Saattue

Pääsiäinen on kärsimyksen aikaa. Aiheeseen sopivasti nimetyn Kärsimysnäytelmän viime vuonna julkaissut Saattue on yksi Suomen parhaista underground-bändeistä. Mediassa varsin vähälle huomiolle jäänyt orkesteri on julkaissut kaikessa hiljaisuudessa kolme mainiota levyä. Viimevuotinen albumi sisältää erinomaista suomenkielistä raskaamman pään musiikkia, jollaista kuulee aivan liian harvoin. Kävin Joensuussa kuuntelemassa Saattueen keikan ja samalla haastattelin bändiä, joka oli haastattelussa läsnä koko vahvuudellaan.

 

SYNNISTÄ SYNTYNYT

Aloitetaan menneisyydestä ja Saattueen historiasta. Saattueen perustaminen meni paljolti sattumanvaraisesti, niinkuin usein käy.

– Meillä aikoinaan bändi hajosi, sellainen vanha punkki-paskametallibändi. Myös Yearning oli samassa treenikämpässä, siellä molemmat bändit soitteli samassa kämpässä vuorollaan. Sellaista hidasta jollotusta meidän bändin rippeiden kanssa, nämä soitti Yearningin rippeiden kanssa. Siitä se sitten jotenkin yhdistyi,yhdistettiin heikkoutemme. Alunperinhän se ei ollut Saattue -nimellä, vaan Kiduttajat.

– Mentiin yksi kerta keikalle soittamaan doomia ja siellä oli sali täynnä sellaisia mehukattipunkkareita. Ei ne sitten oikein meidän musiikista digannut. Ne luuli tulevansa kuuntelemaan punkkia kun bändin nimi oli Kiduttajat. Ei siitä varmaan monta vuotta mennyt kun nimi muuttui vähän järkevämpään.

Mistä nimi Saattue keksittiin?

– Luultavasti jonkun kostean baari-illan jälkeen, hautajaissaattueestahan se tulee. Se kuulosti hyvältä. Sitten kuultiin jälkeenpäin että Saralla on sen niminen levy.

Saattueen musiikissa on kuultavissa paljonkin eri sävyjä, kuitenkin kovin melankolinen linja yhdistää biisit toisiinsa. Vaikutteita ei tarvitse kauan hakea, ja ei niinkään yllättäen sieltä nostaa päätänsä varsinkin eräs Mana Mana, soittaahan Saattue heidän Kuolla elävänä -biisiään livenäkin.

– Se menee tuonne Anatheman ja My Dying Briden puolelle, ja vanhan Paradise Lostin. Suomenkieli on tullut varmaan jostain Mana Manan kautta. Itse asiassa Kuolla elävänä piti tulla kakkoslevyllekin, mutta Kotiteollisuus ehti ensin Sotakoirat 2 -levyllä, niin päätettiin, että eipäs levytetäkään.

Saattueen musiikkia ei liiemmin radiossa kuulu, eivätkä levyt heilu listojen kärjessä. Kuitenkin omaa asemaa on saatu puskettua läpi kovan työn kautta.

– Minun mielestäni ollaan aika hyvin päästy iskemään tuonne underground -puolelle pitkällä työllä, ollaan pidetty kiinni siitä linjasta millä ollaan aloitettu. Me ei ikinä olla päästy mihinkään pinnalle. Sanotaan nyt esimerkiksi että me oltiin joskus vuonna 2002 tai 2003 Mokoman ja Stam1nan kanssa keikalla Helsingissä, ne molemmat oli aika tunnettuja siellä. Ne nousi, mutta me ei noustu. Samalla keikalla oli vielä Rytmihäiriö. Me ei jostain syystä noustu ja jäätiin sitten sinne pohjalle.

– Mutta kyllä siinä jotain on. Vaikka muutama vuosi on ollut hiljaiseloa, niin porukat on silti kiinnostuneita, se on hieno huomata. Toisaalta mä en tiedä mikä on tämän bändin motivaatio tehdä tätä juttua, mä luulen että muilla jätkillä on intressejä muuallakin. Mutta periaatteessa tää elää omaa elämäänsä, silloin tällöin raavitaan jätkät kasaan ja tehdään tätä juttua. Ei ole niin haudanvakavaa puuhaa. Tätäkään keikkaa varten ei kertaakaan kokoonnuttu koko porukalla, nyt nähdään varmaan ensi kertaa koko porukalla sitten viime keikan jälkeen. Tai oli meillä yksi promokuvaus, jossa nähtiin kaikki.

Kärsimysnäytelmän myyntiluvut ovat hieman hämärän peitossa, vaikkakin tietoa on siitä, että on levyä saatu jonkin verran kaupaksikin.

– Kärsimysnäytelmän myynnistä me ei olla saatu tietoa. Ekalla viikolla sitä myytiin joku sata kipaletta, kun ei me saatu enempää Suomeen myyntiin. Siitä eteenpäin ei ole oikein mitään aavistusta. Levykauppa Äxästä ne myytiin kaikki loppuun. Sen jälkeen ei ole mitään tietoa, pitäisi varmaan vähän kysellä. Sen verran näin sitä torrent-sivuilla jo ennen julkaisua, ettei ihme jos ei ole myynyt.

(KUVA: Koskis-Tuukan Ristus-kompleksi meni bändikavereiden mielestä muutama vuosi sitten liian pitkäksi. Tilanne vaati bändi-interventiota. "Vetäisepä siitä, Jeesus, viintä, niin ei tarvii naulata käpälöitä kirstun kanteen. Otaotaota ny vaan", sanoo Tero Kalliomäki.)

 

VERENPERIMÄ

Mennäänpä Saattueen musiikkiin. Saattueen sanoitukset ovat kohtuullisen synkeitä jos niitä jollain yhdellä sanalla lähtee kuvailemaan.

– No, kyllä se taitaa olla kiero mieli mistä ne sanoitukset tulee. Periaatteessahan kaikki tarinat on enemmän tai vähemmän arkipäivän juttuja mitkä vaan maalataan mustaksi. Ainakin ne mitä mä olen kirjoittanut, on aika lailla omista kokemuksista. Paskoista fiiliksistä, kun välillä on masennuskausia päällä, niin silloin tulee aika hyvin sanoituksia. Onneksi niitä on harvoin.

Mielestäni Saattueen sanoitukset kuvaavat enemmän henkilökohtaiselta kannalta asioita kuin vaikkapa Trio Niskalaukaus, jolla on vähän enemmän yhteiskunnallista puolta mukana.

– Siinä on sellainen asia, että mä en hirveesti viitsi saarnata omia mielipiteitäni. Uskon että ihminen on kykeneväinen muodostamaan oman mielipiteensä itse. On turha lähteä saarnaamaan ja myllyttämään jotain asiaa eteenpäin. Yleensä kaikki sanoitukset pyrin tekemään henkilökohtaisella tasolla, mutta siellä on kyllä myös ihan yleisiäkin havaintoja itsestä ja muista.

Saattueen vokaalit ovat genressään äärimmäisen hyviä. Niissä on vaihtelua: välillä möristään, karjutaan tai lauletaan puhtaasti. Kuuntelija tuntee että biisit ovat hyvin henkilökohtaisesti laulettuja. Tunnelmat ovatkin kovin suomalaiskansallisia.

– Kai se tunnelma kaikennäköisestä vitutuksesta lähtee. Ei oikeastaan sellaisia yhden laulutyylin biisejä ole. Itse en oikein tykkää sellaisesta musiikista missä on koko ajan vain samaa laulutyyliä. Se käy vähän tylsäksi, joten sitten mieluusti hakee vähän erilaisia ääniä.

Tuossa kun mainitsitte jossain vaiheessa Paradise Lostin, niin se tulee mieleen hyvin nopeasti.

– Ihan totta, mulla itsellä laulullisia esikuvia löytyy yllättävänkin laajalla kirjolla. Lähdetään vaikka tuosta raspilaulusta niin Blackie Lawless on yksi semmoinen. Sitten deathmetallista löytyy aika paljon, ainakin Cannibal Corpse tulee mieleen. Black metal -puolelta sitten, jos Ajattara on blackmetallia, niin siinähän on vähän semmoista laulua kuin Saattueellakin.

Miltä se tuntuu sitten kun olet studiossa ja olet laulanut siellä sellaista biisiä vaikka kuin Luopio. Mistä se helvetillinen angsti tulee siihen ääneen?

– Tuo on sillä lailla huono esimerkki, että ne kaksi ekaa levyä on tehty mun kannalta haasteellisesti. Ne äänitettiin ihan pienissä pätkissä ja se vitutti tavallaan, ettei sitä oikeesti edes saanut vedettyä sitä luonnetta sinne mukaan. Oli vaikeeta päästä sisälle biisiin, kun siellä hiottiin niin saatanasti jokainen nyanssi ja nuotti. Se oli jo vähän liian kliinistä mun makuun. Tällä uudella levyllä oli suurin piirtein kolme sellaista biisiä missä ei ollut minkäänlaisia saatanan melodioita, me mentiin äänittämään niitä ja ne päätyi levylle sellaisenaan. Ne tehtiin studiossa ne laulumelodiat. Siis kyllä se jostain aina tulee, se pitää kaivaa sieltä. Sitten jos ei kaiva niin sitä on epäonnistunut tehtävässään.

– Siitä just tuli ehkä jonkinlainen raakuus tälle uudelle levylle. Se on sillai raaempi tämä uusi levy, ei sitä hierottu niin paljon kuin noita ekoja.

Saattueen uusimman levyn julkaisu kesti poikkeuksellisen kauan. Fanit saivat odottaa jo sydän syrjällään, tuleeko sitä uutta levyä koskaan.

– Siinä oli kansiteknisiä painatusongelmia, kaiken näköistä, mä en edes osaa sanoa mitä kaikkea ongelmaa siinä oli. Sitten sitä soiteltiin aika verkkaisesti, äänitykset ainakin kesti. Sitten äänitettiin rummut ainakin kaksi vuotta ennen muuta, ei hötkyilty ollenkaan. Siinä oli sellainenkin ongelma, että kun siirryttiin studioon himaan, niin me oltiin rummut äänitetty jo isolla studiolla. Siinä meni aikaa nauhoitusvaiheessa, ja sitten kun sä itse nauhoitat, niin ei ole niin tarkkaa aikataulua. Himastudiossa ei ole sitä deadlinea. Ja sitten, kun sulla on studio himassa, niin sitten tulee se että täytyisi varmaan saada vähän muitakin äänitteleen sinne. Omassa studiossa on siis sekä etunsa että haittansa. Sen on huomannut monella muullakin bändillä että äänitykset venyy, kun hierotaan ehkä kauemmin.

– Mulla oli osapuilleen vuoden tauko henkilökohtaisista syistä, että mä oikeastaan tehnyt musiikissa yhtään mitään. Ne kaksi ekaa levyä, siihen aikaan levylafka sanoi että siinä on studio, menette sinne. Se oli tehtävä. Ja nyt se oli sellaista että ”jaksaaks tänään? No, huomenna sitten, tai ehkä ens viikolla”. No kyllä se onnistuu – saatana, vaikka kaks viikkoa oltiin studiossa niillä kahdella ekalla levyllä, niin viimeisenä päivänä kakkoslevyllä tehtiin 17 tuntia vuorotellen laulua ja kitaraa, että saatiin ne valmiiksi. Se oli levy-yhtiö sanonut että tuossa aikataulussa on ne tehtävä. Nyt ei ollut sitä painetta, niin se venyi niin pitkään. Mutta sitten tullaan siihen, että jos on mahdollisuus antaa levyn tulla omalla painollaan, vaikka hitaastikin, niin silloin se kannattaa käyttää. Väkisin ei oikein tahdo tulla minkäänlaista tulosta. Että jos ei homma kulje, niin se on turha ruveta väkisin sitä tekemään. Silloin pieni breikki on aina hyvästä.

 

JÄÄHYVÄSTI... VAI HARHAANJOHTAJA?

Saattueen facebook-sivulta satunnainen kävijä saa käsityksen että Saattue olisi lopettamassa toimintansa. Kuinka ollakaan, fanien iloksi tämä ei ehkä pidäkään paikkaansa.

– Ei sitä välttämättä lopeteta. Siitä on ollut puhetta, mutta ollaan me mietitty vähän uusiksi tätä hommaa. Me ollaan yhä olemassa, eli jos joku meitä haluaa keikalle niin voi saadakin. Ja biisejä tehdään, jos tehdään. Edelleen on kiinnostusta musiikkiin, mutta bändi on vain niin hajallaan eri kaupungeissa, että on vaikeata saada porukka kasaan. Että ei me nyt ihan lyödä pensseleitä santaan. Oli oikeastaan fokus siinä, että saadaan tämä keikka hoidettua ylipäätään. Nythän on vähän semmoinen tilanne, että kun kerta ollaan treenattu tätä varten, niin vois jatkoa harkita samoilla treeneillä.

Saattueen Joensuun keikkaa La Barressa mainostettiin kuitenkin bändin viimeisenä keikkana...

– Viimeinen varmistettu keikka, viimeinen keikka joka on kalenterissa. Sen kun pyytää, niin me tullaan. Meillä on kaveri täällä (Joensuussa) joka fanittaa meitä ja se oli että "nyt vittu tuutte keikalle". Kyllä me yritettiin muuallekin saada keikkoja, puoli vuotta sitten yritettiin myydä. Tämä nyt oli ainut paikka sitten mikä natsasi. On meihin jotain pientä kiinnostusta tuolla kotiseudulla tietysti. Siellä on paljon faneja jotka haluaisi nähdä meidät kotiseudulla, ei ne jaksaneet lähteä tänne asti katsomaan.

– 70-luvulla ollaan kaikki syntyneitä, joten kyllä tietysti tuo nykyinen elämäntilannekin asettaa pienet rajat keikkailulle ja kaikelle muulle touhulle. Kyllä täällä on kiva käydä soittamassa, ei siinä mitään. Joku viimeiset viisi-kuusi vuotta on tehty sillai, että on käyty soittamassa siellä, mihin on pyydetty. Ei ole hirveästi itseämme mainostettu, mutta jos on pyydetty niin sitten. Ja sillai meinattiin jatkaakin.

Saattueella on vielä terveisiä Imperiumin lukijoille.

– Kannattaa kuunnella se levy avoimin mielin, sitähän voi joku vaikka yllättyä positiivisesti. Ja tosiaan vielä siitä jatkosta, kyllä me vielä aiotaan tehdä uusia biisejä, mutta koko albumia ei vielä vuosikausiin varmaan... Mutta luulen että tehdään yksittäisiä biisejä ja julkaistaan niitä. Ja tempoksi tulee se, mikä tuntuu luontevalta, tosin se saattaa kestää mutta toisaalta saattaa olla jopa odottamisen arvoista. Se vois sopia meille paremmin, että tehdään muutaman biisin EP ja sitten vaikka joku video kuin se, että me lähdetään koko albumia rakentamaan, koska siinä menee sitten se kymmenen vuotta. Jos kiinnostusta on nähdä saattuetta livenä niin ei muuta kuin vihjaisemaan paikalliselle keikkajärjestäjälle ja klubeille. Tai järjestäkää itse.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Kärsimysnäytelmä
KOTIPAIKKA


JÄSENET
Tuukka Koskinen - laulu
Hapa Lampinen - komppikitara
Tero Kalliomäki - liidikitara / koskettimet
Jani Koskela - komppikitara / taustalaulu
Sameli Köykkä - rummut
Samu Lahtinen - basso


DISKOGRAFIA
Jäähyvästi 2008
Vuoroveri 2009
Kärsimysnäytelmä 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Sami Lehto   Kuvat: Saattue
https://www.facebook.com/Saattue-Official-211390135601291/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1232 Palaa »