Temple Balls

Temple Balls tähtää korkealle. Yhtye viskasi 24.2. markkinoille kauan odotetun esikoistäyspitkänsä, Traded Dreamsin. Omaa mieltymystäni tähän rokkiryhmään lienen tuonut jo sen verran vahvasti esille, että säästän teidät turhalta hehkutukselta ja käyn suoraan asiaan. Oulun oma viisikko alkaa olla sen verran kovassa nousukiidossa, että lienee perusteltua ottaa pieni katsaus bändin kuulumisiin: kuinka jätkät päätyivät samaan bändiin ja kuinka esikoistäyspitkän biisit nivoutuivat yhteen. Vastauksia meille valottaa bändin toinen kitaristi Santeri Sirviö, mies joka pitää kitaran alhaalla ja lippahatun syvällä päässä.

 

UNELMA TOTEEN

Traded Dreamsin eteen tehtiin kovasti töitä, vuodatettiin verta, hikeä ja kyyneleitä, joten lienee syytä aloittaa sillä tutulla ja turvallisella kysymyksellä ”mitkä ovat fiilikset nyt?” Tuumasta toimeen siis!

– Nyt tuntuu erittäin hyvältä! Oma levy on ollut meillä kaikilla haaveena ihan alusta asti, joten tuntuuhan se totta kai hyvältä, että se on nyt totta.

Traded Dreams näki päivänvalon 24. helmikuuta 2017. Kuitenkin bändin juuret ulottuvat paljon kauemmaksi. Sirviö valottaa seuraavaksi hieman Temple Ballsin taustaa ja menneitä vuosia.

– Alkujaanhan homma lähti liikkeelle ihan kaveriporukalla, ja tarpeesta päästä soittamaan yhdessä. Oltiin veivattu parin vuoden ajan yhdessä lähinnä covereita kunnes 2009 päätettiin pistää oikea bändi pystyyn.

Homma alkoi rullata kunnolla vasta, kun remmiin saatiin pysyvästi viides jäsen. Sirviö jatkaa:

– Kun alettiin olla siinä pisteessä, että haluttiin puskea bändiä kunnolla eteenpäin, oltiin sitä mieltä, että remmiin tarvitaan viides jäsen. Oltiin ystävystytty Ardeen (Arttu Teronen, laulu) ja funtsattiin hänen olevan täydellinen lisä bändiin. Hommat järjestyivät onneksi ja Arde saatiin mukaan joukkoon.

Temple Ballsin juuret ovat Oulussa, jossa hoidettiin lukiot ja muut opinnot alta pois. Klassisen musiikit salat taidettiin jättää juurikin koulun penkille ja rokkihommat astuivat mukaan kuvioihin vapaa-ajalla.

– Yläasteet ja lukiot hoituivat Oulussa. Sen lisäksi osa meistä on käynyt konsaa tai musiikkipainotteista ala-astetta. Näiden takia klassinen musiikki on ollut vahvasti läsnä, rokkihommat saatiin opetella sitten omalla ajallamme.

Vaikka juuret ovat Pohjolan perukoilla, pitää Teronen kotiaan reippaat 600 kilometriä etelämmässä, Helsingissä. Vokalistin ja muun bändin välinen matka ei kuitenkaan käy mahdottomaksi.

– Asumiskuvio on toiminut bändin kannalta hyvin näin, eipä tässä ole ongelmia ollut. Arde (alla) käy Oulussa bänditreeneissä muutaman päivän jaksoissa. Demoja ja ideoitahan voi sen lisäksi lähettää edestakaisin netissä. Hänen taustastaan sen verran, että hän on opiskellut laulua Jukolan kansalaisopistolla ja kunnostautunut bänditoiminnassa sekä mikin että basson varressa.

TRADED DREAMS – VAIHDETTUJA UNELMIA

Traded Dreams laitettiin narulle Thaimaan Karma Sound Studiosilla hyvissä merkeissä. Käymme seuraavaksi läpi ajatuksia levyttämisen osalta.

– Thaimaan sessiot olivat varmasti helpoimmat ja kivuttomimmat sessiot tähän mennessä. Siellä meitä hääri hyvä porukka. Kemiat toimivat tosi hyvin.

Apua studiohommissa saatiin isoilta nimiltä, Sirviö jatkaa:

– Mukana hääri tuottaja Tobias Lindell sekä studion tarjoama assistentti Rhys Fletcher. Kaikin puolin mukavaa porukkaa. Fletcherin kanssa katsottiin lyriikoiden kieliopilliset seikat kuntoon ja laitettiin stemmat kuntoon. Hänelle kuuluu myös tosi iso kiitos niin liidi- kuin stemmalaulujenkin äänityksen osalta.

Fletcher ja kumppanit eivät päästäneet viisikkoa helpolla, vaikka bändin alkuperäisistä ideoistakin pidettiin kiinni. Sirviö jatkaa:

– Lindell ei puuttunut pohjasoittoihin juuri mitenkään. Lisämausteita toki saatiin sinne ja tänne, ja esimerkiksi biisissä tai kahdessa saatettiin tempoa nostaa pykälän verran. Lauluosuuksiin puututtiin myös – ei päässyt Arde siltä osin helpolla!

Temple Balls -fanikunta on katsonut tähän mennessä julkaistut musiikkivideot läpi varmasti useampaan otteeseen. Joukossa on myös levyltä löytyvä, poppirokille flirttaileva Six Ways To Sunday. Musiikkivideona kuultu ralli poikkeaa kuitenkin hiuksenhienosti Traded Dreamsillä kuultavasta versiosta, ja pientä hienosäätöä saattaa olla siellä ja täällä. Käymmekin seuraavaksi läpi, kuinka biisit alkoivat saada lopullisen muodon.

– Arde majoittui Ouluun muutamaksi kuukaudeksi ennen levyn äänitystä. Tuona aikana treenattiin materiaalia kunnolla läpi, ja biisit saivat meidän osalta lopullisen muotonsa tuona aikana. Me kokeiltiin aika paljon erilaisia juttuja treenatessa, vaikka lopulta melkeinpä joka rallissa päädyttiin originaaleihin versioihin. Six Ways To Sunday on rakennettu saman version päälle, josta aikoinaan purkitettiin musiikkivideokin, laulut on vain äänitetty uusiksi ja miksaus tehty myös uusiksi.

Temple Ballsissa vallitsee selvästi yhtenäisyys siitä, miltä haluttu lopputulos kuulostaa. Jokainen laittoi osaamistaan peliin ja Sirviön mielestä se kuuluu lopputuloksesta. Hän jatkaa:

– Koko bändi on vastuussa siitä, miltä lopputulos kuulostaa. Jokainen saa tuoda omia ideoita. Kaikki meistä laittoi Traded Dreamsillä osaamisensa likoon ja se kuuluu lopputuloksesta.

Visuaalisesta ilmaisusta kiitokset kuittaa Jan ”Örkki” Yrlund.

– Traded Dreamsin mahtava kansi on hyvin pitkälti Örkin käsialaa. Toki me yhdessä laitettiin ideoita ylös, että miltä me haluttaisiin levyn kannen näyttävän ja laitettiin ideoita sitten eteenpäin. Mutta ei meidän aivoista olisi koskaan syntynyt noin siistiä kansikuvaa, joten taiteilijalle todella suuret kiitokset!

 

ASKELEEN EDELLÄ YLEISÖÄ

”Pallit” on jakanut tähän mennessä uraansa lavoja monien mammuttien kanssa, mutta Traded Dreamsin myötä bändi pääsee tahkoamaan omaa kiertuettaan. Varmistuneita keikkoja on jo pitkin kevättä aina festarilavoille saakka. Siirränkin keskustelun seuraavaksi tuleviin keikkoihin.

– Ensisijaisesti totta kai odotetaan innolla, että päästään taas lavoille soittohommiin. Keikat vedetään varmasti samalla raivolla läpi, ei me mitään aleta jarruttelemaan.

Sirviö mainitsee bändin olevan aina askeleen edellä yleisöä – näin ollen uutta materiaaliakin on jo  demotettu ja takaraivossa on jatkuvasti jotain uutta. Myös tulevaisuudessa Temple Balls saattaa rönsyillä ulos totutusta hard rock -kaavastaan. Sirviö:

– Olemme aina askeleen edellä yleisöä. Meillä on jo hyvä läjä uutta materiaalia demotettuna tulevaisuutta varten. Uudet biisit ovat myös paljon laajemmalta kentältä kuin meidän aikaisempi materiaali. Asian voisi tiivistää siten, että tulevaisuudessa saatamme kuulla Temple Ballsin kuuloista materiaalia, joka kuitenkin paikoitellen saattaa rönsyillä kauaskin siitä tutusta ja turvallisesta muotista. Tulevaisuuden aikatauluista ei tokikaan voi vielä sanoa mitään suuntaan tai toiseen.

Loppuun laihan, mutta sitäkin lyhyemmän kitarasankarin terveiset Imperiumi.netin lukijoille ovat sangen selkeät:

– Levy haltuun ja keikoille!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Traded Dreams
KOTIPAIKKA
Oulu

JÄSENET
Arde - laulu
Jiri - kitara
Santeri - kitara
Jimi - basso
Antti - rummut


DISKOGRAFIA
Traded Dreams 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Samuli Keskitalo
https://www.facebook.com/templeballsrocks/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1689 Palaa »