Black Dahlia Murder, The

Michiganissa muodostunut ja sittemmin ympäri Yhdysvaltoja levittäytynyt The Black Dahlia Murder julkaisee kahdeksannen studiolevynsä Nightbringers perjantaina, 6. lokakuuta 2017. Nightbringers soutaa nimensä ja sisältönsä osalta samoilla vesillä kuin yhtyeen aiemmatkin levyt, mitä nyt uutta verta ja energiaa mukanaan tuonut nuori ja lahjakas kitaristi Brandon Ellis on tuonut mukanaan omat kikkakolmosensa. Toinen yhtyeen jäljellä olevista alkuperäisistä jäsenistä, laulaja Trevor Strnad, on ollut viime aikoina kiireinen mies, mutta haastattelulle mies näytti ilman muuta vihreää valoa.

 

LYRIIKAT HENKIREIKÄNÄ

Haastattelua tehdessämme Nightbringersin julkaisuun on yhdeksän päivää. Trevor Strnad on vastikään juuri herännyt uuteen päivään Michiganissa, kun puhelin pirisee ja toimittaja Keskitalo utelee Pohjolan perukoilta, pyöriikö perhoset jo kovastikin vatsassa, kun levynjulkaisu ja kohta alkava kiertue puskevat päälle.

– Uusi levy soundaa loistavalta! Sen lisäksi, että Nightbringers on taatusti paras levymme, se saa minut erittäin ylpeäksi. Pidin pientä taukoa levyn kuuntelemisesta, mutta toissapäivänä luukutin sen jälleen alusta loppuun. Mielipide on ja pysyy samana: fanit saavat todella hyvän levyn, Strnad aloittaa intoa puhkuen.

Levy kantaa nimeä Nightbringers. Levyn tematiikka jatkaa siitä, mihin edelliset levyt ovat jääneet.

– Levyn nimi on jatkumoa kaikille meidän teemoille, mitä olemme pyöritelleet alusta asti. The Black Dahlia Murder on aina hyvin metallisella asialla. Metallimusiikki ja sen teemat ovat vähän tällainen syntisten ja häijyjen olentojen leikkikenttä. Kun kuuntelen metallimusiikkia, sukellan sillä sekunnilla pahuuden maailmaan. Olemme laulaneet ja soittaneet paljon vampyyriaiheista, joille Nightbringers on tavallaan omanlaisensa kunnianosoitus ja oodi, Strnad veistelee.

Trevor Strnad vastaa itse pitkälti kaikista The Black Dahlia Murderin lyriikoista. Lyriikat tuntuvat olevan tälle kaverille kuin henkireikä.

– Nautin suunnattomasti, kun saan kirjoittaa lyriikoita. Pyrin ottamaan sen aina niin vakavasti kuin suinkin mahdollista. Tykkään luoda fiktiota, mutta saan myös inspiraatiota teksteihin oikeasti tapahtuneista asioista. Ammennan ajatuksia ja ideoita myös paljon vanhoista death metal -bändeistä. Pidän monia aiheita hyvin traditionaalisina ja ajattomina. Niihinkin voi kuitenkin sekoittaa mukaan omaa pientä twistiä. Toivon kovasti, että fanimme tykkäävät uuden levyn lyriikoista. Tahtoisin aina saada ihmiset kananlihalle kuunnellessaan The Black Dahlia Murderin lyriikoita. Tämä on sellainen loputon haaste, josta nautin paljon.

– Everblackin (2013) avausrallissa on sellaiset lyriikat, joista olen todella vaikuttunut ja ylpeä. Biisin teemaa oli haudottu koko bändin olemassaolon ajan. Vei todella kauan kirjoittaa sellaiset lyriikat, joihin olin täysin tyytyväinen. Biisissä kerrotaan kuvitteellisesta Mustan Dahlian murhaajasta, joka tulee anonyymisti uhrinsa hautajaisiin ihan vain nähdäkseen, kun uhri haudataan omaisten läsnä ollessa. Silloin murhaajan missio olisi täytetty. Koko biisi sanoineen kaikkineen on kuin bändimme ruumiillistuma.

Myös parit esimerkit sanoituksista, jotka eivät Strnadia nappaa, löytyvät nopeasti.

– En välitä yhtään vitsibändeistä, joiden lyriikat ovat silkkaa komiikkaa. Etenkin äärimetallibändien kohdalla en jaksa moista huumorilinjaa kovinkaan kauan. Esimerkkejä sellaisista ovat vaikkapa We Butter The Bread With Butter ja Milking The Goatmachine.

Trevor Strnad kuvassa keskellä.

 

BRANDON JA UUDET TUULET

Nightbringers on yhtyeen kahdeksas pitkäsoitto. Se on myös ensimmäinen, jolla kitaravastuun alkuperäiskepittäjä Brian Eschbachin kanssa jakaa muun muassa Arsiksesta ja Cannabis Corpsesta tuttu Brandon Ellis.

– Brandon on kuin ihmeellinen ja valtava voima, joka saapui bändiin. Hän täytti nopeasti kaikki ne kriteerit, joita kitaristiltamme edellytetään. Hän on nuori kaveri, täytti vasta 25, kun levy saatiin purkkiin. Hän toi studiotyöskentelyn lisäksi uutta energiaa ja positiivisuutta myös lavalle. Ajoimme kaverin kunnolla sisään. Brandon kirjoitti levyn yhdeksästä biisistä neljä, ja ne biisit ovat huippuja! Tämä taitaakin olla ensimmäinen kerta, kun maailma kuulee Brandonin aivan omaa musiikkia. Onhan hänellä taustaa vaikka ja missä, mutta nyt kaikki kuulevat, mihin hän oikeasti pystyy, kun hän tekee rallin alusta loppuun.

– Ryan Knight teki erittäin veljellisen teon ennen kuin lähti bändistä. Hän ilmoitti meille noin vuosi ennen lopullista eroa, että hänen pitää jättää bändi. Ryan itse antoi meille muutamia suosituksia, joista Brandon oli ensimmäinen. Brandon soittaa vieläkin Arsiksessa, jossa on aina ollut huipputyyppejä kepittämässä, Ryan itsekin ja esimerkiksi myös Arch Enemyn ex-kitaristi Nick Cordle. Brandonin nuori ikä on myös hyvästä – yleensä nuoret jannut jaksavat eri tavalla ja tuovat uusia tuulia mukanaan. Nuoresta iästä huolimatta hän on sielultaan kokenut ja osaava.

Brandon Ellis toi positiivisuuden ja uuden energian lisäksi myös oman lisämausteensa säveltämiseen. Strnad kertoo:

– Levyn soolot kuulostavat hyvin melodisilta, kiitos Brandonin. Hänen soolonsa ovat melodisempia kuin Ryanin. Ryanilla oli aina tarve säveltää sooloja, jotka haastavat kuuntelijan. Brandon pystyy myös siihen, mutta lisäksi hän yhdistelee soppaan mukaan omat mausteensa. Joka tapauksessa molemmilla kavereilla on hyvin korkeat laatukriteerit sävellystensä suhteen. Fanit saivat ennen julkaisua vasta kaksi maistiaisbiisiä uudesta levystä, joissa Brandon tiluttaa, mutta siitä huolimatta fanit syövät jo nyt hänen kädestään. Olen tällä hetkellä hyvin tyytyväinen miehitykseemme.

– Itse levyn teko ei poikennut paljoakaan edellisistä levyistä. Sähköposti ja tekstiviestit ovat paljon vartijoina tässä hommassa, kun asumme kaikki erillä toisistamme. Kun vauhtiin päästiin, oli materiaali kaikkineen kirjoitettu noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa. Brandonin innokkuus oli hyvin tarttuvaa, se innoitti meitä kaikkia. Tuntui kuin meillä olisi olisi ollut vielä enemmän syytä tehdä helvetin hyvä levy ja nostaa laatukriteerit korkeammalle. Pakkohan sellainen haaste oli ottaa vastaan, Strnad kertoo.

Monet ottavat esille The Black Dahlia Murderin tunnusomaisen soundin viitaten siihen, että bändi kuulostaa joka levyllä tunnistettavalta omalta itseltään. Tunnistettavuus onkin juuri se punainen lanka, jonka bändi tahtoo pitää tiukasti hyppysissään.

– Tunnistettavuus on ollut meille jonkinlainen missio alkumetreiltä asti. Haluamme olla joka levyllä juuri sellainen The Black Dahlia Murder, että fanit tunnistavat meidät ensimmäisestä nuotista alkaen. Meitä yritetään lokeroida johonkin genreen, mutta lopulta olemme thrashin, blackin ja deathmetallin yhdistelmä. Kaikki ovat sulassa sovussa keskenään. Emme tietenkään voi tehdä samoja biisejä kerta toisensa jälkeen. Nightbringersillä on tunnistettavuuden lisäksi myös uusia viboja, koska Brandonilta tuli speedmetallimaista otetta ja jopa rockriffittelyä. Siitä hyvä esimerkki on As Good As Dead levyn lopussa.

TEKNIIKKA HALTUUN

Levyn tekoprosessista siirrymme Trevor Strnadin lauluääneen, jossa yhdistyvät matalampi death metal -murina ja riipivä kirkuminen. Lämmittely ennen keikkaa tapahtuu näppärästi viskillä.

– Viskillä kurlaaminen on kova juttu. Se maistuu hirveälle ja on suoraan sanottuna aivan kamala tehdä, mutta kurlaamisen jälkeen kurkkuun jää mukava polte. Tällöin lauluääneni tulee suustani kuin itsestään. Se auttaa myös flunssaan ja vilustumiseen tehokkaasti. Jameson on lempimerkkini. Pari paukkua antaa myös mukavasti lisäpotkua ennen keikkaa. Se rentouttaa, sehän on selvä. Laulajana minun täytyy pitää lavalla show’ta yllä. Monesti ylimääräiset spiikit vain kuluttavat ääntä ja energiaa ihan turhaan.

– Paras tapa palvella ääntäsi on harjoitella oma laulutyylisi ja sisäistää se. Myöskään hengitystekniikkaa ei pidä unohtaa. Opin itse paljon The Zen Of Screaming DVD:ltä. Melissa Cross on maamme arvostetuimpia lauluopettajia äärimetallin saralla. Suosittelen tätä DVD:tä kaikille. Ennen kaikkea niitä kohtia, joissa käydään läpi hengitystekniikkaa laulamisen aikana.

– Loppujen lopuksi en kuitenkaan stressaa liikaa äänestäni. Olen huomannut, että hyvän oppimisen lisäksi paras tapa pitää huolta äänestään on muistaa levätä riittävästi, olla juhlimatta liikaa sekä muut itsestäänselvyydet. Kauan sitten stressasin äänestäni paljonkin. Suorastaan pelkäsin mennä nukkumaan päivää ennen keikkaa, kun mietin aivan liikaa, että onkohan ääneni kunnossa huomista keikkaa varten ja meneeköhän keikka nyt aivan perseelleen, jos mokaan jotain.

The Black Dahlia Murder kiertää tasaiseen tahtiin. Jotkut kaupungit jäävät enemmän mieleen kuin toiset. Strnad:

– New York on aina varsinainen eläintarha. Sinne on joka kerta suorastaan turhauttavaa mennä. Klubien ja konserttisalien edustojen parkkipaikat eivät ole koskaan vapaana, vaikka pitäisi olla ja kiertuebussista saa aina olla huolissaan, että kuka milloinkin yrittää murtautua sisään. Vancouverissa on The Rickshaw Theater -niminen konserttisali, jossa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta sali on aivan hirveässä kaupunginosassa. Siellä on arkipäivää, että joku saatetaan ampua kadulla muutaman dollarin tähden ja kadut vilisee huumejengejä ja nistejä. Se ei varsinaisesti ole suosikkipaikkojani tällä planeetalla, hah!

Lopuksi kurkistamme vähän siihen, minkälaista Trevorin elämä olisi ilman The Black Dahlia Murderiä.

– Olen ollut kouluvuosista asti kiinnostunut musiikkijournalismista. Saatoin miettiäkin jotain sellaista uraa ennen kuin The Black Dahlia Murderille tarjottiin levytyssopimusta. Jos bändin tarina tulisi nyt päätökseen, saattaisin hyvinkin ryhtyä jonkin levy-yhtiön A&R-vastaavaksi. Etsin aina uusia metallibändejä, etenkin underground-maailmasta. Se on kuitenkin varma, että jollain tapaa tekemisen täytyisi liittyä metallimusiikkiin. Se on niin suuri ilo ja voimavara elämässäni.

– Tykkään paljon retropeleistä, ennen kaikkea Nintendo-konsoleilla. Olen edelleen täysin pakkomielteinen konsolifriikki. Kerään ja ostan vieläkin paljon levyjä, etenkin deathmetallia. Luulen kokoelmani huitelevan jossain 4000 levyn paikkeilla. Tahti on kuitenkin hidastunut. Vanhoina hyvinä aikoina oli viikkoja ja kuukausia, jolloin postiluukusta tippui levy per päivä. Pidän itseäni paljon ajan tasalla, mitä metallimusiikin kentällä tapahtuu. Katselen koko ajan uutta musiikkia ja katselen uusien levy-yhtiöiden toimintaa. Ja totta kai sydämessäni on aina tilaa kauhuleffoille, etenkin klassikoille. Olen loppujen lopuksi vissiin aika yksinkertainen tomppeli, leppoisa Strnad päättää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Nightbringers
KOTIPAIKKA
Yhdysvallat

JÄSENET
Trevor Strnad - laulu
Brian Eschbach - kitara
Brandon Ellis - kitara
Max Lavelle - basso
Alan Cassidy - rummut


DISKOGRAFIA
Unhallowed 2003
Miasma 2005
Nocturnal 2007
Deflorate 2009
Ritual 2011
Everblack 2013
Abysmal 2015
Nightbringers 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: The Black Dahlia Murder, Metal Blade, Jonathan Pushnik, Karen Jerzyk
http://tbdmofficial.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 544 Palaa »