Twilight Force

Ruotsin Twilight Force ratsastaa todella paljon lohikäärmeillä. Siis noin kuvaannollisesti. Bändi sylkäisi reipas vuosi sitten ulos toisen levynsä, Heroes Of Mighty Magicin. Jo ennen tätä samaten Ruotsista tulevan Sabatonin kanssa kiertänyt kopla on tätä nykyä laulajan verran köyhempi. Uusi vakituinen kiekuja on haussa, ja tällä hetkellä lohikäärmeen tulet ja limat suustaan lavalla sylkee tuuraajamies Sabatonista, Tommy Johansson.

 

RUOTSALAINEN YHTEISÖ

Uutiset kertoivat taannoin laulaja Christian Erikssonin ja Twilight Forcen teiden eronneen. Onkin varsin luonnollista polkaista juttutuokiomme käyntiin tästä aiheesta Simm Cityssä bändin pukuhuoneessa, jossa tila on kortilla ja ilma sakea. Pienen empimisen jälkeen rumpali De'Azsh kertoo minulle hieman viimeaikaisia tapahtumia, vaikkei vastaus siitä tavanomaisesta "näkemyseroja, sovussa erottiin!" -selityksestä poikkeakaan.

– No, voinhan minä ainakin yrittää valottaa syitä, De'Azsh aloittaa. Kun bändin sisällä yhdellä tai useammalla on paljon eriäviä mielipiteitä, se tarkoittaa, että sen yhden tai useamman on jätettävä bändi. Syyt voivat olla prioriteettisyitä tai toisinaan voi olla liian hankala tulla toimeen. Siinäpä se, mitä meidänkin tapauksessa kävi. Kyse ei ollut niinkään riidasta, vaan enemmänkin prioriteeteista musiikin ja elämän suhteen. Christian on ainoa, jolla on perhe.

Sabatonin entinen soolokitaristi Thobbe Englund vaihtoi hektisen kiertue-elämän rauhallisempaan elämään, vaikka onkin jatkanut musiikin tekemistä omaa nimeään kantavan projektin parissa. Englundin tilalle Sabatoniin kiinnitettiin ReinXeedistä tuttu Tommy Johansson. Kun Twilight Force yhdisti forcet lontoolaisen Dragonforcen kanssa yhteisellä Euroopan-kiertueella, tarvitsi bändi luonnollisesti tuuraavan laulajan.

– Tommy Johansson oli ensimmäinen mieleemme tullut vaihtoehto, kitaristi Lynd kertoo. Innostuimme ajatuksesta heti, mutta samaan aikaan pelkäsimme, että hänellä on varmasti kiirus Sabatonin kanssa. Kävi aikamoinen munkki, että hänellä oli kalenterissa vapaata tämän kiertueen kohdalla. Olemme hyviä ystäviä muutenkin, viimeksihän rundasimme yhdessä jotain kolme kuukautta Sabatonin The Last Tour -kiertueella. Tähän asti kaikki on sujunut hyvin, Tommy on paitsi hyvä laulaja, myös todella hyvä jätkä.

– Tietenkään hän ei voi liittyä meidän laulajaksi täyspäiväisesti. Ehkäpä saattaisimme näyttää vihreää valoa, jos hän haluaisi liittyä bändiin, Lynd lisää hieman velmuillen. Tiedän, että hän todella nauttii laulamisesta ja että hän on suorastaan kaivannut sitä, koska Sabatonissa hän on pelkkä kitaristi ja taustalaulaja. Mutta, joka tapauksessa, ei hän jätä Sabatonia, hah!Twilight Force etsii paraikaa uutta laulajaa, joten nyt kaikki kynnelle kykenevät, hakemusta sisään vain!

– Kyllä vain, etsimme paraikaa uutta laulajaa. Ehkäpä joku naisörisijä sopisi musiikkiimme hyvin, jätkät räkättävät kuin koulupojat. Ja vähintään 50-vuotias sellainen, sanoisin. Mutta vakavasti sanottuna, pidämme silmät, korvat ja mielen erittäin avoimina kaikille vaihtoehdoille. Jos laulaja on hyvä, silloin se on hyvä. Sukupuolella ei ole väliä.

Pysyttelemme vielä hetken Sabatonin ja Twilight Forcen välisessä harmoniassa. Bändit ovat aikaisemminkin vuorotelleet miehiään, kun De'Azsh hyppäsi Sabaton-paukuttaja Hannes Van Dahlin panssarirykmentin taakse muutaman konsertin ajaksi Van Dahlin perheenlisäyksen takia.

– Tämä homma on kuin loistava pieni kombinaatio, oikea perhe suorastaan! Jos liittäisimme kokonaan voimamme yhteen, bändimme olisi ehdottomasti Sabaforce. Sabatonin jätkät ovat loistavia tyyppejä. Harrastamme pieniä piloja, mutta emme kuitenkaan jatkuvasti. Tiedämme, etteivät he varsinaisesti aina nauti piloista, joten välillä pitää hieman jarruttaa. The Last Tourin viimeisellä keikalla Luleåssä me tehtiin yksi pieni jäynä: löysimme bäkkäriltä muovisia katanoita ja menimme lavalle miekkailemaan. Acceptin rumpali Christopher Williams näki meidät jotain viisi minuuttia ennen kuin menimme lavalle ja hän halusi tulla mukaan, kertoo vuorostaan kosketinsoittimia näppäilevä Blackwald.

Mahtaisiko Twilight Force olla näinkään iso nimi power metal -markkinoilla ilman Sabatonin avustusta? Hetken hiljaisuuden jälkeen toinen kitaristi Aerendir avaa salaisen arkkunsa.

– Niin, onhan meidän ja Sabatonin musiikki hieman erilaista, hah… Mutta totta kai heidän apu ja tuki ovat olleet korvaamatonta, ei siitä mihinkään pääse. Kaipa meillä olisi se oma pieni faniyhteisömme ilman heitäkin, mutta tätä nykyä tuo fanikunta on todella paljon isompi, kiitos Sabatonin. He antoivat meille paljon näkyvyyttä. Meillä on lohikäärmeet, heillä on tankit. Miksei niitäkin voisi toki yhdistää?

De'Azsh on myös toisen ruotsalaisen power- ja heavy metallia mäiskivän rykelmän, Bloodboundin, rumpali. Aikataulut pysyvät kuitenkin varsin helposti hanskassa.

– Bloodbound on ihan eri asemassa tällä hetkellä. He eivät kiertele ollenkaan näin paljon. Kun Bloodboundilla on kiertue, voimme päättää itse kaikki pelisäännöt ja rajata kiertueen esimerkiksi tasan puoleentoista tai kahteen viikkoon.

 

SUIPPOKORVIA JA PITKÄÄ TUKKAA

Twilight Forcen jäsenet pukeutuvat lavalla omanlaisiinsa rooliasuihin ja käyttävät taiteilijanimiä. Aiheesta enemmän kertoo Blackwald.

– Niin ne lava-asusteethan ovat meidän oikeat kuteet, nämä niin sanotut normikuteet menisivät hyvin lavalla, hän aloittaa sarkastisesti. Mutta oikea syy nimille ja kuteille oli ihan vain se, että ne menevät käsi kädessä meidän musiikin ja teemojen kanssa. Se on yksi kokonainen paketti. KISS, Iron Maiden ynnä muut, onhan näitä. Se on kuin söisi silmillä  – saat yhdestä musiikista ravintoa sekä korville että silmille. Aluksihan henkilöllisyyksiämme ei ollut nähtävillä, mutta nopeasti huomasimme, että nykyään on aivan mahdotonta yrittää pitää ne salassa. Lavanimet pohjautuvat löyhästi meidän oikeisiin nimiin.

Aerendir liittyy keskusteluun:

– Olen kiertänyt jonkin verran Bloodboundin kanssa, enkä siellä peitä kasvojani. Viimeistään sen jälkeen porukka alkoi tunnistaa minut. Tai oikeastaan he alkoivat tunnistaa minut hiusteni takia!

Twilight Forcen musiikki pursuaa lohikäärmeitä ja muuta fantasiatematiikkaa. Vaan miksi juuri lohikäärmeet eivätkä jokin muu? Lynd ja Blackwald:

– Meistä jokainen kasvoi lukien fantasianovelleja ja -leffoja. Sekä fantasiapelejä tietysti tuli hakattua aika lailla. Kun kokosimme bändimme, fantasiateeman mukaan tuominen tuntui luonnolliselta. Se on vähän kuin joku Taru sormusten herrasta -trilogia siinä määrin, että ne leffat ja niiden soundtrackit menevät käsi kädessä, ne piirtävät yhtenäistä kuvaa.

– Musiikkiamme kutsutaan adventure metaliksi. Sen voisi selittää asiasta tietämättömälle siten, että kun kuulet musiikkia, syttyy välitön halu nousta lohikäärmeen selkään ja hypätä kohti seikkailua. Tai sitten voi vain piirtää aiheesta kuvan…Tässä vaiheessa äsken huoneeseen saapunut Tommy Johansson liittyy keskusteluun.

– En ole kirjoittanut ainuttakaan bändin biisiä, mutta voisin sanoa sen verran, että adventure metal pohjautuu todella paljon orkestraalisiin sovituksiin ja siihen, kuinka ne kaikki lyödään yhteen. Yhtälö saa aikaiseksi kuuntelijan päässä jonkin tietyn elokuvan, kuten nyt vaikkapa sen Tarun sormusten herrasta.

– Mietimme alussa oikeanlaista termiä meille. Esimerkiksi Rhapsody, nehän sanoivat musiikkiaan uransa alussa eeppiseksi ja sinfoniseksi Hollywood-metalliksi. Tuollainen on vähän turhan monimutkainen. Halusimme genrenimityksen, mikä tulee heti mieleen siitä itse musiikista, Blackwald veistelee.

Twilight Force julkaisi debyyttinsä reilut kolme vuotta sitten. Jatkoa tuolloin alkaneelle seikkailulle saatiin reilu vuosi sitten Nuclear Blastin kautta julkaistun Heroes Of Mighty Magicin muodossa, jolle kollegani Kontion Sami pamautti arviossaan täyden kympin. Kuunneltuni molempia levyjä huomaan niissä selviä tuotannollisia eroja.

– Ensimmäinen levy sävellettiin todella monta vuotta sitten. Kai ihan seitsemän tai kahdeksan vuotta ennen meidän toista kiekkoamme. Ne raakileet lojuivat kauan tietokoneillamme. Sävellykset olivat ihan huvikseen tehtyjä, sellaista hupiprojektin tuntua. Myöhemmin halusimme miksata ja tehdä biisit muutenkin valmiiksi, koska tykkäsimme niistä koko ajan enemmän. Mutta näiden kahden levyn välinen soundillinen ja tuotannollinen eroavaisuus johtuu ihan siitä, että ensimmäisen levyn kohdalla perspektiivit olivat ihan erilaiset. Tales Of Ancient Propheciesista haluttiinkin musiikillisesti enemmän sellaista Rhapsodyn alkupään tuotantoa, Blackwald ja Lynd kertovat.

– Kolmas levymme jatkaa vähän kakkoslevyn jäljillä. Ehkäpä siellä on myös palasia ensimmäiseltä levyltä, mutta orkestraalisia juttuja sieltä löytyy varmasti myös. Eli kyllä vain, kolmas levykin on tulossa. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa jopa kymmeneskin. Kolmannen levyn suhteen aikataulut ovat kovin löyhät. Ehkäpä joskus ensi vuonna, ken tietää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Heroes of Mighty Magic
KOTIPAIKKA
Ruotsi

JÄSENET
Borne - basso
Blackwald - kosketinsoittimet
De'Azsh - rummut
Aerendir - kitara
Lynd - kitara


DISKOGRAFIA
Tales Of Ancient Prophecies 2014
Heroes Of Mighty Magic 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Nuclear Blast/Twilight Force. Live: Samuli Keskitalo
http://www.officialknights.com/gatherings Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2319 Palaa »