Keikkaraportti: Santa Cruz, Tavastia, Helsinki 6.10.2017

Santa Cruz on niitä yhtyeitä, jotka jakavat mielipiteitä äärilaitoja myöten. Sitä vihataan, rakastetaan ja hehkutetaan samaan aikaan. Yhtyeen ura on ollut pitkä ja kivinen, mutta nyt kaikki näyttää vihdoinkin loksahtavan lopullisesti paikalleen, kun yhtyeen uutta levyä oli juhlimassa lähes täysi Tavastia.

Odotin Tavastian täyttyvän lähes pelkästään naispuolisista henkilöistä sekä pitkätukkaisista mieskuuntelijoista, mutta yllätykseni lähes kaikki 18-vuotiaasta naisesta 50-vuotiaaseen pukumieheen olivat löytäneet paikalle. Se ilahdutti kovin, onhan kyseessä yksi suurimmista tulevaisuuden tähdistä.

Yhtyettä lämmitteli hard rock -ryhmä Block Buster, jonka räimivä rock oli ihan mielenkiintoista kuultavaa ja jätti pienen halun tutustua yhtyeeseen jatkossakin. Ehdin seurata tätä herkkua vain muutaman kappaleen verran, joten sen kummempia analyyseja en voi tehdä – lupaavalta poppoo kuitenkin kuulostaa.

Odoteltuani keikan alkua juttelin erään tuttavani kanssa Santa Cruzin kehityksestä. Ensimmäisen kerran todistin Cruzin live-olosuhteissa helsinkiläisessä ravitsemusliikkeessä tämän vuosikymmenen alkupuolella. Jo silloin pojista näki, että heissä on jotain sellaista magiaa, jolla he pyyhkivät laudalta useat saman alan pyrkyrit.

Pitkälle ollaan sieltä tultu, sillä kun valot sammuivat Suomen legendaarisimmassa rock-klubissa, hypen tunsi  ilmassa. Tupa oli lähes täysi, uusi levy on maaginen ja yleisö huusi kuin hunnien sotajoukot – ei ihme, että itse artistit olivat lavalle astuttuaan yhtä hymyä.

Keikkasetti koostui bändin kaikkien kolmen levyn kappaleista, joista mieleen jäi varsinkin uuden levyn upea akustinen Breathe, jonka hempeä tunnelma herkisti koko Tavastian. Totta kai keikalla nähtiin melkoista soitinkikkailuakin, sillä kun näistä jätkistä on kyse, pysyvät soittimet hanskassa miten päin vain. Jäätävää ammattitaitoa tarjoili nelikon jokainen jäsen – ainoana heikompana hetkenä oli solisti Arttu ”Archie” Kuosmasen laulu, joka kantoi välillä kuin enkelillä, mutta jäi useasti myös hyvin vaisuksi ja tunkkaiseksi.

Kuitenkin siitä viis, sillä kuten muuan Alexi Laiho kertoi allekirjoittaneelle aikoinaan, on Arttu yksi Suomen karismaattisimmista keulakuvista. Miehen taipumus kliseisiin välispiikkeihin on toki joillekin hieman turhauttavaa, mutta miehestä hehkuu hieno asenne ja loistava ammattitaito niin lavapresenssissä kuin soittotaituruudessaankin.

Santa Cruz on ehdottomasti yksi Suomen kovimmista livebändeistä tällä hetkellä – ellei jopa se kaikkein kovin. Jätkien hurja asenne, loisteliaat kappaleet ja jäätävän kova soittotaito herättävät ihailun lisäksi kateutta. Toimittaja kuunteli keikan aikana useasti takanaan seisovien herrasmiesten kommentointia siitä, mikä kaikki bändissä on vialla. Se kertoo Santa Cruzista kaiken olennaisen – se on omaa tietä kulkeva sirkus, jollaiseen harva pystyy, mutta josta monella on sanottavaa. Kun yhtye herättää tunteita, on se onnistunut olemaan aito rock-yhtye – kuinka paljon esimerkiksi Rolling Stones herättää mielipiteitä?

Kun keikka loppui, poistuivat ihmiset paikalta naama hangon keksillä. Viihdyttävä puolitoistatuntinen sisälsi kliseitä, hikeä, taitoa, hurmosta ja rakkautta musiikkiin. Ilmasta pystyi aistimaan, ettei bändi ole vielä lähelläkään lopullista voittoaan – hurjan vireen ja tinkimättömän asenteen ansiosta bändille vain taivas on rajana.

Suomirundia on vielä jäljellä, joten kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa bändin liveantiin!

© Imperiumi MMVII. Teksti: Lauri Kujanpää   Kuvat: Jarmo Siira
http://www.santacruzbandofficial.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 973 Palaa »