Iced Earth

Iced Earth ei osoita laantumisen merkkejä, päinvastoin. Varsin uskollisena tyylisuunnalleen pysynyt bändi paiskaa ulos jo 12. studioplattansa. Sain haastatella yhtyeen pääpirua ja Yhdysvaltain historian intoilija Jon Schafferia 16. kesäkuuta ilmestyvään Incorruptible-levyyn liittyen.

 

HISTORIAA JA POLITIIKKAA

Kiireiseltä kuulostava ja pitkää päivää tekevä Jon Schaffer vastaa langan toisessa päässä sovittuun aikaan aavistuksen tympääntyneeseen sävyyn. Hän ilmoittaa kuitenkin kohteliaasti, että aikataulu on suhteellisen tiukka. Käymme suoraan asiaan, vaikka ennen jutustelua tulevasta levystä tahdonkin hieman udella Schafferin näkemystä Yhdysvaltain historiasta ja sisällissodasta. Hän innostuu ja puhetta alkaa tulla.

– Oi voi… Tällaisen asian puiminen läpi tiukassa aikataulussa on todella vaikeata. Yhdysvaltain sisällissodasta tunnutaan puhuttavan aina hirveän isosti, sitä tuodaan esille koulussa puhuttaessa Yhdysvaltain historiasta ja sitä pidetään jonkinlaisena vertauskuvana. Vähän kuten ensimmäinen ja toinen maailmansotakin: ne vedetään aina esille sotien yhteydessä ja samalla unohdetaan, että onhan ennen 1900-lukua sodittu vaikka kuinka paljon. Luulen, että jokainen maa on jossain vaiheessa historiaansa käynyt läpi sisällissodan, ei Yhdysvaltain sisällissota ole missään nimessä ainoa laatuaan.

– Monesti puhutaan, että sisällissota teki maastamme yhtenäisen liittovaltion ja asiat menivät parempaan suuntaan, orjuus lakkasi ja niin edelleen. Totta kai sodan päätyttyä liittohallitus tuli vahvemmaksi, mikä olikin pitkälti sodan tarkoitus. Koko sotahan puhkesi siitä, että liittohallituksesta oli kasvamassa liian dominoiva tekijä ja tämä sai aikaan, että etelävaltioiden oli kapinoitava vastaan. Tämä sota ja sitä edeltänyt aika tuntuvat olevan jonkinlaiset synonyymit orjuudelle, vaikka onhan orjuutta ollut iät ja ajat. Jollain tapaa tahtoisin matkata tuohon aikaan ja kokea kaikki pikkulapsen silmin. Sodan seurauksena jotkut perheetkin joutuivat jakautumaan ja pahimmassa tapauksessa sotimaan toisiaan vastaan, koska jotkut perheet saattoivat levittäytyä sekä pohjois- että etelävaltioihin.

– Incorruptible-levyllä on biisi nimeltä Clear The Way (December 13th 1862), jonka olen halunnut kirjoittaa kauan aikaa. 13. joulukuuta 1862 Virginiassa oli käynnissä Fredericksburgin taistelu. Siltikään biisi ei varsinaisesti kerro taistelun luonteesta, vaan se on pikemminkin tietynlainen kunnianosoitus ja kertomus pohjoisvaltioiden puolella taistelleesta irlantilaisprikaatista, joka menetti taistelun kulussa kertoman mukaan ainakin puolet miehityksestään. Sodan tarina on samaan aikaan inhimillinen ja traaginen. Biisi itsessään on kymmenminuuttinen eeppinen teos, ja taitaapa olla myös ensimmäinen laatuaan Iced Earthiltä, missä on kuoro-osuuksia.

– Suosikkihenkilöni Yhdysvaltain sisällissodasta on etelävaltioiden kenraali Stonewall Jackson. Toinen hahmo, josta olen lukenut varmasti kaiken mahdollisen, on niin ikään etelävaltioiden kenraali Robert E. Lee. Pohjoisvaltioiden puolella taistelleista yksi suurimmista oli Joshua Chamberlain.

Mikäli kiertueella ilmenee ylimääräistä aikaa, viettää Schaffer sen mieluusti historiallisissa museoissa. Schaffer kertoo:

– Rakastan kierrellä historiallisissa museoissa aina, kun siihen on mahdollisuus. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista on viime vuoden Euroopan-kiertueella. Ennen keikkaa Thessalonikissa meidät vietiin erääseen museoon, joka oli varsinainen sokkelo, siis hyvässä mielessä. Koko paikka oli rakennettu kuin varsinainen labyrintti ja nähtävyydet asetettu pitkin käytäviä. Paikan energia ja fengshui oli uskomaton.

– Museoiden lisäksi katson aina, jos matkan varrelle osuu sotien kannalta merkittäviä paikkoja. Olisikohan ollut 2014 Pohjois-Amerikan-kiertue, kun meillä sattui vapaapäivä juuri sopivasti ollessamme lähellä Gettysburgin taistelukenttää. Olin nähnyt sen paikan aikaisemmin, mutta esimerkiksi Stu (Block, laulu) vieraili siellä ensimmäistä kertaa.

Kun langan päässä on amerikkalainen, kysynpä samaan hengenvetoon hänen mielipidettään presidentti Donald Trumpista. Koko ikänsä historiaa opetelleen Schafferin mielipide asiasta on hieman ympäripyöreä:

– Jaa-a, mitäpä tuohon nyt sanoisi, Schaffer aloittaa. Taidan nykyään blokata aika paljon kaikkea, mikä liittyy nykyiseen politiikkaan, koska Yhdysvaltain liittohallitus on tällä hetkellä yksinkertaisesti täysin sekaisin. Lehdistöstä sataa jatkuvasti valtava määrä lokaa Trumpin niskaan, ja kaikki odottavat hänen tekevän kohtalokkaan virheen. Itse en ole enää edes äänestänyt vuosikausiin presidenttivaaleissa. Se kai kertoo tarpeeksi, mitä ajattelen presidentinvaaleista. Äänestän vain osavaltion sisäisissä kuntavaaleissa. Välillä pyrin välttämään internetistä uutiset tai olemaan katsomatta televisiota, koska kaikkialta tulee vain samaa aivopesua.

Donald Trump toimii tässä vaiheessa aasinsiltana yhteen Schafferin mieliaiheeseen, moottoripyöriin.

– Rakastan moottoripyöriä. Se harrastus ei vain toisinaan sovi muusikoille, koska tässä ammatissa joutuu olemaan paljon poissa kotoa. En ole ajanut enää aikoihin, ja olenkin myynyt molemmat moottoripyöräni pois pölyttymästä jo kauan sitten. Mietin 2014 aloittavani moottoripyöräharrastuksen alusta, mutta sitten jouduin niskan takia leikkaukseen ja kaikki harrastukset piti jättää sivummalle, myös moottoripyöräily ja laitesukellus. Toipumisen jälkeen olen keskittynyt enimmäkseen rakentamaan bändille omaa päämajaa, jota varten taannoin myinkin ison osan valtavasta kitarakokoelmastani. Omassa päämajassa on valtavasti hyviä puolia tällaiselle bändille, jossa yksi on Britanniasta, yksi Kanadasta ja loput Amerikasta. Jatkossa voimme ennen kiertuetta kokoontua päämajaan tekemään tarvittavat järjestelyt, säilyttää siellä kiertuekamat ja treenata settilista kuntoon ennen kiertuetta.

– Olen ennen kaikkea Harley Davidson -mies. Minulla on ollut niitä varmaan tusinan verran. Tykkään kruisailla sen sijaan, että ostaisin jonkin raketin ja ajaisin korttini hyllylle.

LAHJOMATON ICED EARTH

Incorruptible on järjestyksessään kahdestoista Iced Earth -pitkäsoitto. Se on myös ensimmäinen, jonka nauhoituksiin osallistui muun muassa Kobra And The Lotuksesta ja Witherfallista tuttu Jake Dreyer. Aloitamme keskustelun levyn nimestä.

– Alkujaan levyn nimen piti olla The Judas Goat, mutta se päätettiin vaihtaa. Incorruptible (suom. lahjomaton) -nimessä on paljon enemmän sanomaa. Se ei ole vain pelkkä pakollinen nimi, kuten toisinaan levyjen nimet ovat. Jos katson Iced Earthin uraa taaksepäin, siihen mahtuu paljon vaikeuksia ja paljon miehistömuutoksia, mutta kaikesta huolimatta bändi on aina selvinnyt ja Iced Earth on aina ollut lahjomaton bändi. Olen aina pitänyt sen uskollisena sille, mitä se tekee ja pitänyt vision mielessä siitä, miltä Iced Earth kuulostaa. Incorruptible on nykyisen levytyssopimuksemme viimeinen studiolevy. Mitä ikinä tulevaisuus tuokaan tullessaan, haluamme kaikkien tietävän, että Iced Earth on jatkossakin aina lahjomaton ja faneja varten, ja sellaisena se myös pysyy.

– Vaikka uuden levyn tekeminen on aina kovaa työtä, ja vaikka viime vuodet ovatkin olleet rankkoja, Incorruptiblen työstäminen oli jollain tapaa erityisen miellyttävää aikaa. Plagues Of Babylonin tiimoilta me teimme todella monta keikkaa ja yhtyeen miehityksessä tapahtui muutoksia Troy Seelen hypättyä remmistä pois. Tarvitsimme koko porukka aikaa ladata akkuja ennen uuden levyn tekemistä. Kun kaikki olivat mielestänsä levänneet tarpeeksi, kaikilla oli jotenkin huojentunut olo päästessään aloittamaan uuden levyn tekemistä. Minulla itselläni oli varsinkin erityisen hyvä fiilis, koska niskakin oli tällä kertaa kunnossa ja jälkitarkastukset menneet hyvin. En tykkää käyttää sanaa rentoutunut, mutta jotenkin tekeminen tuntui juuri siltä. Materiaalin kirjoittaminen meni tuttuun tapaan siten, että joku saattoi keksiä biisiaihion ja lähetti sen minulle, työstin sen viittä vaille valmiiksi ja laitoin muille kuunneltavaksi. Monikansallisen bändin huono puoli on se, ettemme voi noin vain kokoontua hetkeksi jammailemaan samaan tilaan ja katsoa, syntyykö jotain mielenkiintoista. Sellainen tulisi nopeasti kalliiksi.

– Vaikka olen jäävi sanomaan mielipidettäni, luulen meidän tehneen joitain parhaita biisejä koko Iced Earth -katalogissa. Kaikkia ei voi tietenkään miellyttää, mutta tähän mennessä julkaistut sinkut ovat saaneen enimmäkseen positiivista palautetta. Luulenpa yleisön nauttivan täysillä lopustakin materiaalista.

– Jake on paitsi mahtavan persoona, myös aivan fantastinen kitaristi, ja vasta 25-vuotias. Vaikka hän on pitkälti shredder-tyylinen kepittäjä, hän osaa paljon melankolisia ja melodisia juttuja. Sellaisia David Gilmourin kaltaisia kikkoja, sanoisin. Incorruptiblen materiaali oli pitkälti kirjoitettu ennen kuin hän liittyi porukkaan, mutta hänen osaamista kuullaan varmasti tulevaisuudessa. Hän on ehdottomasti yksi parhaista kepittäjistä, joita minulla on koskaan tässä bändissä ollut.

Palaamme keskustelun lopussa 2014 vuoden Plagues Of Babylonin zombiaiheen pariin.

– Plagues Of Babylonin kuusi ensimmäistä biisiä ovat tosiaan yhtenäiset. Idea zombeista oli Stun, hän on zombie-leffojen fani, mutta minä keksin tehdä yksittäisen biisin sijaan kuuden biisin mittaisen kokonaisuuden ja niputtaa sen yhteen Something Wicked -teeman kanssa. Jatko saa jäädä toistaiseksi hautumaan. Jotkut b-luokan zombileffat ovat kaikkea muuta kuin inspiroivia, Schaffer naurahtaa. The Walking Dead on toki varsin kova juttu.

– En pidä itseäni kovin aktiivisesti kartalla, mitkä uudet heavy- ja metallibändit tekevät tuloaan ja mitä pinnan alla kuplii. Jotkut inspiroituvat muiden artistien musiikista ja etenkin jokin uusi bändi voi tuoda aivan uusia tuulia mukanaan, mutta minä en niinkään niistä piittaa. Haen inspiraatiota omasta elämästäni, sattumuksista ja tapauksista, joita on tapahtunut matkan varrella. Toki vilkaisen joitain uusia bändejä, jos sellaisia sattuu tulemaan vastaan.

– Metallimusiikin tulevaisuus on ylä- ja alamäkineen… no, mitä se nyt on. Tämä musiikki on niin paljon enemmän elämäntyyli kuin mikään yksittäinen ohimenevä ilmiö. Jos löydät metallimusiikista hyviä juttuja, ne pysyvät elämässäsi koko ajan enemmän tai vähemmän. Metallimuusikkona olemisessa on enemmänkin kyse siitä, että sitoudut kyseiseen tyylisuuntaan. Heavy metal on elämäntyyli, ei mitään trendikästä pop-hevonpaskaa, Schaffer päättää.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Incorruptible
KOTIPAIKKA
USA, UK, Kanada

JÄSENET
Jon Schaffer - kitara
Stu Block - laulu
Brent Smedley - rummut
Luke Appleton - basso
Jake Dreyer - kitara


DISKOGRAFIA
Iced Earth 1990
Night Of The Stormrider 1991
Burnt Offerings 1995
The Dark Saga 1996
Days Of Purgatory 1997
Something Wicked This Way Comes 1998
The Melancholy EP 1999
Alive In Athens DVD 1999
Horror Show 2001
Tribute To The Gods 2002
The Glorious Burden 2004
The Blessed And The Damned 2004
Framing Armageddon - Something Wicked Part 1 2007
Enter The Realm Of The Gods 2008
The Crucible Of Man - Something Wicked Part 2 2008
Festivals Of The Wicked DVD 2011
Dystopia 2011
Live In Ancient Kourion DVD 2013
The Plagues EP 2013
Plagues Of Babylon 2014
Incorruptible 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Iced Earth, Century Media
http://www.icedearth.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1263 Palaa »