Rings Of Saturn

Amerikkalaiscoreilija Rings Of Saturn julkaisi heinäkuun lopussa uuden levyn. Suomalaisittain tahattoman koomisella nimellä paiskattu Ultu Ulla on pyörremyrsky, joka riepottelee kuuntelijaa äärimmäisen teknisen, suorastaan robottimaisen deathcoren pyörteissä. Maailmanlaajuinen levytyssopimus Nuclear Blastin kanssa nosti bändin entistä isomman yleisön tietoisuuteen.

 

SUMERILAISTA ALIENCOREA

Saan langan päähän kolme vuotta sitten remmiin hypänneet kitaristi Miles Bakerin ja rumpali Aaron Stechaunerin. Rings Of Saturnin kahden viimeisimmän studiolevyn välissä on kulunut kolme vuotta. Kumpikaan jätkistä ei ollut bändissä Lugal Ki Enin (2014) teon aikaan, vaan parivaljakko liittyi mukaan julkaisun jälkeen.

– Kun Lugal Ki En tuli ulos, bändissä muuttui taas kerran miehitys. Minä ja Aaron hyppäsimme tuolloin mukaan. Kun miehistö muuttuu, on pakko pitää breikki, että uudet kaverit ajetaan sisään ja treenataan yhteissoitto kuntoon. Lugal Ki Enin myötä teimme muutaman kiertueen. Vähän sellaista on/off-meininkiä. Tämän ja Ultu Ullan välinen aika on Rings Of Saturnin pisin kahden levyn välissä, mutta kolme vuotta miehistömuutos ja uuden levyn kirjoittaminen huomioon ottaen on täysin perusteltua, Baker aloittaa.

Millintarkan tykityksen lisäksi bändi on tunnettu omintakeisista levyjen nimistään sekä scifi- ja alienteemoja sisältävistä lyriikoistaan.

– Debyyttiä lukuun ottamatta levyjen nimet ovat sumerin kieltä. Ensin on mietitty englanniksi levylle nimi, joka on yksinkertaisesti Google-kääntäjällä muutettu sumeriksi. Esimerkiksi tuoreimman levyn tapauksessa nimi oli aluksi Time Immemorial, josta tuli lopulta Ultu Ulla, Stechauner kertoo.

– Miles ja minä emme vastaa lyriikoista. Alien- ja scifi-jutut ovat olleet alusta asti tunnusomainen osa tätä bändiä. Aliencore ja muut termit syntyivät jo ihan alkumetreillä. Bändin nimen lisäksi kansitaiteet ruokkivat sitä. Siitä on tullut jopa niin iso juttu, että monet kertovat tykkäävänsä Rings Of Saturnista pelkän teeman ja sanoitusten vuoksi, vaikkei itse musiikki uppoaisikaan. Ei me enää voida muuttaa tyyliä.

– Alien- ja scifi-leffojen seuraaminen on vähän niin ja näin, mutta jos täytyisi joitain kovia leffoja nostaa esille, sanoisin tietysti Alien-leffat. John Carpenterin The Thing on niin ikään huippukamaa, ja totta kai Star Wars on magee juttu. The Fourth Kind on myös sairaan kova, jätkät tuumaavat yhdessä.


Aaron Stechauner ensimmäinen vasemmalta, Miles Baker toinen oikealta.

Alienjutut kiinnostavat Bakeria muuallakin kuin vain valkokankaalla.

– Tykkään alien- ja avaruusjutuista muutenkin kuin vain leffojen muodossa. Niistä asioista on yleensä vain pirun hankala keskustella ihmisten kanssa. Ne jutut ovat juuri sellaisia, ettei porukka oikein tahdo ottaa niitä tosissaan tai uskoa niihin. Se on vähän kuin puhuisi politiikasta ihmisten kanssa: jossain kohtaa aivan varmasti koko keskustelu luisuu ihan väärille raiteille ja porukka on pian toistensa kurkuissa kiinni. Tai sitten sinua pidetään heti dorkana, kun alat vaahtoamaan joistain alieneista.

Avaruudesta ja ufoista Rings Of Saturnin nykyiseen levy-yhtiöön, Nuclear Blastiin. Bändi on luonnollisesti enemmän kuin innoissaan päästessään saksalaisjätin suojatiksi.

– Meillä on kovasti haluja julkaista heidän kautta jatkossakin levyjä. Mitä nykyiseen diiliin tulee, se on maailmanlaajuinen soppari. Jo tähän asti heidän toiminta on ollut aika ilmiömäistä, toverit intoilevat.

 

KIMURANTTIA MELODIAA


Ultu Ulla on järjestyksessään yhtyeen neljäs pitkäsoitto. Pääosin hyvää ja erinomaista palautetta saanut levy julkaistiin heinäkuun 28. päivä. Baker tiivistää hieman kirjoitusprosessia.

– Jos pitää sanoa, oliko levyn kirjoitusprosessi helppo vai vaikea, sanoisin ennemmin, että helppo. Kun diili Nuclear Blastin kanssa julkistettiin, olimme pitkällä jenkkikiertueella Thy Art Is Murderin kanssa. Kirjoitin paljon materiaalia Las Vegasissa. Viivyin siellä pari viikkoa, jonka aikana kirjoitin noin puolet albumin materiaalista. Hullu urakka kahteen viikkoon, mutta se onnistui. Lucas (Mann, kitara) alkoi kirjoittamaan minun jälkeeni, ja hän käytti nyt myös tosi vanhoja pöytälaatikkoon jääneitä raakileita. Koko kirjoitus otti noin puolitoista kuukautta, jonka jälkeen tein Lucasin kanssa sovitukset. Olihan siinä kaikkineen paljon duunia, mutta kaikki meni lopulta tosi hyvin. Kirjoitan myös Interloperin tulevalle levylle materiaalia Vegasissa. Siinä bändissä soittaa myös Aaron ja kitaristi Andrew Virrueta.

Ultu Ulla on monimutkainen ja kimurantti pläjäys, mutta monimutkaisten sovitusten ja sävelkulkujen lisäksi levyllä on myös fiilisteltäviä melodioita ja eufoniaa.

– Monipuolinen lopputulos oli juuri se, mitä levyllä haettiin, Stechauner kertoo. Monipuolisuuden lisäksi levystä piti tulla sellainen, että nykyiset fanit tietäisivät heti levyn alkaessa soimaan, että tämä on Rings Of Saturnia niin soundin kuin yleisilmeen puolesta, eikä mieleen edes tulisi muita vaihtoehtoja. Uusi levy-yhtiö pitää varmasti huolen, että levy tavoittaa nykyisten fanien lisäksi paljon uusia kuuntelijoita. Ultu Ulla voi hyvinkin olla paras Rings Of Saturn -kiekko. Veikkaisin niin ihan jo sen takia, että olen itsekin törmännyt loppukesän aikana ihmisiin, jotka eivät ole ennen bändistä välittäneet, mutta ääni onkin muuttunut kellossa, kun he ovat antaneet uuden mahdollisuuden Ultu Ullan myötä.

– Biisejä kirjoittaessa on aina se sama tarkoitus: kirjoittaa mahdollisimman siisti biisi. Minulla ei ole päässäni valmiina jotain tietynlaista mallia tai muottia, että minkälainen mistäkin biisistä pitäisi lopulta tulla. Tärkeämpää on löytää tapa, miten saada aikaiseksi viileitä riffejä ja kikkoja, ja että biisi herättää sinussa jotain tiettyä fiilistä. Levyllä on instrumentaaliralli nimeltä The Macrocosm. Biisi oli alun perin valmiina neljän minuutin paikkeilla, mutta sitä kirjoitettiin vielä lisää. Biisi piirtää mielessä jonkinlaisen matkan, Baker veistelee.


Miles Baker käyttää Schecter-kitaroita ja Aaron Stechauner paukuttaa tahdit Tama-rummuilla. Monimutkainen tatsi pysyy hanskassa myös lavoilla.

– Kuulostamme livenä orgaanisemmalta. Meidän musiikissa virheitä voi tulla useastikin, mutta ne eivät näy tai kuulu aina niin isosti ulospäin. Homma olisi simppeliä, jos soittaisimme vain voimasoinnuilla ja musiikkimme koostuisi helpoista elementeistä. Kun me soitamme lavalla, virheiden määrä voi olla perusheavybändeihin verrattuna moninkertainen, koska meidän musiikissa tulee nuotteja kuin tykin suusta lyhyessä ajassa. Joskus tulee virheitä, joita ei välttämättä kaikki katsojat hoksaa, koska meidän musiikissa tapahtuu hirveästi juttuja yhtä aikaa. Sen sijaan jos katsot jonkin simppelimmän bändin touhua lavalla, jossa rumpali mokaa edes yhden iskun, sen kyllä huomaa ja kuulee. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen siihen, miten Rings Of Saturn klaaraa homman livenä. Ei meillä ole koskaan sattunut mitään niin isoa mokaa, että maailma olisi pysähtynyt siihen paikkaan. Toisinaan voi olla huonompi ilta tai saatan mokata jonkin biisin säkeistössä, mutta vastineeksi YouTubessa on nähtävillä paljon videoita, jossa kaikki on mennyt nappiin, Stechauner tuumaa.

– Metallimusiikissa käytetään monesti todella matalia vireitä. Voit soittaa studiossa vaikka kuinka monimutkaisesti ja yhdistää vaikka kuinka monta raitaa päällekkäin niin, että jokainen licki ja kikka tulee selvästi esille, mutta livenä ne jäävät toissijaiseksi. Deathcore on niin aggressiivista, että ei niitä yksittäisiä lickejä edes huomata livetilanteessa. Studiomateriaali ja live ovat aina kaksi eri asiaa, Baker täydentää.

 


Lopuksi jätkien mielipide tämän hetken deathmetallin kirkkaimmista tähdistä, ja vähän muistakin.

– En kuuntele kovin paljon deathmetallia, mutta Shadow Of Intentiltä tuli uusi levy ennen kesää, joka on kyllä pirun kova. Sekään tosin ei ole deathmetallia puhtaimmillaan. Siellä on mukana ajoittain se oma pieni Dimmu Borgir -vaihde. The Last Ten Seconds Of Lifen haluan mainita myös, toimii hyvin vaikkapa salimusiikkina. Ihan oikeasti!

– Viime aikoina kasarimetalli on ollut myös kuvassa kurssissa. Ja myös Children Of Bodom, In This Moment ynnä muita. Maailmasta löytyy paljon monenlaista hyvää metallia!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Ultu Ulla
KOTIPAIKKA
USA

JÄSENET
Miles Baker - kitara
Lucas Mann - kitara
Ian Bearer - laulu
Aaron Stechauner - rummut


DISKOGRAFIA
Embryonic Anomaly 2010
Dingir 2012
Lugal Ki En 2014
Ultu Ulla 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Rings Of Saturn, Nuclear Blast
https://www.facebook.com/RingsofSaturnband Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 639 Palaa »