Keikkaraportti: Anathema & Alcest, The Circus, Helsinki 09.11.2017

Anatheman Alternative 4- ja Judgement -albumit ovat allekirjoittaneen toimittajarentun kuunnelluimpia albumikokonaisuuksia koskaan. Nuo lapsuuden ikisuosikit raikasivat uusien levytysten seassa komeasti kokonaisen perjantaipäivän, sillä illalla olisi luvassa herkullista elämän nektaria: Anathema saapui lähes loppuunmyytyyn The Circukseen soittamaan lämmittelijäyhtye Alcestin kanssa. Villapaitapojista, insinööreistä, emo-tytöistä, rokkikukoista ja kauniista naisista koostunut yleisö oli jotain, jollaista harvoin rock-keikoilla näkee. Anatheman tunnelmametalli sopii selvästi kaikille ja hyvä niin, sillä yhtye ansaitsee kaikki kuulijansa. Mutta onko Anathema metalli-, rock-, vai popbändi? Yhtyettä on hankala laittaa mihinkään luokkaan, sillä sen laaja musiikkirepertuaari on kaikkea noita ja paljon muuta.

Kun sain ryysittyä itseni narikassa luuhaavien ihmismassojen ja täysien oluttiskien ohitse lavan sivustaan seuraamaan lämmittelijäyhtye Alcestia, oli sen keikka jo loppumetreillä. Karun näköinen, mutta täydellisesti soittava poppoo lämmitti musiikillaan kovasti mieltä. Rosoisen kaunista tunnelmointia tarjoillut Alcest on loistava esimerkki siitä, kuinka musiikki voi vangita kuulijansa. Anatheman lämmittelijänä tällainen tiloja täyttävä soundimaailma on juuri oikeassa paikassa ja mitä kanssakuuntelijoiden kanssa juttelin, kelpasi yhtyeen soitto hyvin monelle. Muutaman kappaleen jälkeen tuntui, että nyt jostain jäi paitsi ja jano bändiä kohtaan kasvoi.

 

Lämmittelijäyhtyeen ja pääbändin välissä ehti allekirjoittanut juuri nauttia lasillisen viiniä ja löytää soundillisesti hyvät pelipaikat. Olen todistanut Anatheman viimeksi juuri samalla venuella ja siitä keikasta ei ollut mitään huonoa sanottavaa. Vaikka yhtye kiertääkin tällä hetkellä huikean The Optimist -albuminsa merkeissä, odotin salassa myös vanhoja klassikoita ja menneiden levytysten helmiä.

Kun upean Weather Systems -levyn Untouchable-biisiparivaljakko kajahti heti keikan aloitukseksi, oli kyynel lähellä poskipäitä. Uskomattoman jumalaiselta kuulostanut avaus enteili täydellistä keikkailtaa eikä siitä kauas jääty. Kylmien väreiden saattelemana yhtye soitti tuotantoa hyvin laajasti ja vangitsi jokaisen kuulijan täydelliseen musiikkielämykseen.

On hankala sanoa, mitä kaikkea keikasta hehkuttaisi erikseen. Pitäisikö kehua täydellisiä soundeja, tunnelmaa, huikeita harmonialauluja vai korvia hemmottelevaa yhteissoittoa? Vai pitäisikö sanoa, että kyseessä on vain yksi maailman parhaista bändeistä? Bändi kuulosti niin taivaalliselle, että oksat pois. Se on kuin ikuinen alkusyksy kaikessa kauneudessaan.

Keikkaa tehostettiin upeilla videoilla, joita heijastettiin yleisölle suuresta taustanäytöstä. Kyseessä ei ollut mitään kahden markan animaatiorävellyksiä, vaan oikeasti musiikkiin sopivia kohtauksia ja tunnelmamaisemia. Tämä on harvinaista.

Ja niistä klassikoista. Pääsin kuin pääsinkin kokemaan nostalgiaryöpynkin: Mielinystyrät liikkuivat jossain ilon, surun ja liikutuksen sekamelskassa, kun Judgement-levyn avauskappale Deep kajahti ämyreistä. Nopea ralli sai huikeaa liikettä myös yleisössä ja bändi laittoi kuuntelijat jopa pomppimaan. Myös Alternative 4:n huikea synkistelyeepos Lost Control sai karvat pystyyn ja jalat veteläksi.

 

Anatheman keikalla vallitsee huikea harmonia. Siellä eivät liikaa olutta nauttineet spedet hypi selkään, siellä ei ryvetä omassa oksennuksessa. Helsingin Circuksessa ilma oli täynnä tunteita, unelmia ja visioita, joiden kapellimestareina toimivat Liverpoolista kotoisin olevat Cavanaghit. Kokekaa ihmiset tämä ja ihastukaa loppuiäksi.

Setti: San Francisco / Untouchable, Part 1 / Untouchable, Part 2 / Can't Let Go / Endless Ways / The Optimist / The Lost Song, Part 3 / Universal / Looking Outside Inside / The Beginning and the End / Thin Air / Barriers / Pressure / A Simple Mistake / Closer. Encore: Distant Satellites / Springfield / Lost Control / Deep / Destiny / Fragile Dreams / No Surprises.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Lauri Kujanpää   Kuvat: Sari Katainen
http://www.anathemamusic.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1076 Palaa »