu tulemaan, Kätilöitä ei yksinkertaisesti vain voi katsoa rockpoliisiasennossa seisoskellen.

Kätilöt spiikattiin sisään valtavan mylvinnän säestyksellä ja Savon seksikeisarit pistivät osuutensa käyntiin. Itse en ollut aikaisemmin nähnyt toisen nokkamiehen Spellgothin saappaisiin vuoden 2017 aikana astunutta Shag-U:ta (Fear Of Dominatiossakin laulavaa Saku Solinia) Kätilöiden mukana lavalla, mutta nyt nähdystä päätellen mies on sovittautunut suuriin saappaisiin oikein hyvin. Kaverin roolitus MC Raaka Peen aisaparina haki selvästi vielä uomiaan, koska varsinkin keikan alkupuolella kavereiden keskinäinen vitsailu oli hieman hapuilevaa. Enemmän show kuitenkin näytti siltä, että maestro Raaka Pee ei saanut suunvuoroa biisien välissä mukavia jutustelevalta Shag-U:lta. Se saattaa toki johtua siitäkin, että Shag-U:n riehuessa lavalla jo Fear Of Dominationin setin aikana Raaka Pee valmistautui vielä takahuoneessa Jallua nauttien.

Kitaristi Bobby Undertakerin kirurgisesta toimenpiteestä johtuen, Turmion Kätilöt nousivat molemmille MetalOrgy-keikoille tuuraavan kitaristin tukemina. Lavalla bändi tunnusti, että vieraileva kitaristi on tuonut mukanaan ihan oikeata soittotaitoa, ja sitä mies myös pistettiin kitarasoolon muodossa osoittamaan. Suoritus oli kaikin puolin hyväksyttävä.

Turmion Kätilöiden reilun tunnin mittainen setti oli juuri mitä odotettiinkin, mutta bändi rakentaa homman kuitenkin joka kerta hieman eri tavalla. Korkea taso pysyy ja orkesteria jaksaa käydä katsomassa uudestaan vuodesta toiseen.

Turmion Kätilöiden setti: Suolainen kapteeni / Mistä veri pakenee / Teurastaja / Kirottujen karnevaalit / Nimi kivessä / Pirun nyrkki / Minä määrään / Lepositeet / Pyhä maa / Hades / Tirehtööri / Encore: Dance Panique / Lataa ja varmista / Hyvää yötä.

MetalOrgy on tapahtumana kasvanut jo sellaisiin mittoihin, että sen ehkä pitäisi ensi vuonna siirtyä isompaan klubiin. Jokohan sillä menisi The Circus täyteen? Voisi katsoa, miten siellä lattia kestää. Olipahan taas kokemus!

© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Tero Kukkonen
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2668 Palaa »