Blind Guardian

Blind Guardian on niitä harvoja bändejä, joiden levytysten taso on pysynyt tasaisen vahvana vuosikymmenten ajan. Tässä kohtaa monet nousevat tietenkin ylös todeten vuoden 2002 A Night At The Operan olevan häpeäpilkku bändin tuotannossa, ja möykäten ettei myöskään vuoden 1989 Follow The Blind edustanut bändin parasta osaamista. Mutta minäpä katsonkin asiaa vahvojen Blind Guardian -fanilasien läpi. Viimeisimmän studioalbumin, Beyond The Red Mirrorin, julkaisusta on kulunut reilut kaksi vuotta, ja nyt bändi tarjoilee kattavan kolmen CD:n tai vastaavasti neljän vinyylin Live Beyond The Spheres -nimisen livepaketin. Bändin komppikitaristi Marcus Siepen kertoi ajatuksiaan levystä ja hieman muustakin.

 

FANTASIAMAAILMAN PYÖRTEISSÄ

Ennen näkemyksiä massiivisesta livepaketista käymme läpi hieman Siepenin muita mieltymyksiä ja ambitioita. Ensimmäiseksi hyppäämme J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-maailmaan.

– Jos minun pitää valita Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -trilogioiden väliltä, valitsen Tarun sormusten herrasta. Se on ehdottomasti parempi. Olen katsonut Hobitti-trilogiasta vain kaksi ensimmäistä osaa, ja nekin vain sen takia, että eräällä lentomatkalla Australiaan minulla ei ollut parempaakaan tekemistä. Menetin täysin innostukseni Hobittiin, kun kuulin siitä tehtävän vain kolme elokuvaa. Hobitti-kirja on valtava tiiliskivi, jossa on mutkia ja kiemuroita vaikka muille jakaa. Sellainen teos ansaitsisi paljon laajemman elokuvanäkemyksen, jossa ei jätettäisi välistä olennaisia kohtia. En silti tahdo mollata Peter Jacksonin ohjaamaa leffasaagaa huonoksi, mutta mielestäni Hobitti-nimen käyttäminen oli hieman kyseenalaista. Nimi olisi ennemmin voinut olla vaikka Peter Jacksonin… no, jotain.

– Katson TV-sarjoja kaiken aikaa. Nykyään tulee niin paljon mielenkiintoisia sarjoja, että välillä on hankala pysyä perillä aivan kaikesta. Tykkään valtavasti Game Of Thronesista ja suorastaan rakastan Tulen ja jään laulu -kirjasarjaa. Tykkään muutenkin kirjoista paljon, ja siinä piileekin se ikävä puoli, koska sarjojen käsikirjoittajat alkavat jossain kohtaa pakostakin lisäämään sarjoihin omia näkemyksiä. Kuten sanoin, tykkään paljon Game Of Thronesista, mutta voisin pitää siitä vielä enemmän, jos en olisi lukenut Tulen ja jään laulu -kirjasarjaa. Toisaalta, Game Of Thronesin käsikirjoittajat ovat katsoneet parhaaksi tehdä sarjaa tällä tavoin, joten kukapa minä olen heitä tuomitsemaan.

– The Walking Dead on toinen hyvä esimerkki tästä, kuinka pahasti käsikirjoittajat ottavat taiteellisia vapauksia. Sarjassa kaduilla kulkee ihmisiä, jotka alkuperäisessä sarjakuvassa ovat kuolleita. Pahimmassa tapauksessa sarjakuvassa keskeisessä roolissa olevia hahmoja on saatettu jättää TV-sarjasta kokonaan pois. Kirjat pesevät leffat ja sarjat 6–0, mutta siitä huolimatta vietän paljon aikaa ruudun äärellä. Langalla-sarjaa on tehty monta kautta ja yksikään jakso ei ole huono. Lostin suhteen olin hieman mattimyöhäinen, aloin nimittäin katsomaan sitä kunnolla vasta viime vuonna.

Leffa- ja TV-sarjojen maailmasta siirrymme ajassa taaksepäin Marcus Siepenin varhaislapsuuteen.

– Olen kasvanut perheessä, joka kuuluu katolliseen kirkkoon, mutta lapsuudessani emme kuitenkaan käyneet yhdessä säännöllisesti kirkossa joka sunnuntai. Raamatusta paasaamisen sijaan vanhempani pyrkivät pikemminkin tuomaan esille ja opettamaan moraalisia normeja ja elämänarvoja. Erosin kirkosta täyttäessäni 18. Olen nykyään ateisti. En tuomitse tai ajattele pahaa oikein mistään uskonnosta, mutta minä en vain usko niistä mihinkään. Tai no, sanottakoon nyt, että ovathan uskonnot sellaista tyhjänpäiväistä lätinää, näin nätisti muotoiltuna.

– Muusikoksi ryhtyminen ei ollut minulle selvä asia aivan pikkulapsena. Se kipinä tuli, kun parin mutkan kautta päädyin soittamaan pikkubändeihin. Ennen musiikkihommia kelasin 9-vuotiaana nähtyäni ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan haluavani olla Jedi-ritari… Jossain vaiheessa mietin haluavani astronautiksi, varmaan samaisen leffan innoittamana. Kuitenkin musiikista tuli nopeasti se ykkösjuttu kiinnostuttuani siitä toden teolla. Blind Guardian sai ensimmäisen levytyssopimuksen, kun olin vielä koulussa, mutta se on ollut se suurin juttu, mitä pitää yllä, mitä kehittää ja mihin tähdätä. Ei minulla tai bändin muillakaan jäsenillä ollut minkäänlaista varasuunnitelmaa. Ainoa suunnitelma oli vain tulla menestyväksi muusikoksi. Ajattelen vieläkin, että miksi miettiä varasuunnitelmaa, jos olet varma, että haluat saavuttaa jotain tiettyä.

Ennen haastattelua satuin huomaamaan Siepenin Instagram-tililtä hänen saaneen aivan äskettäin uuden Jackson-kitaran. Tästä mainitseminen onkin kuin taikasana, kuinka saada 48-vuotias muusikko käyttäytymään kuin lapsi karkkikaupassa.

– Voi kyllä, selkäni takana on juurikin tuo tänään toimitettu Jackson-merkkinen kitara, vieläpä avaamattomana paketissaan. Näiden haastattelujen tekeminen tällaisena päivänä on todella haasteellista, silkkaa murhaa. Käteni syyhyävät päästä siihen käsiksi, hän kertoo innoissaan.

– Olen soittanut Les Paul -mallisilla kitaroilla pitkälti viimeiset 20 vuotta. Kun mietin suosikkimalleja, mainitsen aina Les Paulin. Sen lisäksi Flying V, Explorer ja totta kai Stratocaster miellyttävät silmääni paljon. Olen aina halunnut Stratocasterin, ja itse asiassa muutama viikko sitten hommasinkin sellaisen vihdoin viimein. Täysin mustavärinen Stratocaster, tykkään siitä valtavasti. Se on myös yksi monipuolisimmista kepeistä, joita minulla on koskaan ollut. Olen soittanut sillä joka päivä siitä lähtien, kun sain sen. Sarjakuvien, leffojen ja TV-sarjojen lisäksi kitarat ovat intohimoni. Maailma on pullollaan näyttäviä malleja ja soitannollisesti hyviä kitaroita.

YouTubesta voi kuunnella The Dwarves -nimiseen videopeliin tehdyn Children Of The Smith -nimisen biisin, jossa Blind Guardian oli mukana. Siepen kertoo:

– Pelin julkaisijalta, EuroVideo Medieniltä, otettiin yhteyttä ja kysyttiin, olisiko Blind Guardianilla kiinnostusta kirjoittaa yksi kappale heidän tulevaan peliin. He tulivat käymään studiollamme ja näyttivät pelin varhaista beta-versiota. Minä ja André (Olbrich, kitara) tykkäämme tällaisista peleistä. Innostuimme oitis ajatuksesta. Ajatus kirjoittaa Blind Guardianin -tyylinen biisi, joka ei kuitenkaan päätyisi millekään meidän levyille, tuntui mukavalta.

– Alkuun kaikki näytti hyvältä, kunnes tuli ongelmia ajan kanssa, koska viimeistelimme samaan aikaan Beyond The Red Mirror -levyä. Meidän oli pakko ilmoittaa, että aikamme ei millään riitä kirjoittaa alusta asti tuoretta biisiä peliä varten. Sovimme, että jos he toimittaisivat meille biisiaihion, me puolestamme voisimme vähän jalostaa sitä lisää, auttaa sovituksien kanssa ja auttaa nauhoituksissa. Minä nauhoitin biisiin kaikki kitarat ja Hansi (Kürsch, laulu) hoiti lauluosuudet meidän studiolla. Miksaus hoidettiin myös samalla studiolla.

– Paras konsolipeli ikinä? Voi ei… Tiedätkös, kysyt tätä ihmiseltä, joka on alkanut pelaamaan erilaisia videopelejä, kun täytin seitsemän tai kahdeksan. Olen nyt 48, joten näihin vuosiin mahtuu valtavasti erilaisia pelejä. Kuitenkin ne klassikot taitavat viedä voiton, kuten Super Mariot ja Tekkenit. Tällä hetkellä suosikkipelini on kuitenkin uusin The Legend Of Zelda. Ostin sen heti uuden Nintendo-konsolin kanssa, kun peli tuli ulos.

LIVE BEYOND THE SPHERES

Tolkienin tarustoista ja videopeleistä siirrymme Blind Guardianin pariin. Live Beyond The Spheresin julkaisuajankohta siirtyi pariinkin otteeseen, mutta nyt 7. heinäkuuta teos lopulta julkaistaan.

– Kaikki biisit on nauhoitettu Beyond The Red Mirrorin rundilla. Taisimme nauhoittaa varmaan jokaisen keikan kiertueelta, joten materiaalia todellakin syntyi älytön määrä. Meillä oli valtavasti biisejä valittavana. Jälkeenpäin ajateltuna jokaisen keikan nauhoittaminen oli kuitenkin hyvä juttu, näin voitiin valita parhaista parhaat versiot levylle.

– Tuolloinen rundimme niin Euroopassa kuin Jenkeissä oli minun näkökulmasta varmasti paras ja menestyksekkäin kiertueemme koskaan. Bändi tuntui olevan aivan huipulla fanien mielestä. Ehkä siihen vaikutti levyä edeltänyt hiljaiselo keikkarintamalla. Uuden livelevyn tekeminen tältä kiertueelta tuntui juuri oikealta. 2003 vuoden live-levystä on jo aikaa, ja nyt meillä oli tilaisuus julkaista liveplatta nykyisen rumpalimme kanssa. Ja onhan tässä ehditty edellisen liven jälkeen julkaista kolme uutta studiolevyä.

– Pyrimme saamaan levylle tyypillisen Blind Guardian -keikan, jossa on yhtä lailla vanhaa kuin uutta, mutta myös joitain harvemmin kuultuja kappaleita. Totta kai me mietimme yhdessä paljonkin, mitkä biisit päätyisivät levylle. Muutamia biisejä, joita olisimme halunneet levylle, oli pakko jättää pois, koska laatukriteerit eivät täyttyneet. Ennen kiertuetta treenasimme likimain 20 biisin settilistan, josta pystyimme vaihtelemaan biisejä keikasta toiseen. Halusimme muutella biisejä kahdesta syystä: sillä tavoin voi estää rutinoitumisen ja fanit, jotka tulevat katsomaan useamman keikan, kuulevat eri biisejä.

Live Beyond The Spheresin lisäksi kauan odotettu, toistaiseksi nimetön orkesterilevy on ollut otsikoissa vaihtelevan julkaisuajankohdan vuoksi. Seuraavaksi sananen siitä.

– Itse asiassa viimeistelemme paraikaa orkesterilevyämme. Vaikka tätä levyä on tehty enemmän tai vähemmän viimeiset 20 vuotta, ja viimeiset tiedot netissä kertovat levyn tulevan ulos vuonna 2019. Itse musiikki on ollut valmiina jo jonkin aikaa. Julkaisua on jouduttu lykkäämään Hansin lauluosuuksien vuoksi. Hänen alkuperäinen ajatuksensa oli mennä studioon nauhoittamaan lauluosuudet kiertueiden välissä. Se ei ole valitettavasti ollut mahdollista, koska jokainen kiertue on Hansin äänelle vaativa. Jos olemme tien päällä vaikkapa kolme kuukautta, tulemme kotia neljäksi viideksi viikoksi ennen seuraavaa rupeamaa, on hänelle likimain mahdotonta noiden neljän viiden viikon aikana hoitaa kaikki lauluosuudet narulle. Hansi tarvitsee paljon aikaa kiertueiden välissä pitääkseen äänensä kunnossa.

– Homman nimi on nyt kuitenkin se, että Hansi aikoo saada nauhoitukset valmiiksi tämän vuoden aikana. Heti sen jälkeen tehdään miksaus ja masterointi ja levy laitetaan pihalle mahdollisimman pian.

Moni bändi on ottanut teemakseen soittaa tasavuosikymmeniä täyttäviä klassikkolevyjään kokonaisuudessaan livenä. Tällaisen kohtelun sai myös Blind Guardianin klassikoksi muodostunut vuoden 1995 Imaginations From The Other Side. Luonnollisesti minua kiinnostaa tietää, kuulemmeko myös Nightfall In Middle-Earthin kokonaisuudessaan vuonna 2018.

– Rehellinen vastaus: en tiedä. Emme soittaneet Imaginations From The Other Sideä läpi vuosiluvun takia, vaan siksi, että teimme Jenkeissä kaksi rundia vuoden sisään Beyond The Red Mirrorin tiimoilta. Halusimme toiselle kerralle muuttaa settilistaa radikaalisti. Muita syitä levyn soittamiseen oli, että se julkaistiin 20 vuotta ennen Beyond The Red Mirroria. Beyond The Red Mirrorin teema ja tarina alkoi jo Imaginations-levyltä, siellä on ne kolme biisiä, joiden lyriikat ovat yhtenäiset ja yhtenäinen tarina. Lisäksi levyn soittamiseen kokonaisuudessaan ei tarvittu lisätreeniä, koska jokaista biisiä on soitettu entuudestaankin.

– Mietin itsekseni, että onkohan levyn kokonaisuudessaan soittaminen kuitenkaan hyvä juttu. Olen itse sellainen, että en halua missään nimessä tietää ennakkoon, mitä biisejä bändit soittavat. Haluan yllättyä, ja jos tiedän settilistan etukäteen, katoaa keikasta kaikki jännitys. Joka tapauksessa Imaginations From The Other Siden läpi soittaminen taisi olla napakymppi, koska pitkin kiertuetta meille sateli sähköpostia, että tällainen kiertue pitäisi tehdä isommassa mittakaavassa. Aiomme jatkaa tätä näillä näkyminen ainakin festarirundilla. Nightfall In Middle-Earthin kohdalla ei siis ole mitään suunnitelmia. Se riippuu ihan, millä mielellä sitä ollaan ensi vuonna.

Haastatteluaika alkaa olla lopuillaan, mutta minulla on aikaa vielä yhteen kysymykseen. Siepen, kuten muutkin bändin muusikot, tunnetaan innokkaina Queen-faneina, eli tahdon siis tietää kitaristin mietteitä Queenin uudesta tulemisesta laulajatähti Adam Lambertin kanssa.

– Oi voi… onko minun pakko vastata? Olen aina rakastanut Queeniä. Kunnioitan suuresti tätä bändiä sen monipuolisuuden vuoksi: he ovat tehneet hard rockia, he ovat tehneet popimpaa musiikkia ja heidän progressiivisten ja eeppisten biisien lista on loputon. Puhumattakaan heidän trademark-soundista. Bändissä uskomatonta on myös se, että voit valita minkä levyn tahansa, minkä biisin tahansa, laittaa sen soimaan ja parin sekunnin jälkeen tunnistat heti, että tämä on Queeniä.

– En halua sanoa mitään pahaa Adam Lambertista, enkä itse asiassa ole edes nähnyt Queeniä livenä hänen kanssaan. Jotenkin vain ajatuksena tuntuu, ettei hän ole oikea mies Queenin nokkamiehenä. Se johtuu vain siitä, ettei Freddie Mercuryä voi korvata kukaan tai mikään. Mutta, kuten puhuin aikaisemmin TV-sarjojenkin kohdalla, kuka minä olen tuomitsemaan, jos muut ovat näin päättäneet ja katsoneet parhaaksi. Jos Brian May’n ja Roger Taylorin mielestä Adam Lambert on paras mies laulamaan Queenissä ja show’t myyvät järkiään loppuun, mitäpä minä sellaista tuomitsemaankaan. Tämä yhtälö ei kuitenkaan ole minua varten.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Live Beyond the Spheres
KOTIPAIKKA
Saksa

JÄSENET
Marcus Siepen - kitara
André Olbrich - kitara
Hansi Kürsch - laulu
Frederik Ehmke - rummut


DISKOGRAFIA
Battalions Of Fear 1988
Follow The Blind 1989
Tales From The Twilight World 1990
Tokyo Tales 1993
Imaginations From The Other Side 1995
The Forgotten Tales 1996
Guardians Of The Rings EP 1998
Nightfall In Middle-Earth 1998
A Night At The Opera 2002
Live 2003
Imaginations Through The Looking Glass DVD 2004
A Twist In The Myth 2006
At The Edge Of Time 2010
Memories Of A Time To Come 2012
Beyond The Red Mirror 2015
Live Beyond The Spheres 2017

© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Blind Guardian, Nuclear Blast, Toni Salminen
http://www.blind-guardian.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 910 Palaa »