Skyforger

KANSASTA JA KIELESTÄ

Latvian ehkä tunnetuin metalliorkesteri, Skyforger, aloitti uransa pököllä nimellä Grindmaster Death doom- ja deathmetallin parissa, vaikka jo noina varhaisvuosina yhtyeen soitossa kuului kevyt kansanmusiikkivaikute. Yhtyeen aulaja Peteris Kvetkovskis, joka huolehtii myös kitaransoitosta ja suurimmasta osasta Skyforgerin tuotannolle niin leimallisista kansanmusiikki-instrumenteista kertoo Imperiumille mikä sai latvialaisyhtyeen lopulta muuttamaan nimeä ja keskittymään kokonaan pakanuusaiheisiin, latvialaiseen kansanperinteeseen ja kotimaansa historiaan?

– Nuorena yhtyeenä etsimme vielä identiteettiämme ja omaa musiikillista ääntämme. Ennen Skyforgeria sanoituksissamme laulettiin pimeästä keskiajasta, ritareista, noituudesta ja mystiikasta – kuten niin monessa muussakin yhtyeessä, joten se ei ollut mitenkään erityistä. Sitten tulin lukeneeksi romaanin jossa kerrottiin kuinka muinaiset latvialaiset heimot taistelivat kristittyjä maahantunkeutujia vastaan, ja se oli minulle kuin ilmestys! Miksi meidän, jotka olemme itse latvialaisia, pitäisi siis laulaa jostain Pyöreän Pöydän ritareista, kun meillä on omakin rikas historia! Ja siitä se sitten alkoi. Tutkin balttialaista historiaa, kuuntelin paikallista kansanmusiikkia, ja yritimme niveltää niitä juttuja meidän musiikiimme. Alkoi tuntua, että löysimme siitä lopulta oman tiemme.

Aikaisemmin olette esiintyneet myös englanniksi. Kumpi kieli vaikuttaa teille luonnollisemmalta, englanti vai äidinkielenne? Mitä luulette, onko kielivalintanne haitannut mahdollisuuksianne tavoittaa laajempaa yleisöä?

– Sitähän sanotaan, että englanti sopii rokkiin paremmin kuin mitkään muut kielet. En tiedä, voihan se olla, onhan se paljon helpompaa sanella riffien päälle englanninkielisiä sanoja kuin latvialaisia. Mutta yhdessä vaiheessa päätimme, että kansanlaulumme eivät käänny englanniksi niin, että ne sopisivat ikiaikaisen vanhoihin kansanlaulumelodioihin, ne kun on alkujaankin tarkoitettu vain latviankielelle ja sen rytmiin. Meistä tuntui, että olisi typerää laulaa osa säkeistöistä englanniksi ja toiset äidinkielellä. Siirryimme siis kokonaan latviaan.

– Toinen pointti tässä on se, että jos kerromme yleisölle balttialaisesta historiastamme, laulu –  eli siis kansanlaulut ja latvian kieli ovat osa tuota kulttuuria, joten on vain loogista, että  laulamme isiemme kielellä.

– Ja lopulta minulle itselleni – kun en ole englantilainen, on paljon helpompaa ilmaista itseäni runollisesti omalla kielelläni kuin yrittää tehdä sama englanniksi. Englanniksi minun yritykseni olisivat pelkästään yksinkertaisia riimejä eivätkä runoutta.

 

HILJAA HYVÄ TULEE

Skyforger ei ole ollut kovin tuottelias yhtye viimeisen noin vuosikymmenen aikana, teiltä on ilmestynyt ainoastaan kaksi studioalbumia viimeiseen kuuteen vuoteen. Miksi näin?

– Se on meidän tapamme työskennellä. Katsos, meillä ei koskaan ole ollut sellaisia levytyssopimuksia, jotka vaatisivat meitä tekemään uuden albumin aina tietyllä aikavälillä, joten meillä on aina oma aikamme tehdä juttuja. En pidä järkevänä, että tekisimme albumin mihin hintaan hyvänsä ja vaikka mitä tapahtuisi, vain siksi että se saataisiin julkaistua mahdollisimman pian. Jos meillä ei ole hyviä riffejä ja uusia ideoita, meidän on viisaampaa odottaa hieman kauemmin ja tehdä hitaasti mutta hyvää. Laatu ennen määrää, eikö niin?

– Paskaa musiikkia riittää ja osasyy siihen on, että yhtyeillä on sopimuksia joiden puitteissa on pakko keittää kokoon jotain puolivillaista paskaa, jotta sopimuksen ehdot täyttyvät. Onneksi meillä ei ole.

– Välillä on luomiskyvyttömiä aikoja, jolloin minulta ei vain lähde hyviä ideoita. Saatan tehdä riffejä, mutta ne kaikki kuulostavat paskalta ja tuntuvat sitä että olen kuullut ne sata kertaa ennenkin. Silloin on parempi laittaa kitara syrjään ja odottaa sitä "jumalallista väliintuloa” joka sitten aikanaan tulee kuin tyhjästä, hah hah. Meidän mielestämme kappale on valmis ja riittävän hyvä vasta silloin, kun jokainen bändissä tuntee samoin: "Jes, tämä kuulostaa todella hyvältä!"

– Teidän on hyvä tietää, että musiikki on meille vain harrastus. Meillä ei ole loputtomasti aikaa roikkua treeniksellä biisejä rustaamassa, meillä on kaikilla työpaikat ja vapaa-aikaa yhtyeenä toimimiseen on vain sen verran kuin on. Joten kaikista näistä syistä, uuden levyn kypsyttely ja tekeminen kestää meiltä joka kerta muutaman vuoden.

 

PALJON ON NÄHTY

Olette levyttäneet useille levy-yhtiöille uranne aikana. Mikä on ollut miellyttävin yhtiö, jonka kanssa olette työskennellyt? Aikanaan, kun teillä oli sopimus Metal Blade Recordsille, oliko se yhtään erilaista toimia sellaisen yhtiön kanssa, jolla oli suuremmat resurssit kuin nyt esimerkiksi vaikka Folter Recordsilla, jolle olette myös tehneet levyn?

– Eipä oikeastaan. Emme olleet Metal Bladella mikään prioriteetti, pikemminkin pelkkä kokeellinen puoliprojekti, joten eivät he kovin paljoa hyväksemme tehneet. Rehellisesti puhuen, oikeastaan mikään ei sen sopimuksen saannin jälkeen muuttunut vaan teimme useimmat asiat, itse asiassa kaiken paitsi itse CD-julkaisun, edelleen omine nokkinemme.

– Luulenpa että kun olimme pienellä levymerkillä, kuten Folter Recordsilla, se oli meille paljon parempi tilanne. Pidämme siitä, että tunnemme ihmiset, joiden kanssa toimimme: voimme tavata ja puhua heidän kanssaan eikä firma ole vain kasvoton suuri yhtiö, jossa yhtye on vain yksi numero luettelossa muiden joukossa.

– Skyforger ei ole kaupallinen projekti, joten emme välitä myynneistä ja kuuluisuudesta paljoakaan. Olemme täysin tyytyväisiä tilanteeseemme, ja parasta meille on, että voimme tehdä sitä mistä tykkäämme, miten tykkäämme.

Olette julkaisseet myös perinteisen kansanmusiikkialbumin, Zobena Dziesman. Onko tulevaisuudessa odotettavissa toinenkin vastaavanlainen julkaisu vai keskityttekö te tästä eteenpäin ainoastaan alkuperäismateriaaliin? Olen ymmärtänyt että aikoinaan Zobena Dziesman julkaisun korvilla ette olleet kovin tyytyväisiä levyyn…

– Hmm... ei, kyllä me olimme ehdottomasti ihan tyytyväisiä Zobena Dziesma -albumiin.  Ehkä olette saaneet poikkeavan käsityksen siksi, että se levyhän ei varsinaisesti ollut meillä  ”to do” listalla, ja aikoinaan mahdollisuus sen levyttämiseen tuli meille vähän puun takaa. Mutta kyllä  meillä jo oli niitä kansanlauluja ”korvan takana”, ja kun olimme jo esittäneet folk-konserttejakin, niin tokihan me suostuimme niistä CD:n tekemään, kun pyydettiin.

– Meistä oli myös hyvä äänittää näitä lauluja, jotta ihmiset näkivät meidän olevan vakavissamme ja syvällä kansatieteen ja historian parissa, ja ettemme ole vain nippu jotain ”koreita viikinkejä”.

– Mitä tulee siihen että teemmekö koskaan toista folk-albumia… saa nähdä. Meillä on toki nelisen uutta laulua jo äänitettynäkin, mutta se projekti saa nyt odottaa, me fokusoidumme tällä hetkellä raskaampaan musiikkiin. Yksi niistä uusista kansanlauluista on kumminkin jo kuultavissa:

 

PALKITTU, PALKATON JA PALKITSEVA ELÄMÄ

Saitte hiljattain vastaanottaa Latvian Music Awardin. Mitä tällainen tunnustuspalkinto merkitsee teille yhtyeenä, ja mitä se merkitsee laajemmin latvialaiselle metallille? Onko se tavallista, että latvialaisia metalliyhtyeitä näin huomioidaan kansallisella tasolla?

– Eipä se minusta huonokaan asia ole, että laajempikin yleisö lopulta hyväksyy metallimusiikin  täällä meidänkin maassamme, ja voimme rikkoa neuvostoaikaisia stereotypioita, jolloin  metalli oli ”pahaa, äänekästä kohinaa joitakin harvoja friikkejä varten.”

 

– Tämä metallimusiikkipalkintoperinne alkoi vain muutama vuosi sitten, aikaisemmin meillä oli vain pop/rock ja country/iskelmämusiikkipalkinnot. Tietenkin on mukavaa, kun tekemäsi kova työ tunnustetaan, mutta emme me siitä mitään numeroa tee, ne palkinnot eivät anna yhtyeille mitään erikoista. Onpahan vain jokunen ihminen lisää taas kuullut sinustakin, siinä kaikki.

Miten vakavissanne te nyt olette yhtyeen kanssa, kun toimintaa on jatkunut jo 20 vuotta. Mitä löytyy Skyforgerin lähitulevaisuudesta?

– Kuten sanottua, musiikki on vain harrastus; meillä kaikilla on työpaikat ja se ikävämpi tapa ansaita rahaa päivittäiseen elämäämme. Emme rikastu underground-musiikkia tekemällä. Musiikilla ei kerta kaikkiaan ansaitse tarpeeksi, jotta siitä voisi tulla elämiemme tärkein prioriteetti.

– Tulevaisuuteen katsomme toiveissa tehdä uusi albumi (kuka tietää miten kauan se taas kestää, ha ha) ja nyt välittömämmässä tulevaisuudessa edessä on keikkoja ja festivaaleja koko  vuodelle 2017. Silti tärkein asia meille on, että pysymme yhdessä ja jatkamme sitä mitä teemme – siitäkin nimittäin tulee sitä vaikeampaa mitä vanhemmaksi tulee. Ha ha!

Mitä tiedätte Suomen-keikkojen kavereistanne, Ereb Altorista?

– Tunnemme ne ukot oikein hyvin! Olimme yhdessä kiertueella tovi sitten ja olimme joillain festivaaleilla yhdessä myös. Suurenmoisia kavereita ja hieno yhtye, joten oikein odotamme, että saamme soittaa taas heidän kanssaan! Mehän matkaamme heidän kanssaan tämän vuoden marraskuussa myös Brasiliaan Thorhammer Festeille!

Mitä saamme odottaa tammikuun Suomen-keikoilta, ja mitä tahtoisitte sanoa suomalaiskannattajillenne haastattelun lopuksi?

– Show'sta tulee valtaisa, jotain ennennäkemättömän valtavaa, isompaa kuin Kiss ja Alice Cooper! No ei. Mutta totta puhuen, siitä tule väkevä show: esitämme parhaita biisejämme lähes kaikilta albumeiltamme, ja vedämme totta kai täysillä – kuten vanha kunnon Skyforger aina tekee, ha ha! Ja kuten kaikki yhtyeet, toivomme tapaavamme keikoilla uusia ihmisiä, onhan siitä toki aimo tovi, kun viimeksi Suomessa esiinnyimme, joten älkää missatko tätä!

– Ja nyt, kun kerta meillä on siihen mahdollisuus, haluamme muistuttaa että meidän viimeisin omakustannelevymme "Senprusija" ja DVD ovat helposti tilattavissa nettikaupastamme – http://skyforger.lv/en/shop/ – joskin totta kai tuomme niitä mukanamme keikoille myös! Muut kuulumiset löytyvät tietenkin myös sivuiltamme ja facebookista: https://www.facebook.com/skyforgerofficial/.

– Nähdään Suomessa, kaverit – Helsingissä ja Tampereella! Kippis!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Kurbads
KOTIPAIKKA
Riika, Latvia

JÄSENET
Peter – laulu, kitara, latvialaiset kansanmusiikki-instrumentit
Edgars "Zirgs" – basso, taustalaulu
Arturs – rummut ja lyömäsoittimet
Alvis – kitara ja taustalaulu


DISKOGRAFIA
Semigalls' Warchant (demo) 1997
Kauja pie Saules 1998
Latviešu Strēlnieki 2000
Pērkoņkalve - Thunderforge 2003
Zobena Dziesma 2003 (folkalbumi)
Semigalls' Warchant 2005 (demon uusintapainos + neljä uutta kappaletta)
Kurbads 2010
Senprūsija 2015
© Imperiumi MMVII. Teksti: Mape Ollila   Kuvat: Skyforger
https://www.facebook.com/skyforgerofficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1964 Palaa »