HammerFall

HammerFallin Temppeliherrain ritarikunta on ehtinyt jo kunnioitettavaan ikään. Tinkimätön, muita kumartamaton veljeskunta on ehtinyt näkemään urallaan monenmoista ja julkaisemaan siinä sivussa kymmenen studioalbumia 20 vuoden aikana. Pelkän ylistyksen sijasta bändi on kohdannut vuosien mittaan myös läjäpäin kritiikkiä, eikä vähiten juuri viimeisten vuosien aikana, kun vuoden 2011 Infectionilla bändi ei laulanutkaan enää miekkoja yhteen kolisuttavista ritareita vaan lyriikkapuolella otettiin askel apokalyptisempiin ajatuksenkulkuihin. Kaksi viimeisintä albumia ovat toki taas suurimmaksi osin keskittyneet tematiikassaan niihin aiheisiin, mitkä HammerFall taitaa parhaiten.

HammerFallin menestyksekkäästi etenevä Built To Tour 2017 ei yllä Pohjolan perukoille asti, jonka vuoksi matkasin Wieniin nähdäkseni kolmen bändin powermetallikiertueen. Ennen illan show’ta istahdin alas Arena Wienin bäkkärillä Oscar Dronjakin ja Fredrik Larssonin seuraan. Kävimme leppoisissa tunnelmissa läpi, mitä kuuluu HammerFall-leiriin vuonna 2017.


KRITIIKKIÄ, RITAREITA JA PARRASVALOJA

Illan konsertti Wienissä 1. helmikuuta oli monien muiden kaupunkien tavoin loppuunmyyty. Tanskaa lukuun ottamatta kiertueen ensimmäinen osio Euroopassa ei yllä muihin Pohjoismaihin, vaan tannerta tömistellään Keski-Euroopassa. Itävallassa ja sen naapurimaissa bändin suosio on iso ja fanit löytävät konserttisaleihin kerta toisensa jälkeen, kun HammerFallin kaartaa karavaaninsa nurkille.

– Fanien reaktio täälläpäin on valtava ja todella intohimoinen. Tunnelma on katossa joka kerta soittaessamme Wienissä, Dronjak aloittaa. - Tällä kyseisellä Arenalla olemme soittaneet muistaakseni joka kerta vuodesta 2007 alkaen täällä ollessamme. Tämäkin sohvan rämä on tullut hyvin tutuksi sinä aikana, hän lisää nauraen.

Fanien reaktiota huomaa myös tavallisesti katukuvassa keikkapäivänä. Larsson jatkaa:

– Kun saavumme kaupunkiin, on keikkapaikalla monesti läjäpäin faneja odottamassa. Varsinaisia Meet & Greet -tapahtumiakin toki pyritään tällaisia tilanteita varten mahdollisuuksien mukaan järjestämään, joskaan se ei valitettavasti ole aina mahdollista.

Built To Last -albumia promotoivan kiertueen ensimmäinen osio on noin viiden viikon rupeama Keski-Euroopan halleilla ja klubeilla. Mukana jengiä vetämässä keikoille ovat skottilais-sveitsiläiset virkaveljet, Gloryhammer, sekä pienimuotoisen läpimurron kynnyksellä heiluva Lancer Ruotsista. Meininkiä on riittänyt ja uudet biisit ovat löytäneet paikkansa settilistassa. Dronjak:

– Mielestäni Built To Lastiltä soitetut biisit istuvat settilistaan erittäin hyvin, ja fanien reaktiosta päätellen taitavat hekin ajatella samoin. Mahtavinta on ollut nähdä, kuinka innokkaasti porukka laulaa niitä mukana, vaikka eivät edes osaisi kunnolla sanoja, hah! Porukka ei selvästi odota soitettavan vain pelkkiä klassikoita ja hittejä hittien perään vaan myös uutta materiaalia halutaan kuulla. HammerFallin keikoissa on kyse siitä, että kaikki pyritään pitämään hauskaa se aika kun ollaan lavalla. Fanit haluavat laulaa mukana ja ennen kaikkea he haluavat tulla viihdytetyiksi.

– Varsinaisia kohokohtia pitkin tähänastista kiertuetta löytyy paljon. Paljon loppuunmyytyjä halleja ja etenkin Saksassa keikat ovat pääsääntöisesti vain juurikin näitä isoja halleja nykyään. Isoista halleista huolimatta tematiikassa pysytään aika perus HammerFall-kaavassa lava-asetuksien suhteen. Meillä on tällä kiertueella todella iso uuden levyn teemaa myötäilevä taustalakana ja lavalle on pyritty hakemaan lisää levyn teemaa levyn kannesta löytyvillä patsasfiguureilla. Joku voisi melkein pitää show’tamme aitona 3D-elämyksenä, tuumaavat Larsson ja Dronjak nauraen.

Glory To The Brave -esikoislevy tuli ulos 20 vuotta sitten. Kun levyn juhlavuosi alkoi lähestyä, alkoi monissa haastatteluissa olla vakiokauraa sen pohtiminen, soitettaisiinko levy kenties alusta loppuun juhlavuoden kunniaksi. Näin ei kuitenkaan käynyt – eikä näillä näkymin käykään – vaan vuosi 2017 on uudella albumilla mässäilyä. Otankin tästä puheeksi aiheen, kuinka HammerFall-keikkojen settilistoista päästään yhteisymmärrykseen ja etenkin sen, kuka sanoo viimeisen sanan. Dronjak katsoo minua vakavasti nostaen kätensä hitaasti ilmaan.

– It’s me..., aloittaa hän nauraen. Minä olen se, jolle voi lähettää kiitokset, jos soitettu materiaali ei miellytä. Olen hyvin pitkälti vastuussa siitä, mitä biisejä soitamme kiertueella, mutta totta kai Joacimin (Cans) sana bändin laulajana siihen vaikuttaa myös.

Dronjak pyrkii valitsemaan enimmäkseen omia suosikkejaan mukaan, vaikka kaikkia ei aina voi miellyttää:

– Biisit ovat paljolti suosikkejani, mutta myös selvästi sitä, mitä yleisökin odottaa kuulevansa. Kuten millä tahansa näinkin pitkään tahkonneella bändillä, soitettavaa materiaalia on paljon, joten totta kai niitä ”miksette soittaneet sitä ja tätä” -kommentteja kuullaan aina, sehän on selvä. Tällä kiertueella lava-aikamme on 100 minuuttia.

Ensimmäinen maistiainen Built To Lastista oli lyriikkabiisi The Sacred Vow. Biisi jätettiin kuitenkin pois setistä. Minulle, journalistin kuvatukselle Pohjolasta, tuon rallin kuuleminen olisi kuitenkin kelvannut. Syy kappaleen pois jättämiseen oli kuitenkin Joacim Cans.

– Oikeastaan täytyy sanoa, että sinä taidat olla ensimmäinen, jonka kuulen huomioivan ettei tuota biisiä soiteta tällä rundilla. Mahdollisuuksien mukaan pyrin katsomaan internetistä, minkälaista palautetta saamme, enkä muista lukeneeni tuon biisin pois jättämisen ihmettelemistä tai negatiivista palautetta. Syy sen pois jättämiseen on kuitenkin Joacim, tultiin yhdessä siihen tulokseen että biisin korkealta laulettava kertosäe kuluttaisi liikaa hänen ääntänsä illasta toiseen.


BUILT TO LAST – RAKENNETTU KESTÄMÄÄN

Anders Johanssonin lähdettyä HammerFallista on rumpupallilla käynyt parikin kannuttajaa. Näistä viimeisin, Johan Koleberg löytyi bändin toisen kitaristin, Pontus Norgrenin kautta.

– David Wallin joutui jättämään HammerFallin perhesyistä vuosi sitten. Se oli meillä tiedossa jo etukäteen ja siihen osattiin varautua ajoissa. Pontus asuu Tukholmassa ja hän ehdotti meille muutamia kokelaita Wallinin seuraajaksi, joista sitten valikoitui Johan Koleberg.

HammerFall oli yhdeksän studiolevyn ajan Nuclear Blastin leivissä. Built To Lastille bändi halusi kuitenkin uuden alun puhtaalta pöydältä, vaikkei entisestä levy-yhtiöstä ollut pahaa sanottavaa. Dronjak jatkaa:

– Nuclear Blast on totta kai erittäin hyvä levy-yhtiö, ei meille mitään suoranaista pahaa sanottavaa heitä kohtaan ole. Nyt haluttiin kuitenkin uusi alku HammerFallille. En tarkoita uudella alulla mitään tyylisuuntaan liittyviä seikkoja, vaan enemmänkin musiikkibisneksen puolia, uusia tapoja toimia ja sen sellaista. Levyn nimihän tarkoittaa, että jotakin on rakennettu kestämään, ehkäpä tällä levy-yhtiöllä mennään seuraavat 20 vuotta.

– Kun bändi on ollut jollain tietyssä levy-yhtiössä 20 vuotta, saatetaan monissa asioissa rutinoitua ja vuodet alkavat toistaa samaa kaavaa. Meininki on sen suhteen aina sama. Nyt haluttiin uusia kuvioita, toteaa Larsson.

Monet lähteet mainitsevat James Michaelin [SiXX:A.M:n laulaja] tuottaneen Built To Lastin. Tämä ei ole kuitenkaan täysin oikein:

– James Michael hoiti Joacimin kanssa asiat liittyen levyn lauluosuuksiin ja toimi lähinnä tuottajana sillä saralla. Muutoinhan levy on varsinaisesti Fredrik Nordströmin tuottama. Joacimilla oli vähän omat kuviot lauluosuuksien nauhoituksien suhteen enkä oikein osaa niistä enempää sanoa. Muilta osinhan levyn teko ei hirveästi eronnut esimerkiksi (r)Evolutionista (2014), Dronjak lisää vähäsanaisesti.

Kuten jo todettua, Glory To The Brave täyttää pyöreitä tänä vuonna. Otamme seuraavaksi pienen paluuloikan menneisyyteen ja mietimme HammerFallin aikaa vuona 1997.

– Kun 1997 saatiin Glory To The Brave valmiiksi ja ulos, metallimusiikki oli täysin out. Me haluttiin kuitenkin tehdä musiikkia, mistä itse nautimme ja pidämme, eikä musiikkia mikä oli myyvintä siihen aikaan. Ei siinä oikein taidettu tajuta mihin oltiin ryhtymässä. Asiat vain tapahtuivat siltä osin vähän onnekkaastikin, että levy menestyi hyvin ja siitä tämä tarina sitten lähti vain eteenpäin.

Dronjak näkee myös asenteen muuttuneen tekemisen suhteen:

– Tuolloin Glory To The Braven aikaanhan se lähti ihan pienestä hakuammunnasta liikkeelle. Sen jälkeen, kun bisnes alkoi pyöriä, niin totta kai oli pakko alkaa suhtautua asioihin isommin ja miettiä asioita vakavammin. HammerFall on pyrkinyt koko ajan tähtäämään eteenpäin, kehittymään ja niin edelleen.

Yhdessä Larsson ja Dronjak muistuttavat kuitenkin siitä tärkeimmästä:

– Bändiä jatketaan niin kauan kuin tämä on mukavaa ja tuntuu oikealta. Intohimon säilyminen tekemiseen on se kaikista tärkein asia.

Juttutuokioni ruotsalaiskaksikon kanssa alkaa olla lopuillaan. Vielä on kuitenkin aikaa ottaa pieni katsaus tulevaan. Tartun taannoiseen haastatteluun, jossa Joacim Cans mainitsi HammerFallin olevan tällä hetkellä vahvempi kuin koskaan.

– Pahapa siihen on itse sanoa oikeaa totuutta, onko bändi tällä hetkellä vahvempi kuin esimerkiksi viisi tai kuusi vuotta sitten. Tällä hetkellä kaikki menee hyvin, meillä on valtava into ja palo tähän bändiin ja kiertue etenee hyvin, joten siinä mielessä Joacimin sanoissa on perää, toteaa Dronjak.

– On totta kai sanomattakin selvää, että aina pitää pyrkiä parempaan, Larsson lisää. Euroopan jälkeenhän alkaa Built To Last -levyn kiertueen Pohjois-Amerikan osuus. Hoidetaan se alta pois ja katsotaan pala kerrallaan, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Sitä, tuleeko esimerkiksi kesälle jotain festarikeikkaa Suomessa, ei vielä tiedä. Teillä on Suomessa kasa loistavia metallifestareita, joista meillä on ennestäänkin hyviä muistoja, kuten yleensäkin Suomesta. Lämpimät terveiset vain sinne teille päin ja kiitos kaikesta tuesta!

Edellisen kerran HammerFall nähtiin toimittamassa metallista ilosanomaa Suomeen Helsingin Jäähallissa viisi vuotta sitten yhdessä Judas Priestin kanssa.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Built to Last
KOTIPAIKKA
Goteborg, Ruotsi

JÄSENET
Joacim Cans - laulu
Oscar Dronjak - kitara
Fredrik Larsson - basso
Pontus Norgren - kitara
Johan Koleberg - rummut


DISKOGRAFIA
Glory to the Brave 1997
Legacy of Kings 1998
Renegade 2000
Crimson Thunder 2002
One Crimson Night 2003
Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken 2005
Threshold 2006
Steel Meets Steel: Ten Years of Glory 2007
The Vinyl Single Collection 2008
Masterpieces 2008
No Sacrifice, No Victory 2009
Infected 2011
Gates of Dalhalla 2012
(r)Evolution 2014
Built to Last 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Samuli Keskitalo, Anneli Keski-Petäjä
http://www.hammerfall.net/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 823 Palaa »