Widowmaker

Alabamalainen Widowmaker esitteli itsensä eponyymillä esikoiskiekollaan viime heinäkuussa. Widowmaker-täyspitkä vei bändin heti tien päälle kera Slaughter To Prevailin ja Born Of Osiriksen. Bändissä hillittömät tahdit takova Kurtis Stoneking istahti toviksi haastateltavan jakkaralle kertomaan bändinsä ensiaskelista.

 

WIDOWMAKER - MONEN KOKIN SOPPA

Haastattelusta oli aluksi muodostua pienimuotoinen kissa ja hiiri -leikki, kun sovittua aikaa siirrettiin useampaankin kertaan. Kerkesipä menneinä viikkoina Stoneking ruhjomaan olkapäätänsäkin, ja kaveri saapuikin haastatteluun suoraan fysioterapeutin pakeilta. Widowmaker muodostui, kun Stoneking tapasi pari tulevaa bändikaveriansa musiikkiliikkeessä.

– Widowmaker muodostui aika simppelisti, vaikka pari onnekasta mutkaa matkassa olikin. Matt Childers (laulu) ja Tyler Stansell (kitara) olivat tunteneet toisensa jo vuosia, he ovat työskennelleet eräässä kitaraliikkeessä. Olin usein asiakkaana tuossa liikkeessä ja tutustuin heihin siinä samalla. Matt ja Tyler soittivat tuolloin yhdessä, mutta eivät olleet tyytyväisiä silloiseen musiikkiinsa. He halusivat alkaa tekemään jotain uutta. Eräs ystäväni, joka niin ikään työskenteli samassa liikkeessä, mainitsi Mattille ja Tylerille, että jos tahdotte varsinaisen rumpukoneen bändiinne, kysykääpä Kurtisia.

– Roudasin patterini heidän treenikämpälleen ja testasimme paria biisiä, jotka Matt ja Tyler olivat työstäneet. Homma kolahti heti, eikä kenelläkään ollut mitään, mikä olisi jarruttanut uutta projektiamme. Kaiken lisäksi toinen kitaristi ja basistikin löytyivät varsin kivuttomasti, ja pääsimme soittamaan muutamia paikalliskeikkoja. 


Kurtis Stoneking ensimmäinen vasemmalta.

Remmiin on lyhyen historian aikana tullut kuitenkin pientä muutosta.

– Kuten Dissonance- ja The Nihilist -biisien musiikkivideoista voi huomata, kokoonpano on pikkuisen elänyt. The Nihilistissä toista kitaraa soittanut jannu lähti pois kuvauksien jälkeen. Hän oli ollut käytännössä mukana alusta asti, mutta hänen mielenkiinnon kohteensa vaihtoivat sittemmin suuntaa. The Nihilistin videossa bassoa soitti Hagan Dickerson, joka on tätä nykyä toinen kitaristimme. Hän onkin alun perin kouluttautunut kitaran parissa, joten hän on nyt oikealla tontilla. Hänen tilalle tarvitsi löytää uusi kaveri basistiksi. Siihen hommaan valikoitui Grant Robinson.

Mutta miksi juuri brutaali ja aggressiivinen deathcore? Stoneking:

– Emme lyöneet heti alkumetreillä lukkoon, että soitamme vain deathcorea, vaikka sitä toki rakastammekin. Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme ja musiikilliset taustat. Widowmaker taisi olla niiden mieltymyksien ja tyylisuuntien summa. Tyler on hulluna progressiiviseen musiikkiin, jossa on groovea. Ei väliä, soiko soittimessa Periphery vai Gojira. Minulla on vahva deathmetallitausta. Sieluni halajaa nopeutta tyyliin The Black Dahlia Murder ja Nile. Matt toi puolestaan mukanaan hardcore-taustan.

Amerikkalaisen raskaan rockin ja metallin tarjontaan perehtyneet saattavat muistaa Jenkeissä 90-luvun alkupuolella toimineen superkokoonpanon, jonka nimi oli niin ikään Widowmaker. Tuossa bändissä soittivat muun muassa monessa liemessä marinoitunut Al Pitrelli ja Twisted Sister -nokkamies Dee Snider.

– Emme olleet kuulleet tuosta bändistä, kun perustimme meidän Widowmakerin. No, nyt kyllä tiedämme, on se jo sen verran monesti tullut esille viime aikoina! Matt päätti bändin nimestä. Widowmaker oli kylläkin alun perin tarkoitus olla vain erään biisin nimi, mutta lopulta kävikin toisin.

– Olin itsekin kova Twisted Sister -fani muksuna. Nyttemmin se on jäänyt taka-alalle. Saapi nähdä, että tekevätkö hekin vielä comebackin, sellainen kun toisinaan tuntuu olevan tapana veteraanibändeillä.

 

LYHYET JA NOPEAT TURPAJAISET

Päätoimittaja Mape Ollila kuvaili Widowmaker-debyytin olevan lääkärin määräyksestä 26 minuutin annos äärimmäisen brutaalia deathcorea, jonka matalavireinen basso lähentelee jo kuminauhaa.

– Viritämme kielisoittimet F#-vireeseen. Käytämme 8- ja 7-kielisiä kitaroita. Mielestäni materiaalimme soundaa varsinkin livenä erittäin hyvältä. Kaikki materiaalimme tehdään livenä soittamista varten. On vain hyvä asia, että materiaali on näin aggressiivista. Soitamme lavalla puhtaasta rakkaudesta tähän touhuun, ja annamme taatusti kaiken, mitä vain pystymme. Palaute keikoista on ollut välillä sellaistakin, että olemme jopa pelottavia lavalla. Ehkäpä se pelottavuus tulee juuri siitä aggressiosta, mikä meistä lähtee.

– Levyllä on kolme biisiä, jonka jälkeen tulee pieni välisoitto. Sen jälkeen tulevat toiset kolme biisiä. Sekään ei ollut etukäteen harkittu juttu, vaan ratkaisu tehtiin myöhemmin studiossa. Regression oli alun perin yhtenäinen Dissonancen kanssa. Sellainen eräänlainen kitaralla fiilisteltävä osio, josta Dissonance lähtisi lennosta vauhtiin. Tuottaja Cody Stewart ehdotti, että siitä voitaisiin tehdä kokonaan oma erillinen välisoitto, joka sekin nivoutuisi Dissonanceen. Biisilista oli jo tuossa vaiheessa päätetty, ja se sisälsi siis vielä silloin kuusi biisiä, mutta kun Regression leikattiin omaksi raidaksi, levylle tulikin seitsemän biisiä. Regression toimii näin hyvänä yksittäisenä biisinä, mutta on samalla osa Dissonancen fiilistä.

– Widowmakerilla on mittaa noin 26 minuuttia. Levyn oli aluksi tarkoitus olla EP. Meillä on jo tuloillaan materiaalia seuraavaa julkaisua varten.

Entäpä itse levyn materiaalin kynäily? Stoneking summaa:

– Levy oli kollektiivinen urakka. Päävastuu jokaisesta biisistä kuuluu kuitenkin Tylerille. Hänellä oli paljon ideoita biiseistä, hän laittoi juttuja aluilleen, johon me muut yhdyimme jälkikäteen. Kaikki ideat, riffit sun muut ajatukset hän kuitenkin hyväksytti meillä muilla. Matt osaa myös soittaa hyvin kitaraa, joten häneltä irtosi joitain kitarajuttuja myös. Raakileita läheteltiin puolin ja toisin ja jokainen listasi ylös plussat ja miinukset. Kaikkia juttuja työstettiin niin kauan, että joka jannu oli aivan varmasti tyytyväinen siihen, mitä levyn kansien välistä löytyisi. Kirjoitimme levyn miltei kahta prosenttia vaille valmiiksi ennen äänitystä. Ne loput pari prosenttia tuli studiossa.

Tällä hetkellä pelkällä musiikinteolla laskujen maksaminen on vielä kaukainen haave. Viisikon arki täyttyy musiikkitouhujen lisäksi muistakin aktiviteeteista.

– Jokainen meistä käy päiväduunissa. Itse vietän vielä saikkupäiviä olkapääni takia. Tyler on töissä vieläkin samassa kitaraliikkeessä. Grantin arki menee raksalla. Matt sen sijaan on tätä nykyä jonkin sortin taiteilija.

Widowmakerin ura on toistaiseksi vielä lastenkengissä, mutta tulevaisuus siintää kirkkaana edessä. Viisikko on tyytyväinen esikoislevyynsä, ja jatkoa on siis syytä odottaa.

– Tämän touhun viimeiset kuusi seitsemän kuukautta ovat olleet aivan ikimuistoiset ja parasta ja opettavaisinta aikaa tässä bändissä. Myös tähänastiset kiertueet jäävät elämään mieleen ikuisesti. Etenkin rundi Born Of Osiriksen kanssa oli maaginen juttu. Bändi on Chicagon lähialueilta, samoilta alueilta, joilla vartuin muksuna. On aika surrealistinen fiilis ja kokemus päästä rundille bändin kanssa, jota olet fanittanut pienestä asti. Kaikki tyypit, joita olen tässä touhussa tavannut, ovat antaneet ja opettaneet jotain uutta. En vaihtaisi lyhyestä urastamme pois hetkeäkään. En edes niitä stressaavimpia hetkiä. Loppujen lopuksi stressi on juuri sitä, mikä opettaa parhaiten ja palkitsee eniten.

Mikäli et syystä tai toisesta ole vielä tutustunut Widowmakerin esikoisalbumiin, tässäpä Stonekingiltä itseltään parit tärpit tarttua levyyn.

– Tuomme omalla tyylillämme uusia tuulia ja nyansseja deathcore-genreen. Meillä on oma tietynlainen, jopa uniikki soundi, jolla lähestymme musiikkiamme. Aina löytyy niitä, joille deathcore ei ole sitä aidointa metallimusiikin puolta, mutta… no, mitäpä tuosta. Toisena tärppinä mainittakoon vaikka, että olemmehan melko komeita kundeja. Ehkäpä se tukee myyntiämme, Stoneking päättää sarkastisesti.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Widowmaker
KOTIPAIKKA
Huntsville, Alabama

JÄSENET
Matt Childers - laulu
Tyler Stansell - kitara
Hagan Dickerson - kitara
Grant Robinson - basso
Kurtis Stoneking - rummut


DISKOGRAFIA
Widowmaker 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Widowmaker, SharpTone Records
https://www.facebook.com/WidowmakerAL/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 466 Palaa »