While She Sleeps

Kesä tekee tuloaan askel askeleelta. Lumet ovat sulamaan päin ja katupöly valtaa tienoot. Myös askel askeleelta isommaksi kasvanut brittipumppu While She Sleeps on iskemässä tiskiin kolmannen pitkäsoittonsa, ja siitä saamme syyn jututtaa kotimaassaan kiertävää yhtyettä ennen kesän rientoja. Vastauksia esitettyihin kysymyksiin antoi kantava voima kitaran parissa, Sean Long.

 

YOU ARE WE - YHTEINEN KIELI

While She Sleepsin kolmas pitkäsoitto kantaa nimeä You Are We. Levyn mystinen kansitaide yhdessä levyn nimen kanssa on ollut tapetilla sosiaalisessa mediassa jo jonkin aikaa. Aloitankin juttutuokioni Longin kanssa käyden läpi, mistä nimi juontaa juurensa.

– Levyn nimi edustaa ajatusta siitä, että me kaikki olemme yhtä. Se edustaa meitä kaikkia. Sinua, minua, ihan jokaista. Jokainen ihminen ja asia on liitoksissa toisiinsa. Bändit tarvitsevat faninsa toimiakseen ja tehdäkseen musiikkia, fanit saavat sen sijaan haluamaansa musiikkia, ja fanien ansiostahan mekin olemme tässä pisteessä. Olemme kaikki yhtä, vaikka sitä ei aina tajuakkaan. Jos mennään syvemmälle, niin luontohan on pullollaan hyviä esimerkkejä. Me tarvitsemme puita saadaksemme happea, puut tarvitsevat meitä ja niin edelleen.

Myös kansitaiteesta löytyville kiekuroille on varsin simppeli selitys, Long jatkaa:

– Levyn nimi You Are We (suom. te olette me) on kirjoitettu kanteen neljällä kielellä. Englanniksi, espanjaksi, ja ne kiekurat ovat sitten sama nimi hindiksi ja kiinaksi kirjoitettuna. Neljä maailman puhutuinta kieltä. Tässä on vähä samanlainen ajatusmaailma kuin levyn nimessä, olemme kaikki yhtä jollain tapaa. Ajattelimme sen lisäävän mukavuutta ja tuovan läheisyyttä ja henkilökohtaisuutta faneille eri puolilla maailman, kun nimi on kirjoitettu näillä kielillä, joita valtaosa maailman väestöstä puhuu äidinkielenään.

Kun kosmisten symbolien ja kiekuroiden salat on selvitetty, siirrymme levynteon pariin. Tämän kertainen nauhoitustyö poikkesi paljon kahteen edeltävään studiolevyyn verrattuna.

– Koko prosessi erosi paljon edellisiin verrattuna. Olen tottunut kirjoittamaan materiaalia yksin kotona, mutta kun muutimme ostamaamme varastotilaan, kirjoitimme paljon yhdessä. Menimme sinne joka aamu kello seitsemän ja vietimme aikaa iltaan asti. Meillä oli käytössä paljon tilaa. Tämän levyn materiaali on hyvin pitkälti tiimityön tulos, koska nyt ympärillä oli koko ajan ihmisiä ja meininkiä.

- Levyn nauhoittamisen kanssa kävi hassusti, koska me olimme rakentaneet oman studion, mutta sitten tuli myös esille vaihtoehto hoitaa nauhoitukset tuottajana tunnetun Carl Brownin studiossa. Me ei kuitenkaan haluttu, että lähdemme jonnekin muualle nauhoittamaan juuri kun oma studio on saatu valmiiksi. Päätimme tehdä yhteistyötä, jonka myötä rummut nauhoitettiin Carlin studiolla ja kitarat ja laulut nauhoitettiin omalla studiollamme. Carl hoiti myös miksauksen.

Seuraavaksi sananen levylle syntyneestä materiaalista, jossa on sekoitus niin uutta kuin vanhaa, koska materiaali ei miehen itsensä mukaan synny kertaluontoisen kirjoitussession tuloksena. Sean Long:

– Kun levy valmistuu, alan kirjoittamaan materiaalia seuraaville teoksille. Näin se oli This Is The Sixin (2012) ja Brainwashedin (2015) jälkeenkin. Sen takia kaikki materiaali ei ole täysin bränikkää, vaikkei niitä olisikaan julkaistu missään. Brainwashed-levy on jo reilu parin vuoden takaa, joten onhan tässä keretty ideoita pyöritellä. Jos kirjoitan biisin nyt ja nauhoitukset ovat vaikkapa vuoden päästä ja vielä vuoden päästäkin rakastan kirjoittamaani biisiä yhtä paljon kuin sitä kirjoittaessa, silloin voin olla varma, että biisi ansaitsee paikkansa levyllä. Tällainen biisien ”aikatesti” on minun suosikkitapani toimia.

You Are We -levyltä löytyy biisi, jossa kuullaan Bring Me The Horizon -yhtyeen Oli Sykesiä. Bändit nähtiin yhdessä viime vuonna mittavalla Euroopan-kiertueella, ja ovatpa jätkät jakaneet lavoja aikaisemminkin. Long kertoo, kuinka yhteistyö ja sitä seurannut biisi syntyi.

– Kun julkaisimme Hurricane-biisin, Oli sanoi meille sen olevan parasta, mitä hän oli aikoihin kuullut. Seuraavaksi laitoimme ulos levyn nimikkorallin, ja siitähän Oli vasta pitikin. Hän laittoi meille viestiä, että jos levyn kanssa on jotain, missä hän voisi auttaa, melodioiden parissa tai muuta vastaavaa, hän tekisi sen mieluusti. Samoihin aikoihin me mietittiin Silence Speaksin välisoittoa ja että miten biisiä voisi jatkaa siitä eteenpäin. Aloimme vaihtamaan ideoita keskenämme ja mietittiin, että mitä biisille voisi tehdä. Tuloksena oli muutama todella hyvä idea, ja muutama päivä sen jälkeen nauhoitimme biisin loppuun.

Omaan korvaani You Are We kuulostaa asteen verran melodisemmalta kuin bändin aikaisemmat teokset. Longin mukaan melodisuus ei ollut kuitenkaan suunniteltua, ja että saman levyn tekeminen uudestaan ja uudestaan ei toimi.

– En niinkään usko, että me enää etsisimme omaa soundia ja musiikillista tyyliä, koska jokaisen albumin jälkeen olemme enemmän varmoja siitä, mitä haluamme tehdä. Tämän kertainen materiaali voi olla tietysti melodisempaa kuin edelliset teokset, mutta se ei ollut täysin suunniteltua. Kirjoitettuihin biiseihin ovat vaikuttaneet monet asiat, mielentilat, fiilikset ja niin edelleen. Seuraavalla levyllä materiaali voi olla paljon raskaampaa tai vähemmän melodisempaa, ken tietää. Soundin etsimisen sijaan luulen, että pyrimme ottamaan hyviä vaikutteita ja asioita edellisistä levyistämme, ja yritämme tietysti saada uusia ideoita niiden sekaan. Saman levyn tekeminen kerta toisensa jälkeen ei toimi. Maailma muuttuu, meidän täytyy muuttua sen mukana.

 

INSPIRAATIOTA JA VAPAA-AIKAA

Jätämme keskustelun You Are Westä taakse ja käymme seuraavaksi keskustelemaan, minkälainen musiikki brittikitaristia itseään inspiroi. Mikäli kiertueella ollessaan ilmaantuu ylimääräistä vapaa-aikaa, löytyy sillekin käyttötarkoituksensa.

– Minua inspiroi monenlainen musiikki. Se riippuu todella paljon ajasta, koska kuuntelen paljon akustisesta musiikista aina Rage Against The Machineen ja Killswitch Engageen. Näistä löytyy mielenkiintoisia juttuja vaikka kuinka paljon. Jos olen täysin rehellinen, inspiroidun parhaiten asioista, jotka tulevat mieleen täysin puskista. Se on kaikista siisteintä.

– Tietysti ajan puitteissa kaupungin näkeminen on aina mukavaa. Toisinaan yritän pitää fyysistä kuntoa yllä urheilemalla. Kiertuebussissa matkatessa on hyvää aikaa rämpytellä kitaraa ja katsoa, jos jotain mielenkiintoista sattuisi syntymään. Jos kaupungilla ollessaan on paljon aikaa käytettävissä, tykkään tarkistaa, mitä kaupungissa on meneillään juuri silloin ja lähteä mukaan. Sitä samaa, mitä se on jokaisella bändillä.

Toisinaan keikoilla asiat eivät mene kuten suunniteltu. Sean Long huomasi tämän taannoin muutamalla keikalla Australiassa.

– Ei itse asiassa ole kovinkaan kauan, kun sattui tällainen tilanne, että kaikki menivät pieleen. Se tapahtui Australiassa Bring Me The Horizonin kanssa ja läpi koko keikan minun laitteeni temppuilivat pahasti. Sama jatkui lopulta kolmen keikan ajan. Joka keikalla oli noin 7000 ihmistä ja meidän keikat piti vetää läpi siten, että kamani eivät toimineet kunnolla. Se tuntui paskalta.

Huonoille illoille on toki vastakohtansa, Long jatkaa:

– Mieleeni ei tule mitään yksittäistä todella hassua ja hauskaa tilannetta kiertueilta. Ei mitään vastakohtaa äskeiselle ”milloin kaikki menivät päin peetä?” -kysymykselle. Hyviä keikkoja on tosi paljon, joista päällimmäisenä muutaman vuoden takainen todella hullu keikka Downloadissa. Me tykkäämme tästä, mitä teemme. Yritämme nauttia kaikesta.

Sean Long summaa vielä nopeasti keskustelun lopussa, minkälaiset bändin kaksi viimeistä vuotta ovat olleet.

– Brainwashedin aikaan meillä oli paljon bändin sisäisiä ongelmia, sekä myös bisneksen puolella. Käytimme tyhminä liian paljon rahaa turhuuksiin. Pieni breikki tuolloin oli paikallaan, ja silloin opimme arvostamaan enemmän kaikkea, mitä olimme saaneet aikaan. Olen kiitollinen, että seuraava levy tehtiin rauhallisemmin ja harkiten, ei hektisesti säntäillen.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

You Are We
KOTIPAIKKA
Sheffield, Englanti

JÄSENET
Sean Long - kitara
Aaran McKenzie - basso
Adam Savage - rummut
Mat Welsh - kitara
Lawrence Taylor - laulu


DISKOGRAFIA
The North Stands For Nothing EP 2010
This Is The Six 2012
Brainwashed 2015
You Are We 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Arising Empire. Live: Samuli Keskitalo
http://www.whileshesleeps.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 804 Palaa »