Backyard Babies

Parin vuoden päästä kolmekymppisiään viettävä ruotsalaisrockin kulmakivi Backyard Babies päätti kaksi vuotta sitten muutaman vuoden hiljaiselon onnistuneella Four By Four -kiekollaan. Paluun jälkeiset kaksi vuotta ovat vierähtäneet nopeasti ja toivat nelikon levyn tiimoilta taas Suomeenkin. Imperiumi.netissä useamminkin haastateltu bändi toi kesän 2017 rundinsa Jyväskylän Water X Festiin.

 

BACKYARD BABIES - TOIMIVA ROCKMASIINA

Ennen rundin päätöskeikkaa juuri Jyväskylään Tampereelta saapunut bändin laulaja-kitaristi Nicke Borg on liikkeellä iloisella ja leppoisalla tuulella. Borgin soolokeikat menivät nappiin ja mies odottaa päästä laittamaan kesälle pisteen pääbändinsä kanssa.

– Tampereella ja Helsingissä keikat sujuivat helkkarin hyvin. Yleisesti ottaen akustisille keikoilleni saapuu Backyard Babies -faneja, mutta mukavin juttu on se, että todella usein paikalle eksyy myös porukkaa, jotka vain haluavat perjantai- tai lauantai-iltoihin kevyttä livemusiikkia taustalle. Sellaisia prototyyppisiä Backyard Babies -faneja näkyy kuitenkin harvemmin. Toisinaan käy niin, että porukka innostuu varsinaisesta pääbändistäni, kun ovat ensin nähneet minun soolokeikkani.

– Soitin Tampereen Jack The Rooster -baarissa 2014. Tuolloin paikalla oli 40–50 maksanutta katsojaa. Ilmeisesti sen jälkeen sana on levinnyt ja porukka alkanut puhua, että käykääpä tsekkaamassa Nicke-pojun akustinen keikka seuraavalla kerralla. Eilen samassa baarissa tupa oli täynnä. Soolomateriaalini on erilaista kuin pääbändini rockjyräys. Akustisilla Nicke Borg -keikoilla on taatusti vaihtelevampi kuulijakunta kuin Backyard Babiesin keikoilla.

Vaikka edellisiltana on tapailtu rauhallisesti Landolaa, pystyy ruotsalaisrokkari asennoitumaan helposti jo seuraavana päivänä soitettavaan sähköiseen keikkaan.

– Älä käsitä minua väärin, mutta kun olemme tehneet Backyard Babiesia jo miltei 30 vuotta, pystyy tätä touhua tekemään toisinaan ihan unissaankin. Backyard Babies on kuin rock ’n’ roll -kone; se kulkee toisinaan omalla painollaan. Se on juuri niitä mukavuusaluejuttuja: minulla on aina turvallinen olo, kun menen jätkien kanssa lavalle, kuulen yleisön mylvinnän ja vahvistimista tulee raakaa mökää. Kun kierrät uuden levyn tiimoilta, uudet rallit tarvitsevat totta kai hieman enemmän huomiota. Sen sijaan esimerkiksi eilisen akustisen keikan Tampereella vedin yksin. Silloin minun täytyy saada tovi itselleni ennen h-hetkeä.

– Omalla keikallani virheet näkyvät paljon räikeämmin kuin raa'assa rockshow’ssa. En voi nousta yksin akustinen kitara kädessä ja alkaa revittelemään leveässä haara-asennossa, koska ei niitä biisejä ole tehty sellaisiin tilanteisiin. Pystyn helposti nousemaan akustisen keikan jälkeen lavalle soittamaan sähköisen keikan, mutta jos minun pitäisi nyt Backyard Babies -keikan jälkeen huomenna vetää viereisessä pubissa akustinen keikka, tarvitsen hetken sitä varten asennoitumiseen ja rauhoittumiseen. Kahden erilaisen materiaalin soittaminen livenä täydentää toisiaan, ne ruokkivat toinen toistaan.

 

AKUT TÄYTEEN JA TAKAISIN HUIPULLE

Nicke Borg bänditovereineen vietti muutaman vuoden hiljaiseloa, kunnes 2015 julkaistu Four By Four -lennätti ruotsalaisrokkarit takaisin rock ’n’ roll -kentälle. Tuolloinen paluu ylitti bändin odotukset reippaasti.

– Kirjoitimme ensin levyn materiaalin valmiiksi. Sen jälkeen julkaisimme yhden sinkun ja järjestimme ison paluukeikan Sweden Rockiin. Ajatus oli edetä totta kai varovaisesti: vedetään paluukeikka, julkaistaan levy ja katsotaan, ottaako jengi levyn omakseen vai haukutaanko se aivan lyttyyn. Paluussa piti myös miettiä sitä, että liikkuuko tässä bisneksessä rahaa enää yhtään. Emme ole koskaan olleet isoja levymääriä myyvä bändi. Nyt tilanne on entistä tukalampi, koska fyysiset levyt ovat katoamaan päin. Meidän täytyi miettiä, kuinka voisimme vielä elättää itsemme soittaen sitä, mitä rakastamme.

– Pidimme taukoa, koska levy-yhtiömme myynti ja koko bisnespuoli oli kääntymässä ihan päälaelleen nykyisessä markkinatilanteessa. Joka tapauksessa kesä 2015 lähti käyntiin erinomaisesti. Vuosi vaihtui seuraavaan ja nyt rundaamme kolmatta kesää levyn myötä. Olemme sopineet loppuvuodeksi pari keikkaa Espanjassa ja yhden Italiassa, mutta sen jälkeen meidän todella täytyy alkaa keräämään kaikki biisi-ideat uutta levyä varten. Backyard Babies on tehty livetilanteita varten. Ei meitä koskaan tarvitse patistaa nousemaan lavalle. Pikemminkin meitä pitää patistaa lähtemään lavalta.

Backyard Babies on tahkonnut uskollisena omaa juttuaan vuodesta 1989. Myös Nicke Borgin, Andreas "Dregen" Svenssonin, Peder Carlssonin ja Johan Blomqvistin muodostama kokoonpano on pysynyt muuttumattomana.

– Meillä on ollut bändissä omat tappelumme, totta kai. Mutta tappelut ovat ehkä enemmänkin sellaista jäsenten välistä kitkaa. Se kitkakin vaikutti siihen, että tauko oli paikallaan. Sen sijaan, että olisimme antaneet toinen toisillemme energiaa, kulutimme sitä toisiltamme ja sitä kautta se kulutti myös meitä itseämme. Etenkin minä ja Dregen olimme koko ajan vähän puolittain napit vastakkain. Alkoi tuntua, että olimme tehneet tätä liian kauan putkeen. Se, että olen nyt bändini kanssa kiertueella vuonna 2017, on tauon ansiota. Vaikkakin olen toisinaan taukoja vastaan. Avioliitossakin tauko on ensimmäinen askel kohti avioeroa.

– Jotta tätä rocktouhua jaksaa jatkaa, täytyy olla jonkinlaista lapsenmielistä rakkautta rockmusiikkia kohtaan. Muusikkona olemisen lisäksi olet myös aina fani. Fanitan vieläkin omia lapsuudensankareitani. Sitä kautta fanitan tavallaan myös omaa bändiäni. Lämppäsimme Gunnareita pari viikkoa sitten Ruotsissa. Saan siitä vieläkin kylmiä väreitä. Vajosin ihan lapsen tasolle tuona iltana. Niin kauan, kun tekee kaikkea terveellä lapsenmielellä, ei ole mitään hätää. Emme asu enää yhdessä ja samassa kaupungissa Ruotsissa. Sekin auttaa jaksamaan, kun voi keskittyä vapaa-ajalla ihan muihin asioihin.

 

"ABBA ON ABBA"

Backyard Babies täyttää pyöreät 30 vuonna 2019. Juhlavuosi ei jää bändiltä huomioimatta, ja jonkinlaista spesiaalia on syytä odottaa.

– Luulenpa, että juhlimme juhlavuotta. Meillä on ylhäällä joitain suunnitelmia, mutta päällimmäinen ajatus olisi kuitenkin saada seuraava levy narulle ja ulos. Meidät tuntien, voi olla, ettei seuraava levy edes valmistu ennen vuotta 2019. 30-vuotisjuhlat on joka tapauksessa hyvä sauma juhlistaa näin pitkään jatkunutta olemassaoloa, joten varmasti jotakin ekstraa on luvassa. Joskus tuntuu, että meidän pitäisi saada kotimaassamme pian mitali näin pitkään jatkuneesta taipaleesta. Itse asiassa, Rolling Stone -lehdessä oli joskus lista bändeistä, joiden miehistö on pysynyt muuttumattomana niin ja niin kauan. Olimme listattuna aika korkealle.

Nicke Borg muistaa useat kiertueet päällisin puolin hyvinä ja onnistuneita kokemuksina. Pienen mietinnän jälkeen muistuu mieleen vastaavasti myös eräs brittirundi, jonka olisi voinut jättää tekemättä.

– Meillä oli kerran kiertue Briteissä suomalaisyhtye The Rasmuksen kanssa. Ei heidän musiikissaan mitään vikaa ole, mutta meidän yhteiskiertue oli virhearvio managementiltä. Alkurundilla The Rasmus soitti ensimmäisenä, mutta sitten vaihdoimme homman toisinpäin. Meitä odottaneet fanit olivat ihmeissään, että mikä ihmeen suomalaispaska meitä lämppää. Vastaavasti The Rasmus -fanit ihmettelivät ja katsoivat meitä kummastuneina. Jengi kirjoitteli aika paljon palautetta, että nyt ollaan liikkeellä pahasti vääränlaisella kokoonpanolla. Ei tuohon maailma suinkaan kaatunut, mutta tapaus jäi elämään esimerkkinä vääränlaisesta valinnasta.

– Pitkät jenkkirundit ovat toisinaan raskaita. Keikat ovat hyvin usein isoissa kaupungeissa, jotka muistuttavat kaikki toisiaan, välimatkat ovat satoja maileja ja ainoa, mitä näet, ovat kiertuebussi ja pitkä moottoritie. Teen ennemmin lyhyen ja intensiivisen rundin pitkien rupeamien sijaan.

Eurosiivuja seuranneet saattavat muistaa Nicke Borgin kuuden vuoden takaisesta yrityksestä päästä edustamaan kotimaataan Euroviisuihin.

– Kokemus oli omituinen ja jotenkin kiusallinen. Se oli yksi näitä lusikkalistajuttuja, joita koittaa elämässä. Ajatus lähti siitä, kun muutamat kollegani mainitsivat, että minun pitäisi koettaa sitä, ja että saattaisin osata säveltää tilanteeseen sopivan biisin. Sävelsin Leaving Homen ja siitä pidettiin valtavasti. Minut haluttiin 2011 vuoden Melodifestivaleniin. Keskustelin asiasta managementin ja ex-vaimoni kanssa ja kaikki olivat sitä mieltä, että antaa palaa vain. Tein koko homman kuitenkin kieli poskessa siten, että menenpä sinne ja koetan. Mukava puoli asiassa oli, että se oli tehokas kanava saada nimeä esille. Leaving Home nousi monissa maissa sinkkulistojen kärkeen.

– Minulla saattoi olla tuon kokemuksen jälkeen mielessä tehdä sama uudestaan, mutta Melodifestivalen on muuttunut muutamassa vuodessa paljon. Se on nykyään suunnattu paljon enemmän lapsille. Tuntisin olevani väärässä paikassa, jos koettaisin sitä uudestaan. Mutta, eihän sitä koskaan tiedä. En ole kuitenkaan euroviisufani. Otan Euroviisut monesti puheeksi soolokeikoillani, viimeksi eilen Tampereella. Teillä suomalaisilla oli Lordi, joka teki kunnolla selvää ja näytti, että kuka määrää. Siinä kaiken maailman Schlagergala-diivat saivat kerralla huomata, että mitä tapahtuu, kun suomalaisbändi tulee isolla show’lla ja monsteriasuilla lavalle. Euroviisut menevät sivusilmällä kunhan muistaa, että koko homman nimi on vain katsojalukujen kasvattaminen ja viihdyttäminen, ei niinkään musiikki.

Lopuksi Nicke Borgin mielipide Euroviisu-jätti Abbasta. Se ei jätä seliteltävää.

– Abba on Abba.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Four By Four
KOTIPAIKKA
Ruotsi

JÄSENET
Nicke Borg - laulu, kitara
Dregen - kitara
Peder Carlsson - rummut
Johan Blomqvist - basso


DISKOGRAFIA
Diesel & Power 1994
Total 13 1998
Making Enemies Is Good 2001
Stockholm Syndrome 2003
People Like People Like People Like Us 2006
Backyard Babies 2008
Four By Four 2015
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Backyard Babies. Live: Samuli Keskitalo
http://backyardbabies.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 814 Palaa »