Enter Shikari

Uusia polkuja tallomaan lähtenyt brittiläinen Enter Shikari julkaisi syyskuussa viidennen täyspitkänsä. Huomattavasti yhtyeen muusta tuotannosta poikkeava The Spark on raikas tuulahdus yhtyeen tuotannossa, joka ensimmäisen neljän levyn osalta nojasi vielä voimakkaasti metalcoren suuntaan. Uudet tuulet puhaltavat ja suunta on eteenpäin. Bändin laulaja Rou Reynolds kertoi lisää levystä ennen yhtyeen keikkaa Wienissä.

 

THE SPARK – KIPINÄ JA UUDEN ALKU

Rou Reynolds loukkasi taannoin selkänsä. Parantumista auttaakseen mies on aloittanut joogan. Urheilukärpänen taisi purra Wienissä juuri haastatteluiden aikaan, koska juttutuokioni siirtyi noin tunnilla kiertuemanagerin ilmoitettua Reynoldsin etsivän paraikaa sisäistä rauhaansa joogamatolla. Tunnin ja parin kahvikupposen jälkeen tapaan hyväntuulisen brittilaulajan. Pienen small talkin jälkeen otamme härkää sarvista: miksi yhtyeen tuore albumi kuulostaa juuri tältä?

– Levyn ensidemoja tehdessä oli jokseenkin pelko perseessä, että mitähän tästä tulee. Nopeasti meille kuitenkin hahmottui, minkälainen levy nyt haluttiin. Kun suunnitelma alkoi selvitä, tarvittiin oikea tuottaja. David Kosten valikoitui nopeasti. Hän jalosti ideoita eteenpäin, tukahdutti pelkomme ja potki oikeaan suuntaan. Kaiken työn jälkeen ei voi taaskaan kuin ihmetellä, kuinka lojaali fanikuntamme oikein onkaan, koska uusi tyyli tuntuu uponneen heille täysin.

– Kun pääsimme tarttumaan kunnolla härkää sarvista, alkoi pian tuntua siltä, että koko edeltävä katalogimme on ollut vain harjoittelua juuri tätä levyä varten. Olemme halunneet tehdä tällaisen levyn koko olemassaolomme ajan. Siksi levyn tunnelataus on todella kova.

Toisinaan kuulee sanottavan, että musiikin ja taiteen luominen vapauttaa ja vangitsee samaan aikaan. Viittaan vangitsemisella Ville Valon lainaukseen musiikin olevan kuin kultainen häkki: arvokas kapistus, joka saattaa vangita sinut tiettyyn tyyliin.

– Vaikka tyyli muuttuisi joka levyn välillä, eivät ne jo kertaalleen tehdyt levyt katoa mihinkään. Yritän aina muistuttaa mieleeni edesmenneen näytelmäkirjailija ja runoilija Oscar Wilden sanontoja. Niitä ovat muun muassa se, ettet voi koskaan miellyttää kaikkia. Jos alat miettiä liiaksi muiden mielipiteitä, etäännyt omasta luomistyöstäsi ja jätät sen toissijaiseksi. Paras taide on niin syvällä sisälläsi, että se täytyy manata ulos. Se on kuin demoni, jonka on päästävä valloilleen. Mitä progressiivisempaa, rehellisempää ja mielenkiintoisempaa musiikki on, sitä enemmän se haastaa kuuntelijan. Se puolestaan saa meidät kunnioittamaan fanikuntaamme vieläkin enemmän ja varsinkin niitä, jotka ostavat lipun meidän keikalle. Enter Shikari ei ole koskaan ollut happy happy joy joy -musiikkia, jota voit hyräillä auton ratissa valtatiellä.

 

PALAPELIN KADONNEET PALASET

The Sparkin sanoma on hyvin poliittinen. Aiheita on ammennettu niin Brexitistä kuin Yhdysvaltain istuvasta presidentistä, Donald Trumpista.

– Viime vuoden poliittiset kohokohdat, Brexit ja Trump, ovat levyllä läsnä. Kyllä viime vuonna sai kärsiä yleisestä ahdistuneisuushäiriöstä aivan tarpeeksi… Kaikki välittävät vain itsestään ja ovat vihollisia toisilleen ja syyttävät toisiaan. Se on todella pelontäytteinen tapa elää. Paneelikeskusteluissa on kyse vain siitä, kuka saa sanoa viimeisen sanan. Lopulta kaikki johtaa siihen, että kaikki vain puhuvat, mutta kukaan ei kuuntele. Taking My Country Back -biisiä inspiroi kovastikin viime vuoden tapahtumat. Sen biisin sanoma on todella turhauttava.

– Mutta on levyllä toki muitakin puolia, kuten vaikkapa ralli nimeltä An Ode To Lost Jigsaw Pieces. Ei, se ei liity mitenkään Saw-leffoihin, vaikka se toki nerokas leffasarja onkin, Reynolds lisää nauraen. Biisi kertoo menetyksestä. Minulla on ollut aikuiselämäni aikana kaksi pitkää parisuhdetta. Kun pitkä parisuhde päättyy, tuntuu kuin kaikki ympäriltä murtuisi pala palalta. Kaikki isovanhempani ovat kuolleet. Yritin pukea tunteet ja ajatukset sanoiksi siitä, kun perhekonstruktio hajoaa pikku hiljaa. Elämä on kuin iso palapeli ja sieltä katoaa vähä vähältä paloja. Värkkäilin palapelien kimpussa muksuna hoitajani kanssa, sieltä tämä metafora on kohdallani lähtöisin.

Rou Reynolds on pitkälti vastuussa Enter Shikarin sanoituksista. Mieluisten aiheiden lisäksi 31-vuotiaalla brittilaulajalla on myös inhokkiaiheet:

– Tämän päivän popmusiikin lyriikat pyörivät liiaksi itsekeskeisyyden ja oman navan ympärillä. Se ei tee mitenkään poikkeusta tai tuo uutta juttua kyseiseen tyyliin; onhan valtavirta- ja popmusiikin sanoma ollut jo pitkään oman itsensä korostamista ja oman kehun löyhkää. Sen lisäksi kertakaikkisen laiskat lyriikat alkavat nyppiä todella nopeasti. Kuten vaikka fire/desire-riimi, kuinkahan monesti sitä on jo mahdettu käyttää? Jossain vaiheessa tuo riimi tulee jokaiselle mieleen sanoja kirjoittaessa. Ei kai siinä mitään pahaa ole, mutta kyllä se joutaisi jo roskikseen.

Lyhyt haastattelutuokiomme etenee päätökseensä ja on aika kahden viimeisen kysymyksen. Näistä ensimmäinen kuuluu: minkä ajanjakson tai tapauksen Rou Reynolds mahtaisi haluta pyyhkiä pois uraltaan?

– Pyrin edelleen oppimaan kaiken tekemällä ja havainnollistamisen kautta. Siltä saralta en ottaisi mitään pois, koska kaikki vaikeudet ja tapahtumat ovat tuoneet lopulta jotain uutta ja kokemisen arvoista. Taitaisinpa vetää pois yhden lavalta yleisön sekaan hyppäämisen, jossa kolautin pääni todella mojovasti erään tytön kanssa. Päämme kolahtivat yhteen ja kaaduimme muutaman muun kanssa keskelle permantoa.

Lopuksi udellaan niitä journalistien kysymyksiä, mitkä saavat tämän kaverin näkemään punaista. Reynolds:

– Yritän olla avoin kaikille kysymyksille, mutta kyllä ne iänikuiset "mistä bändin nimi tulee” ja sen kaltaiset alkavat jo ärsyttää. Oikeastaan juuri ne kysymykset, joihin jokainen saa vastauksen lukemalla Wikipediasta ensimmäisen kappaleen, Reynolds päättää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

The Spark
KOTIPAIKKA
Lontoo, Englanti

JÄSENET
Rou Reynolds - laulu
Rob Rolfe - rummut
Chris Batten - basso
Rory Clewlow - kitara


DISKOGRAFIA
Take To The Skies 2007
Common Dreads 2009
A Flash Flood Of Colour 2012
The Mindsweep 2015
The Spark 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Enter Shikari. Live: Samuli Keskitalo
http://www.entershikari.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 516 Palaa »