Keikkaraportti: Brymir & ExLibris, On The Rocks, Helsinki 27.1.2017

Kesäkuussa kotimainen Brymir palasi noin viiden vuoden tauolta ryminällä takaisin parrasvaloihin julkaisten mainion Slayer Of Gods -levyn. Bändin levyjulkkarikeikalla On The Rocksissa ja kesän Tuskassa lavalle nousi helpottuneen tuntuinen bändi, joka osoitti olevansa voimissaan ja valmiina maailmanvalloitukseen. Lopullista maailmanvalloitusta saamme vielä hetken odottaa, mutta mikäs sen parempaa sitä odotellessa, kuin pitää yllä keikkakuntoa palaamalla rikospaikalle On The Rocksiin ja jatkaa siitä mihin kesällä jäätiin.

 

EXLIBRIS

Ennen Brymirin pedon irti pääsemistä lavalle kapusi uusi tuttavuus Puolasta, Exlibris. Bändin käynnistellessä soittoaan oli Rocksissa vielä niin vähän porukkaa, että rummut kaikuivat hieman oudon kuuloisesti suoraan itse soittimista eivätkä mikkien ja vahvarin kautta kaiuttimista. Edessä kun ei ollut juuri minkäänlaista ihmismassaa ääntä suodattamassa. 


Alkuun äänenvoimakkuus ja tasapaino erityisesti vokaalien osalta oli vielä hieman hakusessa, mutta kolmantena paukutettavaan In The Darkest Hour -kappaleeseen mennessä oikeat säädöt löytyivät ja Riku Turusen hieman Timo Kotipellolta kuulostava lauluääni alkoi kaikua Rocksin alakerran taaimmaiseenkin nurkkaan. Ja kyllä, ExLibriksen laulaja on tosiaan ihan kotimaan poikia. Useamman, bändin muiden jäsenten kotimaassa Puolassa vedetyn keikan jälkeen Turunen pääsi vuorostaan Suomen kamaralla vapaasti heittää lavalla läppää, josta muilla äijillä ei ollut mitään havaintoa. Puolassa asetelma on kuulemma ollut juuri päinvastainen.


Turunen osoittautuikin varsinaiseksi saarnamieheksi, joka hienon laulutaidon lisäksi hallitsi myös biisienväliset osuudet mainiosti ja tuli sanaillessaan paljastaneeksi muun muassa bändin jäsenten sukukalleuksien keskinäisen kokoeron. Asia olisi kyllä voinut jäädä salaisuudeksi, mutta showbisneksessä tämäkin sallittakoon. Muilta osin ExLibriksen tunnin mittainen setti oli kyllä sangen antoisaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Yhden biisin ajaksi raavaat miehet saivat myös hieman naisenergiaa lavalle, kun viehättävä Ann Charlotte otettiin mukaan laulamaan. Kyseinen Shoot For The Sun oli kuulemma kappale, jolla ko. parivaljakko osallistui Suomen Euroviisu-karsintaan ja niinpä biisi istuikin hienosti duettomuottiin.ExLibriksen biisit eivät kenties genrellisesti tai ilmeeltään ole ihan sitä mikä meikäläisen jalat saa hakkaamaan tuplabasaria, mutta kun show tehdään antaumuksella, on mukaan tempautuminen suhteellisen helppoa. Jos siis koet esimerkiksi Stratovariuksen läheiseksi ja rakkaaksi tuttavaksi, suosittelen lämpimästi perehtymään Exlibriksen edesottamuksiin.

ExLibrisin settilista: Harmony Of The Spheres / Follow The Light / In The Darkest Hour / Omega Point / The Mental Crusade / Shoot For The Sun / Hellphoria / Left Behind / Of Fire & Thunder / Escape Velocity / All Guts, No Glory / Long Live Rock N Roll


BRYMIR

ExLibriksen ryhtyessä purkamaan omaa soitinpatteristoaan lavalta, alkoi ilta olla jo pahasti ennakkoon annetusta aikataulusta myöhässä. Nopeasti kamat kuitenkin saatiin vaihdettua ja tuttu intro pistettiin soimaan savukoneen peittäessä lavan sankkaan hernerokkasumuun. Strobovalojen vilkkuessa savuverhon takana käynnisti Brymir settinsä uusimmalta kiekolta poimitun Risen-kappaleen muodossa. Soundit Brymir oli saanut alusta lähtien kuntoon ja lavan eteenkin oli kerääntynyt pienen tungoksen verran yleisöä.


 Toisena biisinä Brymir jatkoi uusimmalta levyltä jo kolmisen vuotta sitten ennakkoon julkaistulla The Black Hammerilla, jonka jälkeen siirryttiin ajassa taaksepäin. Unconquerablen kevyehkö, melodisen kevyt soundi istui hyvin powermetallihenkiseen iltaan ja vaikka savuverho läpi keikan peittikin lähes kaiken näkyvyyden, kaikuivat soundit hienosti. Esiin voisi nostaa Joona Björkrothin kitaran, joka soi kauniisti. Heppu on kyllä melkoisen taitava ja vähäeleinen kepittäjä.


Tällä kertaa bändi esiintyi ilman kosketinsoittajaansa Janne Björkrothia, joten massiiviset orkestraatiot tulivat taustanauhoilta. Hyvin bändi shown vajaamiehistölläkin kuitenkin hoitaa. Erityisesti laulaja Viktor Storm Gullichsen pisti kyllä taas kaiken taas peliin ja ärjyi mikkiin tavalla, joka varmasti pisti eturivin ihmiset pyyhkimään sylkeä lärveistään. Gullichsen piiskasi myös tuttuun tapaansa yleisöä puimaan nyrkkiä ja pyörittämään päätä. Pienen pitin bändi myös siihen ahtaalle lattialle sai lietsottua. Kesästä Brymir on myös selvästi parantanut kliinejä lauluosuuksia ja erityisesti taustalaulut lähtivät tällä kertaa puhtaan kauniisti lentoon.

Neljäntenä biisinään bändi soitti oman lempikappaleeni Slayer Of Gods, joka tällä kertaa lähti hieman vaisusti, mutta setin keskivaiheilla soitettu Stormsoul paikkasi hienosti nousten illan ehdottomaksi kohokohdaksi. Biisin nousujohteisessa tunnelmassa on jotain maagista. Muutenkin jätkien sävelkynästä on ihan uran alusta lähtien irronnut niin selkeitä melodioita, ettei niistä voi kuin tykätä. Päähänhän ne jäävät illan päätteeksi soimaan.

Pakollisten Slayer Of Godsin biisien sekä vakiintuneen päätösbiisi Ragnarökin lisäksi, settilistaan oli tällä kertaa nostettu myös bändin varhainen Battle For Pagan Might, joka Rocksissa varmasti soi puhtaammin ja paremmin kuin aikoinaan sillä demolla mikä vuonna keppi ja kivi julkaistiin. Eteenpäin Brymir on mennyt jokaisella osa-alueella ja on suoranainen harmi, että bändi ei vielä ole vakiinnuttanut paikkaansa isommilla lavoilla. Biisit ovat toimivia, bändin esiintyminen vakuuttavaa ja yleisökin tuntuu tykkäävän. Varmasti jätkät saisivat hienot karkelot käyntiin esimerkiksi Nosturissa, jossa äänentoistokin olisi huomattavasti paremmassa kuosissa. Ottakoon tämän joku vinkkinä.


Brymirin settilista: Risen / The Black Hammer / Unconquerable / Slayer Of Gods / Thus I Became Kronos / Stormsoul / The Rain / Retribution / For Those Who Died / Battle For Pagan Might / Ragnarök.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Sari Katainen, Nem Agency (ingressi). Video: Riku Turunen
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1525 Palaa »