Keikkaraportti: Sabaton, Accept & Twilight Force, Jäähalli, Helsinki 24.2.2017

Helsingin jäähalli sai toimia metalli-ilosanoman juhlapaikkana, kun ruotsalainen Sabaton marssitti tankkinsa lähes loppuunmyydylle areenalle. Kovasti täällä Pohjolassa kiertänyt retkue lupasi isointa ja näyttävintä Sabatonia koskaan, ja sen takia odotukset olivat kohtuullisen korkeat.  Pääbändin lämmittelijöinä toimivat legendaarinen Accept sekä länsinaapuristamme ponnistava Twilight Force.

Illan polkaisi käyntiin Twilight Force, jonka setistä allekirjoittanut ehti katsastaa muutaman vaivaisen kappaleen. Sinänsä toimivaa powermetallia lätkinyt yhtye oli saanut paikalle jo mukavan kokoisen yleisönkin ihmettelemään heidän fantasiamaista habitustaan. Kaavut heiluen yhtye soitteli taidokasta ja pirteää musiikkia, ja laulaja Chrileonin äänijänteet taipuvat hienosti. Hieman hämmentävä esitys ei karvoja nostellut, mutta lievä mielenkiinto jäi tälle uudelle tuttavuudelle.

Twilight Forcen setti: Battle of Arcane Might / To the Stars / Riders of the Dawn / Flight of the Sapphire Dragon / Enchanted Dragon of Wisdom / The Power of the Ancient Force.

 

Metallilegenda Accept pääsi aloittamaan oman osuutensa kohtalaisen ajoissa. Stampedellä startannut show oli jo lavasteiltaan massiivinen ja yhtye osasi ottaa tilan haltuun. Vaikka Accept ei allekirjoittaneelle ole mitään suosikkiyhtyeitä, ja tietämyskin on muutaman ensimmäisen levyn tasolla, teki teräsvaarit vaikutuksen energiallaan.

Tunnin verran mäiskinyt pioneeriyhtye kelpasi yleisölle hyvin, ja paikalle tulleet silmäparit lämpenivät hyvin loppua kohden. Vaikka pienehköä Udo-kaipailua kuului muutamista yleisön edustajista, on yhtyeen nykyinen laulaja Mark Tornillo mies paikallaan. Karismaattisen miehen ääni on rautainen, ja hymyilevä keulakuva näytti nauttivan pestistään täysin rinnoin.Legendaaristen kappaleiden, kuten Metal Heartin ja Balls to the Wallsin, tärähtäessä soimaan, sai yhtye vihdoinkin suuria reaktioita yleisöltä hieman vaisun alun jälkeen. Tutut ikivihreät saattelivat yleisön alkuhurmioon, josta pääbändin odottaminen voitiin aloittaa. Aikaisempaa selväpäistä kokemusta Acceptista ei itselläni ole, mutta näillä näytöillä keikalle on varmasti eksyttävä jatkossakin.

Acceptin setti: Stampede / Stalingrad / Restless and Wild / London Leatherboys / Final Journey / Princess of the Dawn / Fast as a Shark / Metal Heart / Teutonic Terror / Balls to the Wall.

 

Sabatonia saatiin hetki odotella. Pientä narinaakin kuultiin, että mitä Sabaton tekee pääesiintyjän paikalla. Näille herroille tiedoksi, että realiteetit taitavat olla hieman kadoksissa, sillä kyllä tässä lähiaikoina on metallimaailmassa huomattu, mikä yhtye niitä areenoja täyttää varsinkin Euroopassa. Sabaton on kasvanut viime vuosien aikana klubiyhtyeestä areenaluokan spektaakkeliksi, eikä loppua tahdo näkyä.

In The Army Now -intron pamahtaessa käyntiin tuli allekirjoittaneelle kiire kiivetä jäähallin yläkatsomoon seuraamaan kovasti mainostettua konserttia. Kun tutut marssit kajahtivat PA-laitteista, ja rumpali Hannes Van Dahl kiipesi tankkinsa päälle, oli energia pimeässä hallissa käsin kosketeltavissa. Ensikappale ei yllätyksiä paljoa tarjoillut, sillä tuttu Ghost Division saatteli tuhatpäisen faniarmeijan ekstaasiin. Ensimmäisen huomioni tein uuteen kitaristiin, jonka liike ei ehkä ole entisen Thobbe Englundin kaltainen, mutta soittotaitoa ja hiuksia riittää.

 

Ensitahtien loppumisen jälkeen saapuu lavalle spartalaiseksi pukeutunut laulaja Joakim Broden tuoden mukanaan sotilaita poseeraamaan lavan reunoille, ja uusi yleisönhuudatuskappale Sparta tuoreimmalta albumilta saa yleisön mukaansa. Broden komentaa, ja kansa huutaa.

Väsynyt Swedish Pagans -läppä ei nähtävästi ole kuollut vieläkään, ja vaikka tilalla on uusi kitaristi, Tommy Johansson, se silti tehdään. Virtuoosi tiluttelee kappaleen ensisävelet yleisölle, joka vastaa tähän kovaäänisellä möykällään. Hetken vitsailun jälkeen täräytetään biisi eetteriin, ja yleisö pomppii tanner täristen. Sabaton on aivan käsittämättömässä iskussa, ja vaikka keikkoja tehdään satakunta vuodessa, ryhmä tuntuu nauttivan tekemisistään ilman väsymyksen oireita.

Uudet kappaleet, kuten The Last Stand ja The Lost Battalion menivät hieman levätessä, mutta niiden välissä soitettu Carolus Rex sai koko hallin kädet kohti taivasta. Myös ikihitti Gott Mit Uns näytti kelpaavan yleisölle, sillä tanssijalka vipatti yläkatsomoissa asti.

Yksi mainitsemisen arvoisista hetkistä oli akustinen toimitus The Final Solution -kappaleesta. Kitaristi Johanssonin astuttua hetkeksi pianon taakse, herkisti yhtye yleisönsä nuotiotunnelmilla. Areenan täyttyessä matkapuhelimen valoista kirosin, ettei puhelimessani riittänyt virta kuvaamiseen - sen verran vaikuttava näky oli ylhäältä käsin katsottuna.

Tutut ja turvalliset Resist and Bite sekä Nightwitches, ja uuden levyn Winged Hussars, saattelivat yleisön odottamaan loppukaneettia lavan pimentyessä kokonaan.

Encoret aloittanut Iron Maidenin Aces High'sta tuttu pääministeri Churchillin puhe sai ainakin toimittajarentun hämilleen, että mitä sieltä nyt oikein tulee. Primo Victoriahan sieltä kajahti, ja komeasti kajahtikin. Jälleen oli aika hyppiä kuin pomppulinnassa katsomoiden kapeilla käytävillä. Suomalaisia kosiskelevan Talvisodan ja radiohitin To Hell and Back myötä yhtye toivotti metallikansan kohti yön selkää.

Sabatonin voitonmarssille ei näy loppua, ja areenakeikka oli siitä selvä todiste. Se, mihin asti yhtye voi vielä päästä, on vielä mysteeri, mutta luulen, että ensimmäistä stadionkonserttia ei jouduta montaa vuotta odottamaan.

>

Konsertin tiimoilta julkistettiin myös, että Sabaton tulee kesällä esiintymään sekä Seinäjoen Provinssiin että Helsingin Tuska-festareille. joten armeijaheviä on tarjolla myös kesähelteiden aikana.

Sabatonin setti: Intro: In the Army Now/The March to War / Ghost Division / Sparta / Blood of Bannockburn / Swedish Pagans / The Last Stand / Carolus Rex / Union / The Lost Battalion / White Death / The Lion from the North / The Final Solution  / Soldier of 3 Armies / Night Witches / Winged Hussars. Encore: Primo Victoria / Shiroyama / Talvisota / To Hell and Back.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Lauri Kujanpää   Kuvat: Riitta Arokallio
http://www.sabaton.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1081 Palaa »