Keikkaraportti: The Naked And Famous & Shells, Arena, Wien 3.2.2017

Lähdinpä katsomaan The Naked And Famousin konserttia Arena Wieniin eräänä helmikuisena perjantai-iltana vailla minkäänlaisia odotuksia. Toki olin kuullut koko bändin pienen katalogin ennakkoon läpi, mutta eipä tällainen syntikoilla ja stemmoilla ryyditetty indie-pop ole kaikista lähimpänä sydäntäni. Alun perin konserttipaikkana piti olla Gasometerin, mutta ilmeisesti odotettua heikomman lipunmyynnin takia järjestäjätaho siirsi konsertin pienempään paikkaan. Olipahan kuitenkin sen verran pilettejä mennyt kaupaksi, että Wienin Arenassa alkoi olla se kuuluisa ”sillit purkissa” -olotila.

 

SHELLS

Illan avasi itselleni täysin tuntematon Shells-niminen orkesteri (alla). Tämä kahden ihmisen muodostama soitin- ja lauluesitys oli kovin pitkäveteinen kokemus, eikä iltani olisi mennyt pilalle, vaikka olisin saapunut konserttipaikalle heidän esityksensä jälkeenkin. Vaan onpahan nyt nähty tällainenkin, vaikken tuosta hirveästi rikastunutkaan. Reipas puolituntinen koostui laulajattaren eläytymisestä ja ääntelystä, ja tämän rinnalla pientä, hieman sähkörummuilla tehostettua rumpusettiä hissukseen paukuttanut mieshenkilö jäi sivurooliin – mikä tässä kokoonpanossa lienee tarkoituskin. Jonkinlaisesta taivaanrantaa ja -kantta maalailevasta tunnelmapopista tässä saattoi olla kyse.

 

THE NAKED AND FAMOUS

Käsittääkseni Simple Formsin Euroopan-kiertueen lava-asetelma on ollut hieman isompaa luokkaa kuin mitä Wienissä koettiin. Lava oli pelkistetty: täysin musta taustalakana ja sen edessä viisikko instrumenttiensa parissa. Vaan menipä se tällaisenaankin, ja hyvinpä Alisa Xayalith (alla) yhdessä (aivan liian jenkkikyttämäisellä nimellä nakatun) Thom Powersin kanssa vetivät yleisön mukaansa heti alkumetreiltä. Kaksikko olikin kokoonpanossa niin isossa roolissa, että Jesse Wood, David Beadle ja Aaron Short jäivät auttamatta syrjään ja täysin huomiotta.Valot hämärtyivät pikku hiljaa ennen h-hetkeä ja melu yltyi hetki hetkeltä. Ei mennyt kauaakaan, kun kvintetti oli lavalla asemissaan ja paikalle saapunut yleisö alkoi saada haluamaansa. Ensin The Water Beneath You, seuraavaksi Higher. Kylläpä jälkimmäinen nimensä edellyttämällä tavalla nostikin tunnelman korkeammalle ja korkeammalle kohti Arenan kattoa. Näytti uhkaavasti siltä että koko sali veti letkeää tanssia rytmin virratessa. Kaikki, paitsi minä. Kyllähän tällainen musiikki menee, eipä siinä, mutta en varsinaisesti ole siisteihin bileasusteihin pukeutuva svengaaja, joka laittaisi drinkki kädessä tanssiksi. Siitä huolimatta, tämä rokkipoliisi piti näkemästään ja kuulemastaan, ja Higher olikin eniten odottamani biisi koko iltana. Sen jälkeen konsertti kääntyi  hieman pakkopullamaiseen katsomiseen ja kuuntelemiseen.Vaikka kaksikko Powers-Xayalith olivatkin mies ja nainen paikallaan esityksessään, ei lavalta tihkunut yleisöön hirveästi ylimääräistä huomiota, eikä siellä tehty mitään jälkeenpäin muisteltavia kikkoja tai jippoja. En minä mitään ihmispyramideja odottanutkaan, mutta tokihan sitä toivoisi livenä muutakin kuin pelkällä suorittamisella vedettyä rivikeikkaa. Biisit vedettiin läpi liukuhihnalta, välillä annettiin kehuja kuvankauniille Wienille, samalla hieman yleisöä kehuen. Ja äänekäshän toki yleisö osasikin paikoitellen olla, ei voi kiistää.


Pian oltiin pisteessä, mitä eittämättä 90 prosenttia yleisöstä odotti: kuultiin bändin suurin ja tunnetuin hitti, Young Blood. Biisiä edelsi Xayalithin puhe, jossa hän mainitsi, kuinka biisi muutti uran alussa koko bändin suunnan ja kuinka se on yhdistänyt monia ihmisiä ympäri maailman. Tämän ja Higherin aikana saatiin selvästi eniten metakkaa yleisössä aikaansaaneet kliimaksit, ja Young Bloodin jälkeen hyvä osa yleisöstä alkoi valua kohti narikkaa. Kaksi biisiä vielä kuultiin, joiden jälkeen alkoivat itse kutakin jatkoklubit, nakkikioskit ja höyhensaaret kutsua.

Setti: The Water Beneath You / Higher / All Of This / Punching In A Dream / Rolling Waves / My Energy / The Runners / The Sun / A Stillness / Hearts Like Ours / No Way / Laid Low / Girls Like You / Young Blood. Encore: Last Forever / Rotten.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Anneli Keski-Petäjä
http://www.thenakedandfamous.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 478 Palaa »