Keikkaraportti: Skyforger, Ereb Altor & Draugnim, Bar Bäkkäri, Helsinki 19.1.2017

Hieno, hieman harvemmin nähtävien bändien tarjonnalla alkanut keikkavuosi jatkui männäviikolla, kun latvialainen Skyforger toi folkahtavan partakuoronsa Helsinkiin ja Tampereelle. Tälle reissulle partaveikot olivat lähteneet ruotsalaisen viikinkimetallibändi Ereb Altorin sekä kotimaisen mustan metallin suuntaan kumartavan Draugnimin kanssa. Tiedossa oli siis ainakin näin ennakkoon matka synkähköstä soundista iskevän maalailun kautta kohti kunnon kansanmusiikki-ilottelua. Näitä askelmerkkejä seuraten Bar Bäkkärin torstai-ilta tosiaan etenikin. Alun perin soittoajat tuntuivat nine-to-five päivätöissä käyvälle hieman haastavilta, kun ensimmäinen bändi oli laitettu soittamaan vasta kymmeneltä. Viime tingassa settiä onneksi aikaistettiin tunnilla, joten sen suuremmin ei taas tarvinnut näitä myöhäisiä soittoaikoja kirota.

DRAUGNIM

Hieman aikataulusta myöhässä show pääsi käyntiin Draugnimin intron kaikuessa, ja munkinkaapumaisiin varusteisiin sonnustautuneet soittajat kapusivat Bäkkärin lavalle. Draugnimin jäsenet ovat hieman kookkaampaa sorttia: miehet juuri ja juuri näyttivät lavalle mahtuvan.

Vaikka Draugnimia en livenä ennen ollut nähnytkään, on bändi kyllä muuten tuttu ja heidän vuosi sitten ilmestynyttä kolmoslevyään Vulturine taisin itsekin kovasti Imperiumissa kehua. Bändin edesottamuksia, ihan näin elävänäkään, ei voi kuin kehua. Vaikka soundit alkuun olivatkin hieman pielessä, lataavat jätkät kyllä sellaista tavaraa tiskiin että helvettikin siinä jäätyy.

Erityisesti bändin massiivisen kokoinen haarniskahanskainen laulaja Chimedra örisee juuri niin vakuuttavan jylhästi kuin tuon kokoiselta äijältä sopii odottaa. Mies ei juuri biisien välissä vitsejä yleisölle heitellyt, vaan antoi upean musiikin puhua omaa kieltään. Erityisesti esiin on syytä nostaa bändin neljäntenä soittama One Of Lost. Saatana, että taustanauhalta tulevat jouset voivatkin soida kauniisti kitaran rinnalla pimeässä Suomen talvi-illassa: "You were, you are, one of us". Tätä lisää, kiitos!

EREB ALTOR

Pienen tauon jälkeen nahkaliiveihin sonnustautuneet Ruotsin pojat nousivat lavalle, käänsivät selkänsä yleisöön ja seisoivat siinä kuin Argonathin patsaat Sormusten Herrassa. Taustalla noitarumpu kumisi ja yötaivaan halki liitävä Nattramn-korppi rääkyi pistävän voimakkaasti.

Bändi polkaisi settinsä käyntiin parin vuoden takaisen Nattramn-levyn ykkösbiisillä Midsommarblot. En tiedä mitä bändin laulaja Mats oli matkallaan Suomeen nauttinut – vai olisiko miestä vaivannut paha kausi-influenssa, mutta äijällä oli kyllä suuria vaikeuksia saada lauluaan käyntiin. Bändin kolmantena soittama ja debyytiltä löytyvä By Honorin tarjosikin sitten mahdollisuutta yhteislauluun ja nämä osuudet myös hoituvat niin viikinkihenkeen kuin olla ja saattaa. Jossain vaiheessa keikkaa Mats pyysi sekä yleisöä että lavalla vierestä löytyvää Ragnaria auttamaan lauluosuuksien hoidossa. Tästä toisesta hepusta voikin sitten sanoa, että ulkonäkö pettää pahasti, kun hänen viikinkihabitustaan miehen lauluääneen vertaa. Heppuhan kykenee laulamaan ihanan kirkkaasti ja kauniisti!


Ereb Altorin miehet ovat tunnetusti kovia Bathory-faneja, julkaisihan bändi viime vuonna levyllisen omia versioitaan viikinkilegendojen biiseistä. Ketään ei siis varmasti yllättänyt että settiin tälläkin kertaa kuului myös se pakollinen Bathory-laina. Nyt saimme kuulla hienon A Fine Day To Dien, joka alkuperäiselle versiolle uskollisesti lähti liikkeelle kuin virsikuoro konsanaan. Biisiä edelsi luonnollisesti lyhyt muisto-/kunnioituspuhe Thomas Börje Forsbergille, joka myös Quorthonina tunnetaan.

Matsin ääniongelmista huolimatta keikka oli kelpo veto ja kun bändi kuuden biisin jälkeen poistui lavalta, olisin omasta puolestani mielelläni kuullut ainakin pari biisiä lisää. Tampereella Ereb Altor esiintyikin viimeisenä, mutta sitä valitettavasti en itse päässyt paikalle todistamaan.

Ereb Altorin settilista: Midsommarblot / Nattramn / By Honor / A Fine Day To Die / Nifelheim / Myrding.

 

SKYFORGER

Taas saimme siinä hetken katsella kun yhdet muusikot kantavat rojujaan pois toisen porukan tuodessa omia kamojaan lavalle. Kaiken tilpehöörin löydettyä oman paikkansa Skyforger suoritti vielä lavalla pikaisen soundcheckin, joka sitten yllättäen luiskahti suoraan itse keikkaan. Tämä oli ehkä omaperäisin aloitus koskaan ja syynä lienee se, että aikataulusta alettiin olla jo hieman myöhässä. Latvian poikia tämä ei tuntunut haittaavan yhtään, he kiskaisivat omat humppansa käyntiin ja polkaisivat ensimmäiset neljä biisiä lähes putkeen. 


Bändiä en livenä ollut aiemmin nähnyt ja satunnaisesti heidän tuotantoonsa vain muutenkin on tullut perehdyttyä. Vakuuttavaa performanssia partaniekat kuitenkin toteuttivat ja erityisesti hullusilmäinen basisti Edgars "Zirgs" (yllä) eläytyi illan antiin täydellä sydämellä. Jos Draugnimin vokalistista päällimmäiseksi mieleen jäi ne haarniskahanskat, jäi vastaavasti Skyforgerin laulaja Peteris Kvetkovskistä mieleen äijän hienot isäpapan mallia olevat lantsarit, jotka juuri ja juuri pilkottivat miehen kaavun alta.

Bändin pääasiallinen laulukieli kun on se paikallinen, ei kappaleiden sanoituksista tietenkään ymmärtänyt oikeastaan mitään. Tämän helpottamiseksi Kvetkovskis kertoikin sopivan yksinkertaistetusti biisien välissä, mistä kunkin kappaleen tarina kertoo. Aiheissa sivuttiin historiallista Preussia, esihistoriallista Ramavan jumalpuuta sekä kesäpäivänseisausta.

Kuten Ereb Altor, myös Skyforger näytti kuinka parrakkaat miehet osaavat halutessaan vetää kaunista kuorolaulua. Skyforger tosin veti ne lähes a cappellana, ilman taustamusiikkia.

Ensikosketus tähän Latvian omaan Korpiklaaniin vakuutti ainakin minut enkä usko sitäkään, että bändin kovimmat fanit ketkä perjantaiaamua uhmaten olivat paikalle saapuneet, olisivat pettyneinä kohti kotia suunnistaneet. Krapulaan ainakin osa varmasti heräsi.

Kaikkinensa hienoa humppaa, eläytyvää esiintymistä sekä pientä oppituntia Latvian alueen historiaan. Imperiumi kiittää jälleen kerran!

Skyforgerin settilista: Melnās Buras / Pulkvedis Briedis / Keves Dels / Raganas lāsts / Senprūsija / Rāmava / Kurši / Kad Usins Jaj / Zem Lietuvas Karogiem / Migla, Migla, Rasa, Rasa / Gada Isaka Nakts.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Jarmo Siira
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 782 Palaa »