Keikkaraportti: Von Hertzen Brothers, Kulttuuritalo, Helsinki 2.12.2017

Helsinkiläinen Von Hertzen Brothers juhlisti seitsemättä studioalbumiaan kotikaupunkinsa Kulttuuritalolla tuplakeikkaviikonlopun voimin 1.–2.12.2017. War is Over -levy markkeerasi paluuta edellisten julkaisujen kansainvälisemmistä kiemuroista kotoisempaan tuotantoon ja Sami Kuoppamäen rumpalointiin, ja tietynlainen kotiinpaluun henki oli aistittavissa myös keikalla. Imperiumi otti haltuun koko konserttiviikonlopun siten, että valokuvat ovat perjantailta 1.12. ja loput raportista lauantailta 2.12.

Kierrettyään marraskuussa ahkerasti heille kovasti lämmennyttä Brittein saarta ja hieman satavuotiaamme maakuntiakin veljekset palasivat Helsinkiin avaamaan joulukuisen keikkajoulukalenterin Kultsan lavalta. Perinteisesti tämä legendaarinen Alvar Aallon vuonna 1958 käyttöönvihitty taidonnäyte ei keikkapaikkana ole lukeutunut lempivenueihini haastavan soundimaailman ja ärsyttävän virvokepolitiikan ansiosta, mutta tänä iltana kumpainenkin oli järjestetty vailla suurempia järkytyksiä. Toki toisena peräkkäisenä keikkapäivänä soundeihin oli varmasti saatu jo harjoitusta haastavasta tilasta edelliseltä illalta, myönnän yllättyneisyyteni niiden hyvyydestä ainakin permannolta tarkasteltuna. Aivan täynnä Kulttuuritalo ei ollut, mutta tunnelma oli sitäkin lämpimämpi. Biisien väleissä vuosien varrelta tutuksi tulleiden fanien moikkailu ja lämminhenkinen lavalta jutustelu toi väkisinkin mieleeni veljesten brittiprogekollegat The Pineapple Thiefin, joille kilometrejä ja levyjä on siunaantunut yhtälailla kunniakas määrä, brittien johtaessa parilla vuodella ja neljällä studiolevyllä. Ja kuten saarivaltiolaisilla, myös Von Hertzen Brotherseilla viimeisin levy tuntuu toistaiseksi parhaimmalta ja menneisyyteen vertaamattakin mahtituotokselta. Ainakin omalla proverbiaalisella levylautasellani molemmat ovat pyörineet väsymättä julkaisuistaan lähtien.

 

Keikka alkoi kunnianhimoisella, myös uusimman levyn aloittavalla yli 12-minuuttisella War is Over -nimikkokappaleella. Uuden levyn materiaalia kuultiin yhtä kappaletta vaille koko platan kyllyydeltä, aikaisempien levyjen biisien täydentäessä settiä tyylikkäästi. Jo kolmantena kappaleena lauantain setissä kuultiin vuoden 2013 Nine Lives -levyn helmi Flowers and Rust (, jonka lyriikoista tulee muuten väkisinkin aina mieleen Joan Baezin alkuperäinen ja mm. Judas Priestin ja Blackmore's Nightin myöhemmin versioima Diamonds and Rust. Siihenpä ne yhtenäisyydet sitten tosin jäivätkin.) VHB:n tuotantoa omasta järkkymättömästä mielestäni ikävällä tavalla leimaava ralliaksentti ei livenä sitten häirinnytkään, ja jopa Flowers and Rustin charlatan-sanan ääntäminen ihastutti tätä pilkunviilaajaa, toisin kuin levyllä. Tästä aiheesta voi toki vääntää vielä kolmannellekin Von Hertzen Brothers -vuosikymmenelle, mitä ilmeisimmin lauletun englannin suomalaisittain ääntämisen voi nähdä myös eksoottisena piirteenä.

 

Bändin esiintymisestä ei löytynyt moitteen sijaa. Kolme instrumenttinsa hallitsevaa, karismaattista ja katseenkestävää veljestä mainioine biisimateriaaleineen sai onnistuneet lavakumppanit viimeksi 2006 VHB-levyllä soittaneesta briljantista Sami Kuoppamäestä ja länsinaapurista kiippareihin lainatusta, taitavasta Robert Engstrandista. Moniääniset lauluosuudet toimivat suureksi yllätyksekseni Kultsalla karvojanostattavan hienosti ja setin puolivälin akustiset kappaleet täydensivät yli parituntisen illan draamankaaren kerrassaan upeasti. Millä taikavarvuilla virpoen veljekset vahvistuksineen saivat äänensä kestämään ihan muutamaa sortumaa lukuunottamatta koko illan ajaksi, olisi kyllä kiva tietää. Sooloja suotiin kitaristiveljesten lisäksi paitsi pikkuveli Jonnen bassolle ja toistaiseksi tuntemattomasta syystä melodikalle, myös länsilaina Robertin hyvinvarustetulle kiipparitiskille. Ja taas sai kuulija harjata käsikarvojaan takaisin lepoasentoon.

Tämä yhtye kyllä tietää mitä tekee. Ellet usko, mene sinäkin katsomaan ensi kerralla, kun progejalka vähän vipattaa, muttei välttämättä niin kauheasti hevaututa.

Setti: War is Over / The Arsonist / Flowers and Rust / Frozen Butterflies / Jerusalem / Coming Home / Prospect / Down by the Sea (akustinen) / Beside You (akustinen) / Who Are You? / New Day Rising / To the End of the World / Wanderlust / Kiss a Wish / Sunday Child / Always Been Right / Beyond the Storm. Encore: Long Lost Sailor / Gloria.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Suvi Wirman   Kuvat: Sari Katainen
http://www.vonhertzenbrothers.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 789 Palaa »