Loathe

Kevät tuo mukanaan paljon uusia tuulia raskaan musiikin saralla. Yksi näitä tuulia puhaltava joukko on päätään nostava Loathe. Nu-metalia, deathmetallia ja muuta matalavireistä rappaamista tarjoava brittiviisikko, jonka kyvyt on noteerattu jo muun muassa SlipKnotin keskuudessa. Loathe astui esiin viime vuonna Prepare Consume Proceed -pienjulkaisulla, ja nyt ollaan ensimmäisen pitkäsoiton äärellä. The Cold Sun sai hämyisen sekavan tunnelmansa puolesta minut pauloihinsa, ja päätin kysyä Erik Bickerstaffelta itseltään, mitä musiikin taakse kätkeytyy.

 

 

PELKOA JA INHOA LIVERPOOLISSA. EIKU…

Sovittuun aikaan linjan toisessa päässä vastaa hyväntuulinen, joskin hieman väsyneeltä kuulostava britti. Levyjulkaisukeikka Liverpoolissa painaa päälle, mutta hänellä on kaikesta huolimatta aikaa juttutuokioon. Kimppuun siis, ja tahdonkin ensimmäisenä tietää, mistä nimi Loathe (suom. inho) juontaa juurensa.

– Bändin ympärillä oli paljon negatiivisuutta, kun me aloitimme. Paljon negatiivista energiaa. Me tietysti haluttiin kanavoida kaikki se negatiivinen energia meidän musiikkimme ja etenkin lyriikoihin. Ajattelemme yhä, että voimme ottaa kaiken ympärillä olevan negatiivisuuden ja muuttaa sen tuottavalla tavalla joksikin muuksi. Koko tämä ajatusmalli sopi meille ja sopii edelleen.

– Me mietimme kaikki sopivaa nimeä. Muistelisin lopulta Seanin (Radcliffe, rummut) keksineen Loathen. Me olimme heti, että se on siinä, se tuntui oikealta.

Loathen tähän mennessä julkaistut musiikkivideot ovat keränneet pääosin hyvää palautetta. Videoiden tumma ulkoasu viihdyttää, vihastuttaa ja herättää keskustelua. Musiikkivideoiden taakse kätkeytyy seuraavanlaisia mietteitä:

– Tykkäämme kaikki kauhuleffoista, etenkin old school -kauhuleffoista. Sekä kaikesta, mikä liittyy mysteereihin ja muihin outouksiin. Musiikki ei ole vain musiikkia, vaan siihen liittyy myös esteettinen puoli. Siksi visuaalinen ilme on tärkeä. Minusta tuntuu, että videoiden tyyli on vähän kuin salakavalasti istutettu meidän nimeemme, ja että tällaista meiltä odotetaan. Lopputulos oli sitä, mitä halusimme.

Loathe koostuu nuorista sälleistä, joilla on tukka takana ja elämä edessä. Yhtye on luonnollisesti viidelle jäsenelleen tämän hetken tärkein prioriteetti. Vaan mistä viisikko oikein tuleekaan?

– Kaksi meistä on alun perin Liverpoolista, rumpalimme Sean Radcliffe ja laulaja Kadeem France. Minä olen kotoisen St. Helensistä, jossa olen nytkin paraikaa. Basisti Shayne Smith on Manchesteristä ja toinen kitaristi Connor Sweeney Blackpoolin alueelta. Olemme kaikki vielä tosi nuoria, parikymppisiä jätkiä. Olimme vielä äskettäin lukiossa. Kaikilla on omia juttuja ja töitä, mutta Loathe on prioriteetti numero yksi, jota yritämme nyt nostaa uudelle tasolle ja tehdä uraa.

 

MANGAA, SLIPKNOTIA JA RAP-MUSIIKKIA

Loathen esikoistäyspitkä julkaistiin 14. huhtikuuta. Levy on monimuotoinen sekoitus raskasta musiikkia, valoa ja tunteenpaloa. Nostan seuraavaksi The Cold Sun -nimisen kissan pöydälle. Bickerstaffe kertoo:

– The Cold Sun on kärkevän kaunopuheinen, käsitteellinen sekoitus tunnelmaa ja hyvin raskasta musiikkia. Jos joku tulisi kysymään kadulla, minkälaista musiikkia soitamme, kuvailisin sitä näillä sanoin, sikäli kuin sitä voi sanoiksi pukea. Musiikkia täytyy vain itse kuunnella ja päättää, miltä se kuulostaa ja että uppoaako materiaali. Musiikissa on puhtaiden lauluosuuksien vuoksi myös valoa. Musiikki on koottu pienistä palasista ja detaljeista, se oli meidän toimintatapamme.

Levylle päätynyt materiaali syntyi siis pala palalta, Bickerstaffe jatkaa:

– Levyn materiaali on noin vuoden vanhaa. Aloitimme sen kirjoittamisen maaliskuussa 2016. Me aloitettiin yksittäisistä asioista, vähän kuin pala palalta. Ensin mietittiin vaikkapa rumpuja, seuraavaksi lauluosuuksia, riffejä ja niin edelleen. Kun ideoita alkoi olla paperilla, istuimme yhdessä alas miettimään, mistä palasista tulisi mitäkin ja minkälaisia biisien tulisi olla. Tällä tavoin meillä pysyi tekeminen tosi soljuvana. Meillä oli tosi hyvä flow.

Lieneekin tässä kohtaa syytä kysyä, mitä kaverusten mielessä on liikkunut kirjoittaessaan materiaalia levylle.

– Kuten taisin jo mainita aikaisemmin, olemme kaikki kiinnostuneita oudoista asioista. Mutta ne ovat enemmän levyn tematiikkaa. Kirjoitusprosessin aikana kelasimme ainoastaan sitä, että tämä on sitä mitä olemme halunneet kauan aikaa. Tiesimme mihin pyrkiä ja miten saavuttaa se. Olemme ylpeitä siitä, mitä saimme aikaan. Säveltämistä seurannut nauhoitusprosessi oli mahtavaa aikaa. Olimme Atlantassa Glow In The Dark Studiosilla Matt McClellanin kanssa. Hän auttoi meitä likipitäen kaikessa ja tuntui että hän tiesi heti, mihin suuntaan halusimme mennä. Tuntui etuoikeudelta saada työskennellä hänen kanssa, Bickerstaffe tiivistää sen enempää yksityiskohtiin menemättä.

Mainitsen seuraavaksi levyn kansitaiteen tuovan minulle etäisesti mieleen H.P. Lovecraftin Cthulhu-mytologian. Jotain sellaista kitaristi saattaa itsekin aistia teoksessa, mutta levyn kansitaide sai kuitenkin lihaa luiden ympärille seuraavanlaisesti:

– Koko bändimme on mangaleffa Akiran faneja. Alun perin Akira oli mangasarja, josta tehtiin myöhemmin elokuva. Itse asiassa Akira on inspiroinut koko levyn konseptia. Kaiken kertomieni mieltymyksien lisäksi japanilainen ja itämainen kulttuuri on lähellä sydäntä. Ja myös kaikki japanilaiset mangataiteet toimii. Kun mietittiin levyn kansitaidetta, me ajattelimme että koko levyn konsepti olisi siistiä saada visualisoitua, ja etenkin kansitaide olisi varmasti siisti jonkinlaisella mangatyylillä. Me löydettiin Instagramista eräs taiteilija, joka teki tällaista ja jonka teokset näyttivät hyviltä heti. Hän sai nopeasti aikaan sen, mitä me kansitaiteelta haluttiinkin.

Kun brittikitaristi on raottanut debyyttilevyn tematiikkaa, suuntaamme lopuksi muihin maisemiin. Loathe päätti hetkittäin pienen keikkarupeaman Blood Youthin ja Holding Absencen kanssa. Bickerstaffe summaa kiertueen jälkeisiä ajatuksia seuraavanlaisesti:

– Meidän viime ajat ovat olleet enemmän kuin kiireiset. Marraskuusta alkaen kalenteri on ollut suhteellisen täynnä promojuttujen ja musiikkivideoiden kuvausten takia. Me päätettiin muutama päivän sitten muutaman keikan yhteisrupeama Blood Youthin ja Holding Absencen kanssa Lontoossa. Oli mahtavaa päästä takaisin lavoille purkamaan ylimääräinen energia ja into. Holding Absence on samalla levy-yhtiöllä meidän kanssa, ja se oli osasyy kiertueen järjestämiseen. Olemme hyvin samanlaisia bändejä, meillä oli todella kivaa ja kaikki ajatukset toimivat hyvin yksiin. Välillä tuntui kuin olisimme olleet yksi ja sama iso bändi, luimme toisiamme kuin avointa kirjaa.

Pienillä klubilavoilla vetäminen tulee varmasti tutuksi levyn julkaisun jälkeen, mutta mikä on muusikon itsensä mielestä paras Loathe-keikka tähän mennessä? Vastaus tulee nopeasti, eikä hetkeä myöhemmin kysyessäni parasta koskaan todistamaa muun bändin keikkaakaan tarvitse miettiä kauaa.

– Keikka Kalifornian KnotFestissä, ehdottomasti. Pääsimme matkustamaan toiselle mantereelle ja ylipäätään soittaminen SlipKnotin isännöimällä festarilla oli meille kuin toteen käynyt unelma. Saatan olla tylsä sanoessani SlipKnotin keikan samoilla festareilla olleen ehkä paras itse näkemäni keikka, mutta sen minä valitsisin. Sen näkeminen antoi myös pientä lisäpotkua meille. Sitä show’ta katsoessa alkoi väkisinkin miettiä, että olisipa itse joskus samassa asemassa; vetämässä valtavaa keikkaa valtavalla tuotannolla. SlipKnot on muutenkin yksi isoimmista esikuvista meille metallimusiikissa.

Metallimusiikillinen vaikute on siltä osin selvä, ja muista inspiraation lähteistä hän jatkaa seuraavanlaisesti:

– Olen kuunnellut viime aikoina paljon Earth, Wind & Fireä. Yritämme kuunnella mahdollisimman vähän metallimusiikkia, koska jos kuuntelisimme vain metallimusiikkia, se saattaisi helposti johtaa liialliseen kopiointiin omaa materiaalia kirjoittaessa. Osa meistä kuuntelee räppiä, AOR:ää, milloin mitäkin. Inspiraatiota voi hakea vaikka minkälaisesta musiikista. Minä seuraan musiikkia paljon, mutta siitä huolimatta sanoisin saavani enemmän inspiraatiota mediasta, ihmisiltä ja ympäristöstä. Ja joo, totta kai filmit ja sarjakuvat ovat vaikuttaneet paljon meidän tekemisiin.

En käytä viimeisiä hetkiä haastattelun parissa kysyäkseni terveisiä suomalaisille faneille, vaan pyydän Bickerstaffea luettelemaan mieluisimmat suomalaiset metalliyhtyeet. Vaan ehkäpä terveisten lähettäminen olisikin ollut parempi vaihtoehto. Bickerstaffe:

– Ööh… varmaan tiedän moniakin suomalaisia bändejä, mutta pää taitaa lyödä juuri nyt tyhjää, hah. Olen tosi huono vastaamaan tähän nyt mitään. Bändejä on varmasti paljonkin, vielä kun muistaisi nimet.

Ehkäpä nimet muistuvat mieleen seuraavalla kerralla. Imperiumi.net kiittää!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

The Cold Sun
KOTIPAIKKA
Liverpool, Englanti

JÄSENET
Kadeem France - laulu
Erik Bickerstaffe - kitara
Shayne Smith - basso
Connor Sweeney - kitara
Sean Radcliffe - rummut


DISKOGRAFIA
Prepare Consume Proceed EP 2016
The Cold Sun 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: SharpTone Records, Loathe
http://www.loatheasone.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 548 Palaa »