Michael Monroe

Michael Monroen ura alkoi jo kauan ennen kuin osa hänen nykyisistä faneistaan oli edes syntynyt. Se alkoi Ruotsin syrjäisiltä kujilta, jossa huumeet olivat arkipäivää ja seuraavasta yöpaikasta ei ollut tietoa. Nämä ajat ovat kuitenkin enää muistoja menneistä. Nykyisin Monroe muistetaan paremmin Michael Monroe -yhtyeestään ja yhtenä Voice Of Finland -tuomarina. Imperiumi.netille tarjoutui tilaisuus haastatella jo lähes kaiken nähnyttä ja kokenutta rokkaria.

30 vuotta on kulunut siitä, kun Monroe julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Nights Are So Longin. Osittain tästä syystä keväällä päivänvalon näkee Michael Monroen uraa summaava kokoelmalevy. Miehen itsensä mukaan oli alusta asti selvää, mitkä biisit olisivat varmasti mukana levyllä.

– Olihan se aika selvää, mitkä biisit tulisivat levylle. Siinä on noin kaksi biisiä per albumi. Paitsi Demolition 23. -LP:ltä neljä, koska sitä ei ole ollut saatavilla yli 20 vuoteen. Sen lisäksi levylle tulee viisi ennen julkaisematonta bonusraitaa, mukaan lukien uusi sinkku One Foot Out Of The Grave.

Monroe summaa hieman uraansa ja elämää, ja kertoo, että parhaiten mieleen on jäänyt nimenomaan soolouran alku ja sitä seuranneet kymmenen vuotta New Yorkissa. Toki uralle mahtuu paljon muutakin. Monroe jatkaa:

– Helppoa se ei ole ollut, mutta olen ylpeä siitä etten ole fuskannut tai myynyt sieluani matkan varrella, ja olen täten säilyttänyt arvokkuuteni ja tinkimättömyyteni läpi urani.

Rakastettu laulaja tunnetaankin juuri aidosta ja tinkimättömästä asenteesta. Rauhallinen elämäntyyli ei ole vielä Monroeta varten, jos koskaan tulee olemaankaan miehen puheista päätellen.

– "Live doing what I love doing", hän toteaa. Ei minulla muutakaan vaihtoehtoa ole. Teen tätä niin kauan kuin pystyn.

Tämä näkyy myös Monroen keikkatahdissa.

– Kierrämme festivaaleja läpi kesän ja vuoden lopulla on tarkoitus tehdä special keikkatapahtuma Kulttuuritalolla.

Tämän enempää Monroe ei vielä paljasta suunnitteilla olevasta juhlakeikastaan, joten jäämme jännityksellä odottelemaan, mitä loppuvuosi tuo tullessaan Michael Monroen osalta.

 

MUSIIKKIBISNESTÄ JA HYVÄNTEKEVÄISYYTTÄ

Monroe on ollut julkisuudessa niin kauan, että hän on nähnyt miten eri aikakaudet ovat vaikuttaneet musiikkialaan. Hän on seurannut läheltä, miten nuoret artistit pyrkivät eteenpäin televisioformaatin kautta. Kysyinkin Monroelta, että miten julkisuus on muuttunut sinä aikana, kun hän on ollut alalla ja onko nykyään kenties helpompi lyödä itsensä läpi.

– Musiikilla on yhä vähemmän tekemistä musiikkibisneksen kanssa ja touhu on mielestäni nykyään aika tolkutonta. Enkä usko, että läpilyönti on ainakaan helpompaa nykypäivänä.

Moni uudempi bändi pitää Hanoi Rocksia ja Michael Monroeta yhtenä heidän innoittajina ja esikuvina, mutta ketkä olivatkaan esikuvia Monroelle itselleen? 

– Little Richard, Rolling Stones, Alice Cooper, The Ramones, Stiv Bators, Johnny Thunders ja lukuisat muut, Monroe luettelee.

Monet Hanoi Rocks -fanit toivoisivat yhtyeen tulevaisuudessa palaavan edes hetkeksi yhteen. Tätä on kuitenkin turha odottaa, ja Monroen mielipide tähän on hyvinkin selkeä ja selittelemätön.

– Ei. Hanoi Rocksia ei nähdä enää yhdessä.

 

Michael Monroe tunnetaan positiivisesta ja energisestä olemuksestaan. Se on huomattu myös useissa äänestyksissä kuten Vuoden turkulainen ja Suomen mukavin julkkis. Monroen lavaesiintyminenkään ei jätä varmastikaan ketään kylmäksi. Kysynkin seuraavaksi, mistä kaikki positiivisuus ja energia kumpuaa.

– Ei se itsestään tule. Yritän vain keskittyä positiivisiin asioihin, koska se mihin keskittyy, se moninkertaistuu. Lavalla esiintyessä purkautuu myös paljon energiaa useista turhautumisista ja pettymyksistä vuosien varrelta, jotka kanavoin aggressiivisesti positiiviseksi.

Monroe osallistui viime vuonna Roosa nauha -kampanjaan suunnittelemalla nauhaan uuden kuosin ja antamalla kasvot kampanjalle. Kampanja teki samana vuonna historiansa suurimman keräystuoton. Hän tarttuikin tilaisuuteen empimättä.

– Kyllä asia varmaankin koskettaa meitä kaikkia. Varsinkin niitä, jotka ovat menettäneet läheisiä kyseiseen ja vastaavanlaisiin sairauksiin. Mielestäni parasta, mitä julkisuudella voi saada aikaan, on hyväntekeväisyys tärkeän asian puolesta.

– Olen iloinen ja ylpeä Roosa nauhan yli 1,8 miljoonan euron ennätysmäärän saavutuksesta. Se tekee hyvää sielulle ja antaa elämälleni ja ammatilleni yhä enemmän tarkoitusta.

Kaiken muun lisäksi Monroe tunnetaan hyvin eläinrakkaana ihmisenä. Varsinkin kissat ovat lähellä sydäntä. Tämän vuoksi hän onkin mukana Animalian Lainsuojaton-kampanjassa, jonka avulla yritetään saada muutosta 20 vuotta vanhaan eläinsuojelulakiin. Kampanjan sivuilta löytyy t-paita Michael Monroen kuvalla ja ”The more people I meet the more I like animals” -tekstillä varustettuna. Kysynkin häneltä lopuksi, uskooko hän, että me ihmiset voisimme oppia eläimiltä jotain.

– Uskon! Eläimiltä voimme oppia paljon! Muun muassa vilpittömyyttä, uskollisuutta ja pyyteetöntä rakkautta, sekä luottamista vaistoihimme.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Blackout States
KOTIPAIKKA
Turku

JÄSENET
Michael Monroe - laulu, saksofoni
Sami Yaffa – basso
Steve Conte – kitara
Rich Jones – kitara
Karl Rockfist – rummut


DISKOGRAFIA
Nights Are So Long 1987
Not Fakin' It 1989
Peace of Mind 1996
Life Gets You Dirty 1999
Take Them and Break Them 2002
Whatcha Want 2003
Another Night in the Sun: Live in Helsinki 2010
Sensory Overdrive 2011
Horns and Halos 2013
Blackout States 2015
© Imperiumi MMVII. Teksti: Anneli Keski-Petäjä   Kuvat: Live: Anneli Keski-Petäjä. Alaosassa: TS/Mikael Rydenfelt ja Syöpäsäätiö.
http://www.michaelmonroe.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1831 Palaa »