Asking Alexandria

Asking Alexandria ei ole kovinkaan tuttu näky maassamme. Metalcore-jätin oli määrä esiintyä Tuska Open Airissa 2013, mutta peruutuksen myötä brittiviisikon ensivisiitti maahamme siirtyi loppuvuoteen 2014. Paikkana tuolloin toimi Helsingin The Circus. Nyt Asking Alexandria on saanut remmiinsä uusvanhaa vahvistusta alkuperäisen vokalisti Danny Worsnopin myötä, ja ryhmä kiertää paraikaa mittavalla Euroopan-kiertueella. Tampereelle kiertue rantautui 20. maaliskuuta, ja sain tilaisuuden jututtaa Ben Brucea ennen illan show’ta.

 

NUORUUDEN INTOA

Pääsen pienen odottamisen jälkeen samaan tilaan Brucen kanssa. Asking Alexandria tunnetaan paitsi maailmaa kiertäneenä metalcore-jättiläisenä, myös villistä elämäntyylistään. Otankin ensimmäisenä puheeksi alkoholintäytteisen elämäntyylin, joka miehen itsensä mukaan on tätä nykyä enemmänkin taakse jäänyttä elämää.

– Ennen jokainen ilta oli lähinnä viinan kanssa läträämistä, oli kyseessä sitten kiertue tai studiotyöskentely. Kai meistä jokainen nuorempana tekee tyhmyyksiä ja testaa rajoja. Normaalia tyhmän teinin elämää, Bruce sanoo nauraen.

– Laivamatka Ruotsista Suomeenkin meni varsin rauhallisesti. Nukuin koko ajan kuin vanha mies, hah!

Kun alkoholia kului litratavarana, saattoi kiertueiden sivussa alkoholin piikkiin mennä muutamat ohilyönnitkin. Kysyn seuraavaksi eräästäkin menneestä Argentiinan-keikasta, jossa kännisekoilulla oli omanlaisensa seuraamus.

– Meillä oli ollut keikka Argentiinassa ja mentäessä hotelliin päätimme hieman bilettää. Olimme hotellin käytävällä, poltimme, joimme ja biletimme kunnes saimme ajatuksen kirjaimellisesti tuhota koko paikan. Seuraavana aamuna hotellivirkailijat eivät halunneet rahaa korvaukseksi, sen sijaan rangaistuksen. Rangaistus? En oikein tajunnut koko juttua kunnes lentokentällä lähtiessämme maasta poliisit tulivat peräämme ja matka päättyi selliin.

Tilanteesta selvittiin lopulta kunnialla ja lähtemäänkin päästiin. Pari vuotta myöhemmin kiertueen rantautuessa samaan maahan oli tilanne omalla tavallaan hauska.

– Pari vuotta myöhemmin saapuessamme kiertueella Argentiinaan meillä oli eri hotelli kuin edelliskerralla. Hauskin kohta oli kuitenkin se, kun päästiin huoneeseen, siellä ei ollut yhtään mitään. Taulut, lamput, kaikki oli poistettu. Ilmeisesti bändin ja erityisesti minun nimeni oli levinnyt hotellipiireissä.

Siirrymme seuraavaksi viinan läträämisestä ja hotellihuoneiden tuhoamisesta tähän hetkeen. Asking Alexandrian viimeisimmällä täyspitkällä, The Blackilla, lauluosuudet hoiti Denis Stoff. Remmissä on nyt kuitenkin alkuperäinen karjuja Danny Worsnop. Hänen saamisensa takaisin bändiin tapahtui vähän kuin itsestään.

– Ei me oikeastaan suunniteltu, että nyt halutaan Danny takaisin bändiin ja että Denis joutuisi siirtymään pois. Kun Danny ensimmäisen kerran lähti bändistä, sanoin hänelle, että hänelle on aina ovi auki tässä bändissä. Olemme kasvaneet yhdessä, kemiamme toimii yksiin ja Danny on yksi meistä, joiden kanssa laitettiin homma aluilleen. Ennen kun Danny liittyi takasin bändiin viime vuonna, tapasin hänet Los Angelesissa vähän kuin sattumalta elokuvahommien tiimoilta. Me hengattiin yhdessä ja jotenkin kaikki tuntui tosi hyvältä. Dannyhän tavallaan vähän kuin katosi näköpiiristä, kun hän erosi Asking Alexandriasta. Kun sattumalta tapasimme Losissa, mietin että kaikki tapahtuu syystä ja kaikelle on tarkoitus. Jos meillä oli jotain erimielisyyksiä, kun hän erosi bändistä, ne haudattiin viimeistään nyt lopullisesti, kun hän palasi takaisin.

Kun kysyn Dannyn ja Deniksen eroavaisuuksista, nousee äidinkieli ensimmäisenä esille.

– Denis on kotoisin Ukrainasta. Hänen kanssaan jouduin jonkin verran puuttumaan siihen, miten tahdon biisit laulettavan ja lausuttavan. Danny sen sijaan on loistava sanoittaja.

Meneillään oleva kiertue kattaa ison osan Eurooppaa. Matkan varrella lämmittelijäbändit vaihtuvat, ja myöhemmin maaliskuun lopussa bändi jatkaa kiertuetta Parkway Driven kanssa, joskin silloin itse lämppärin roolissa. Kiertue tähän asti on ollut mitä mainioin.

– Kiertue on ollut suorastaan shokki! Ei me ajateltu, että tästä tulisi näin iso juttu, koska meillä ei kuitenkaan ollut tuoretta levyä alla, jonka tiimoilta kiertää. Aivan varmasti paras Euroopan-kiertueemme koskaan, hän mainitsee varmasti ja ylpeästi.

Kiertueella haluttiin juhlia kunnolla Danny Worsnopin paluuta, ja se näkyy kiertueen ohjelmistossa.

– Vaikka The Black on todella hyvä levy, me haluttiin nyt Dannyn takia vetää vain hänen levyttämiään biisejä illasta toiseen. Juhlitaan oikein kunnolla häntä, hah! Jenkeissähän me jo tätä vedettiin tällä lailla ja nyt sitten Euroopassa. Uusin levy on jätetty syystä paitsioon. Rakastan The Black -albumia, mutta siitä huolimatta se ei tunnu samalta Asking Alexandrialta kuin kolme ensimmäistä. Tietystikään se ei tarkoita, etteikö materiaalia siltä levyltä soitettaisi tulevaisuudessa.

Tampereen ja Helsingin keikkojen myötä Asking Alexandria on vieraillut Suomessa kahdesti. Muutaman vuoden takainen esiintyminen Helsingin Tuskassa oli määrä olla ensimmäinen laatuaan, mutta esiintyminen peruttiin päivää ennen. Kysyn aiheesta, johon Bruce ei selvästikään halua paljon paneutua. Tämän verran miehestä kuitenkin irtosi:

– Meidän oli määrä tulla autolautalla Suomeen, mutta Dannyn passi oli kadonnut. Kiertuemanagerimme yritti selvittää Suomen suurlähetystöstä, että miten ongelman voisi ratkaista, mutta aikataulu oli niin tiukassa. Emme kerenneet saada tarvittavia dokumentteja ajoissa. 2014 sitten saimme vedettyä keikan Helsingissä. Se oli odottamattoman hienoa, hän jatkaa kuin tarkoituksella, ettei peruuntuneesta keikasta tarvitsisi puhua.

Asking Alexandrian nykyisessä tilanteessa riittää työsarkaa. Kiertue on pitkä, uusi levy on valmistumassa ja tuloillaan ulos tämän vuoden lopussa. Vaikka aikataulussa on merkintöjä riittämiin, pysyy paletti kuitenkin kasassa.

– Uusi Asking Alexandria -levy valmistuu kovaa kyytiä. Materiaalia on kirjoitettu ja levy tulee ulos tämän vuoden lopussa, hän lupaa.

– Me ollaan totuttu kirjoittamaan paljon materiaalia tien päällä. The Black -albumia kirjoitettiin paljon kiertueen aikana. Tulevan levyn suhteen tehtiin poikkeus ja vietettiin paljon aikaa studiossa kirjoittaen materiaalia. Uuden levyn myötä meillä on tarkoitus tehdä tuotannollisesti tähän asti isoin kiertueemme. Olemme tosi kiireisiä kaiken aikaa. Dannyllä on omat kuvionsa tuoreen folkmusiikkilevynsa kanssa, minulla on uusi projekti, Kill It With Fire, jossa soittaa myös jäsen The Word Alivesta. Kaikki täytyy vain asetella siten ettei meidän kuviot mene toistensa päälle.

 

ELEKTRONINEN METALCORE

Kun Ben Bruce muutti Dubaista takaisin Englantiin 17-vuotiaana, Asking Alexandria muodostui lopullisesti. Metalcoren ja elektronisen tanssimusiikin yhdistäminen syntyi sattumalta. Myös Dubaista muutto pois oli ratkaiseva musiikkiuran kannalta.

– Kun alettiin tuolloin miettiä Asking Alexandrian materiaalia, metalcoren ja tanssimusiikin yhdistäminen tuntui hyvältä ajatukselta. Meitä oli viisi kaveria, vietettiin baareissa paljon aikaa, juhlittiin ja niin edelleen, sieltä se ajatus tanssimusiikkiin taisi tulla. Totta kai me haluttiin kokeilla, että miltä sellainen musiikki kuulostaisi.

– Voisin kuvitella olevani muusikko, vaikka asuisin aina vain Dubaissa, mutten ole varma, olisiko minulla toimivaa bändiä. Dubaissa ihmiset tulevat ja menevät. Tykkäsin kaupungista, muttei siellä ole mahdollisuudet metallimusiikissa kovinkaan suuret.

Stand Up And Scream (2009) -esikoistäyspitkän jälkeen elektroniset elementit ovat kuitenkin jääneet taaemmas. Bruce jatkaa:

– En tiedä, että onko se varsinaista kehitystä, että ollaan saatettu jättää niitä tanssimusiikkijuttuja pois. Enemmänkin ollaan ehkä ajateltu, että haluttaisiin kuulostaa freesiltä. Ja siis freesiltä nimenomaan meille itsellemme.

Kun aikataulut pitävät ja kaikki menee kiertueella kuten suunniteltu, kiertää Bruce mieluusti baarien sijasta tutustumassa kaupunkiin. Ben Bruce sai esikoisensa viime syyskuussa ja luonnollisesti kotiin on upeaa palata kiertueelta.

– Ennen istuttiin kiertueella oikeastaan vain baareissa ja sieltä suoraan lavalle soittamaan. Sitä se oli keikasta keikkaan. Kuten Dannykin, elän nykyisin paljon terveellisemmin. Tykkään mieluusti aamupäivät kiertää kuvaamassa kaupungilla. Nyt minulla on lapsi, ja vaikka lavalle nouseminen on kuinka mahtavaa, on mahtavampaa palata kotia. Harmi vain, kun lapsen ensiaskeleet ja sellaiset jäävät näkemättä.

Keskustelun lopussa otamme vielä puheeksi klassikkobändien tavasta soittaa tasavuosia täyttäviä klassikkolevyjä kokonaisuudessaan kiertueella. Brucelta itseltään nousee vahva peukku tälle tavalle.

– Mielestäni se on erittäin hyvä tapa toimia. Nuo levyt ansaitsevat sen. Jos on levyjä, jotka ovat vaikuttaneet noin suuresti ja pystyvät edelleen vielä tänäänkin vaikuttamaan samalla tavalla, ansaitsevat ne saada huomiota. Sitä, tekeekö Asking Alexandria joskus tulevaisuudessa näin, en tiedä.

Kitaristilla on myös omat toiveensa, minkä levyn hän näkisi ja kuulisi mieluusti soitettavan kokonaisuudessaan.

– Destructionin ekat levyt! Ja Metallican Kill ’Em All. Se on edelleen suosikkini Metallicalta. 

Hänellä on myös valmiina vastaus, missä suomalaisessa bändissä hän haluaisi tehdä erikoisesiintymisen tilanteen niin salliessa.

– Valitsisin Nightwishin. Tai hetkinen… onko se Suomesta? Hän jatkaa nauraen.

– Nightwish oli muistaakseni ensimmäinen eurooppalainen metallibändi, mistä aloin digata. Ja diggaan edelleen. Jos minulle tarjoutuisi tilaisuus soittaa keikka heidän kitaristinaan, tarttuisin siihen varmasti!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

The Black
KOTIPAIKKA
North Yorkshire, Britannia

JÄSENET
Ben Bruce – kitara, taustalaulu
Danny Worsnop – laulu
Cameron Liddell – rytmikitara
Sam Bettley – basso
James Cassells – rummut


DISKOGRAFIA
The Irony of Your Perfection 2007
Stand Up and Scream 2009
Life Gone Wild EP 2010
Reckless and Relentless 2011
Stepped Up and Scratched 2011
From Death To Destiny 2013
Live From Brixton And Beyond 2014
The Black 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Samuli Keskitalo
https://www.facebook.com/askingalexandria/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1063 Palaa »