Vader

Puolan sotakone, Vader, ei esittelyä kaipaa. Kasa studiokiekkoja ja vähintään toinen mokoma jos jonkinlaista pienjulkaisua ja lukemattomia globaaleja kiertueita puhuvat puolestaan. Death metal -kolossi rymistelee paraikaa pitkin Baltiaa ja Pohjoismaita Crushing The North 2017 -nimisellä rundilla. Piotr Wiwczarek kärsi Seinäjoen-keikan aikana ääniongelmista, josta johtuen yhtyeen brittirumpali, James Stewart, teki poikkeuksen ja istahti haastateltavan jakkaralle.

 

EUROVIISUT JA VADER-VOTKA

Illan keikka on kiertueen neljäs. Bändi on saapunut Seinäjoelle Tallinnan kautta. Kiertueen alku on sujunut mitä mainioimmissa merkeissä, ja keikat Liettuassa ja Riiassa ovat tehneet selvää jälkeä, enteillen menestyksekästä kiertuetta Pohjolan perukoilla. Haastattelua edeltävänä päivänä Kiovassa on järjestetty 62. Euroviisut. Tahdonpa kiusallani kysäistä rumpalimieheltä mielipidettä tästä laulukilpailusta.

– Euroviisut, ei jumalauta! En katso Euroviisuja ikinä. Eilisellä finaalilla ei ollut minulle mitään väliä. Minulla ei ole mitään hajua kuinka monesti kotimaani on voittanut tai ollut finaalissa ylipäätään. Sikäli, kun asiasta yhtään tiedän, on Euroviisuissa kyse vain viihdyttämisestä, ja jokainen maa äänestää naapurimaataan. Ja sitten mollataan yhdessä Venäjä maanrakoon, hah. Itse musiikilla ei taida olla juurikaan merkitystä.

– Euroviisuihin liittyviltä uutisiltahan ei voi tietenkään välttyä. Muistan hyvin, kun suomalainen Lordi voitti ja kuinka se heavyviisu-hype alkoi. Keep Of Kalessin Norjasta osallistui The Dragontower -biisillä varmasti Lordin innoittamana muutama vuosi sen jälkeen. He eivät tainneet kuitenkaan voittaa. Ainahan metallimusiikkipiireissä jotkut puhuvat, että pitäisi järjestää metalliaiheiset Euroviisut, mutta… ei. Ei ole minun juttuni, vaikka kuinka kääntelisin ja vääntelisin.

– Pikkupoikana olin hirveän ylpeä kaikesta, mikä liittyi Britanniaan. Toki olen vieläkin ylpeä monista asioista, mutta nyt aikuisena tajuan, ettei esimerkiksi maailmansodat olleet ihan niin yksinkertaisia että joku vain voitti, toinen hävisi. Meillä koulussa historianopettajat esittivät asiat todella mustavalkoisesti. Isovanhempani olivat sodassa, totta kai se tuntuu hienolta minusta.

– Nykyään tunnen ylpeyttä Englantia kohtaan enemmänkin nykypäivän ihmisten kuin historian takia. Ihmiset ovat suurimmaksi osin mukavia ja auttavaisia ja musiikkipiirit ovat hyvät. Seuraan sivusilmällä olympialaisia. Jos muistan oikein, viimeksi britit pärjäsivät hyvin. Jalkapallo? Hirveätä. Britithän tunnetaan jalkapallossa sellaisena kansana, joka ei osaa arvostaa muita kansakuntia.

Koska kyseessä on bändi nimeltä Vader, kulkevat Darth Vader -aiheiset vitsit osana bändiä taatusti hautaan saakka. Kysynpä samaan hengenvetoon muusikon pahimpia painajaisia lavalla.

– Bändihän on nimetty Darth Vaderin mukaan, joten en oikein tiedä, voiko niitä Tähtien sota- ja Darth Vader -aiheisia paitoja ja meemejä pitää varsinaisina vitseinä. Miellän ne enemmänkin osaksi tätä bändiä, vaikka rehellisesti sanottuna muistan nähneeni ehkä kaksi oikeasti hienoa Darth Vader -aiheista Vader-fanipaitaa. Tähtien sodat ovat muuten mahtavia leffoja.

– Lista asioista, mitkä voisivat mennä kiertueella pieleen, on aivan liian pitkä lueteltavaksi. Etenkin tällä porukalla kaikki voi mennä pieleen, hän summaa lyhyesti nauraen.

Readingista kotoisin oleva Stewart on pitänyt kotiaan viimeiset kuusi kuukautta Puolassa. Hän jatkaa:

– Vader on todella aktiivinen bändi ja keikkailee paljon. Se, että postini tulee nyt Puolaan, ei varsinaisesti muuta paljoakaan. Olen joka tapauksessa viime vuodet ollut paljon enemmän Puolassa tai tien päällä kuin Englannissa. Ollessaan puolalaisessa bändissä alkaa pirun vaikeata puolan kieltäkin oppimaan väkisinkin. Käsittääkseni saksalaiset ajattelevat puolalaisten olevan tylyä ja ikävää kansaa, mutta itse viihdyn siellä yhtä hyvin kuin Englannissa. Jos oppii paikallisen kielen, ihmiset tuntuvat mukavilta ja pärjää rahallisesti, se taitaa olla loppujen lopuksi sama missä sitä asustelee. On tosin harmi, että Puolassa votkakulttuuri on olutkulttuuria isompaa.

– Kun Vader ei kierrä, pidän katseeni jo seuraavassa kiertueessa ja pidän soittotaitojani yllä koko ajan. Soitan myös Divine Chaosissa, jossa häärin enemmän silloin, kun Vader ei ole aktiivinen. Tosin pari vuotta sitten Vaderin ja Venom Inc.:n yhteisrundilla kävi niin, että minulla oli samaan aikaan muutamia sovittuja Divine Chaosin keikkoja ja jouduin sinkoilemaan sinne sun tänne osan kiertueesta. Jos meneillään ei ole mitään musiikkiin liittyvää, lähden kiipeilemään ja vietän aikaa tyttöystäväni ja kissani kanssa. Välillä kotona on upeata saada olla itsesi herra, ei ole kiertuemanageri repimässä sinua joka paikkaan.

Monilla bändeillä on nykyään nimikkojuomia aina Iron Maiden -oluesta HammerFall-viiniin. Minkähänlainen tuote mahtaisi sopia Vaderille?

– No sehän olisi ehdottomasti Vader-votka. Voisiko se oikein mikään muu ollakaan? Vader-polkupyörä? Ei... Votka kuvastaisi bändiä parhaiten, ja trendihän on nimenomaan se, että bändit lanseeraa omia alkoholijuomia. Ei tuolla ulkona onneksi – ainakaan vielä – näy bändien polkupyöriä. Tämä bändi on tyytyväinen kiertue- ja muiden fanipaitojen ja fanituotteidensa tarjontaan, tuskin sitä Vader-logolla varustettua puolalaista votkapulloakaan koskaan nähdään. Jos sellaista alkaisi lanseeraamaan, olisi hyvä tietää itse juomasta edes jotain ja sen laadusta. Luulenpa, että kuka ikinä päättikin lanseerata HammerFall-viinin, on hyvin perillä viinikulttuurista ylipäätänsäkin. Jos alat vain myymään jotain halvinta tiskivettä, johon on etikettiin painatettu bändisi logo, se vasta turhaa olisikin. Iron Maiden -oluesta tiesi heti, että se on laadukas tuote, koska bändin jäsenistä osa on innokkaita olutharrastajia. Satyricon-viinin kanssa sama homma, koska Satyr tietää viineistä paljon.

VAHVA JA VEREVÄ VADER

Vader on pitänyt studiokiekkojen julkaisutahdin tiiviinä läpi uransa, eikä livetallenteita ja EP-äänitteitäkään sovi unohtaa. Viimeisin studioplatta, The Empire, on vuodelta 2016. The Ultimate Incantation -debyytti näki päivänvalon 25 vuotta sitten.

– Olen ollut remmissä vajaat seitsemän vuotta. Tuona aikana me ei olla ikinä tehty uutta musiikkia kiertueella. Ei se onnistuisi, meillä menisi kaikki aivan sekaisin. Parempi pitää fokus vain kiertueessa. Kun uutta musiikkia tehdään, silloin sille annetaan kotona sata prosenttia. Treenikämpällä ja soundcheckien aikana me soitetaan omia biisejä tai covereita, emme jammaile lavalla huviksemme paljoakaan ja katso, jos siinä samalla syntyisi jotain uutta. Vaikka täytyykin sanoa, että The Empirellä pari biisiä sai alkunsa soundcheck-jammailusta ja Tibi Et Ignille Piotr (Wiwczarek, kitara, laulu) taisi keksiä vahingossa yhden riffin.

– Ennen kun minusta tuli Vader-rumpali, soitin aktiivisesti vain Divine Chaosissa. Meillä oli yhteisrundi Vaderin kanssa, ja kun minua edeltänyt kannuttaja päätti lähteä, Piotr kysyi, osaisinko soittaa settilistan biisit ja voisinko soittaa parit sovitut keikat. Ne menivät sen verran hyvin, että sain vakipestin. Aika tylsä ja yllätyksetön tarina. Vaderin historian aikana miehitys on elänyt todella paljon, mutta nykyinen miehitys on pysynyt samana jo kuudetta vuotta. Myös kiertuehenkilökunnassa on ollut hyvin vähän muutoksia. Sanoisin, että Vader on tällä hetkellä kaikin puolin verevä ja energinen bändi.

Vader on aina mediassa ja metallimusiikin piireissä se ensimmäinen iso metallibändi, joka raivasi tiensä Puolan rajojen ulkopuolelle. Vaikkei ensimmäisten studiolevyjen aikaan vuonna 1990 syntynyt Stewart tehnytkään Englannissa muuta kuin kasteli vaippoja, haluan kysyä, tuovatko media ja fanit lisäpaineita tekemiseen.

– Luulenpa sellaisten paineiden jääneen jo taakse tässä bändissä. Vaikka media käyttää samoja korulauseita levystä toiseen puhuttaessa Vaderistä, on meidän tekeminen 2010-luvulla ollut rentoa ja hauskaa. Se on täysin ok, että joukossa on ihmisiä, joille uusi materiaali ei uppoa, vaikka minun mielestä Vader onkin pitkälti samanlaista nyt, kuin mitä se oli vaikkapa 15 vuotta sitten. Joka tapauksessa luotamme itseemme niin paljon, että pystymme aina tekemään sellaisen Vader-platan, joka uppoaa suurimpaan osaan faneistamme.

– Jos minun pitäisi perustaa death metal -superkokoonpano, toivoisin voivani herättää kuolleita eloon ja tehdä musiikkia Chuck Schuldinerin kanssa. Steve DiGiorgio voisi hyvinkin olla basistina taikasormineen ja varmaan villikorttina ottaisin remmiin mukaan Symphony X:n kitaristin, Michael Romeon.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

The Empire
KOTIPAIKKA
Puola

JÄSENET
Piotr Wiwczarek - laulu & kitara
Marek Pająk - kitara
Tomasz Halicki - basso
James Stewart - rummut


DISKOGRAFIA
The Ultimate Incantation 1992
The Darkest Age - Live '93 1994
Sothis EP 1994
De Profundis 1995
Future Of The Past 1996
Black To The Blind 1997
Kingdom EP 1998
Live in Japan 1998
Litany 2000
Reign Forever World EP 2000
Revelations 2002
Blood EP 2003
The Beast 2004
Night Of The Apocalypse DVD 2004
The Art Of War EP 2005
Impressions In Blood 2006
And Blood Was Shed In Warsaw DVD 2007
Lead Us!!! EP 2008
The Upcoming Chaos EP 2008
XXV 2008
Necropolis 2009
Welcome To The Morbid Reich 2011
Tibi Et Igni 2014
Future Of The Past II - Hell In The East 2015
Before The Age Of Chaos - Live 2015 CD + DVD 2015
Iron Times EP 2016
The Empire 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Nuclear Blast, Kobaru.pl
http://www.vader.pl/glowna-e.html Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1446 Palaa »