Thyrfing

Yli 20 vuoden kunnioitettavaan ikään ehtinyt ruotsalainen viikinki/black metal -yhtye Thyrfing saapuu tammikuussa keikoille Suomeen. Yhtyeen edellisestä Suomen-visiitistä on kolme vuotta ja yhtye hemmottelee Suomen metallikansaa nyt peräti kolmen keikan verran. Mukaan keikoille toiseksi pääesiintyjäksi liittyy harvakseltaan kotimaassa keikkaileva, mutta sitäkin kokeneempi Kalmah.

Imperiumi kyseli kummankin yhtyeen kuulumiset ennen minikiertuetta. Ensimmäiseen vastausvuoroon osui Thyrfing, josta meille jutusteli kitaristi ja perustajajäsen Patrik Lindgren.

On kulunut runsaat kolme vuotta siitä, kun olitte edellisen kerran Suomessa. Mikä piti teidät poissa niin kauan, mikä on teidän suosikkimuistonne Suomesta, ja mitä tiedätte tämänkertaisesta minikiertuekumppanistanne Kalmahista?

– En nyt niin tiedä, onko kolme vuotta pitkä aika, kun Thyrfingistä puhutaan… emme ole aktiivisesti rundaava yhtye, ja esiinnymme hyvin valikoidusti, ehkä noin kerran kuussa. Luonnollisestikaan emme siis soita Suomessa joka kuukausi, tai edes vuosi…, mutta ehkä meidän pitäisi?

– Saimme todella hyvän vastaanoton viime kerrallamme Suomessa, Helsingin Metalheim Festivalissa ja se – yhdessä täysin mielettömän keikan kanssa jonka soitimme Barathrumin kanssa, Kuopiossa 2003 (jotka on molemmat verhottu humalaiseen usvaan) – on minun suosikkimuistoni Suomesta, mitä Thyrfingiin tulee.

– Kalmahin olemme tavanneet lyhyesti muutamalla festivaalikeikalla ja noin, mutta emme ole koskaan kiertäneet yhdessä tai olleet muuten syvemmässä vuorovaikutuksessa tähän mennessä. Tiedämme toki että he ovat hyvin ammattitaitoisia ja suosittuja Suomessa, joten meidän todella pitää näyttää parasta osaamistamme, jos meinaamme näillä Suomen-keikoilla päästä heidän tasolleen.

 

Muutama vuosi on vierähtänyt myös viimeisimmästä albumistanne De Ödeslösa. Koska voimme odottaa uutta musiikkia Thyrfingiltä?

– En osaa sanoa sitä varmaksi. Pari viimeistä vuotta eivät ole olleet kovin tuotteliaita mitä uuteen musiikkiin tulee. Syyt ovat moninaiset, mutta eivät mitenkään mielenkiintoiset tai edes kertomisen arvoiset… Tietysti minulla aina on päässäni ideoita tulevalle albumille, ja olen varma että kyllä se levy sieltä tulee, kunhan meille on kertynyt tarpeeksi sellaista materiaalia, että se tekee oikeutta yhtyeelle ja nimelle.

Thyrfingillä ei ole ollut pysyvää kosketinsoittajaa viime vuosina. Miten se muuttaa livesoittoa ja vaikuttaako se tulevaan albumiin?

– Kyllä – me käytämme nykyisin livenä ennalta nauhoitettuja kiippareita… Näin se on ollut vuodesta 2013 lähtien, joten se ei ole mikään uutinen tai iso juttu. Mutta varmastihan joillakin on moista kohtaan protestoitavaa. Monet metalliyhtyeet vuonna 2016 esiintyvät taustanauhoja apuna käyttäen, oli se sitten introa, outroa, kuoroja, efektejä tai muuta sellaista … mihin kohtaan siinä pitäisi vetää raja? Onko mallintava vahvistin ok? Onko se ok, että laulussa käytetään kaikua? Minun nähdäkseni isossa kuvassa se on esityksen kokonaiskokemus joka on lopulta tärkeä, eikä se, miten se teknisesti ja käytännössä saavutetaan. Seuraavalla albumilla näemme, miten me se sinne tehdään, meillä on monia mahdollisia optioita ja ideoita.

Musiikkianne voidaan pitää melko monimutkaisena, ja siinä on paljon instrumentaatiota. Kuinka vaikeata on saada aikaiseksi kappaleeseen juuri oikea sovitus?

– Kyllä biisinkirjoittaminen on vaikeaa … ja niin sen pitääkin olla. Itse asiassa meillä ei ole siihen mitään tiettyä rutiinia tai kaavaa … se voidaan tehdä monilla eri tavoilla. Jotkut laulut syntyvät treeneissä jammaillen … jotkut joku ”kirjoittaa päässään" hyräilyvalmiiksi ja myöhemmin taltioi. Jotkut kappaleista saatetaan tehdä kaikkia soittimia ja sovitusta myöten valmiiksi sekvensseriohjelmassa … ja kaikkea siltä väliltä. Tavallisesti yritämme kuitenkin saada kappaleesta täydellisen vision valmiiksi ennen studioon menemistä, vaikka asiat ja yksityiskohdat saattavat muuttua jopa vielä siinäkin kohdassa.

Missä saatte inspiraation musiikkiinne?

– Kaikki musiikki ja musikaaliset ideat joista nautimme, joita kuulemme ja pidämme mielenkiintoisena, ovat inspiraation lähteitä … niiden musiikillinen tyyli saattaa olla mitä tahansa, mutta yleensä inspikset tulevat rockista ja metallista. Niin yksinkertaista se on.

Thyrfingin sanoituksissa on muinaisten pakanallisten aikojen tuntu, ja kappaleiden teemat ovat ajattomia, mutta kuitenkin jonkin verran elämän pimeämmältä puolelta. Kuinka pimeää aikaa me nyt elämme?

– Se on hyvä kysymys. Ruotsissa(kin) on sanonta, jonka mukaan "kaikki oli ennen paremmin". Tiedän, että monet uskovat pimeiden aikojen olevan edessä, ja että päivien loppu on lähellä … mutta eikös se ole ollut näin aina?

– Ainoa asia, mistä ole varma on se, että informaatio käy kimppuumme päivittäin sellaisessa mittakaavassa ettei sitä ole aikaisemmin koettu. Se tarkoittaa varmasti, että ihmiset ovat helpompia manipuloida, informaation jakajan agendan mukaan (minun mielestäni jokaisella joka välittää informaatiota, on agenda – hyvä tai huono). Luulenpa, että se ikuisuuskysymys jää edelleen vastaamatta, olivatko asiat ennen ”paremmin” vai ”huonommin”.

Tammikuun keikkojen jälkeen palaatte Suomeen melko pian. Teillä on toukokuussa ”Finnkampen”, jossa esiinnytte yhdessä mahtavan Moonsorrow'n kanssa. Millä supervoimilla Thyrfing lähtee voittamaan tämän eeppisen pakanallisen taistelun?

– "Taistelunpa" hyvinkin … heh. Onhan se hiukan kornisti markkinoitu, mutta voin vakuuttaa, että se on ihan keikan järjestäjän keksintö. Ainahan Ruotsin ja Suomen välillä on hegemoniataistelu (tavallisesti hyvällä määrällä huumoria) … joten sitähän se aina on, kun naapurit; bändimme tai joukkueemme kohtaavat . Vakavasti puhuen toki, Moonsorrow on loistava yhtye ja hienoa väkeä, joten toivomme heille vain parasta. Mutta tottahan he meidän kanssamme soitettuaan saavat mennä nuolemaan haavojaan!!

Nem Agency & Imperiumi proudly present:
Thyrfing (SWE), Kalmah & Vorna
12.-14.1.2017
Tampere-Turku-Helsinki

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

De Ödeslösa
KOTIPAIKKA
Tukholma, Ruotsi

JÄSENET
Jens Rydén - laulu
Patrik Lindgren - kitara
Fredrik Hernborg - kitara
Joakim Kristensson - basso
Dennis Ekdahl - rummut


DISKOGRAFIA
Solen svartnar (demo) 1995
Hednaland (demo) 1996
Thyrfing 1998
Valdr Galga 1999
Hednaland (kokoelma) 1999
Urkraft 2000
Vansinnesvisor 2002
Farsotstider 2005
Hels Vite 2008
De Ödeslösa 2013
© Imperiumi MMVII. Teksti: Henry Lunabba / Mape Ollila   Kuvat: Thyrfing, NEM Agency
http://www.facebook.com/pages/Thyrfing/57412784555 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1742 Palaa »