Ensiferum

Folk metal -suuruus Ensiferum on jälleen vallannut metallimedioiden palstatilat, kun yhtyeen seitsemäs kokopitkä Two Paths ilmestyy maailmanlaajuisesti 15. syyskuuta. Imperiumi tavoitti yhtyeen laulajan, Petri Lindroosin, sähköpostilla ja kyseli kuulumisia uuden julkaisun alla.

Heippa Petri! Kuinka mies voi tällä hetkellä?

– Kiitos kysymästä, hyvää kuuluu. Uusi levy julkaistaan 15.9. ja innolla odotetaan fanien vastaanottoa. One Man Army -levyn kappaleet toimivat heti livenä todella hyvin ja samaa toivotaan uuden levyn biisien kanssa. Kesä meni festareilla soittaessa ja Summerbreeze-festarilla soitettiin yksi uusi biisi, Way of the Warrior, joka pisti eturivin hilselingot heilumaan ja moshpitin pyörimään, eli hyvältä tuntuu uuden materiaalin julkaisu jälleen kerran!

Teikäläinen on ollut bändin mukana jo toistakymmentä vuotta. Millainen matka on ollut?

– Pitkä ja paikka paikoin kivinenkin, mutta päivääkään en vaihtaisi. On tullut soitettua melkein kaikki maapallon kolkat läpi ja kaikki mestat ovat kokemuksina olleet aivan mahtavia! Aina ei kaikki ole mennyt aivan putkeen, mutta keikat soitetaan ja siitä ei tingitä.

– Tämän kesän viimeiselle festarille eivät kaikki matkatavarat tulleet Saksasta Ranskaan ja festarilla ei ollut mitään ruokaa tarjolla – vain suolatikkuja ja sipsejä koko päivänä. Fiilis kuitenkin bändillä oli aivan katossa, vaikka univelkaakin oli reilusti. Keikka oli alkamassa ja intro soi - pientä epäröintiä, että mitäköhän tästä tulee - mutta pakko sanoa, että koko kesän paras festarivetohan siitä tuli.

Mitkä ovat olleet uran kohokohtia?

– Joka ikinen keikka näin lyhyesti sanottuna.

 

TWO PATHS

Kuten jo aikaisemmin mainitsit, uusi uljas albumi Two Paths julkaistaan 15.9. Löytyikö albumin sävellyksiin uusia kulmia?

– Löytyi ja aika paljonkin tällä erää taas. Haettiin uusia kulmia reilusti ja omasta mielestäni niitä saatiin biiseihin oikein kivasti upotettua. Me ei haluta tehdä kahta samanlaista levyä eikä liiemmin toistaa itseämme. Eeppisyyttä ja melodisuutta unohtamatta, nämä uudet biisit ovat Ensiferumia parhaimmillaan, mutta jätän loput kuulijoiden korville.

Kuinka vertaisit levyä aikaisempiin teoksiin?

– Tämä levy rokkaa ja soundaa aivan eri tasolla ja syy siihen on, että levy nauhoitettiin analogisesti nauhalle. Livefiilistä haettiin ja sitä tarttui reilusti: Räyhä ja rock ´n roll kuuluu bändin soitossa ja liika viilaaminen jätettiin pois. Keskityttiin sen oikean fiiliksen tarttumiseen nauhalle, ja omasta mielestä siinä onnistuttiin erinomaisesti.

Analogisesti äänitetyn albumin on tuottanut legendaarinen Anssi Kippo. Kuinka yhteistyö miehen kanssa sujui?

– Kuin junan vessa ja vielä paremminkin! Anssin kanssa työskentely on aivan mahtavaa, ja tältä mieheltä ei tuottajajipot ja -niksit heti lopu, vaan niitä virtasi koko session loppuun asti. Hän oli erittäin tärkeässä roolissa niin tällä kuin edelliselläkin levyllä ja todella suuri vaikuttaja bändin soundiin ja kappaleiden ulosantiin.

Kuinka Ensiferumin sävellysprosessi käynnistyy ja kulkee maaliin asti?

– Me ollaan aika hitaita tekemään biisejä, ollaan aina oltu ja tullaan aina olemaan. Yleensä se meneen niin, että Markus (Markus Toivonen, kitara) tuo uudet ideat treenikselle ja niitä käydään läpi porukalla oikein huolella - osia pyöritellään ja käännetään, kunnes on siinä kunnossa, että kelpaa - ja sitten vielä vähän leivotaan, jos vaikka saataisiin ripauksen paremmaksi. Kaikkien ideat kokeillaan läpi, mitä mieleen tulee, ja Sami (Sami Hinkka, bassotaiteilija) on meidän sanoittaja.

 

KIERTUE

Levyn jälkeen bändi lähtee perinteisesti kiertueelle – nähdäänkö yhtye myös Suomessa?

– Yhtye nähdään Suomessa ja tulossa on mittavin kiertue, mitä ollaan koskaan tehty. Tässä Suomen keikkapäivät:

06.10. PORI, Kino
07.10. TURKU, Gong
13.10. HELSINKI, The Circus (+ Wolfheart, Crimfall)
14.10. LAHTI, Katu Klubi goes Isku Areena (+ Wolfheart)
20.10. JOENSUU, Kerubi
21.10. KOUVOLA, House Of Rock
27.10. TAMPERE, Olympia
28.10. SEINÄJOKI, Rytmikorjaamo (+ Battle Beast, S-TOOL)
03.11. JYVÄSKYLÄ, Lutakko

Siinä riittää hommaa. Onko kiertue-elämä muuttunut, jos vertaa vaikka 10 vuotta sitten tehtyihin rundeihin?

– Ne taisi olla aika paljon kosteampia kiertueita, jos oikein muistan… Silloin riitti virtaa aamuun asti, mutta tänä päivänä, hieman vanhempana, nukkumista rupeaa arvostamaan ihan eri lailla. Me pidetään energia ja viihteellisyys lavalla korkealla alusta loppuun ja se on kovaa hommaa soittaa 90+ minuuttia joka ilta.

Missä päin maailmaa folk metal on kovimmassa suosiossa?

– Erittäin paha sanoa, meidän keikoilla ympäri maailmaa on ollut kova meno ja jengi diggaillut ihan täysillä. Ranskassa ja Itä-Kanadassa on aivan kreisiä yleisöä muihin maihin verrattuna tänä päivänä.

UUSI JÄSEN JA ULJAS TULEVAISUUS

Ensiferum kaunistui jälleen enemmän, kun uudeksi jäseneksi kiinnitettiin huikea muusikko Netta Skog. Kuinka hän päätyi remmiin mukaan?

– Netta oli jo tuttu entuudestaan ja skenessä pyörinyt pitkään. Kysyttiin häntä laulamaan edelliselle levylle yksi biisi ja siitä hän sitten lähti soittelemaan keikkoja, kun Emmi (Silvennoinen, koskettimet) keskittyi opintojensa hoitamiseen. Vaihto oli aika huomaamaton, kun nämä tytöt ovat keskenään niin samanlaisia. Netta osallistui myös sävellystyöhön ja antoi uutta verta näihin uusiin sävellyksiin. Yhteistyö toimii erittäin hyvin.

Kaikkia faneja myös kiinnostaa, että miltä yhtyeen tulevaisuus näyttää pidemmän päälle?

– Lyhyt Euroopan rundi heti julkaisun jälkeen ja sitten kotimaan keikkalavoille. Marraskuussa Etelä-Amerikan kiertue ja vuodenvaihteessa Aasia-kiertue näin aluksi. Ensi vuodelle on jo suunnitelmia ja niistä kuullaan heti vahvistusten jälkeen!

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

– Lavalla soittamassa hyvää musiikkia, toivottavasti.

Kiitos Petri ja onnea upean albumikokonaisuuden julkaisuun!

– Kiitos ja kuulemiin! 

 

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Two Paths
KOTIPAIKKA
Helsinki

JÄSENET
Petri Lindroos – laulu, kitara
Markus Toivonen – kitara, laulu
Sami Hinkka – basso, laulu
Janne Parviainen – rummut, lyömäsoittimet
Netta Skog – digihaitari, laulu


DISKOGRAFIA
Ensiferum 2001
Iron 2004
1997–1999 2005
Dragonheads EP 2006
10th Anniversary Live DVD 2006
Victory Songs 2007
From Afar 2009
Unsung Heroes 2012
One Man Army 2015
Two Decades of Greatest Sword Hits 2016
Two Paths 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Lauri Kujanpää   Kuvat: Metal Blade, Toni Salminen, S.Bollmann (Wikipedia Commons)
http://www.ensiferum.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1202 Palaa »