Black Star Riders

Aikoinaan Thin Lizzyn viimeisen inkarnaation raunioista kasattu Black Star Riders on tullut jäädäkseen. Pieniä miehistömuutoksia kokenut superkokoonpano julkaisi alkuvuonna kolmannen pitkäsoittonsa, Heavy Firen. Black Star Riders heitti taannoin keikan Wienin Szene-klubilla osana Euroopan-kiertuettaan.

 

GOLFIA ALICE COOPERIN KANSSA

Tiistai 21. marraskuuta on Wienissä sateinen ja kostea. Saavuttuani sovittuun aikaan Szene-klubin edustalle yhtyeen edustaja noutaa minut klubin bäkkärille, jossa minua odottaa yksi yhtyeen kitaristeista, Damon Johnson. Konkarikitaristi tapailee rauhallisesti akustista kitaraa juoksuvermeet yllä, kaikesta päätellen vastikään lenkiltä palanneena. Black Star Riders on viiden vuoden olemassaolonsa aikana julkaissut kolme täyspitkää ja kerennyt kiertää ahkerasti. Ensimmäinen kysymys kuuluukin: mikä on kiertueen mukavin osa?

– Luulenpa voivani vastata koko bändin puolesta, että itse keikat ovat tällä hetkellä paras osa. Etenkin nyt, kun meillä on kolme levyä pihalla, joista valita materiaalia settilistaan. Kun emme ole kiertueella, emme näe toisiamme vähään aikaan. Kun taas lyöttäydymme yhteen ja pääsemme lavalle, siellä purkautuu iso määrä hyvää energiaa. Kierrämme nyt parhaimmalla settilistalla ja produktiolla koko bändin olemassaolon aikana.

Damon Johnson kuvassa toinen oikealta.
 
Kiertue-elämä vaatii omat rutiinit ja harrastukset. Damon Johnsonilta niitä löytyy parikin.

– Kuten voit päätellä vaatteistani, juokseminen on minulle kova juttu. Ricky (Warwick, laulu, kitara), Robbie (Crane, basso) ja minä yritämme pakottaa itsemme tekemään jotain fyysistä liikuntaa, vaikka joskus lavalla saakin hikoilla ja läähättää aivan tarpeeksi. Tunnen oloni paremmaksi, kun puran ylimääräistä energiaa juoksemiseen tai salille. Kun sää on suotuisa, minä ja Scott (Gorham, kitara) lähdemme golfaamaan.

– Golf on juttu, jota tein erittäin paljon Alice Cooperin kanssa. Olin yksi niitä harvoja jo ennestään golfaavia muusikoita hänen bändissään. Harrastin sitä jo muutaman vuoden ennen kuin liityin hänen remmiinsä. Hän oli harrastuksestani aivan innoissaan. Jos hänelle oli varattu rata aamupäiväksi, hän pyysi aina minua mukaan. Vuosina, jolloin soitin hänen bändissään, pelasimme satoja kierroksia yhdessä.

– Muusikkotuttujen näkeminen ja muu oheistoiminta meinaa pakostakin jäädä kiertueen vapaapäiville. Madridissa on tietty puisto, johon minun on pakko päästä juoksulenkille aina, kun esiinnymme Madridissa. Kaupungin museot ja arkkitehtuuri viehättää valtavasti, aivan kuten Wienissäkin. Eilen meillä oli vapaapäivä, mutta se meni kokonaan siirtymisessä Isosta-Britanniasta Ranskan halki Itävaltaan. Koko päivä kului bussissa maaten.

Ruodittuamme hetken kiertueen parhaita puolia siirrymme siihen, mikä on parasta Black Star Ridersiä tehdessä.

– Ensimmäiseen kysymykseen vastasin, että keikat ovat kiertueiden paras juttu. Nyt vastaan, että parasta tehdessämme tätä bändiä on ollut säveltää ja nauhoittaa levymme. Ennen tätä projektia olen ollut jonkin aikaa pelkkä rivimies muutamissa kokoonpanoissa. Saattoi tuntua, että säveltämisen syvin palo oli mennyttä. Ennen Alice Cooperia soitin vuodet 2001-2003 John Waiten bändissä. En voi mitenkään väittää, ettenkö olisi äärimmäisen kiitollinen mahdollisuuksista soittaa ja esiintyä Waiten ja Cooperin kanssa, mutta se säveltämisen kadonnut liekki löytyi uudestaan 2011, kun Scott Gorham pyysi minua Thin Lizzyyn, josta sitten muovautui Black Star Riders. Olen yhtä lailla Black Star Ridersin biisien fani kuin kuka tahansa yleisöstämme. Rakastan kuunnella biisejämme yhtä paljon kuin soittaa niitä.

Vaikka 2013 julkaistu All Hell Breaks Loose on yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto, tuntuvat monet siitä huolimatta pitävän parin vuoden takaista The Killer Instinctiä yhtyeen ensimmäisenä omana levynä.

– Ymmärrän hyvin, miksi monet ajattelevat noin. Meidän mielessämme All Hell Breaks Loose on joka tapauksessa aina ensimmäinen Blast Star Riders -kiekko. Ekan levyn Thin Lizzy -leima paistaa varmasti siksi niin paljon läpi, koska alkujaanhan mietimme tekevämme musiikkia Thin Lizzy -nimellä. Fanitkin varmasti odottivat sitä, kunnes saivat tietää, että bändi alkaa operoida jatkossa eri nimellä. Debyytillä on paljon juttuja Scottin ja sen aikaisen rumpalin kynistä, joka sekin on varmasti yksi iso tekijä. The Killer Instinctillä saimme työskennellä ensimmäisen kerran huipputuottaja Nick Raskulineczin kanssa. Hän auttoi meitä saamaan kakkoslevylle enemmän omaa identiteettiä. Nick on nykyään iso osa tiimiämme.

– Syy siihen, miksi jotkut miettivät Black Star Ridersin elävän Thin Lizzyn varjossa, on varmasti tuota samaa tarinaa ensimmäisen levymme kanssa. Emme ottaneet sitä bändin alkuaikoina yhtään negatiivisesti. Ja tottahan se tavallaan on: Black Star Ridersin perässä on pitkä Thin Lizzyn varjo. Alussahan meidän settilistatkin olivat miltei puoliksi Thin Lizzy -materiaalia. Kolmas levymme, Heavy Fire on mielestäni ehdottomasti paras ja vahvin levymme.

 

ESIKUVIEN VAIKUTUS

Pois nukkuneiden muusikkolegendojen määrä kasvaa kasvamistaan. Viimeisimpänä tuonpuoleiseen siirtyi Malcolm Young.

– Malcolm oli minulle erittäin suuri vaikuttaja. Tiesin, että hän on ollut sairas aika ajoin. Kun musiikkitoimittajat haastattelevat minua, minulta kysytään aina kitarasoundistani niin studiossa kuin lavalla. Yritän aina hakea Malcolmin soundia: kuulasta, muttei särkyvää.

– Toinen iso vaikuttava tekijä minulle oli Tom Petty, joka menehtyi pari kuukautta sitten. Tom oli minulle kenties isoin vaikute biisien kirjoittajana, Malcolm enemmänkin kitaristina. Kävin vaimoni kanssa katsomassa Tom Pettyn konserttia keväällä kotikaupungissamme Nashvillessä. Tom ja koko bändi olivat aivan liekeissä! Se oli minulle valitettavasti ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuus. Jokainen edelliskerta on osunut päällekkäin omien bändieni kiertueiden kanssa. Oli kamalaa kuulla uutisista, että Tom sai sydänkohtauksen eikä häntä voitu enää elvyttää. Olen ajatellut häntä ja hänen musiikkiaan hänen poismenonsa jälkeen joka päivä.

– Myös Chris Cornell oli omanlaisensa roolimalli minulle, koska hän ei ollut pelkästään älyttömän hyvä biisinkirjoittaja, vaan myös soittaja. Minun ensimmäisessä bändissäni, Brother Canessa, olin keulahahmona ja varsinkin tuolloin jäljittelin Chrisiä. Rakastan vieläkin Soundgardenia ja Chrisin lyriikoita. Hän lähti aivan liian aikaisin.

Pitkällä urallaan Damon Johnson on nähnyt ja kokenut monenlaista. Löytyykö kuitenkin jotain, mikä saa tuntemaan suurinta ylpeyttä? Johnson:

– Varmasti kyky kanavoida energia ja intohimo biiseihin ja musiikkiin. Olen soittanut kitaraa 11-vuotiaasta asti. Liidikitaristin rooli on aina ollut minulle jotenkin helppo eikä yhtään vastenmielinen. Kitaran soittaminen avasi minulle valtavasti ovia. Biisien kirjoittaminen tuli mukaan 90-luvun alkupuolella. Ricky Warwickin kynäilyt uppoavat minuun täysin, diggasin niistä valtavasti jo ennen yhteistyötämme. Olen kulkenut pitkän matkan kitaristina ja säveltäjänä, mutta sitä matkaa on toivottavasti vielä jäljellä. En ole vielä saavuttanut huippua.

Damon Johnson soitti Alice Cooperin yhtyeessä vuodet 2004-2007 sekä myöhemmin 2009-2010. Alice Cooperiin palattuamme haastattelutuokiomme lähenee loppua.

– Alicelta voit oppia yksinkertaisesti kaiken. Hän teki minusta paremman esiintyjän. Hän on todella opettavainen ihminen. Hän ei ikinä halua, että hänen kanssaan soittavat ovat taka-alalla vahvistinseinän vieressä, vaan jokaisen pitää olla lavan edessä ylpeänä parrasvaloissa. Kun tuollainen legenda haluaa juuri sinut bändiinsä seisomaan parrasvaloissa, ei sitä fiilistä voi uskoa todeksi. Jokainen Alice Cooper -show on iso tapaus. Hän ei ole koskaan soittanut ainuttakaan huonoa keikkaa. En tiedä, olisinko ollut valmis Thin Lizzy -kitaristiksi ennen pestiäni Alice Cooperin yhtyeessä. Alice oli suurin tuki, kun sain tarjouksen Thin Lizzystä, koska hän tiesi, kuinka paljon rakastan tätä bändiä. Alice on minulle kuin isoveli, Johnson päättää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Heavy Fire
KOTIPAIKKA
USA

JÄSENET
Ricky Warwick - laulu, kitara
Damon Johnson - kitara
Scott Gorham - kitara
Robbie Crane - basso
Chad Szeliga - rummut


DISKOGRAFIA
All Hell Breaks Loose 2013
The Killer Instinct 2015
Heavy Fire 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Nuclear Blast/Black Star Riders. Live: Samuli Keskitalo
http://blackstarriders.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 250 Palaa »