Ereb Altor

Ensi viikolla Tampereella ja Helsingissä konsertoivan ruotsalaisen viikinkimetallipumpun, Ereb Altorin, multi-instrumentalisti ja puhemies Mats istuutui pikaisesti alas Imperiumin kanssa keskustelemaan musiikin ja tunnelman luomisesta, mytologiasta sekä tulevista keikoista. Tulipa siinä myös hieman ruodittua sitä, miltä tuntuu sorkkia yhden metallimaailman suurimman ja mahtavimman tekijän kädenjälkeä.

Tuo suuri ja mahtava on tietysti Bathory, jonka tuotannosta Ereb Altor viime vuonna julkaisi levyllisen verran omia versiotaan. Omia Bathory-vaikutteitaan sekä bändin erityisyyttä bändi ei ennenkään ole juuri piilotellut, joten aloitetaan ihan perusasioista. Mikä se on, mikä yhä tekee Bathorysta niin merkittävän?

– Minusta tuntuu, että koko äärimetalli-skene on Quorthonin lumouksen alla. Mieshän oli monella tapaa pioneeri ja visionääri, enkä usko että nykypäivän metalli olisi mitä on ilman hänen suurta panostaan, Mats julistaa.

Bathoryhan loi ensimmäisillä levyillään pohjan koko black metal -musiikille ja jatkoi valamalla Blood Fire Death- sekä Hammerheart-levyillä perustat sille, minkä tänä päivänä tunnemme viikinkimetallina. Harvassa ovat ne artistit, ketkä urallaan ovat luoneet kaksi uutta musagenreä. Mats jatkaa:

– Mielestäni mikään muu bändi ei ole niin taitavasti onnistunut vangitsemaan sitä juuri oikeaa tunnelmaa levylle. Se jo yksinään tekee Bathoryn niin suureksi esikuvaksi, ainakin minulle.

Viime talvena julkaistiin Blot-Ilt-Taut -nimeä kantava levy, jolle Ereb Altor purkitti seitsemän biisin verran Bathoryn pyhää musiikkia. Kuinka vaikeaa oli nauhoittaa jonkun muun tekemiä biisejä, kun se joku muu vielä on monelle hevarille niin kovin pyhä asia?

– Onhan se ihan eri asia levyttää jonkun muun biisejä, kun biisit ovat lähtökohtaisesti valmiita. Siinä saa tekemisen suhteen paljon ilmaiseksi, Mats hymähtää.

Bathoryn biisejä Mats kertoo soitelleensa vuosien saatossa melko paljon, mutta niiden taltioiminen levylle olikin hieman isompi juttu. Mats jatkaa:

– Alkuun olin kyllä todella hermostunut, koska tiedän kuinka pyhää asiaa tässä käsitellään. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyväinen – ja tämähän on ennen kaikkea tribuutti, joka on tehty suoraan sydämestä. Se tässä projektissa kuitenkin oli se tärkein asia.

Jätämme Bathoryn tällä erää. Jatkan kysymällä mitkä muut asiat ovat vaikuttaneet miehen luomaan musiikkiin ja soundimaailmaan?

– Ruotsalainen kansanmusiikki on aina ollut minulle tosi iso juttu. Toisaalta näen, että kaikki sinua ympäröivät asiat vaikuttavat tavalla tai toisella, Mats toteaa.

Nämä vaikutteet inspiroivat luovaa prosessia, joka on ollut vallalla reilun kymmenen vuotta ja löytyvät tallennettuna Ereb Altorin viideltä pitkäsoitolta. Viimeisin näistä, Nattramn, ilmestyi pari vuotta sitten. Ereb Altor on aina hienosti pystynyt yhdistämään blackmetallin raakuuden ja melodisemman musiikin kauneuden. Kuinka löytyy tämä voiman ja tyyneyden oikea tasapaino?

– Nauhoitan biisejä aina ensin itse ja pistän ne sitten hetkeksi sivuun. Sen jälkeen kuuntelen niitä vielä kertaalleen tuorein korvin ja pyrin muovaamaan ne vielä paremmin tasapainoon ennen kun esittelen ne muille bändin jäsenille, Mats kertoo.

Bändin muiden soittoniekkojen mielipiteitä Mats kuuntelee mielellään ja niiden pohjalta biisit käyvät yleensä vielä yhden kehityskierroksen. Vasta sitten biisit ovat valmiita studiota varten. Mats jatkaa:

– Prosessi on melko pitkä ja aikaa vievä, mutta täysin tämän uhrauksen arvoinen. Mielestäni tärkeintä biisin tekemisessä on löytää se oikea tunnelma. Juuri sen oikean sovituksen löytäminen puolestaan on se juttu, jolla kovat biisintekijät erottuvat keskinkertaisten joukosta.

Ereb Altor on lähtöisin Ruotsin Gävlestä – rakkaasta länsinaapuristamme joka on antanut maailmalle Abban, In Flamesin, Max Martinin, Aviciin, Amaranthen ja monta muuta isoa nimeä musiikin eri tyylilajeihin. Olen kysynyt tätä aiemmin esimerkiksi In Flamesilta ja Amon Amarthilta, joten pakko se on kysyä myös Matsilta. Mitä erityistä Ruotsissa on tehty, kun siellä vaan osataan tehdä niin perkeleen melodista ja tarttuvaa musaa?

– On aika vaikea nostaa esiin mitään yksittäistä asiaa. Monen onnellisen asian yhteensattuma tämä ennemmin on, Mats aloittaa, ja jatkaa ottamalla esiin muutaman jutun, joista me esimerkiksi Suomessa voisimme ottaa opiksi:

– Ensinnäkin, meillä on Ruotsissa pitkät kansanmusiikkiperinteet. Toiseksi, meillä on monia opinahjoja, missä musiikkia voi opiskella joko täysi- tai osapäiväisesti. Niitä on jopa ihan pienille lapsille. Kolmanneksi, bändien on mahdollista saada treenikämppiä melko halvalla ja moni nuorisotalo tarjoaakin niitä nuorille ilmaiseksi. Lisäksi uskon, että nämä aiemmat menestystarinat buustaavat koko skeneä ja tulevia sukupolvia eteenpäin, iso kiitos siis Abballe, Mats toteaa naurahtaen.

Mats lisää listalle vielä yhden itsestäänselvyyden, tämän skandinaavisen pimeyden, joka ruokkii musiikintekijöitä tummaan ja mollivoittoiseen soundiin myös täällä Suomessa. Kun nyt tämä tumma tunnelma nostettiin esiin, on pakko kysyä artistilta itseltään taustoja bändin viimeisimmän oman levyn upeasta kansikuvasta. Nattramnin kantta koristaa kirkas täysikuu, talvinen puunlatva ja tähtitaivaalla liitävä korppi. Kuvassa on jotain rauhallista villiyttä, tummaa tunnelmaa ja repivää voimaa. Mitä kannella on pyritty kertomaan?

– Kannen piirsi Gustavo Sazes, jonka kanssa teimme yhteistyötä jo Fire Meets Ice -levyllä. Kannen pitkäkyntinen ja terävähampainen, korppia muistuttava olento, pohjautuu ruotsalaisessa kansanperinteessä esiintyvään Nattramn-nimiseen hahmoon.

Tarustossa Nattramn kuvaa kastamattomana kuolleen lapsen sielua, joka lentää idästä länteen etsien Kristuksen hautaa. Haudan löytäminen on ainoa tapa, jolla Nattramnin sielu pääsee vapauteen ja ikuiseen lepoon. Ei siis mitään aivan iloisinta juttua, mutta sieltä mytologiasta taitaa muutenkin löytyä ne parhaat tarinat. Vai?

– Kyllä. Itse olen aina ollut kiinnostunut historiasta. Mytologiassa ja fantasiassa on magiaa ja yliluonnollisia asioita. Niillä ei voi mennä pieleen, Mats päättää.

Keskustelun lähestyessä loppuaan siirrymme metafyysisistä jutuista ja myyteistä kohti hieman konkreettisempia asioita. Milloin saamme kuultavaksi uutta ja omaa materiaalia Ereb Altorilta?

– Vuoden 2017 aikana sitä tulee. Enempää en tässä vaiheessa voi paljastaa, Mats toteaa salamyhkäisesti.

Nähtäväksi jää saammeko keikalla kuulla jotain esimakua tulevasta. Suomessa Ereb Altor vieraili viimeksi kesän Jalometallissa ja Helsingissä bändiä pääsin itsekin näkemään siinä surullisenkuuluisassa ja viimeisessä Metalheimissä vuonna 2013. Hyvin äijät vetivät, vaikka yleisöä oli paikalle saatu naurettavan vähän. Mitäs meidän tällä kertaa on syytä illalta odottaa?

– Upeaa ja ammattimaista keikkaa tietysti. Yhdessä teidän kanssanne teemme illasta ikimuistoisen. Lisäksi odotamme teidän luonnollisesti juovan viinaa – ihan vain koska olette suomalaisia, Mats heittää hymyillen.

Suomen keikat bändi vetää yhdessä Latvialaisen Skyforgerin kanssa. Kuinkas tuttuja veikkoja he teille ovat?

– Tunnemme heidät melko hyvin, teimme kiertueen heidän kanssaan viime vuonna ja onhan heitä myös festareilla tullut tavattua. Mukavia kavereita ovat ja kyllähän he osaavat hienoja keikkoja soittaa, Mats toteaa.

Lopuksi kysyn vielä mikä saa aikuisen miehen jatkamaan bänditoimintaa vuodesta toiseen. Onhan tämäkin orkesteri ollut pystyssä jo toistakymmentä vuotta.

– Musiikki on iso osa elämääni. Rakastan ja tulen tekemään musiikkia niin kauan, kun henki minussa pihisee. Kai minussa myös on sellainen narsistinen puoli, joka haluaa vuosi vuodelta parantaa tekemistään ja soittaa isompia ja isompia keikkoja, Mats päättää.

Näillä eväillä, vai miten se oli. Ereb Altoria on mahdollista päästä näkemään ja kuulemaan Helsingin Bar Bäkkärillä tammikuun 19. päivä ja seuraavana päivänä Tampereen YO-talolla. Ei kannata missata.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Nattramn
KOTIPAIKKA
Gävle, Ruotsi

JÄSENET
Mats – laulu, basso, kitara, koskettimet
Ragnar – laulu, basso, kitara
Tord – Rummut
Mikael – basso, laulu


DISKOGRAFIA
By Honour 2008
The End 2010
Gastrike 2012
Fire Meets Ice 2013
Nattramn 2015
Blot-Ilt-Taut 2016
© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba   Kuvat: Ereb Altor
http://www.erebaltor.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1201 Palaa »