Butcher Babies

Kalifornialainen Butcher Babies ponnahti varsin nopeasti julkisuuteen neljä vuotta sitten Century Median kautta julkaistun Goliath-debyytin myötä. Neljän vuoden aikana yhtyeen pääpirut Heidi Shepherd ja Carla Harvey miltei muuttumattomana pysyneen miehityksensä kanssa ovat patsastelleet useiden maailman arvostetuimpien musiikkilehtien kansissa, Euroopan isoimmilla festarilavoilla ja ties missä. Teurastajabeibien kolmas täyspitkä, Lilith, saapui markkinoille äskettäin.


LILITH – HENKILÖKOHTAISIA TUNTEITA

Butcher Babies kiertää paraikaa uuden levyn myötä kotimannertaan. Vapaapäivän osuessa kätevästi yksiin pyytämäni haastattelun kanssa järjestyi yhteinen puhelinaika Heidi Shepherdin kanssa joutuisasti. Shepherd on langan toisessa päässä iloisen ja pirteän oloinen, vaikka ääni kuulostaakin siltä kuin laulajatar olisi edellisiltana rykinyt äänensä pellolle. Pienen äänenselvittelyn jälkeen pääsemme asiaan. Jokaisen levyn biiseissä laulajatarten lauluosuudet menevät aika pitkälti fifty-fifty.

– Tiedämme aika hyvin jo biisejä kirjoittaessa, että missä kohdissa lauletaan rauhallisemmin ja missä vuorostaan karjutaan. Sen vuoksi tiedämme myös aika hyvin, kumpi meistä, minä tai Carla, hoitaa mitkäkin osuudet. Lopullisia kiveen kirjoitettuja juttujahan ne eivät tietenkään ole, ja joskus studiossa joitain osuuksia käännellään ihan ylösalaisin.

– Eipä ole vielä koskaan käynyt siten, että levyn julkaisun jälkeen miettisimme, että ehkä minun olisi sittenkin pitänyt hoitaa tuo kohta ja Carlan vastaavasti tämä ja tuo, Shepherd tuumaa nauraen. Kaikki tuntuu hyvältä, kun pidämme touhun tasapuolisena. Mitä lauluääneen tulee, se on kuin lihas, jota täytyy treenata ja pitää kunnossa. Kun olen kotona, treenaan ääntäni paljon. Kiertueella ollessani nukun niin paljon kuin mahdollista. Afterpartyjäkin toki on, kuten esimerkiksi eilen, mutta jos seuraavana päivänä on konsertti, jää biletys konsertin jälkeen yhteen kahteen drinkkiin. Pitkät afterpartyt ovat meille aika harvinaisuus.


Heidi Shepherd kuvassa toinen vasemmalta.

Butcher Babies on julkaissut täyspitkänsä kahden vuoden sykleissä. Lilith ei minun korviini tarjoa erityisemmin mitään uutta ja ihmeellistä, vaan mitäpä asiasta tuumaa Shepherd itse?

– Tällä levyllä halusimme seurata kokeellisempia polkuja. Mielestäni tämä matsku poikkeaa kahdesta ensimmäisestä levystä aika paljonkin. Harmonioiden lisääminen oli nyt se juttu. Tämä albumi merkitsee minulle katalogistamme ehkäpä eniten juuri tuon kokeellisuuden vuoksi. Olen saanut aika perinteistä lauluoppia, ja tämän platan tekeminen ja nauhoitus oli siksi todella jees, koska tällä levyllä laulaminen on niin isossa roolissa. Lyriikoiden osalta mennään läpi monenlaisia tunteita. Kirjoitimme tekstejä aiheista, joita emme ole ennen käsitelleet.

– Lavalla Butcher Babiesin emotionaalinen puoli tulee hyvin esille. Lilithin biisien kertosäkeet groovaavat enemmän kuin edellisten biisien. Korova-niminen ralli on oikea puukkoa selkään -tyylinen ralli, jonka sanoma ja tunteet tulevat lavalla kunnolla päin pläsiä. Take It Like A Man -levyn Thrown Away -biisi puolestaan on oikea tunteiden vuoristorata: surua, iloa, innostuneisuutta, ihan kaikkea. Tahdomme saada fanit mukaan tuohon vuoristorataan.

Entäpä lyriikoiden varsinainen kirjoitusprosessi? Shepherd:

– Yli puolet teksteistämme tulee aika automaattisesti ja soljuvasti. Olemme tehneet sellaisia lyriikoiden harjoitusoppeja. Se on sellaista, että poimitaan ihan mikä tahansa aihe ja siitä kirjoitetaan kymmenessä minuutissa mahdollisimman paljon värikästä tekstiä. Meillä on Carlan kanssa erittäin hyvin yhteen pelaava tapa hoitaa lyriikat. Kun toinen keksii virkkeelle alun, toinen osaa päättää sen juuri oikealla tavalla.

Heidi Shepherd ja Carla Harvey mainitset esikuvikseen monet artistit ja bändit SlipKnotista Gwen Stefaniin. Esikuvien ja idoleiden aikaansaannokset kuuluvat Butcher Babiesin tekemisessä yhä.

– Luulen, ettei nuoruuden sankareiden presenssi ja vaikutus katoa koskaan. Lilithin tekemiseen vaikuttivat 90-luvun naistähdet, kuten Poe ja Garbagen Shirley Manson. Lilith on vähän kuin lyötäisiin yhteen nämä naistähdet niiden metallibändien kanssa, joihin pikkutyttönä ensimmäisenä ihastuin. Olen myös bongannut muutamia uudempia bändejä, joista huomaan saavani paljon inspiraatiota ja innostusta. Niitä ovat vaikkapa King 810. Heidän lyriikkansa ovat erittäin syvällisiä. Haluan mainita myös Avatarin, rakastan heidän matskuaan erittäin paljon! Avatarin levyt olivat kovassa luukutuksessa Lilithiä väsätessä.


SLIPKNOTIA, KAUHULEFFOJA JA PALA PITSAA

Heidi Shepherd tunnetaan isona SlipKnot-fanina. Jenkkijätti oli juurikin se bändi, joka aikoinaan johdatti tämän villin keulakuvan metallimusiikin maailmaan.

– Kuulin SlipKnotia ensimmäisen kerran muksuna eräällä skeittiparkilla. Vanhempani eivät oikein tykänneet, että hengailin siellä, joten valehtelin, että lähden muka juoksemaan. Skeittiparkilla oli monia jätkiä ja jonkinlaisista rähjäisistä kasettimankoista soi aina hyvä musiikki. SlipKnotin musiikki löi minut täysin ällikällä saman tien. Musiikin lisäksi maskit ja koko se ulkoinen habitus veti minut mukaansa ja jopa säikäytti. Kun löysin SlipKnotin, löysin monet muut bändit ja musiikkityylit. Siitä tuli lumipalloefekti. Tykkään tästä tarinasta siksi, koska minun täytyi aina livahtaa skeittiparkille salaa vanhemmiltani. Se kannatti – nyt ansaitsen elantoni musiikilla. King 810:n musiikki saa minussa vähän samanlaisia viboja aikaiseksi kuin SlipKnot tuolloin. Lyriikoiden lisäksi heidän lavapresenssinsä on todella uskomaton.

Metallimusiikin lisäksi myös kauhuleffat ovat Heidille kova juttu.

– Evil Deadin remake oli todella kova. It Follows kannattaa tsekata myös, se on varsin uniikki tapaus. Harmi vain, etten tien päällä pysty kovin aktiivisesti katsomaan kaikkia uutuusleffoja, joita haluaisin. Fanitan Paranormal Activity -leffasarjaa paljon. Sen neljäs osa oli mieletön!

Paraikaa käynnissä olevalla jenkkirundilla Butcher Babies tarjoaa faneilleen näppärän tavan viettää tovi bändin kanssa ilman ylimääräistä jonotusta ja vaivannäköä. Bändi on lanseerannut niin sanotun VIP Pizza Bus Party -ohjelman.

– Se on ehkä hauskin juttu ikinä! Ensinnäkin ihan jo sen takia, että siinä "joutuu" syömään pitsaa joka ilta, hah! Tämä on vähän kuin kutsuisit 15 ihmistä kotiisi pieniin juhliin. Konserttilipun lisäksi voit siis ostaa toisen lipun, jolla pääset meidän kiertuebussiin, saat pitsan ja virvoitusjuoman ja mahdollisuuden hengata kaikessa rauhassa bändin kanssa. Tämä kehitettiin siksi, koska mikäänhän ei ole turhauttavampaa kuin odottaa neljä tuntia, että näet bändin jäsenet nopeasti, pyydät nopeasti nimmarin ja kuvan ja se on siinä. Haluamme tarjota vähän uniikimman tavan.

Haastattelutuokio lähestyy loppuaan ja minulla on aikaa vielä parille kysymykselle. Ensimmäisenä tahdon kuulla Shepherdin mielipiteen female fronted metal -bändeistä, joissa "female"-sanaa aina vain alleviivataan, vaikka naisörisijät eivät enää olekaan harvinaisuus.

– Se, että naisörisijöitä on tullut näin paljon lisää, on vain pirun siistiä. Se ruokkii itseään ja synnyttää myös lumipalloefektin. Niitä on tullut ihan muutaman vuoden sisällä paljon lisää. Vielä silloin, kun me aloitimme, tunnettuja naishuutajia oli vain muutamia. Sellainen naisörisijöiden stereotypia on katoamaan päin, koska nykyään female fronted -huutajien imago ei ole vain kahden kolmen laulajan varassa, vaan metallikentältä löytyy muitakin kuin vain ne tunnetuimmat nimet. Toivottavasti sama meno jatkuu.

– Jos haluat viettää laatuaikaa, tule katsomaan Butcher Babiesin keikkaa. Meillä on aina iso pitti päällä. Toisinaan löydämme itsemmekin sieltä pitistä. Konsertin aikana olemme yksi suuri perhe – siinä on tarpeeksi syytä ottaa osaa niihin kemuihin, Shepherd päättää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Lilith
KOTIPAIKKA
Los Angeles, Kalifornia

JÄSENET
Heidi Shepherd - laulu
Carla Harvey - laulu
Henry Flury - kitara
Jason Klein - basso
Chase Brickenden - rummut


DISKOGRAFIA
Butcher Babies EP 2012
Goliath 2013
Uncovered EP 2014
Take It Like A Man 2015
Lilith 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Butcher Babies/Century Media
https://butcherbabiesofficial.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1683 Palaa »