Santa Cruz

Helsinkiläinen Santa Cruz julkaisi lokakuun alussa uuden albumin Bad Blood Rising ja on valmiina levittämään rock and rollin ilosanomaa ympäri maailman. Luvassa on niin kiertuetta kotimaassa kuin ulkomaillakin ja kovasta työmoraalistaan tunnettu yhtye on valmis uusiin haasteisiin. Imperiumi.net tavoitti sähköpostilla yhtyeen bassotaiteilijan Mitja ”Middy” Toivosen ja kyseli yhtyeen tunnelmia uuden levyn ja kiertueen alla.

Teillä on melkoisen hektiset ajat jälleen edessä - uutta levyä ja kiertuetta. Fiilis on varmaan hyvä?

– Törkeen jees! Saatiin platta kuitenkin valmiiksi jo toukokuun lopulla ja siitä asti ollaan venattu, että päästään takaisin tien päälle ja skulaamaan uusia biisejä jengille. Hektisyys on vain hyvästä.

Vaikka Santa Cruz vietti pientä hiljaiseloa ennen levyn julkaisua, ehti legendaarinen Rolling Stone -lehti mainita yhtyeen ”10 bändiä, jotka sinun täytyy tietää” -artikkelissa. Minkälaiset fiilikset moinen kunnia herätti Santa Cruzissa?

– Meinasin sanoa, että hiljaiseksi veti, mutta nyt kun tarkemmin ajattelen sitä, niin sinä viikonloppuna, kun tämä juttu julkaistiin, niin kaikki 200 metrin säteellä meistä oli erittäinkin perillä, että mikä lehti meidät oli noteerannut – Rolling Stone! Tarviikos tätä edes perustella?

Yhtye tunnetaan kovasta työmoraalistaan ja keikkamääränne ovatkin olleet melkoisia. Edellisen levyn tiimoilta soititte satoja keikkoja ympäri planeetan. Meinasiko puhti loppua missään vaiheessa?

– Ei oikeastaan. Jossain vaiheessa tuli toki fiilis, että olisi aika saada uusia stygejä settilistaan. Päätettiin porukalla pitää taukoa keikkailusta viime joulukuun jälkeen ja alettiin kasaamaan materiaalia uudelle levylle. Rundaaminen on kuitenkin koko homman suola, ei siihen voi kyllästyä!

Edellinen rundinne vei teidät muun muassa legendaarisen Skid Row -keulakuvan Sebastian Bachin lämmittelyaktina läpi Yhdysvaltojen. Kuinka päädyitte ko. herrasmiehen mukaan?

- Meitä pyydettiin jenkkikanava AXSTV:n ohjelmaan Breaking Band, jossa haettiin uusia nousevia bändejä. Sebastian toimi yhdessä jaksossa ikään kuin meidän mentorina. Meillä klikkasi Sebastianin kanssa saman tien ja puoli vuotta myöhemmin Bachin leiristä otettiin yhteyttä, että kiinnostaisiko meitä yhteisrundi. Kiinnostihan meitä.

 

Uusi uljas albumi

Santa Cruz rakensi uutta albumiaan koko kuluneen vuoden ja kyseinen teos julkaistiin tämän kuun alussa. Uusi albumi kantaa nimeä Bad Blood Rising ja on materiaaliltaan erilaista ja monimuotoista. On hämmentävää, kuinka uusiudutte joka levyllä näin valtavasti. Minkälaiset lähtöajatukset teillä oli uuden levyn tekemiseen?

– Meillä ei ollut etukäteen sen kummempia raameja tai visiota. Annettiin itsellemme vapaat kädet ja katsottiin, millaista kamaa syntyy. Bad Blood Risingia vääntäessä me ei haluttu sensuroida itseämme ollenkaan. Meininki oli koko ajan, että jos biisi vaati viulua, sitä myös soitettiin, ja jos se vaati tuplabasaria, niin sitä poljettiin. Mentiin koko ajan biisi edellä eikä lähdetty väkisin tunkemaan niitä johonkin tiettyyn muottiin.

Mistä ammennatte inspiraatiota/vaikutteita musiikkiinne?

– Nykyään vaikutteita tulee otettua about kaikesta musasta, mitä kuunnellaan genrestä riippumatta, ja ehkä tässä on myös syy siihen, miksi uusi levy on niin monipuolinen. Samaan aikaan ensimmäistä kertaa sanoituksissa on menty henkilökohtaisemmalle tasolle – niissä lauletaan muustakin kuin biletyksestä.

Minkälainen itse äänitysprosessi oli?

– Äänitysprosessi oli suht kivuton, koska meidän kitaristi Johnny äänitti ja miksasi koko platan. Saatiin väkertää ihan omassa rauhassa ilman, että oli ylimääräisiä tyyppejä hääräämässä. Tehtiin myös edellinen levy samalla hyväksi todetulla kaavalla.

– Sävellyksestä ja sanoituksesta vastaa pääosin Johnny ja Archie. Itse jeesaan välillä sanoituksissa, jos muilla tuntuu lyövän tyhjää. Sitten lopuksi sovitetaan biisit kimpassa treenikämpällä.

Muutoksiakin yhtyeessä on ollut, sillä uuden levyn julkaisee Mokomasta ja Stam1nasta tuttu levy-yhtiö Sakara. Kuinka löitte hynttyyt yhteen juuri heidän kanssaan?

– Törmättiin Sakaran jengiin itse asiassa Japanissa. Oltiin keikalla Tokiossa Mokoman kanssa ja siellä otettiin Saikkosen (Tuomo Saikkonen, Mokoma) kanssa asia ensimmäisen kerran puheeksi. Sitten kun yhteistyö Spinefarmin kanssa loppui, niin Sakaran talliin siirtyminen tuntui todella luonnolliselta valinnalta. Sakaran kanssa työskentely on ollut todella vaivatonta ja ne on tehnyt uuden levyn tiimoilta törkeän hyvää duunia.

– Levy julkaistaan Sakaran toimesta Suomessa, Wardin kautta Japanissa ja M-Theoryn kautta muualla maailmassa.

Tulevaisuus maailmalla ja Madison Square Gardenissa

Uusi levy, uusi kiertue. Santa Cruz starttasi karavaaninsa Helsingin Tavastialta levyjulkaisujuhlilla ja matka vie jälleen ympäri ja ämpäri Telluksen pintoja. Minne kaikkialle rokkikukkojen liveperformanssi viedään?

– Nyt on meneillään Suomen-rundi, jonka jälkeen aloitetaan pienimuotoinen Euroopan-rundi Tukholmasta marraskuun lopulla ja reissu päättyy Saksaan 22. joulukuuta. Ensi vuonna olisi sitten tarkoitus käydä Jenkeissä, uudelleen Euroopassa ja Japanissa. Etelä-Amerikka olisi sellainen paikka, mihin olisi siistiä päästä skulaamaan.

– Tuleva Euroopan-kiertue on meidän ensimmäinen oma headline-rundi, joten päästään skulaamaan jengille joka ilta täyspitkä setti. Monet mestat on kyllä jo ennestään tuttuja, että sitä jo tietää hieman, mitä on vastassa.

Minkälaiselta näyttää Santa Cruzin tulevaisuus ylipäätään? Vieläkö on jäljellä ultimaattisia tavoitteita?

– Beach Boysia lainatakseni "God only knows". Hyvä biisi by the way. Ultimaattinen tavoite olisi vetää oma stadionrundi ja päättää se kahteen loppuunmyytyyn iltaan Madison Square Gardenissa.

Monet sanovat, että Santa Cruz tuli kuin tyhjästä. Kuitenkin yhtyeellä on takanaan jo 10 vuotta, joiden aikana on varmasti tapahtunut paljon. Minkälaisia kohokohtia miehelle on jäänyt työntäyteisen rupeaman aikana?

– No ykkösenä tulee AC/DC:n lämppäys, sitten ensimmäinen keikka New Yorkin Webster Hallissa oli maaginen. Sitten tietty ensimmäinen reissu Japaniin ja bändin omat rapujuhlat vuosimallia 2017!

Loppuun vielä sen verran, että koska haastattelun lukee varmasti moni intohimoinen musadiggari, niin jengiä saattaa kiinnostaa, mitä levyjä bassotaiteilijan lautasella pyörii tällä hetkellä?

– Itselläni on pyörinyt viime aikoina:

1. Marilyn Manson - Holy Wood
2. Type O Negative - October Rust
3. Pearl Jam - Ten
4. Stevie Nicks - Trouble in Shangri-La
5. Rob Zombie - Educated Horses

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Bad Blood Rising
KOTIPAIKKA
Helsinki

JÄSENET
Arttu "Archie Cruz" Kuosmanen – laulu, kitara
Joonas "Johnny Cruz" Parkkonen – kitara, taustalaulu
Mitja "Middy Cruz" Toivonen – basso, taustalaulu
Tapani ”Tazzy Cruz” Fagerström – rummut, taustalaulu


DISKOGRAFIA
Screaming for Adrenaline 2013
Santa Cruz 2015
Bad Blood Rising 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Lauri Kujanpää   Kuvat: Promo: Viivi Huuska. Live: Jarmo Siira. Middy: yhtyeen kotisivut
http://www.santacruzbandofficial.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1046 Palaa »