Keikkaraportti: Queen + Adam Lambert, Hartwall Areena, Helsinki 19.11.2017

Queen on yksi harvoja vielä elossa olevia yhtyeitä, joista voidaan puhua ennemminkin instituutiona kuin pelkkänä rockbändinä. Kohta 50 vuotta jatkunut ura on ollut täynnä monenlaisia käänteitä ja vaikka bändi ei ole julkaissut uutta materiaalia sitten vuoden 2008 (Cosmos Rocks) niin Queenilla näyttää edelleenkin riittävän kysyntää. Bändin meneillään oleva kiertue on ollut kauttaaltaan loppuunmyyty eikä Helsinki ollut tässä poikkeus. Hartwall Areenan reilut 12500 lippua vietiin käsistä jo pitkän aikaa sitten.

Jo ennen keikan alkua huomio kiinnittyi bändin massiivisiin lavarakennelmiin, jotka enteilivät hyvää. Tästä ei olisi tulossa ihan peruskeikkaa vaan luvassa olisi bändin lupausten mukaisesti spektaakkeli. Keikan oli ilmoitettu alkavan 19:45 mutta näin ei käynyt. Vielä 25 minuuttia myöhemmin odottelimme kärsimättöminä bändin saapumista lavalle. Ja saapuihan se sinne lopulta. Keikka lähti näyttävästi käyntiin We Will Rock Youlla, josta tosin soitettiin vain pieni pätkä. Se toimi kuitenkin loistavana introna ja yleisön herättäjänä, jos sellaiseen oli ylipäätään tarvetta, ennen kuin bändi seuraavaksi heitti kehiin energiset Hammer To Fallin, Stone Cold Crazyn ja Tie Your Mother Downin.

Heti alusta asti oli selvää, ketkä ovat tämän show’n suurimmat tähdet. Bändin itseoikeutettu maestro, kitaristi Brian May, pystyisi hallitsemaan lavaa jo pelkällä karismallaan, mutta kun siihen yhdistetään vielä miehen maaginen soitto, niin lopputulos hipoo täydellisyyttä. May on paitsi erinomainen kitaristi ja esiintyjä, myös erittäin hyvä vokalisti. Miehen soolona esittämä Love of My Life oli yksi keikan huippukohdista. Sen lopussa videolta nähty Freddie Mercuryn tervehdys haudan takaa oli hieno kunnianosoitus edesmenneelle legendalle.

Keikan toinen hahmo löytyy mikrofonin takaa. Vaikka Adam Lambertista voi henkilönä olla montaa mieltä, niin ei käy kiistäminen, että mies on aivan erinomainen esiintyjä. Kuten mies itsekin lavalla moneen kertaan totesi, kukaan ei voi korvata Mercurya, mutta Lambert on kyllä hommaan juurikin oikea valinta. Miehen esiintyminen on sopiva sekoitus raakaa energiaa ja rokkikukkoilua, mutta siinä on silti koko ajan mukana hieman pilkettä silmäkulmassa. Kun muistelee kymmenen vuoden takaista Queen-keikkaa Tukholmassa, jossa vokaaleja hoiteli "jäykähkön oloinen" Paul Rodgers, niin voidaan sanoa, että Lambert on tällä hetkellä oikea vaihtoehto hoitamaan Queenin vokalistin tonttia. Tiedä sitten, onko Queenin musiikki ja vokalistin tietynlainen "suuntautuminen" yhdistelmänä se juttu joka homman laittaa toimimaan, mutta nyt se ainakin toimii.

Bändin toinen alkuperäisjäsen, rumpali Roger Taylor, jäi hieman kahden edellä mainitun varjoon. Isoisämäiseltä nykyään näyttävä Taylorin soitto oli kyllä hetkittäin aikamoista köpöttelyä. Oli helppo ymmärtää miksi lavalla oli koko ajan myös toinen rumpali, mutta ei mies nyt sentään ihan valmis eläkkeelle vielä ole.  Hetkittäin rumpufillit lähtivät ihan napakasti ja miehen tulkitsemat A Kind Of Magic ja I’m In Love With My Car olivat komeaa kuunneltavaa. Queenin musiikki on aina perustunut upeaan moniääniseen laulantaan ja nyt sekä May ja Taylor osoittivat taitojen olevan edelleen tallella.

Bändin settilista oli odotusten mukaisesti yhtä hittikimaraa. I Want It All, Who Wants To Live Forever, Bohemian Rhapsody sekä keikan päättäneet We Will Rock You ja We Are The Champions saivat lähes hurmoksellisen vastaanoton. Itsestäänselvyyksien lisäksi settiin oli kuitenkin mahdutettu myös muutamia yllätyksiä. Aiemmin poptähti Pinkin ja Adam Lambertin soolona esittämä Whatya Want From Me oli samaan aikaan sekä hämmentävä että yllättävä veto.

Queenin keikassa musiikki oli toki pääosassa mutta se oli visuaalisestikin yksi hienoimmista koskaan näkemistäni esityksistä. Lavalla sattui ja tapahtui koko ajan ja alati hienommat efektit seurasivat toinen toistaan. Massiiviset laserit ja valot, alati vaihtuvat taustat ja liikkuvat lavarakennelmat olivat vaikuttavan näköisiä. Ehkä hienoin hetki koettiin Brian Mayn Lost Horizonin aikana, jolloin mies nousi korkeuksiin "robotin kämmenellä" ja koko lava oli täynnään savua, punaista valoa, lasereita ja taustalla vielä ilvehti massiivinen robotin pää. Vaikea tuota on pukea sanoiksi, mutta ainakin yritin…

Yhteenvetona voisi sanoa, että Queenin keikka 2017 oli paljon muuta kuin pelkkä konsertti. Sitä voisi kutsua jossain mielessä jopa pikemminkin musikaaliksi tai teatteriesitykseksi, mutta se oli oikeastaan vielä enemmän. Se oli kokemus, ja varmasti paikallaolijat saivat rahoilleen täyden vastineen. Kyseessä oli bändin etukäteen lupaama spektaakkeli ja show oli varmasti yksi hienoimmista mitä tässä maassa on koskaan nähty. Bändi tuskin enää tekee uutta musiikkia ja kiertueiden määräkin on nyt enää rajallinen, mutta niin kauan kuin se on mahdollista, niin suosittelen Queenin keikkoja lämpimästi kaikille hyvän musiikin ja show’n ystäville.

Setti: We Will Rock You (Teaser) / Hammer To Fall / Stone Cold Crazy / Tie Your Mother Down / Another One Bites The Dust / Fat Bottomed Girls / Killer Queen / Don’t Stop Me Now / Bicycle Race / I’m In Love With My Car / Get Down Make Love / I Want It All / Love Of My Life / Somebody To Love / Crazy Little Thing Called Love / Drum Battle / Under Pressure / A Kind Of Magic / I Want To Break Free / Whataya Want From Me / Who Wants To Live Forever / Guitar Solo / Radio Ga Ga / Bohemian Rhapsody. Encore: We Will Rock You / We Are The Champions.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Marko Syrjälä   Kuvat: Marko Syrjälä
http://www.queenonline.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2091 Palaa »