Imminence

Särmää ja uutta kulmaa löytänyt ruotsalainen Imminence nakkasi ulos toisen pitkäsoittonsa maaliskuussa. This Is Goodbye -nimeä kantava äänite on kerännyt pääosin keskimääräistä parempaa palautetta, ja esimerkiksi brittiläinen Metal Hammer -lehti valitsi yhtyeen taannoin "kuumaksi uudeksi bändiksi". Itse aloin kaivautua levyn kovan ulkokuoren läpi pikku hiljaa, joskin syvimpään ytimeen porautuminen on vieläkin työn alla. Imminencen kalenteri on viime aikoina täyttynyt keikoista ja promotöistä bändin kiertäessä Eurooppaa lämmitellen lavoja saksalaiselle Annisokaylle. Kiireen keskellä yhtyeen toinen kantavista sävellysvoimista, laulaja Eddie Berg, raivasi tilaa kalenteristaan juttutuokiota varten.

 

”ENNEN IMMINENCEÄ OLIN VIELÄ LAPSI KOULUSSA”

Pienten, ja selittämättömästä syystä johtuen ilmeisesti pakollisten, teknisten vaikeuksien jälkeen saan linjan toiseen päähään Bergin. Bändi on paraikaa siirtymässä Kölnistä Halleen, ja haastattelumme sujuu näppärästi siinä sivussa auton pöristessä ja ihmisten huudellessa toisilleen kaikenlaista. Pienen smalltalkin jälkeen Berg vastaa uteluuni millaiset ovat päällimmäiset mietteet kiertueesta, joka keskustelua käydessämme oli kahta keikkaa vaille purkissa. Enpä malta olla myöskään kysymättä, odottaako Berg itse viikon lopulla juuri Kölnissä (sekä Pariisissa) alkavia jääkiekon MM-kisoja. 

– Kiertue on sujunut todella hienosti, ja henkilökohtaisesti koko kiertueen kohokohta on ollut se, kuinka upeasti uudet biisit ovat toimineet. Sen lisäksi meidän uusi soundimme on nähtävästi uponnut fanikuntaamme kuin kuuma veitsi voihin. Ei voi valittaa, Berg summaa alkuun tyytyväisesti.

– En itse asiassa diggaa juuri mistään urheilusta, ainakaan enää. Jostain syystä tuntuu, ettei mikään urheilumuoto ole pysyvästi minua varten, vaikka viisivuotiaana aloitin taekwondon treenaamisen, joka kestikin aina teini-ikään asti. Vapaa-aikani kuluu kavereiden kanssa, musiikkia kuunnellen ja ennen kaikkea leffat kiinnostavat. Mutta kylläpä kisatunnelma Kölnissä alkoi vähitellen nousta ja kisat näkyivät kaupungin julkisivussa isosti.

Urheilusta siirrymme musiikin pariin. Tai tarkemmin sanottuna muusikkona olemiseen niin studiossa kuin lavalla. Berg jatkaa:

– Mielestäni parasta muusikkona olemisessa on alan monimuotoisuus. Koko ajan on uusia asioita, mitä oppia ja joissa kehittää itseään. Etenkin vielä nyt, kun koko Imminencen ura on pitkälti alkutekijöissään. Musiikkia tehtäessä on niin monenlaisia vaiheita kirjoittamisesta kiertueeseen, eikä taatusti tule toista samanlaista päivää.

– En ota liiemmin paineita. En varsinkaan mentäessä lavalle ennen show’ta. Olen siinä hetkessä paljon enemmän innostunut kuin paineissa. Ei tule myöskään mieleen tilannetta, jossa olisin liiemmin mokannut. Ainakaan kukaan ei ole tullut muistuttamaan sellaisesta jälkeenpäin. Tai no, meillä oli tämän kuukauden alussa keikka Wienin Viper Roomissa, jossa putosin lavalta sinne juostessani. Loukkasin siinä rytäkässä vähän jalkaani. Toisinaan saatan olla vähän kömpelö. Nilkkakin on pari kertaa kierähtänyt ympäri.

Kömpelyydestä huolimatta Berg on vielä elävien kirjoissa, ja keikka Wienissäkin saatiin kunnialla päätökseen. Seuraavaksi sananen miehen itsensä historiasta, josta ei kuitenkaan ole vielä paljoa kerrottavaa.

– Olen ottanut laulutunteja vuoden parin ajan. Aloitin soittaa viulua ollessani viisivuotias. Opettelin sen soittoa kasvaessani, mutta viulu vaihtui myöhemmin mikrofoniin. Siinäpä se on pähkinänkuoressa. Kun Imminence perustettiin, olin vielä koulussa. Se oli normaalia teinin elämää.

– Unelmoin, että voisin tehdä myös muunlaista musiikkia Imminencen ohella. Mitä tulee inspiraatioon musiikin suhteen, inspiroidun totta kai paljon muista artisteista ja kuuntelemalla erilaisten bändien erilaisia albumeita. Olisi kiva kehittää itseään muissakin genreissä. Toisinaan ajatuksia tulee aivan puun takaa kävellessäni ulkona. Ja leffat, ehdottomasti leffat inspiroivat aina. Aloinkin heti muistelemaan erästäkin kauhuleffaa, jonka nimeä en tosin saa millään päähäni. Yksi parhaista kauhuleffoista on muuten Stanley Kubrickin Hohto.

 

THIS IS GOODBYE – UUSI SUUNTA

Imminence perustettiin 2010 Trelleborgin ja Malmön seuduilla. Tähänastinen diskografia kattaa This Is Goodbyen lisäksi yhden täyspitkän, muutamat sinkut ja parit EP:t. This Is Goodbye ja uusi levy-yhtiö, Arising Empire, saattoi Imminencen isomman yleisön tietoisuuteen. Kuten lähes jokainen bändi, myös Imminence oli alkujaan vain tapa täyttää kellon tyhjät tunnit.

– Alussa aloitimme aivan kaveripohjalta pienenä projektina tarkoituksenamme soittaa musiikkia, mikä siihen aikaa inspiroi meitä eniten; In Flamesin kaltainen melodödis etupäässä ja muut tämänkaltaiset bändit. Ei meillä ollut mitään muuta tarkoitusta kuin viettää aikaa ja lähinnä koittaa kirjoittaa biisi pari. Muutaman vuoden söhimisen jälkeen tuntui, että voisihan tätä kokeilla vähän vakavammin, kun biisien kirjoituskin tuntui jotakuinkin luonnistuvan.

– Meidän basisti oli tuohon aikaan Fredrik Rosdahl, hän oli osa alkuperäistä miehistöä. Nykyinen basisti Max Holmberg valikoitui hänen tilalleen pari vuotta sitten. Tunsin Maxin ja hänen silloisen bändistä miehistön entuudestaan, olimme samaa kaveriporukkaa koko lössi. Kun Fredrik halusi lopettaa ja tehdä jotain muuta kuin viettää aikaa bändissä, Max valikoitui hänen tilalle.

Seuraavaksi ajatuksia This Is Goodbyesta. Berg kertoo:

– Albumin nimi, kuten myös koko levy, kertoo ja merkitsee paljon. Nimikkobiisissä on teemana kaiken taakse jättäminen, saada sen tilalle jotain muuta ja siirtyä eteenpäin. Siitä myös napattiin nimi levylle. Nimi symboloi uhrauksia, joita tämän levyn ja ambitioiden eteen piti tehdä. Kaikkien mielestä levyn nimi oli täydellinen tapa summata kaikki yhteen. Nimikkobiisi oli myös ensimmäinen, minkä kirjoitimme, kun olimme saaneet selväksi uuden soundimme ja tyylisuunnan. Siitä oli hyvä jatkaa muun materiaalin parissa. 

– Albumihan oli itse asiassa aika pitkäveteinen operaatio. Me kirjoitimme materiaalia noin kaksi vuotta. Se oli todellista kamppailua ennen This Is Goodbye -biisin kirjoittamista, koska ennen tätä biisiä kirjoitimme kaikenlaista vain kokeillaksemme mistä tykkäisimme. Musiikillisesti ja teknisesti levy haastoi meitä todella paljon. Kun materiaalia oli viimein kirjoitettu levyllisen verran, alkoi äänitys. Se otti myös paljon aikaa, koska me aloimme nauhoittaa keskellä festarikautta ja meillä oli tuona kesänä keikkojakin soitettavana. Menimme keikalle, sieltä studioon, taas keikalle, studioon ja niin edelleen. Jokainen keikka katkaisi hyvin alkaneen draivin. Myös masterointivaiheessa tuli hieman takapakkia, koska masteroija sairastui kesken projektin vakavasti eikä voinut enää jatkaa töitä.

Musiikista musiikkivideoiden pariin, joita löytyy Imminenceltä uran pituuteen nähden suhteellisen paljon. Lauluosuuksien lisäksi Eddie Berg toimii myös video-ohjaajana, ja on täten myös vastuussa Imminencen musiikkivideoista. Yksi videoista on Broken Love.

– Broken Loven musiikkivideon idea on itse asiassa Haraldin (Barrett, kitara). Videon idea on vähän symbolinen ja metaforinen biisin nimelle. Videossahan on siis mies, joka kävelee ympäriinsä matkalaukun kanssa. Se laukku kuvastaa taakkaa. Se on kuin metafora sille. Lopussa hän pääsee eroon laukusta eli taakasta, jota hän on joutunut kantamaan mukanaan liian kauan.

– Mitä videoiden kuvaamiseen tulee, olen täysin itseoppinut. Idea kokeilemiseen tuli puskista. Ostin halvan kameran ja kokeilin. Monesti itseoppiminen ja kokeileminen on paras tapa oppia jotain uutta.

Tahdonpa vielä haastattelun loppuun kysäistä, minkä bändin kanssa Berg haluaisi tehdä yhteisen kiertueen. Vastaus tulee nopeasti.

– Valitsisin Linkin Parkin. He ovat lapsuuden sankareitani ja yksi suurista innoittajista. Varsinainen esimerkkibändi minulle.

Kyseistä yhteisrundia odotellessa. Imperiumi.net kiittää!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

This Is Goodbye
KOTIPAIKKA
Trelleborg/Malmö, Ruotsi

JÄSENET
Eddie Berg - laulu
Harald Barrett - kitara
Peter Hanström - rummut
Max Holmberg - basso


DISKOGRAFIA
Return To Helios EP 2013
I 2014
Mark On My Soul EP 2015
This Is Goodbye 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Arising Empire, Jakob Koc
https://www.facebook.com/imminenceswe/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 682 Palaa »