Prophets Of Rage

Yhdysvaltain tuorein presidentti, Donald Trump, on varsin kuuma aihe politiikasta aiheensa ammentaville bändeille. Poliittiset bändit iskevät mieluusti piikkiä aina kulloisiinkin päättäjiin, saavat nykypolitiikka itsessään sekä hitaasti kohti tuhoa suistuva maailma myös omat osansa. 

Rage Against The Machine aloitti oman metallis-poliittis-sävytteisen vallankumouksensa vuonna 1991. Bändin ollessa tätä nykyä telakalla, bändissä vaikuttaneet rumpali Brad Wilk, kitaristi Tom Morello ja basisti Tim Commerford ovat löytäneet tavan kanavoida poliittista vihaansa uuden bändin, Prophets Of Ragen, muodossa. Rage Against The Machine -muusikoiden lisäksi Prophets Of Rage koostuu kokeneista Cypress Hill- (B-Real) ja Public Enemy (Chuck D, DJ Lord) -kehäketuista.

 

VIHAN PROFEETAT

Prophets Of Rage marssi ryminällä esille vuonna 2016 julkaistuaan viiden biisin mittaisen The Party’s Over -lyhytsoiton. Julkaisua seurannut Make America Rage Again -kiertue sai fanit liikkeelle. Jo Rage Against The Machinen aikoihin tanakasta bassosoundista tunnettu, innokas maastopyöräilijä Tim Commerford kertoi, minkälainen ilmapiiri bändissä vallitsee omaa nimeä kantavan esikoislevyn julkaisun kynnyksellä.

– Vaikka bändit vaihtuvat, levynjulkaisut ovat aina äärimmäisenä kutkuttavaa aikaa. Prophets Of Rage -levyn tekeminen oli hauska rupeama. Palaset suorastaan loksahtelivat paikoilleen. En ole tuntenut näin suurta intoa musiikin tekemistä kohtaan sitten Rage Against The Machine -debyytin 25 vuotta sitten. EP:n myötä kiertueet Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa olivat huikea menestys. Uudet biisit istuvat tuleviin settilistoihin aivan varmasti, Commerford aloittaa.


Tim Commerford kuvassa toinen oikealta.

Fanit vertaavat Prophets Of Ragea paljon Rage Against The Machineen. Eikä toki syyttä; onhan Rage Against The Machine -nelikosta kolme myös nyt mukana aloittamassa uutta vallankumousta.

– Kuulostamme Rage Against The Machinelta, koska kolme samaa muusikkoa häärii uudessa bändissä. Myös tekemisen meininki ja äänitysprosessi ovat hyvin samanlaiset. Ei meidän tarkoitus ole kuitenkaan kuulostaa yksi yhteen Rage Against The Machinelta, mutta se kai lienee mahdotonta, ettemme kuulostaisi samalta. Prophets Of Ragella nostimme musiikillista tasoa korkeammalle: nyt mukana on paljon enemmän melodista herkkyyttä sekä musiikillisesta näkökulmasta katsottuna enemmän nyansseja. Se herkkyys tulee enemmänkin Audioslaven puolelta.

– Olemme joka tapauksessa nyt eri bändi. Nyt mukana on kaksi räppäriä, jotka jakavat laulu-urakkansa ja musiikkimme flirttailee Run D.M.C.:n ja Beastie Boysin suuntiin. Debyyttilevyn kirjoitus oli senkin takia soljuvaa ja helppoa, koska tarkoitus oli tosissaan aloittaa kokonaan uusi projekti. Kun lyöttäydyimme yhteen, meillä ei ollut vielä mitään konkreettista. Oltuamme kolme kuukautta samassa huoneessa, meillä oli lopulta iso nippu valmiita biisejä. Tuntui jopa kuin rockmusiikin tekeminen hip hop -vokalistien kanssa olisi liian helppoa. Nyt ei tarvinnut miettiä laulumelodioiden kulkuja eikä melodiakulkuja ylipäätänsäkään kuten Audioslavessa, joka oli ihan oma lukunsa. Chuck D ja B-Real miettivät keskenään laulujutut. Tekeminen oli hyvin egovapaata, Commerford veistelee.

Kannuksensa Rage Against The Machinessa ja Audioslavessa ansainneen muusikon vyöltä löytyy myös muita musikaalisia seikkailuja: elektronisempaan ilmaisuun pohjautuva Future User ja vastaavasti kovakouraisempaan rockiin nojaava Wakrat, joiden molempien saldo on toistaiseksi yhdet pitkäsoitot.

– Nuo molemmat projektit saavat pysyä toistaiseksi taka-alalla. Olen yhden bändin mies. En pysty repeämään kahteen projektiin yhtäaikaisesti. Tällä hetkellä Prophets Of Rage on pääprojektini. Olen siitä todella innoissani, olen ylpeä tähänastisesta aikaansaannoksesta ja annan sille täydet 110 prosenttia.

Vaikka Commerford antaa musiikille täyden omistautumisensa, ei yksikään projekti pidä häntä erossa rakkaimmasta harrastuksesta, maastopyöräilystä.

– Ajan pyörällä joka päivä. En vain pysty olemaan siitä erossa yhtä ainutta päivää. Fyysisesti olen tällä hetkellä elämäni kunnossa. Tunnen oloni erittäin hyväksi ja se motivoi minua kaikessa tekemisessä. Kun voin hyvin, pystyn soittamaan hyvin. Ne menevät käsi kädessä. Maastopyöräilyn löytäminen 23 vuotta sitten oli paras juttu ikinä.

 

ONGELMA NIMELTÄ DONALD TRUMP

Haastatteluajan muuttuessa lennosta entistä tiukemmaksi, siirrymme seuraavaan aiheeseen. Siihen, mistä Prophets Of Ragen tematiikka kumpuaa: politiikka, maahanmuutto ja Donald Trump. Kysymys kuuluu: kuka olisi ollut paras vaihtoehto Yhdysvaltain presidentiksi viime vaaleissa?

– No ei ainakaan Donald Trump, Commerford aloittaa. Sanoisin Bernie Sandersin olleen ehdottomasti paras vaihtoehto. Ei Trump eikä myöskään Hillary Clinton. Trump on ihan täysi rasisti. Täyttä hevonpaskaa koko mies. Nuo kaksi ehdokasta olivat juuri ne pahimmat vaihtoehdot. Kumpikaan ei saanut eikä saa minulta kannatusta. Bernie Sandersilla oli sen sijaan paljon oikeaa asiaa sanottavana. Vaaleissa ja vaaleihin harkittujen joukossa oli muutamia, joita en tuolloin olisi ikimaailmassa halunnut presidentiksi. Mietin esimerkiksi Paul Ryanin kohdalla, että ei hyvänen aika, ei ikinä! Mutta juuri nyt olisin onnellinen, jos hän tai joku hänen kaltaisensa, samanlainen piruilija, jyräisi Trumpin ylitse.

– Trump nousi valtaan ilman minkäänlaista poliittista kokemusta. Tämä puolestaan sai aikaan lumipalloefektin: nyt tuolla on pilvin pimein ihmisiä ilman minkäänlaista osaamista tai oikeanlaista taustaa, jotka miettivät, että hei, kyllähän minäkin pystyisin tätä maata johtamaan, jos kerran Trumpkin voidaan siihen virkaan valita. Sen seurauksena seuraavan kerran virkaan valitaan varmaan Dwayne ”The Rock” Johnson… Vaikka eipä kai siinä toisaalta, äänestän varmasti The Rockia ennemmin kuin Trumpia. Kaikkihan rakastaa The Rockia!

Seuraavaksi sananen paljon puhutusta Yhdysvaltain ja Meksikon välisestä muurista, josta tosin vielä ei ole näkynyt tiiltäkään. Commerford:

– Muuripuheillaan Trump nolasi itsensä heti kättelyssä. Oli älytöntä heittää ilmoille, että rakennetaanpa tällainen muuri rajalle ja laitetaan vielä Meksiko maksamaan se. Meksikohan totta kai kieltäytyi, joka on oikein. Eikä tällaista muuria tulla koskaan pystyttämään, se on varma. Maailma ei tarvitse mitään muureja, vaan kaikki, mikä jakaa ja lokeroi ihmisiä, pitää saada pois. Yhdysvallat ovat pahin ja ilkein maa koskaan tällä planeetalla. Yhdysvaltain käsissä on eniten viattomien verta. Sen lisäksi Yhdysvaltain poliittisella johdolla on hädin tuskin minkäänlaista kunnioitusta muita maita kohtaan. Olemme maailman terroristisin maa. Jokainen presidentti Harry S. Trumanista alkaen Obamaan asti olisi pitänyt tai pitäisi roikkua narun jatkeena sotarikoksista.

– Pohjois-Koreassa tapahtuu tällä hetkellä vaarallisen paljon asioita, joten en yhtään ihmettele, jos jossain vaiheessa puhkeaa kolmas maailmansota. Pohjois-Korean ja Jenkkien välisiä asioita joutuu mediasta riippuen kaivamalla kaivamaan, koska Trumpin viimeisimmät tviitit, tulvat sun muut verouutiset vievät isomman palstatilan uutisista. Japaniin lentävät ohjukset saavat todella huolestuneeksi.

Lopuksi Tim Commerfordin edesmenneeseen ystävään, Audioslavessakin laulaneeseen Chris Cornelliin, joka päätti päivänsä aikaisemmin tänä vuonna oman käden kautta.

– Opein Chrisiltä paljon musiikillisia asioita. Niihin seikkoihin yritän nyt panostaa Prophets Of Ragessa. Opin kuinka olla parempi basisti ja kuinka saada aikaiseksi bassolinjoja, jotka sopivat saumattomasti yhteen laulumelodian kanssa. Juuri niitä Audioslaven saloja; miten tehdä biisi, jossa on melodista herkkyyttä. Kun kuuntelen Prophets Of Ragea, kuulen paljon Chris Cornellia. Se saa minut iloiseksi, ylpeäksi ja surulliseksi samaan aikaan. Kunnioitan ja rakastan Chris Cornellia aina. Hän oli suurenmoinen taiteilija!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Prophets Of Rage
KOTIPAIKKA
Los Angeles, Kalifornia

JÄSENET
Tom Morello - kitara
Tim Commerford - basso
Brad Wilk - rummut
DJ Lord - DJ
Chuck D - laulu
B-Real - laulu


DISKOGRAFIA
The Party's Over EP 2016
Prophets Of Rage 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Prophets Of Rage
http://prophetsofrage.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 622 Palaa »