Keikkaraportti: Enter Shikari, Arena, Wien 11.12.2017

Levy levyltä isommille lavoille noussut Enter Shikari päätti taannoin uutta The Spark -levyään tukevan Euroopan-kiertueen. Yhtye ei ole harvinainen vieras Suomenkaan leveyspiirillä, mutta tällä kertaa Pohjoismaat jäivät väliin Tanskaa lukuun ottamatta. Euroopan-kiertueen kolmanneksi viimeisellä keikalla Wienissä Enter Shikari villitsi intohimoisen fanikuntansa.

Koska Lower Than Atlantis oli joutunut sairastapauksen vuoksi perumaan loppukiertueen keikkansa, Astroid Boys hoiti lämmittelijäbändin virkaa yksin. Senkin tosin missasin, koska olin sen esiintyessä haastattelemassa kiertueen pääesiintyjän laulaja Rou Reynoldsia.

Toisinaan minuutit ovat kallisarvoisia. Enter Shikari marssi lavalle akateemisen vartin myöhässä, joka ei varsinaisesti ole kuin silmänräpäys maailmankaikkeudessa, mutta sen verran paljon ilmoitetusta aikataulusta myöhästyminen otti joitakin kaaliin, että eräillä yleisössä ehtivät tunteet kuumentua. Porukka huuteli bändiä lavalle ja huutoihin saatiin vastaus, kun pian The Spark -intronauhan soidessa valot sammuivat ja lavan takana pienellä screenillä alkoi pyöriä plotteri- ja tutkakuvien sekoitus. Enter Shikari ei olisi tarvinnut yleisön villitsemiseen oman läsnäolonsa lisäksi mitään krumeluureja tai hienouksia, mutta varmuuden vuoksi screeni tuki show’ta milloin minkäkinlaisilla videopätkillä ja kuvilla. Pieni visuaalinen lisä ei tee koskaan pahaa.

Konsertti ei kerennyt juurikaan vanhentua, kun salin valtasi aivan järkyttävä kuumuus. Tiedostin, että Solidarityn ja Anything Can Happen In The Next Half Hourin kaltainen vanhempi materiaali saisi yleisön nyrkit kohti kattoa, mutta jeeveli sentään, minkälainen tuhovoima tuoreimman levynkin biiseillä on! Uuden tyylinsä edellyttämät puvuntakit ja kravatit naftaliinista kaivanut jengi näytti jokseenkin hassulta ärjyessään naama näkkärillä vanhempia biisejä, kengät lankattuina ja tyköistuvat Bossin puvut päällään. Eturivissä onnesta itkevälle fanityttölaumalle lavalla räyhänneiden jätkien asusteilla ei ollut mitään väliä – tokkopa he vetisten silmien läpi mitään näkivätkään.

Koska illan settilista sekoitti yhtyeen kaikkia viittä levyä, keikan musiikissa oli monta tasoa. Tuoreissa ralleissa Enter Shikari kanavoi popimpia esikuviaan. Laulaja Rou Reynoldsille ilta oli hikinen, koska uutta tyyliä tukivat hänen Michael Jacksonilta pöllimänsä tanssimuuvit. Niiden lomassa Reynolds kerkesi näppäillä hyvän aikaa ilmeisesti tätä kiertuetta varten räätälöityä, The Spark -levyn kannessakin näkyvää mittatilaustyönä tehtyä kosketinsoitinta. Omituinen Wall-E:lta näyttävä pönttö saikin show'ssa yllättävän isot mittasuhteet, kun Rou mainitsi, että tämäpä ei olekaan mikä tahansa kosketinsoitin, vaan se osaa myös puhua. Keskusteluakin voi saada aikaiseksi, mikäli vastapuhuja osaa konekieltä. Hetken kuluttua yleisö taputti tälle kosketinsoittimelle. Kaikkea sitä...

Enter Shikarin esityksestä saattoi aistia ripauksen Bring Me The Horizonia, In Flamesia, monenlaista brittirockia ja pienen palan jopa Euroviisuja, kun Adieu-rallin loppuun PA:sta alkoi soida samaisen kappaleen Routron 5000 Remix -versio ja bändi huudatti yleisöä kuin, no, Euroviisuissa konsanaan. Konsertin luonne muuttui nopeasti ääripäästä toiseen, kun seuraavassa käänteessä bändi esitti vajaan kymmenen minuutin potpurissa neljää vanhempaa, varsin aggressiivista rallia. Näiden väliin mahtui vielä kosketinsoittimilla säestetty Airfield, joka omistettiin kaikille, joille vuosi 2017 on ollut elämän paskin. Reynolds jätti mainitsematta, miksi tämä vuosi on hänelle itselleen niin huono, mutta tulkinta näytti siltä kuin jätkä kaivaisi kivenmurikkaa rinnastaan.

Enter Shikari tarjoaa nykytyylillään monta erilaista puolta itsestään. Tämä Euroopan-rundi päättyi Italiaan, mutta seuraavan rundin tullen suosittelen lämpimästi tsekkaamaan bändin uuden ilmeen!

Setti: The Spark / The Sights / Solidarity / Anything Can Happen In The Next Half Hour… / Take My Country Back / The Last Garrison / Radiate / Undercover Agents / Arguing With Thermometers / Rabble Rouser / Airfield / Adieu / Anaesthetist / Medley / Zzzonked. Encore: Redshift / Live Outside.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Samuli Keskitalo
https://www.entershikari.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 574 Palaa »