Sabaton

Sabatonin voitonmarssi on viime vuosina ollut niin kovaa, että tuskin löytyy enää montaakaan heavyniiloa, joka ei olisi törmännyt Ruotsin panssaripataljoonaan. Kun kulta- ja platinalevyjen lisäksi vyölle napsahtaa muita meriittejä omaa festivaalia ja risteilyä myöten, tarvitsee länsinaapurimme pian vyötärölleen vaaksan verran pidemmän vyön. Sabaton parkkeerasi tankin taannoin Provinssiin.

 

OLUTTA JA TANKKEJA

Sen lisäksi, että Sabaton käytännössä katsoen elää tien päällä, on kiertueiden ja musiikin lomassa ehditty tehdä muutakin. Vaikka bändin nimikko-olut, The Last Beer, sai Imperiumi.netissä laimean vastaanoton, tekee lager kauppansa fanien keskuudessa. Rumpali Hannes Van Dahl ja toinen kepittäjä Chris Rörland kertoivat Provinssissa, kuinka börsta valittiin.

– Oikean tuotteen löytäminen oli aika pitkissä kantimissa. Vietimme paljon aikaa kesärundin yhteydessä monissa eri panimoissa. Meillä oli paljon oluttestailuja keikkojen jälkeen ja vapaapäivinä. Kun olimme testailleet jos jonkinlaista olutta, aloimme miettimään, että miksi ihmeessä me oikein näitä maistelemme; emmehän me ole niitä, jotka tätä olutta ostaa ja juo, vaan meidän fanit. Hoksasimme vähän myöhään, että eihän sillä ole väliä, tykkäämmekö me tästä vai tuosta oluesta enemmän, Van Dahl aloittaa.

– Päätimme kutsua porukkaa meidän fan clubista ja antaa heidän kertoa mielipiteensä. Jossain vaiheessa oluelle kaavailtiin Noch ein Bier -nimeä (suom. vielä yksi olut), mutta siitä kerkesi nousta pienimuotoinen haloo, koska nimi voisi kuulemma rohkaista juomaan lisää. Ajattelimme sitten, että tehdäänpä nimelle täydellinen vastakohta, joka samalla sopii tuoreimman albumimme teemaan. Siitä syntyi The Last Beer -nimi (suom. viimeinen olut), ja tämä on siis lopullinen tuote, jota Eskilstuna Ölkultur alkoi valmistamaan.

– Koko bändi tykkää IPA- ja muista vahvoista oluista, ja olisi totta kai ollut siistiä kehittää vaikkapa IPA-tyyppinen olut, mutta se olisi voinut pienentää kuluttajaryhmää. Lager sen sijaan toimii tilanteessa kuin tilanteessa kaikille, ja suurimmaksi osaksihan porukka ostaa tätä keikoilla, Rörland lisää.

Oman oluen lisäksi aluevaltaus jatkuu myös pelimaailman puolelle. Sabaton julkaisi taannoin salamyhkäisen videon, jossa mainitaan alkaneesta yhteistyöstä World Of Tanks -nettipelin kehittäjän kanssa.

– Tämä yhteistyö on todella siisti, ja tahtoisimme kertoa siitä paljon, mutta emme valitettavasti vielä voi. Voimme kertoa vain, että päätimme hieman yhdistää voimia Wargamingin, World Of Tanks -pelin kehittäjän, kanssa. Sotaa, tankkeja ja aseita. Sopii loistavasti Sabatoniin. Olemme matkustaneet ympäri maailmaa viimeisten kuukausien aikana tehden paljon toistaiseksi salaisia juttuja, joihin liittyy paljon räjähteitä, Van Dahl lisää salamyhkäisesti.The Last Stand on Sabatonin viimeisin täyspitkä. Levyä seurasi kiertue nimeltä The Last Tour. Nimi herätti yhdessä jos toisessakin fanissa epäilyä, onko Sabaton laittamassa pistettä uralleen.

– Kun kiertue julkistettiin, meille alkoi sadella viestejä asiasta. Eikä se ole vieläkään loppunut; aina vain monet kirjoittelee tai kyselee meihin törmätessään, että mitä "viimeinen kiertue" mahtaa tarkoittaa. Fakta on kuitenkin, että nimi oli vain hassuttelua. Keksin idean studiossa. Pär (Sundström, basso) oli heti, että eihän me sellaista nimeä voida kiertueelle laittaa, mutta taipui sitten lopulta nimiehdotukselle. Ajateltiin vain vähän pelotella faneja, mutta vitsiksi tarkoitettu nimi taisi karata käsistä, Rörland naurahtaa.

Vuoteen 2012 Rockstad: Falun -nimellä toiminut, sittemmin Sabaton Open Airiksi vakiintunut festivaali juhlii elokuussa 10-vuotisjuhlaa. Tämän lisäksi Sabaton on järjestänyt vuodesta 2010 alkaen omaa risteilyään nimeltä Sabaton Cruise.

– Pär olisi oikea mies kertomaan, minkälaista Sabaton Open Airin järjestäminen todellisuudessa on. Sikäli kun tiedän, festari oli alun pitäen enemmänkin levynjulkaisujen yhteyteen kaavailtu minifestari kaveriporukalle ja muutamille faneille, mutta sittemmin siitä kasvoi oikea tapahtuma, jonne porukkaa on matkannut viime vuosina useista maista. Kapasiteetti ei kuitenkaan ole paljoa yli 5000, joten siinä on säilynyt kaikesta huolimatta sellainen kiva perheviba.

– Olisikohan seuraava siirto sitten vaikkapa Sabaton-hotelli. Sellainen, jossa voisi yöpyä bunkkerissa. Taisipa joku joskus ehdottaa camo-väristä Sabaton-kondomiakin. Mutta vakavasti puhuen, meillä on paljon suunnitelmia laajennuksen osalta. Niistäkään ei voida tässä vaiheessa paljastaa liikaa, mutta ajattelepa vaikka sellaista, että olisi Sabaton-keikka, jossa yleisön ei tarvitsisi vain seistä ja istua katsomassa meitä, Van Dahl ja Rörland kertovat.

 

LAVAT TÄYNNÄ RÄJÄHTEITÄ

Isot ja näyttävät pyroefektit ovat olleet iso osa Sabatonin keikkoja jo hyvän aikaa. Etenkään jäähalleissa kaasua ei säästellä.

– Pyrot tuovat paljon lisätunnelmaa keikkaan, mutta tietysti jokaisen bändin pitäisi pystyä viihdyttämään yleisöä omana itsenään. Meillä on aina silloin tällöin pieniä erikoiskeikkoja, joissa pyrot sun muut pitää jättää pois. Olisi hyvä, jos olisi aina suunnitteilla pari kolme baarikeikkaa vuoteen, kuten teimme muutama vuosi sitten Bar Bäkkärissä Helsingissä.

– Pyrojen taakse ei pitäisi ikinä piiloutua. Pommit ja liekit ovat kaikki turhia, jos bändi on aivan unessa ja puuduttava. Tällaisia bändejä on harmillisen paljon, jotka kiertää isolla tuotannolla, on isot paukut ja pommit ja LED-seinät, mutta siitä huolimatta keikkakokemus jää jotenkin ontoksi, Van Dahl mainitsee.

– Pär on myös lisensoitu pyroteknikko, hän on tehnyt niitä hommia muille bändeille. Hän myös hoiti Sabatonin pyrot soitannan lomassa painellen jalalla erilaisia pedaaleja. Kun bändi kasvoi isommaksi, pyrohommat oli pakko ulkoistaa ja hommata omat teknikot hoitamaan liekit sun muut. Muuten se olisi voinut käydä jopa vaaralliseksi: jos soitat isolla festarikeikalla ja on tuulista, liekit ovat pian naamallasi. Mutta sujuihan se ihan hyvin Päriltäkin – ainakin Joakim (Brodén, laulu) on vielä elossa, vaikka hänhän se on monesti eniten tulilinjalla.Hannes Van Dahl sai kevään korvalla esikoisensa Nightwish-laulajatar Floor Jansenin kanssa. Koko perhe tuntuu voivan hyvin. Bändien kiertueohjelma ei ainakaan näillä näkymin käy ylivoimaiseksi.

– Sekä äiti että tytär voivat erittäin hyvin, ja näillä näkymin kummankaan bändin kiertueista ei pitäisi tulla haittaa, hän lisää asiaan enempää paneutumatta.

– Jos äitini olisi saanut minun sijaan tyttövauvan, hän olisi nimennyt hänet Frejaksi. Siitä tuli ajatus nimetä Floorin ja minun tytär Frejaksi. Olen myös aina ollut kiinnostunut pohjoisesta mytologiasta, ja siinä Freja on hedelmällisyyden jumalatar. Kasvoin äitini ja isoäitini kanssa, jotka ovat todella vahvoja ihmisiä, ja nyt joukkoon liittyi meidän tyttäremme.

– Hänestä tulee varmasti laulava rumpali. Maailman kovaäänisin yhden ihmisen bändi. Ainakin merkit ovat selvät: hänellä on jo nyt varsin voimakas ääni. Onneksi hän nukkuu yönsä kuitenkin hyvin.

Sabatonin sivuilta löytyy osio, josta fanit voivat ehdottaa fanitapaamisia ja esimerkiksi lähettää biisi-ideoita. Rörlandin ja Van Dahlin mukaan faneilta tulevat ideat ovat kullanarvoisia, ja niitä tulee paljon.

– Noita ideoita tulee välillä valtavat määrät, Rörland aloittaa. Heroes-platta (2014) taisi koostua kokonaisuudessaan faneilta saaduista ideoista. Kyllähän me ruotsalaisina tiedämme oman maamme historiaa ja muiden maiden keskeistä historiaa, mutta siihen se sitten jää. Se, että vaikkapa serbialainen fani laittaa meille viestiä kertoen jonkin oman maansa sotasankarista, on meille kullanarvoinen asia. Pärillä on koneella kansio, johon nämä kaikki on listattu. Niitä on valehtelematta tuhansia. Sieltä sitten vain valitsemaan seuraavien ja sitä seuraavien levyjen ideoita. Ja Pär on varsinainen kone: hän vastaa yksitellen jokaiseen viestiin, mitä meille tulee, Rörland ja Van Dahl päättävät.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

The Last Stand
KOTIPAIKKA
Falun, Ruotsi

JÄSENET
Joakim Brodén - laulu
Pär Sundström - basso
Chris Rörland - kitara
Tommy Johansson - kitara
Hannes Van Dahl - rummut


DISKOGRAFIA
Primo Victoria 2005
Attero Dominatus 2006
Metalizer 2007
The Art Of War 2008
Coat Of Arms 2010
World War Live: Battle Of The Baltic Sea 2011
Carolus Rex 2012
Swedish Empire Live 2013
Heroes 2014
Heroes On Tour 2016
The Last Stand 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Sabaton/Nuclear Blast. Live: Samuli Keskitalo
http://www.sabaton.net/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1944 Palaa »