Maidens Of The North

 Read the interview in English!

Talvella 2016–17 suomalaisen metallin kartalle putkahti hieman uudenlaista sävyä, kun sosiaaliseen mediaan ilmaantui Maidens Of The North -niminen orkesteri. Orkesterista oli nimen lisäksi tiedossa osapuilleen vain se, että bändin jäsenet olivat kaikki naisia. Salaperäisyyden viittaa raoteltiin pitkin kevättä, jäsenten yksi kerrallaan esitellessään teatraalisen hahmonsa, joista kukin edusti omaa "elementtiään": Tuli, Vesi, Henki, Ilma, Metsä, Salama. Alkukesästä aloitettiin joukkorahoituskampanja, jonka avulla bändi keräst tukea ensimmäisen sinkun sekä sen kylkeen julkaistavan elokuvallisen musavideonsa viimeistelyyn. Yhtään säveltä ei tätä päivää ennen ole bändiltä kuultu, mutta yleisön uteliaisuuden on bändi omalla omaleimaisella konseptillaan herättänyt. 

 

ALL-FEMALE METAL BAND

Bändistä oli pakko ottaa selvää, joten Imperiumi jalkautui samaan pöytään kuuden neitokaisen kanssa kuulostelemaan mitä ihmettä he ovat maailmaan tuottamassa. Aloitetaan kuitenkin alusta ja selvitetään, mistä tämä naisyhtyeen idea aikoinaan on syntynyt. Bändin perustaja La Vero kertoo:

– Sain idean alun perin vuonna 2012, kiertäessäni Circle II Circlen kanssa. Tajusin yhtäkkiä olevani täysin miesten ympäröimä. Tämän havaittuani en muistini syövereistä löytänyt yhtään täysin naisvaltaista metallibändiä, joka tekisi juuri sitä mitä jätkät tekevät. Myöhemmin ajatus tuli uudestaan mieleen, kun jollain festarilla näin coverbändin soittavan ja näin minkälaista keskinäistä kilpailua lavalla oli. En pitänyt yhtään siitä mitä näin.

Muutamaa vuotta myöhemmin La Vero tutustui Satu Eroseen ja Elsa Wellamoon ja he päätyivät yhdessä laulamaan karaokebaarin lavalle:

– Siinä laulaessani tajusin kuinka erilaiset laulutavat meillä oli, mutta kuinka hienosti me oikeastaan kilpailemisen sijaan tuimme toisiamme. Tajusimme saman tien, että tätä pitää tehdä lisää, Elsa kertoo.

Pian tämän jälkeen Satu ja La Vero lähtivät yhdessä Helena Haaparannan kanssa Suomenlinnaan, etsimään La Veron häille sopivaa vihkipaikkaa. Reissulla kolmikko päätyi spontaanisti laulamaan harmoniota. Kombinaatio kuulosti loistavalta ja naiset vitsailivat, että joku Harmony Sistersiä vastaava ratkaisu pitäisi pistää pystyyn:

– Pidän irlantilaisbändi Celtic Womanin tavasta tehdä juuri tätä usean äänialan rinnakkaista laulua. He kuitenkin esittävät klassisempaa musiikkia. Metallin puolella tällaista ei juuri ole tehty ja sitä olen itse kovasti kaivannut. Siltä istumalta päätin pyytää ystäviäni mukaan bändiin ja tässä sitä nyt ollaan – kuuden laulajan kanssa, La Vero jatkaa.

Laura Madekivi lisää: – Mä tulin mukaan kun värkkäsin Elsan hiuksia. Itse olin jo aiemmin kuopannut kaikki ajatukset näistä bändihommista, mutta Elsa kertoi tästä konseptista ja se kuulosti niin hyvältä, että halusin heti mukaan.

– Helena [Haaparanta] oli alunperin myös mukana bändissä, mutta vetäytyi henkilökohtaisten syiden takia syrjään. Meidän ensimmäinen sinkku on alkujaan hänen käsialaansa, ja Laura sitten viimeisteli sen yhdessä Pihkassa Musiikkituotannon Henna Helasvuon kanssa, Satu kertoo.

Laulujen osalta konsepti on kuuden eri äänialan yhteiskäyttöä, mutta mitä muuta musiikillisessa visiossanne oli mielessä?

– Idea oli luoda folkahtavaa heavymetallia sinfonisilla ja progressiivisilla sävyillä, jossa lauletaan vahvoista naisista. Selkeää tarinankertomista, eikä pelkästään siitä mukavasta Disney-maailmasta, vaan myös elämän brutaalimmista puolista, La Vero vastaa.

Ihan tällä speksillä ei metallimusaa aiemmin ole juuri tehty. Ainakin meikäläisen kiinnostus saatiin herätettyä.

– Soitimme sinkkubiisin raakaversion Satun syntymäpäivillä ja kaikki olivat kyllä aika "woooow", La Vero toteaa.

– Meidän musiikissa on hieman sitä jotain kaikille. On hempeämpiä osuuksia, raskaita osuuksia – jopa black metalin suuntaista soundia, Satu lisää.

Tällä kuvauksella ajatuksiini nousee välittömästi naisten versio Wintersunista...

– Meitä onkin verrattu juuri Wintersuniin, Sonja Sipilä toteaa.

– Itse olemme kutsuneet itseämme keskiaikaiseksi Spice Girlsiksi, La Vero lisää.

– Ajatus tuli ihan siitä, että meillä ei oikeasti ole lead-laulajaa, vaan olemme kaikki tasavertaisia, mutta laulamme kukin täysin erilaisella tyylillä, Elsa toteaa.

– Tämä on juuri sitä kilpailua, mistä aiemmin mainitsin. Me emme tee sitä. Jokaisella elementillä tulee olemaan oma kappaleensa, eli jokainen pääsee loistamaan sillä omalla biisillään, mutta koko bändi on aina läsnä, La Vero lisää.

– Me olemme kaikki vahvoja persoonia, mutta täydennämme toisiamme, Sonja jatkaa.

– Egoja bändistä toki löytyy, mutta ne eivät taistele keskenään. Suhtautumisessa on enemmänkin toisen kannustamista, Monika Forsman lisää.

Maailmasta löytyy varmasti monta bändiä, jotka vannovat kaveruuden ja yhteisöllisyyden nimeen, mutta kukkoilua ja egodraamaa löytyy varmasti sitäkin enemmän. 

 

HARMONIOITA JA KANSALLISMUSEOTA

Palataan kuitenkin siihen musiikkiin. Eli siis: Wintersunia, pehmeyttä, raakuutta ja tarinankerrontaa kuudella solistilla. Kuva alkaa hahmottua. Purkissa bändillä on toistaiseksi vain se tuleva sinkku, Carry Your Darkness, jonka Elsa toteaa olleen kova haaste työstää kasaan:

– Siinä on niin paljon asioita: harmonioita, kauneutta, ajoituksia, orkestraatiota ja niin edespäin. Hämmästyin itse, kuinka vaikeaa on säveltää biisejä nimenomaan naisille, Elsa jatkaa.

– Laura teki kyllä aivan mahtavaa työtä sävellysten kanssa. Kun itse kuulin sen raakamiksauksen, katsoin vain näitä muita tyttöjä ja ajattelin, kuinka hienoa settiä saimme aikaiseksi, La Vero jatkaa.

– Biisissä tapahtuu paljon asioita ja se on todella vaihteleva, mutta tarttuva. Lisäksi kappaleen tekstissä on vahva viesti, Sonja lisää.

Vahvaa viestiä? Elokuvallinen video? Mitä vielä?

– Paljastamatta liikaa, voisin todeta, että video tavallaan esittelee meidän hahmot, La Vero aloittaa.

– Laatiessani videon käsikirjoitusta pohdin biisin nimeä ja jotenkin yhdistin sen elämän synkkiin hetkiin – kuten itsemurha ajatuksiin. Tilanteisiin, joissa sisällä on niin paljon pimeyttä, että meinaat hukkua, mutta jotenkin vaan pääset siitä yli. Tästä se video kertoo, Satu lisää

– Tämänkaltaisista tilanteista syntyy voimia, joiden avulla tiedät selviäväsi tulevaisuudesta. Kappale on voimabiisi, jota itse olen jo lauleskellut vaikeiden tilanteiden äärellä, Elsa lisää.

– Biisi on aika rehellinen. Jokaisella meistä on oma pimeytensä joka pitää tiedostaa ja hyväksyä, että pääsee eteenpäin elämässä, La Vero päättää.

Biisin elokuvallisen videon päätöskohtaus kuvattiin Kansallismuseossa. Se on aika eeppinen paikka debyyttivideon kuvaukselle. Miten ihmeessä Maidens Of The North sinne päätyi?

– Me tiesimme, että tarvitsemme vanhan kirjaston loppukohtausta varten, joten kysyin neuvoja eräältä ystävältä. Hän ehdotti kansalliskirjastoa. Kävin siellä, mutta paikan huonekalut olivat liian moderneja, joten piti keksiä joku muu paikka, Elsa kertoo.

Tässä vaiheessa iski jo pieni stressi päälle. Paikka oli päätettävä nopeasti. Elsa jatkaa:

– Minulla oli tunti aikaa päättää se paikka ja mietin, mikä olisi se kaikista hienoin ja upein paikka kuvaukselle, ja sitten keksin Kansallismuseon. Tartuin rohkeasti luuriin ja soitin paikan ylijohtajalle ja kerroin bändistämme sekä tästä ajatuksesta. Yllättäen hän totesi tämän kuulostavan vallan mainiolta.

– Päätettyämme kuvaukset ja saatuamme kaiken purkkiin, henkilökunta kertoi meidän olevan tervetulleita takaisin koska vain. On hämmästyttävää, mitä voit saavuttaa pelkästään kysymällä, Satu toteaa.

Tämähän on niin epätyypillistä suomalaisille kuin vaan olla ja saattaa, mutta yrittänyttä ei tässäkään tapauksessa laitettu:

– Olen niin ylpeä tästä bändistä, että tämänkaltaisten asioiden kysyminen on loppujen lopuksi aika helppoa, Elsa toteaa.

 

“GO BIG OR GO HOME”

Maidens Of The North on viimeisen puolen vuoden aikana tehnyt rajusti promotyötä. Bändin lähestymistapa poikkeaa voimakkaasti perinteisestä musa edellä tehtävästä promotoiminnasta. Facebookissa bändillä on seuraajia kuitenkin jo päälle 3600, mikä on sievoinen määrä bändille, joka ei ole kappalettakaan vielä julkaissut. Aiheuttaako tämä paineita tulevaa materiaalia silmällä pitäen?

– Meidän lähestymistapa on tosiaan kyllä ollut enemmän amerikkalainen kuin suomalainen. Paineet on toki kovat, Satu toteaa.

– Olemme kehittäneet itsellemme moton "go big or go home". Painetta on ja tiedämme, että promoamisemme perusteella meiltä odotetaan nyt kovia näyttöjä. Jos minulla olisi pieninkään epäilyksen siemen, että ei tästä tulisi hyvää, en koskaan olisi tätä koko hommaa käynnistänyt, La Vero jatkaa.

Mikä teidän salaisuutenne sitten on, että ilman musiikkia on jo saatu näinkin hyvää pöhinää aikaiseksi?

– Konsepti on täysin ainutlaatuinen, La Vero toteaa.

– Meillä on kaikilla aika erilainen musiikillinen tausta ja uskon sen olevan sekä vahvuus että rikkaus. Itse olen soittanut klassista viulua, Monika on sellisti ja esimerkiksi Lauralla on todella pitkä tausta myös säveltäjänä, Sonja lisää.

Se perinteisempi tyyli nuoren bändin alkumetreillä lienee, että tehdään musaa jossain kellarissa, julkaistaan demoja kaikissa mahdollisissa palveluissa ja soitetaan keikkoja, että saadaan nimeä. Prosessi on pohjanneidoille tuttu ja jo kertaalleen koettu:

– Minä olen jo soittanut niissä kellareissa, Elsa vastaa.

– Me ollaan kaikki koettu jo aika paljon, joten tämän bisneksen lainalaisuudet on tiedossa. Miksi tähdätä pieneen, kun tähtäämällä isoon alat alitajuisesti myös työskennellä sen mukaisesti, Laura lisää.

– Itse ajattelen niin, että sillä repussa olevalla elämänkokemuksella me voimme tehdä tämän näin päin, La Vero julistaa.

– Onhan se meille kaikille selvää, että odotusten lunastaminen tulee vaatimaan paljon duunia ja hyvää materiaalia. Tavoite on kuitenkin korkealla, Monika lisää.

Koska aina löytyy niitä, ketkä vähintään vastustavat poikkeavia lähestymistapoja, on Maidens Of The North luonnollisesti jo ehtinyt keräämään kritiikkiä tekemisestään. Tämä lienee erityisesti meidän suomalaisten perisynti:

– Olemme jo saaneet palautetta jossa ihmetellään, miksi me tehdään asiat näin. Lisäksi kysytään paljon, miksi me pyydämme ihmisiltä rahaa joukkorahoituskampanjaan, Satu toteaa.

– Se on aika hauskaa, koska mielestäni me emme kerjää rahaa, vaan tarjoamme jotain faneille. Saat mahdollisuuden hankkia jotain todella ainutkertaista ja tätä tarjousta ei ikinä enää tule vastaan. Ymmärrän myös, että pitkään olemassaolonsa kanssa kamppailleet bändit kokevat meidän hieman jyräävän heidän yli. Usein nämä bändit eivät kuitenkaan itse tee mitään promoa, vaan soittavat juuri niissä kellareissa. En voi käsittää miksi se, että me haluamme promota häiritsee niin kovasti, La Vero lisää.

Maidens Of The North on epätyypillinen bändi skeneen, jonka puitteissa naisia on aina ollut niin helppo. Milloin ulkomusiikillisista seikoista, milloin taas musiikista itsestään. Oiva esimerkki tästä lienee Myrkur: teet ja mitä ja miten vain, tuomitsijoita löytyy aina. Vai?

– Naisille se polku, mikä määrittää mitä saa tehdä, miten käyttäytyä ja miltä näyttää, on aika kapea, Elsa toteaa.

– Mä kyllästyin pitkälti siihen rockbändihommaan juuri siitä syystä, että kiertueelle lähtiessä piti vetää päälle sitä nahkahametta. Nimenomaan koska se sun PITI tehdä. Ei kenenkään tarvitse sitä nahkahametta päälle vetää vain, koska joku niin käskee tai odottaa. Tämän suhteen me haluamme toimia roolimallina nuoremmille naisille, Laura lisää.

– Bändeissä missä on se yksi laulaja, kritiikki osuu usein yksistään siihen solistiin. Meitä on tässä kuusi jakamassa kokemuksia ja auttamassa kaveria, jos sitä satutaan tarvitsemaan, La Vero jatkaa.

– On hyvä nostaa esiin, että me emme kirjoita musaa tisseillä ja pepuilla. Pääfokus pitää pysyä siinä musiikissa, Satu päättää.

 

 

TULEVASTA

Toistaiseksi Maidens Of The North toimii vielä omillaan ja ilman levy-yhtiötä. Siksi esimerkiksi tämäntasoinen promotyö vie melkoisesti aikaa.

– Tämä on jo nyt täysipäiväinen homma, vaikka meillä kaikilla on myös toiset täyspäiväiset hommat, Satu aloittaa.

– Levy-yhtiöt ovat kuitenkin jo osoittaneet kiinnostusta meitä kohtaan ja seuraavat tarkkaan tekemistämme, Sonja lisää.

– Me emme kuitenkaan halua myydä itseämme halvalla, joten tarjouksen pitää olla meille sopiva, La Vero jatkaa.

– Me haluamme kuitenkin tehdä tätä meidän juttua, emmekä muovautua yleisön tai levy-yhtiön mallin mukaiseksi. Nykytilanne vaatii kyllä kovaa duunia, mutta tekemällä lähes kaiken itse saa todella hyvää kokemusta – mistä varmasti on hyötyä myös tulevaisuudessa, Monika lisää.

Carry Your Darkness -sinkku ja video julkaistaan kaikelle kansalle maanantaina, elokuun 21. päivä. Mitä sen jälkeen?

– Tärkein juttu on nyt saada tämä video ja sinkku valmiiksi ja ulos, jotta pääsemme säveltämään lisää musiikkia, Elsa toteaa.

– Tavoitteena on tehdä kokonainen levy, jossa jokaisella elementillä on oma kappaleensa, sekä biisi joka yhdistää meidät kaikki, Satu lisää.

– Levyn tekemisen rinnalla meidän pitää myydä myös keikkoja, koska kansainvälisille markkinoille me ennen kaikkea tähtäämme, Sonja jatkaa.

Musiikin ja videon lisäksi bändin keikat tulevat sisältämään teatraalisia elementtejä, ja kattaus suuntaa nimenomaan isommille lavoille. Maidens Of The North on kuitenkin vielä toistaiseksi uusi ja pieni bändi. Istuuko konseptinne näin alkuun esimerkiksi Semifinalin kokoiselle pienelle lavalle?

– Me tähtäämme saman tien sinne yläkertaan. Semifinal on nuorille bändeille, joten me tulemme soittamaan Tavastialla. Olen aiemmin tehnyt töitä Juhani Merimaan kanssa, joten soitan siis hänelle ja kerron että me olemme tulossa, Sonja toteaa ilmekään värähtämättä.

– Meidät on jo buukattu ensi vuodeksi yhdelle eurooppalaiselle festarille, joten asiat etenevät jo kovaa vauhtia, La Vero lisää.

Kysytään nyt sitten vielä se oppikirjakysymys: Missä Maidens Of The North on kolmen vuoden päästä?

– Maailman isoilla päälavoilla, Laura toteaa välittömästi.

– Kiertueella. Useita kuukausia vuodesta, Sonja lisää.

– Me haluamme kokea maailmaan ympäri kiertämisen, jotta saadaan lisää inspiraatiota ja tarinoita tuleville levyille, La Vero päättää.

Viimeiseksi vielä se pakollinen. Tiedän jo ennalta saavani kysymykseen kuusi eri vastausta. Kysyn kuitenkin: mitä löytyy Maidens Of The Northin sieulusta?

– Naiseutta. Olemista sinut itsesi, oman naaman ja kropan kanssa, sekä vahvaa kokemusta ja näkemystä, Laura aloittaa.

– Minulle siellä on ystävyyttä, josta tämä kaikki kumpuaa ja mitä viemme ulos maailmalle, La Vero jatkaa.

– Rohkeutta tehdä juuri sitä mitä haluaa tehdä. Uskon itse omiin unelmiin ja kykyyni toteuttaa ne, Elsa lisää.

– Intohimoa. Meillä kaikilla on kova intohimo tähän, Satu jatkaa.

– Sanoisin että rakkautta toisiamme kohtaan, rakkautta tähän mitä tehdään ja rakkautta mitä voimme antaa eteenpäin, Sonja toteaa.

– Musta tuntuu, että olen vasta löytämässä tämän. Se mitä olen tätä juttua tehdessä tuntenut, on rohkaisu. En tunne näin kaikkia ihmisiä kohtaan, en edes kaikkia naisia kohtaan. Tässä ryhmässä tunnen sen kuitenkin vahvasti, Monika päättää.

 

Ei sitä toimittaja ihan joka päivä päädy kuuden intohimoisesti asiaansa suhtautuvan naisen iloiseen ristituleen. Tämän ryhmän tavoitteet ovat harvinaisen selvät ja kuusikko puheissaan vakuuttava. Maidens Of The North lähtee toivottavasti hienoon nousukiitoon kohti uusia ulottuvuuksia, pohjatyö on ainakin tehty harvinaisen hyvin. Nyt vain niitä lupauksia lunastamaan!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

KOTIPAIKKA
Suomi

JÄSENET
La Vero, TULI – laulu
Satu Eronen, VESI – laulu
Elsa Wellamo, HENKI – laulu
Laura Madekivi, ILMA – laulu
Monika Forsman, METSÄ – rummut, taustalaulu
Sonja "Sledgehammer" Sipilä, SALAMA – basso, taustalaulu


DISKOGRAFIA
Carry Your Darkness (single) - 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Iiris Mäki, Petteri Kari, Sonja Sipilä
http://www.maidensofthenorth.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2491 Palaa »