Mind Riot

Olipa kerran muutama nuori mies Etelä-Karjalassa, Joutsenon kylässä, jotka tykkäsivät heavymetallin soittamisesta. Kaverukset soittivat sitä vieläpä niin hyvin, että saivat muutaman demon jälkeen bändilleen jopa levytysdiilin. Orkesteri nautti suosiota kotiseudullaan ja alan piireissä, mutta toisen levyn julkaisun kynnyksellä lafka suli alta ja niin suli myös miesten innostus bändiin. Musiikkiharrastusta herrat jatkoivat muissa kokoonpanoissa – menestystäkin miehet saivat maistaa ja urat sen kun urkenivat. Vesi Vuoksessa jatkoi virtaamistaan ja nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin sitä on virrannut sen verran, että Mind Riot on valmis nousemaan haudastaan EP:n ja muutaman spesiaalikeikan muodossa. Miten ihmeessä tässä näin pääsi käymään, ajattelen – tämä pitää selvittää. Tartun luuriin ja soitan bändin laulaja Tuomo Saikkoselle.

Eli miten tämä nyt näin meni?

– Tuota noin, Saikkonen aloittaa. Tuskaan on tulossa tämä Suomi Finland Perkele -teemalava ja Tony Taleva [SFP:n päätoimittaja evp., -toim. huom.] alkoi sitten etsiä sopivia nimiä sinne. Me satuttiin sitten vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja vielä Majava-baarissa.

Hetki tätä harkittiin, mutta nopeasti herrat päättivät tarttua härkää sarvista. Samaan syssyyn tarjoutui myös sopiva mahdollisuus lämmitellä vanhat demot kuntoon. Saikkonen jatkaa:

– Tässä on parinkymmenen vuoden aikana kertynyt pöytälaatikkoon kaiken maailman irtoideoita kummittelemaan ja kun Mokoma-hommista oli sopiva tauko, päätettiin äänittää ne ihmisten ihmeteltäväksi.

Mokoman ollessa tauolla, Marko Annalan sairasloman takia ennen Elävien kirjoihin -levyä, alkoivat biisit kummasti poltella Saikkosen näpeissä:

– Mä demotin ne sitten tähän nykymuotoon, mutta kun oikeasti olisi pitänyt lähteä studioon, ei enää huvittanutkaan. Sitten aktivoitui Mokoma ja se ikkuna sulkeutui siinä. Nyt keikan kautta tuli hyvä syy taas lähteä treenikselle ja sattumoisin myös Mokoman kanssa oli pientä breikkiä, Saikkonen jatkaa.

Miltäs ne biisit vanhat biisit kuulostivat kun niitä lähditte soittelemaan?

– No onhan niitä ajan hammas vähän puraissut, Saikkonen naurahtaa. Se oli aika omituista aikaa, kun meidän bändi oli aktiivinen. Suomen deathmetallin underground-skene oli kuumimmillaan ja ne ekat julkaisut olivat ehkä semmoista rajoja rikkovaa death metalia. Sitten tuli grunge ja tappoi metallimeiningin, Saikkonen toteaa.

Se mitä Seattlessa tuohon aikaan tehtiin, vaikutti kovasti myös Lappeenrannan seudulla. Esimerkiksi Marko Annalan Slumgudgeon oli siellä ihan kova nimi ja toi vaikutteita myös Saikkoselle:

– Se toka levy oli sitten aika alternative rock- ja grunge-vaikutteista mitälie-metallia. Death metal -ripaustakin siellä kyllä oli, mutta kaikkinensa se meidän elinkaari oli aika sekava.

Genreuskovainen konservatiivi Saikkonen ei koskaan ole ollut – ennemminkin avoin uusille ja innostaville jutuille. Tässä tapauksessa se hieman pilasi koko homman. Saikkonen jatkaa:

– Ois ehkä pitänyt pysyä siinä death metal -soundissa, joka sai ihmiset kiinnostumaan, ja millä saatiin se levydiili Italiaan ja päästiin Nuclear Blastinkin kokoelmalle. Siitä piti kuitenkin päästä pois ja se meni vähän sekoiluksi ja sillisalaatiksi se meidän touhu.

Bändin kakkoskiekko jäi levy-yhtiön alasajon takia käytännössä julkaisematta ja uuttakin materiaalia olisi ollut siellä pöytälaatikon pohjalla odottamassa. Se harmitti:

– Kyllä se vitutti ankarasti ja jäi paljon hampaankoloon. Tiedostan kyllä, että mitään klassikkomatskua se ei ollut, mutta kyllä niillä jotain arvoa tuntui olevan ja harmitti, että sitä ei silloin saatu ulos ihmisten korville, Saikkonen toteaa.

Nyt Come Undone EP:llä julkaistavat neljä biisit ovat osaksi vuosien takaa, mutta mukana on myös tuoreempaa materiaalia. Kaikki on käytännössä kuitenkin sovitettu uusiksi:

– Stuck-niminen kappale oli jo puoliksi tehty demolle. Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin oli hauskaa kirjoittaa se loppuun ja ajatella, mitä silloin oikeasti oli miettinyt. Aikamoista aivojumppaa, kun yrittää yhdistää parikymppisen ja nelikymppisen aivoituksia. Farewell-biisissä on taas aika tuorettakin juttua, Saikkonen jatkaa.

Millä silmin niitä 19-vuotiaan nuoren miehen tekeleitä nyt hieman varttuneempana katsoo?

– Lievällä nostalgialämmöllä ja huvittuneisuudella, Saikkonen toteaa naurahtaen. Kyllähän siellä ihan hyviä juttujakin on, enkä yhtään mitään häpeä. Niistä oli yritetty tehdä jo silloin selkeitä kappaleita – tai mitä nyt 19-vuotiaana osasi. Aikansa kuviahan ne kuitenkin on ja löytyy seasta myös aika erikoisia sovitusratkaisuja. Kiva niitä kuitenkin on vedellä.

Mind Riotin vokalistin ja Mokoman roolin lisäksi Tuomo Saikkonen on nykyään myös Sakara Recordsin toimitusjohtaja. Oliko nyt hieman helpompi saada levydiiliä, kuin silloin 90-luvulla?

– Heheheh, tässä oli ehkä hyviä suhteita, mutta itse asiassa diili on Sakara Recordsin paskin koskaan. Sadan prosentin rojaltivähennyksellä tämä menee. Julkaisukanava kuitenkin saatiin ja kiitos siitä Sakaran johdolle, Saikkonen heittää pilke silmäkulmassa.

Usein nämä väliprojektit nousevat myös muuksi, kuin pelkäksi väliprojektiksi. Jääkö tämä tarina kuitenkin tähän?

– Lähtökohtaisesti tämä kyllä jää tähän ja tässä on jo nyt enemmän, kun mitä meille 90–luvulla tapahtui. Hienoa päästä Tuskaan ja lämmittelemään Stam1naa. Lisäksi saa nää biisit pois systeemistä, eli aika kylläinen olo tässä on. Tyytyväinen olen, että tämä loppuu siihen Tuskaan.

Ikkunan Saikkonen kuitenkin jättää auki:
– Jos tulee samanlainen tarjous kuin gunnareille, voidaan kyllä harkita, Saikkonen päättää naurahtaen.

Mind Riotin paluuta pääsee näkemään toukokuun 5. päivä Tampereen Tullikamarilla. Jos sen missaat, on tällä erää viimeinen mahdollisuus nähdä bändiä Tuskassa kesä-heinäkuun vaihteessa. Kannattaa siis tulla mestoille!
 

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Come Undone
KOTIPAIKKA
Lappeenranta

JÄSENET
Tuomo Saikkonen - kitara, laulu
Juha Javanainen - kitara
Kuisma Aalto - basso
Teemu Saikkonen - rummut


DISKOGRAFIA
Peak 1995
Inferno Go-Go 1996
Come Undone EP 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Mind Riot / Teemu Leinonen
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1464 Palaa »