Kreator

Saksalainen thrash-jyrä Kreator ei osoita laantumisen merkkejä. Vuoden 1985 Endless Painin rosoisen thrash metal -soundin pohjalta ja 90-luvun kokeellisempien polkujen kautta tähän päivään asti tahkonneen veteraanibändin 2000-luvun soundi on vakiintunut moderniin, tunnistettavan jämäkkään soundimaailmaan. Tämän osalta omat lusikkansa soppaan ovat työntäneet niin Andy Sneap kuin Jens Bogren, saaden Kreatorin nykysoundin kuulostamaan juuri niin vahvalta ja murskaavalta – ja vastaavasti old school -puristien verisuonet katkeilemaan päästä.

Minulle, ikuiselle fanipojalle, tarjoutui tilaisuus jututtaa yhtyeessä pisimpään kitaristina toiminutta Sami Yli-Sirniötä, käydä läpi ajatuksia Gods Of Violence -uutuuslevystä kuin myös tulevasta kiertueesta, ja ottaa pieni katsahdus tulevaan. Fanipoika tarttuikin tilaisuuteen oitis ja laittoi linjat kuumiksi aurinkoisena perjantain 13. päivänä. Päivämäärästä huolimatta kommervenkeilta säästyttiin.VUOSIA KIERTUE-ELÄMÄÄ


Parin yrittämän jälkeen kolmas kerta tuottaa tulosta ja linjan toisessa päässä vastaa Helsingistä Esseniin lentänyt Yli-Sirniö. Keskustelua käydessämme Phantom Antichrist (2012) on Kreatorin viimeisin täyspitkä, ja levyn tiimoilta tulivat tutuiksi niin maantiet kuin lentokentätkin usealla mantereella.

– Nykyäänhän meininki on vähän sellainen, että kiertueita tehdään paljon, myös niitä pitkiä. Se on se tapa, millä tämä homma toimii ja saadaan rahaa. Phantom Antichristin osalta Amerikassa tuli useampikin kiertue, mutta oli myös Eurooppaa ja kesäfestarit.

Kreator pitää kiertueen erillään studioelämästä. Tällä vuosituhannella uusia Kreator-levyjä on saatu odottaa keskimäärin neljän vuoden välein ja menty kiertueet edellä. Yli-Sirniö jatkaa:

– Me ei pidetä studiota rundeilla. Se sopii meille hyvin. Saa vähän hiljaiseloa studiohommista, joka on kiva. Hiljaiselon aikana saa myös kerättyä vähän omaa luovuuttaan. Tietysti kiertueiden pituuksiin vaikuttaa aina, kuinka niitä saadaan myytyä. Phantom Antichristin osalta niitä syntyi paljon.

Levyn julkaisun jälkeen alkaa kuunvaihteessa uusi kiertue. Gods Of Violencen osalta bändi nähdään Euroopan klubeilla ja halleilla, jonka jälkeen navigaattori asetetaan Amerikan mantereelle. Euroopassa Kreatorin kanssa lavat jakaa massiivinen kokoonpano metallin moniosaamista Sepulturan, Soilworkin ja Abortedin muodossa. Sepultura on eittämättä Kreatorin ohella toinen täky saamaan massat liikkeelle – vaikka Helsingissä halli muuttui hieman tiiviimpään klubiin.

– Tällä hetkellä näyttää, että tuleva rundi tulee olemaan oikein onnistunut. Liput ovat menneet hyvin kaupaksi, mitä nyt Helsingissä tapahtuma muuttui Jäähallista The Circukseen, Yli-Sirniö naurahtaa.

Päätös keikan muuttamisesta The Circukseen tehtiin Yli-Sirniön mielestä kuitenkin vähän turhan aikaisin:

– Tieto keikan muuttamisesta Circukseen taisi tulla jo silloin, kun tulevasta levystä ei ollut ulkona kuin yksi traileri ja musavideo. Toisaalta ymmärrän totta kai järjestäjätahon näkökannan ja ajatuksen pelata varman päälle. Ja onhan Circus oikein hyvä klubi, joten hyvä keikka on luvassa sielläkin. Tampereelle sen sijaan näyttäisi tulevan hyvin jengiä.

Kreatorilla ja Sepulturalla on yhteistä historiaa muutakin kuin nykyisen tuottajan (Jens Bogren) osalta. Jätkät ovat tehneet ennenkin yhteiskiertuetta ja tiet ovat kohdanneet muutenkin musiikkimaailmassa.

– Isoimpana syynä Kreatorin ja Sepulturan yhteiseen kiertueeseen oli varmasti yhteinen levy-yhtiömme. Sepulturan Andreas Kisser myös käväisi jammailemassa kanssamme lavalla Portugalin Rock In Riossa muutamia vuosia sitten.

Kun bändillä on uraa takanaan vuosikymmenet, on soitettavaa materiaaliakin kertynyt läjäpäin. Siirränkin aiheen Kreatorin settilistoihin ja etenkin siihen, kuinka Yli-Sirniö näkee Gods Of Violencen biisien istuvan tulevaan kiertueohjelmistoon.

– Settilistaan saa vaikuttaa kaikki bändissä. Milleltä (Mille Petrozza, kitara, laulu) tuli nyt kuitenkin alustava ajatus, että uusista biiseistä päätyisi kuusi kappaletta mukaan. Biisejä ollaan keretty treenata yhdessä ja ne menevät tällä hetkellä hyvin. Levylle päätyi materiaalia sen verran, että on taas varaa valita, tyytyväiseltä kuulostava Yli-Sirniö tuumaa.

Edellislevystä poiketen hän ei näe mahdollisena ajatusta, että Gods Of Violenceltä soitettaisiin biisejä heti keikkojen alkumetreillä:

– Levyjulkaisun ja kiertueen aloituksen välillä on kuitenkin vain kolme päivää. Puhuttiin jätkien kanssa, ettei ole ehkä järkevää laittaa heti alkuun uutta materiaalia. Alkuun voisi keksiä jotain muuta päräyttävää ja ehkäpä uudet biisit toimii paremmin muualla osaa settiä, hän miettii.

Tuleva kiertue rantautuu Helsingin The Circukseen 10. helmikuuta ja päivää myöhemmin Tampereen Pakkahuoneelle.VÄKIVALLAN JUMALAT

27. tammikuuta julkaistava Gods Of Violence on Kreatorin 14. studiolevy. Vaikka kiertue ja studio ovat olleet kaksi erillään pidettävää asiaa, ovat Mille Petrozzan ensimmäiset demot ja ajatukset Gods Of Violencestä jo muutaman vuoden takaa.

– Millellä oli levyn biiseistä demoja itsellään, joita saatiin sitten tivata toden teolla itselle kuunneltavaksi. Hän on tässä se pääpiru, mutta toki jokainen saa ideoida mitä haluaa. Itse annoin paljon riffejä, joista on sitten parsittu biisejä kasaan. Ei meillä ole mitään varsinaisia sääntöjä, kuinka levyä tehdään, eikä sen suhteen hirveästi etukäteen suunnitella. Monesti asiat vain tapahtuvat.

Yli-Sirniö toteaa, että studiossa tulee antaa kaikkensa levyn eteen, vaikkei sitä veren maku suussa tehdäkään. Hän mainitsee myös, ettei ota asioista erityisemmin paineita. Hän jatkaa:

– Jos jotain pientä stressiä on syntyäkseen, lähtee se pois viimeistään siinä vaiheessa, kun materiaalia voi alkaa karsimaan levylle ja pois. Musiikki on minulle vähän sellainen rauhan tyyssija. Onnistuessaan se tuo henkisen vapautuksen.

Levy sisältää Kreatorille tuttuja aihepiirejä. Terrorismi ja väkivalta ovat tuttua kauraa faneille, mutta aiheita saatiin myös muualta. Siirrämme keskustelun levynteosta tematiikan puolelle.

– Levyn avausbiisi World War Now sai inspiraatiota, kun jotkut urpot hyökkäsivät Bataclan-teatteriin Pariisissa. Biisissä pohditaan, olemmeko me jo maailmansodassa? Biisin väliosan melodian ja riffin on myös ajateltu tuovan vähän sellaista sodan meininkiä.

Aiheita tuli myös lähipiiristä. Yli-Sirniö jatkaa:

– Millellä on ilmeisesti kaverina joku, jolla oli vähän tällainen lähellä kuolemaa -kokemus, josta Death Becomes My Light -biisin lyriikat kertoo. Vastaavasti Satan Is Realissa on uskonto läsnä ja etenkin pohtiminen siitä, kuinka ne voivat vieläkin vaikuttaa niin paljon. Itse olen ateisti, enkä siksi voi sitä ymmärtää.

Modernimpi soundimaailma on tunnusomainen piirre nyky-Kreatoria. Varsinainen Kreatorin soundi saa lihaa luiden ympärille myös soittamisesta ja muutamien asioiden yhteen liittämisestä.

– Siihen vaikuttaa varmasti sellainen hienoinen old school -meininki kuitenkin. Meidän rumpali, Jürgen Reil, on itseoppinut ja soitto sellainen omanlaisensa. Studiossa kun hääritään, niin totta kai niitä pätkiä editoidaan paljonkin. Pyritään tietysti ottamaan vain ne parhaimmat otot. Me ei myöskään kopioida mitään tai ketään.

Studiotyöskentelyssä tuppaa monesti jäämään tavaraa ylikin. Näin oli myös Gods Of Violencen studiosessioissa, vaikka osa ylijäämästä saikin muuta käyttötarkoitusta:

– Levyltä jäi kolme biisiä yli. Niistä yksi, itse asiassa minun tekemäni, päätyi Decibel Magazinen flexi-CD:lle. Vireillä on myös yksi saksalainen underground-elokuva, johon tultaisiin käyttämään yhtä ylijääneistä biiseistä, mutta siitä kuullaan myöhemmin.VOITTO KOTIIN JA KOHTI TULEVAA

Vuotuinen Metal Hammer Awards -palkintogaala järjestettiin syyskuussa Berliinissä, jossa pokaalit kouraan saivat parhaiten musiikkialalla onnistuneet. Myös Kreator huomioitiin gaalassa ja bändi pokkasi itselleen ”Beste Deutsche Band” -kategorian (suom. Paras saksalainen bändi) palkinnon. Kauan sitten Saksassa asunutta Yli-Sirniötä kunnianosoitus toki miellytti, vaikka ei tällaisia tapauksia juhlita määräänsä enempää.

– Kyseinen ilta me siellä Berliinin Kesselhausissa juhlittiin ja pidettiin hauskaa. Ilta oli toisaalta vähän myös koominen, sellaista saksalaista omaa huumoria. Paikalla soitti Sodom ja muutama muu bändi ja näiden välissä Triptykonin Tom Warrior jakoi meidänkin pokaalin.

Yli-Sirniö pitää kotiaan Helsingissä ja loppubändi Essenissä. Asumiskuvio on toiminut hyvin ja hän näkee sen positiivisena asiana.

– Tämä kuvio on toiminut oikein hyvin. Uskon sen olevan yksi isoimmista syistä siihen, miksi olen tätä nykyä pisimpään Kreatorissa soittanut kitaristi, hän naurahtaa.

– Kun kiertue päättyy, suuntaan kotiini. Vastaavasti kun kiertue on alkamassa, lennän täältä suoraan keikkapaikalle. Suurin osa bändistä asuu Essenissä ja siellä hoidetaan esimerkiksi treenit.

Lopuksi otamme pienen katsauksen tulevaisuuteen. Kreator on ahkera keikkarintamalla ja sama meno näyttäisi näillä näkymin jatkuvan. Vuosikymmenet levyttänyt ja kiertänyt bändi pysähtyy kuitenkin aika ajoin hakemaan uutta motivaatiota tekemisilleen.

– Nyt aloitetaan ensin Euroopan ja Amerikan osuuksilla. Siihen kun tulee vielä kesäfestarit ja mahdollisia muita mantereita päälle, niin voisi kuvitella sen pari vuotta siinä taas menevän. Kuitenkin välillä pysähdytään miettimään, onko bändi vielä relevantti ja onko meillä vielä annettavaa, kuinka on motivaatiota ja niin edelleen. Minun itse täytyy saada aina järkeistää asioita päässäni. Ei meistä kukaan osaa tehdä muutakaan, joten pakko varmaan aina jatkaa, hän lisää nauraen.

Loppuun kitarasankarin terveiset Imperiumi.netin lukijoille ovat selkeät ja kuuluvat:

– Circuksessa ja Pakkahuoneella nähdään. Bändi on innoissaan tulevasta rundista. Tulkaahan paikalle!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Gods of Violence
KOTIPAIKKA


JÄSENET
Mille Petrozza - laulu, kitara
Sami Yli-Sirniö - kitara
Christian "Speesy" Giesler - basso
Ventor Reil - rummut


DISKOGRAFIA
Endless Pain 1985
Flag of Hate EP 1986
Pleasure to Kill 1986
Terrible Certainty 1987
Out of the Dark ... Into the Light 1988
Extreme Aggression 1989
Live in East Berlin 1990 VHS
Coma of Souls 1990
Hallucinative Comas 1991 VHS
Renewal 1992
Cause for Conflict 1995
Scenarios of Violence (kokoelma) 1996
Outcast 1997
Endorama 1999
Voices of Transgression - A 90s Retrospective (kokoelma) 1999
Past Life Trauma 1985-1992 (kokoelma) 2000
Violent Revolution 2001
Live Kreation 2003
Live Kreation: Revisioned Glory 2003 DVD
Enemy of God 2005
Enemy of God Revisited 2005 DVD
At the Pulse of Kapitulation: Live in East Berlin 1990/1991 DVD/BluRay 2008
Hordes of Chaos 2009
Phantom Antichrist 2012
Dying Alive 2013
Gods of Violence 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: Nuclear Blast
http://www.kreator-terrorzone.de/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1126 Palaa »