Red Moon Architect

Vuonna 2011 Kouvolassa perustettu melodisen funeral doomin nimeen vannova Red Moon Architect on 19. toukokuuta julkaisemassa kolmannen levynsä, Return Of The Black Butterflies. Vaikka bändi yhä tyylinsä mukaisesti jatkaa altaan syvemmän pään luotaamista, on tulevan levyn äänimaailma, kuin myöhästyneen ja vaihtelevan kevään kunniaksi, kirkkainta ja monipuolisinta mitä orkesteri koskaan on pakettiin pistänyt. Imperiumi päättikin soittaa bändin säveltäjä-kosketinsoittaja Saku Moilaselle ja kysyä, missä tunnelmissa Red Moon Architect suunnistaa kohti ääretöntä.

Aloitan kuitenkin kysymällä ollaanko nyt jännän äärellä, kun levy on paketissa ja pian ulkona?

– Tämä on just sitä palkitsevaa aikaa. Työ on tehty ja kohta saadaan kuulla ihmisten reaktiota. Se on todella siistiä, Moilanen aloittaa.

Miten pitkä projekti tässä nyt on takana?

– Onhan tässä taas aikaa mennyt. Meillähän vaihtui se laulaja edellisen levyn jälkeen ja mulla oli tämän levyn biisit jo valmiina ennen kun Juuso lähti, Moilanen toteaa.

Vuonna 2015 julkaistun Fall-levyn jälkeen bändin laulaja Juuso Turkki tosiaan vaihtoi maisemaa, mutta noin vuosi sitten mukaan remmiin saatiin muun muassa Casket-yhtyeessä laulanut Ville Rutanen. Moilanen jatkaa:

– Juuson lähdön jälkeen levy jäi vähäksi aikaa telakalle, mutta kun Ville saatiin mukaan, asiat lähtivät taas hitaasti etenemään. Kun päivätyökseen tekee levyjä omassa studiossa, tuppaa nämä omat levyt jäämään hieman taka alalle. Biisit oli kyllä aika valmiina jo edellisen levyn jälkeen, mutta pari vuotta tässä kokonaisuutenaan meni, Moilanen jatkaa

Haastattelin jokunen aika sitten Kaunis Kuolemattoman Mikko Heikkilää, jonka orkesteri on myös tunnut tunnetuksi synkänpuoleisista biiseistä. Ihan samasta kylästä ette ole, mutta Kymenlaaksosta kuitenkin. Onko elämä siellä vaan niin helvetin tummaa, että tämä heijastuu myös seudulla tuotettuun musiikkiin?

– En minä tiedä johtuuko se seudusta. Minä taidan vain olla vähän synkempi tyyppi ja meillä on Mikon kanssa aika paljon samaa. Aina ei vain jaksa hymyillä, Moilanen hymähtää.

Moilanen tunnustaa kuitenkin elämänkatsomuksellisen yleisilmeen muuttuneen viime vuosina positiivisempaan suuntaan:

– Masistelumaailmassa on kyllä oma tietty viehätyksensä, mutta minä en enää tarvitse sitä totaalista elämän romahdusta, että pystyisi kuuntelemaan tämänkaltaista musaa – tai että siitä saisi jotain irti, Moilanen jatkaa.

Red Moon Architectin hitaan synkästi eteenpäin vyöryvässä äänimaailmassa on kuitenkin paljon kauneutta. Eikö?

– Joo, musta se on todella tärkeä elementti, ihan vain sen kontrastin takia. Sieltä pohjalta noustaan aina ylös. Mulle tämä prosessi, mitä yritän tässä tehdä, on nimenomaan tiettyjen tunnetilojen siirtämistä musiikiksi. Ei se elämä aina ole pelkkää synkkyyttä, siellä on myös toivoa ja valonpilkahduksia, Moilanen toteaa.

Hmm… tämä kuulostaa lähes sanasta sanaan siltä, mitä Mikko Heikkilä taannoisessa Imperiumin haastattelussa totesi. Kavereissa tosiaan on paljon samaa. Miten Red Moon Architectin huikea äänimaailma rakentuu? Oliko sinulla silloin pari vuotta sitten jo selvä visio siitä, mitä lähteä rakentamaan?

– Pieni ajatus mulla kyllä oli – lähinnä siitä mitä halusin parantaa ja muuttaa edelliseltä levyltä. Kun biisejä alkaa tekemään, ne tulee kyllä aika itsestään, Moilanen aloittaa.

Ummikolle tämä kuulostaa aina yhtä uskomattomalta: biisit alkavat vain elää päässä ja sitten ne pitää nopeasti saada ulos...

– Yleensä se kokonaisuus, kaikkine instrumentteineen, alkaa soimaan päässä ja siitä se pitää mahdollisimman nopeasti saada demotettua. Tämän levyn biisit syntyivät arviolta viikossa, Moilanen toteaa.

Jollain tekstit tulevat ensin, toisilla juuri päinvastoin, näkemällä biisin tarinan ensin musiikkina, jonka päälle teksti sitten lopuksi sovitetaan. Moilasella sitä vastoin ei sävellysvaiheessa ole minkäänlaista visioita siitä mitä biisissä lauletaan:

– Tekstit on ihan oma juttunsa ja niiden kirjoitus on mulle itelle tosi vaikeaa. Tällä levyllä Anni (Viljanen) teki kahteen pitkään biisiin sanat, eli määrällisesti varmaan puolet. Mua ei haittaisi pätkääkään, jos mun ei jatkossa tarvitsisi kirjoittaa sanoja ollenkaan, Moilanen julistaa.

Eli biisin äänimaailmallinen tunnelma ja sanoitus voi olla toisistaan täysin irrallisia asioita?

– Kun mä sävellän musaa, mulla on joku fiilis, mistä se koko sävellys tulee. Siinä ei ole tarinaa. On vain tuntemuksia – ylä- ja alamäkiä, mitä mä raavin kasaan. Jos minä sen tekstin myöhemmin kirjoitan itse, se on yleensä jotain tosi abstraktia maalailua siitä olotilasta sillä hetkellä. Annilla ne saattaa sitten olla paljon konkreettisempia, Moilanen jatkaa.

Tällä alustuksella lienee hieman hankala kertoa mistä Return Of The Black Butterflies -levy kokonaisuutena kertoo?

– Joo, en ole itse asiassa edes jutellut Annin kanssa siitä mistä sen biisit varsinaisesti kertoo. Mulle henkilökohtaisesti tämän levyn merkitys on tietynlainen uudelleensyntyminen. Biisit ei ehkä suoraan tästä kerro, mutta bändissä kaikki on hyvin ja musa on just sitä mitä sen pitää olla, Moilanen toteaa naurahtaen.

Kun sitä on ammatiltaan tuottaja, lienee tämäkin levy täysin omin voimin viimeistelty?

– Kaikki paitsi masterointi on tehty itse, Moilanen toteaa.

Onko se helpompaa, kun ei ole ketään muuta sitä omaa hengentuotetta sorkkimassa?

– Sujuvasti se menee, mutta ei missään nimessä helposti, Moilanen aloittaa. Sitä on kuitenkin itse niin lähellä sitä musaa. Mulla on kuitenkin niin tarkka visio siitä, miltä mä haluan meidän kuulostavan, että tekee mieli tehdä se itse.

Edellisen levyn Red Moon Architect julkaisi Playgroundin kautta, mutta uudelle levylle jakelu siirtyi Inverselle. Funeral doom ei nyt ole ehkä sitä ihan kaupallisinta musiikkia maailmassa, joten massiiviset ennakot ovat utopiaa, vahvaa DIY-henkeä ja elämäntapaa tämäkin yhtye edustaa. Biisit pitää kuitenkin kirjoittaa ja valmiit teokset halutaan ulos kansan kuultavaksi. Moilanen jatkaa:

– Kaikki sanovat aina tekevänsä musiikkia ensisijaisesti itselleen, mutta kyllähän sen haluaa myös muiden kuultavaksi. Tuntuisi tosi tyhmältä, jos omasta mielestään tekisi jonkun tosin hyvän jutun, eikä haluaisi sitä kenenkään kanssa jakaa. Mekin on saatu paljon palautetta, että joku tietty levy on jollekulle kuulijalle tosi tärkeä. Se, jos mikä, antaa voimia selvitä eteenpäin.

Eteenpäin menemisestä päästäänkin sujuvasti tulevaisuuden suunnitelmiin. Mitä sieltä Red Moon Architectille löytyy?

– Meillä on buukattuna levyjulkkarikeikka Elmun Baarissa kesäkuun 8. päivä. Muutamaa muuta keikkaa tässä säädetään syksylle – ehkä vielä kesälle. Julkaisukuviot varmistuivat niin myöhään, että tämä kesä meni vähän ohi. Itse en kuitenkaan malttanut enää odottaa syksyyn, Moilanen kertoo.

Kun levy on viimeinkin saatu pakettiin, alkaa luonnollisesti ihan toisenlainen rupeama markkinoinnin ja keikkamyynnin puolella. Vai?

– Siihen saa kyllä aikaa menemään ja mielelläni ulkoistaisin esimerkiksi keikkamyynnin mahdollisimman nopeasti muualle. Bänditouhu on niin iso kenttä, että ei millään pysty olemaan ammattilainen jokaisella osa alueella. Auttaa kun saa ne oikeat tyypit ympärille, Moilanen päättää.

Loppuun heitän vielä se pakollisen kysymyksen, joka jälleen kerran saa langan toisessa päässä olevan musiikkimaestron aivonystyrät pyörimään vinhaa vauhtia: mitä löytyy Red Moon Architectin sielusta?

– Nämä biisit on niin henkilökohtaisia, että joutuu tavallaan miettimään, mitä mun omasta sielusta löytyy. Ylä- ja alamäkiä, iloa ja surua, pettymyksiä ja vahvoja tunteita. Matkoja, Moilanen päättää rauhallisesti pohtien.

Se on hyvä vastaus se. Imperiumi kiittää ja siirtyy nyt samantien kuuntelemaan Return Of The Black Butterflies -levyn tarjoamaa matkaa. Aikamoista.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Return of the Black Butterflies
KOTIPAIKKA
Kouvola

JÄSENET
Saku Moilanen – rummut, koskettimet
Jukka Jauhiainen – basso
Matias Moilanen – kitara
Anni Viljanen – laulu
Ville Rutanen – laulu


DISKOGRAFIA
Concealed Silence 2012
Fall 2015
Return of the Black Butterflies 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Red Moon Architect
https://fi-fi.facebook.com/RedMoonArchitect/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1112 Palaa »