As Lions

Jos mietit hetkeksi tulevaisuutta kymmenen vuotta eteenpäin, mitä vuosi 2016 saattaisi tuoda mieleesi? Vuoden, jolloin Donald Trump äänestettiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi? Nico Rosbergin voittamassa ensimmäisen maailmanmestaruuden Formula 1 -sarjassa? Kenties Köyliön liittämisen Säkylään kuntaliitoksissa? Itse olen sen verran voimakkaasti putkinäköinen monista asioista piittaamaton kuljeksija, etten usko minkään edellä mainituista asioista hetkauttavan minua. Sen sijaan voisin hyvinkin kuvitella muistavani vuoden 2016 siitä, kun löysin brittibändi As Lionsin.

As Lions muodostui vuotta aiemmin Lontoossa. Keulakuva Austin Dickinson tunnetaan paitsi Bruce Dickinsonin poikana, myös vajaan vuosikymmenen ajan vaikuttaneesta metalcore-bändi Rise To Remainistä. Bändin yhden studiokiekon ja muutaman pienjulkaisun mittainen ura tuli tiensä päähän 2015, ja Dickinson jatkoi Conor O’Keefen ja Will Homerin kanssa yhteistä matkaa. Pian mukaan liittyivät Stefan Whiting ja Dave Fee, ja As Lions sai täyden miehistön. Yhtyeen keikkailu kotimaassaan alkoi tuottaa tulosta, lehdistöltä satoi kehuja ja fanikunta alkoi muodostua, ja nyt odotamme 20. tammikuuta 2017 ilmestyvää Selfish Age -debyyttiä. Esikois-EP Aftermath ilmestyi aikaisemmin syksyllä, ja sen kuultuani olin itsekin valmis nousemaan As Lions -nimiseen junaan.

Minulle tarjoutui tilaisuus kysyä Austin Dickinsonilta itseltään, kuinka hän kokee musiikin nykytilanteen, kuinka esikoislevy Selfish Age sai muotonsa, ja kuinka solisti itse suhtautuu asiaan, että sukupuussa isän roolia toimittaa Bruce Dickinson.
ISÄN JALANJÄLJILLÄ

Kello on Suomen aikaa 15:30. Tartun luuriin ja pienten teknisten ongelmien jälkeen langan toisessa päässä vastataan iloisella ja kohteliaalla brittiaksentilla. Nopean small talkin jälkeen alamme käydä läpi isäpapan vaikutusta nuoremman Dickinsonin uravalintaan, ja tuoko isän rooli metallimaailmassa jonkinlaisia lisäpaineita.

– Monet saattavat kuvitella sen tuovan tässä työssä lisäpaineita, mutta rehellisesti sanottuna itse en koe asiaa sillä tavoin. Loppujen lopuksi tässä on kyse tavallisesta isä-poika-suhteesta, vaikka isäni sattuukin olemaan solisti Iron Maidenissä. Pikemminkin monet saattavat seurata ja katsoa, kuinka vankasti seuraan isäni jalanjälkiä.

Paineiden sijaan Dickinson keskittyy bändikavereiden kanssa luomaan As Lionsista omanlaistaan luomusta. Totta kai isältä saadut neuvot ovat aina paikallaan. Dickinson jatkaa:

– Isältä saamani neuvot ja vinkit ovat totta kai kullan arvoisia. Mutta vaikka suvussa olisi minkälaisia muusikoita, haluan luoda omaa juttua, enkä seurata täysin samoja jälkiä musiikin suhteen.

Musiikkibisneksessä isä ja poika pyrkivätkin pitämään asiat hyvin pitkälti heidän välisinä unohtaen mitä muut mahtavat ajatella.

– Joskus sitä täytyy vain täysin jättää koko isä-poika-suhde huomiotta. On myös parempi pitää fokus omissa asioissa, eikä miettiä liikaa ylimääräistä tai mitä muut mahtavat ajatella, Dickinson lisää.

Syntyessään musikaalisen perheeseen voi monesti elämänkaari olla ennalta määritelty. Austin Dickinson on kuitenkin saanut tehdä omia valintoja, vaikka musiikki onkin lopulta vienyt mukanaan. Siirrän keskustelun vokalistin ensiaskeliin kohti musiikkimaailmaa.

– Totta kai isäni asema on ollut iso tekijä uravalintaani. Sitä kautta musiikki on tullut elämääni jo lapsena. Tykkäsin soittaa rumpuja ja sitä kautta kiinnostukseni musiikkiin syventyi.

Rummut jäivät kuitenkin taka-alalle ja instrumentti vaihtui äänihuuliin ja mikrofoniin. Myöhemmin myös modernin ja raskaan musiikin vaikutteet tulivat kuvioihin mukaan.

– Killswitch Engage oli yksi isoimmista vaikuttajista ja syy, miksi raskas ja moderni metalli alkoi kiinnostamaan, jopa työuraksi asti. Englannista on 2000-luvulla tullut iso määrä metalcore-tyylisuunnan edustajia, joiden kuulemiselta en ole voinut välttyä. Rise To Remain sai vaikutteita niistä, ja totta kai As Lionsin materiaaliin on tuotu joitain juttuja noilta ajoilta.

Myös kaveripiirillä oli vaikutusta asiaan:

– Kaveripiirissä oli musiikkia kuuntelevaa porukkaa, se tietysti innosti myöskin yrittämään saada aikaiseksi omaa musiikkia. Olen erittäin kiitollinen, että asiat ovat lähteneet näille raiteille, leppoisalta vaikuttava britti tokaisee.

ITSEKKYYDEN AIKAKAUSI

As Lionsin ensimmäinen kokopitkä albumi, Selfish Age, ilmestyy 20. tammikuuta 2017. Jo kuultujen biisien lisäksi levyllä on hyvä määrä uutta materiaalia. Levy julkaistaan maailmanlaajuisesti Eleven Seven Music -levy-yhtiön kautta. Monelle kyseisen yhtiön äänitteistä ovatkin tuttuja tuottajat Kevin ja Kane Churko. Otankin seuraavaksi aiheeksi juuri Kane Churkon kanssa työskentelyn.

– Kane Churko on mahtava kaveri! Hän on hauska ja ammattilainen. Yhteistyö sujui kaikin puolin hyvin, ja asiaa helpotti Churkon nuori ikä ja olemus. Olimme selvästi samalla aaltopituudella ja se helpotti paljon. Churko liimasi kokonaisuutta kasaan ja saimme aikaan haluamaamme soundia.

Soundista puheen ollen, mistä koostuu As Lionsin soundi?

– Meidän musiikki ja soundi on loppujen lopuksi monien vaikutteiden summa. Kuulen siinä itse paljon Breaking Benjaminista ja Killswitch Engagesta ammennettuja ideoita. Selfish Agen soundi on jykevä ja moderni, juuri kuten haluttiin. Oikeastaan lopputuloksesta tuli monien asioiden summa, koska siellä kuuluu myös ripaus 30 Seconds To Marsia, Dickinson tuumaa.

Levy-yhtiö Eleven Seven Music tuntuu sopivan As Lionsille hyvin, ainakin mitä muiden bändien musiikkityyliin tulee:

– Tästä yhtiöstä löytyy paljon mahtavia bändejä. In Flames, Papa Roach, vaikka mitä. On ollut ilo päästä samaan porukkaan ja tutustumaan näiden bändien jäseniin paremmin. Etenkin In Flamesin jätkien kanssa on ollut mukavaa.

Selfish Agen sanoituksista miehellä on seuraavaa sanottavaa:

– Nimi Selfish Age (suom. itsekkyyden aikakausi) juontaa juurensa maailman nykytilanteesta. Kaikkialla yritetään mennä eteenpäin kovempaa ja kovempaa, terrorismi on viime vuosina lisääntynyt ja suuret onnettomuudet näkyvät mediassa koko ajan isoimmin. Ympärillä vallitseva levottomuus ja ihmisten itsekeskeisyys olivat jonkinlaisia mallinukkeja miettiessä levyn sanoituksia ja sanomaa. Asiat ovat menossa siihen, että ihmiskunta tuhoaa itse itsensä. Lopputuloksessa on myös pyritty siihen, että fanimme voisivat samaistua meidän sanomaan.

Rivien välistä voi lukea etenkin Dickinsonin itse seuraavan maailman menoa ja nykytilannetta.

– Kyllä vain. Seuraan uutisia ja haluan olla perillä maailman menosta. Terrorismista ja levottomuuksista uutisoidaan todella isosti, mutta niiden ei pidä antaa vaikuttaa liian paljon.


SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMA

Sosiaalisen median tuomat edut ja haitat puhuttavat. Osa suhtautuu positiivisesti sen antamiin mahdollisuuksiin markkinoinnin saralla, kun taas toisille Facebookin ja Instagramin logot aiheuttavat päänsärkyä. Olikin kiva kuulla, mitä Dickinson itse tuumailee digitaalisesta aikakaudesta.

– Minua sosiaalinen media ei liiemmin haittaa, ja olen enemmän sen tuomien hyötyjen kannalla. Esimerkiksi Facebook toimii hyvänä mainoskanavana, jolla tavoittaa fanit nopeasti, voi hoitaa vaikkapa kiertueella nopeastikin elävien aikataulujen tiedotukset ja muuta vastaavaa. Taidan itse ajatella enemmänkin, että olemme onnekkaita, kun pystymme tuomaan omaa juttuamme esille näitä kanavia pitkin, vaikka ei digitaalinen aikakausi pelkkää plussaa olekaan, sen vuoksi pelkillä äänitteillä ei enää tehdä rahaa menneiden vuosikymmenien tavoin.

Mainitsen Dickinsonille minun itse seuraavan bändien toimintaa juurikin Facebookin ja Instagramin välityksellä. Pääsemme tästä käsittelemään aihetta, kuinka aktiivisesti As Lions pyrkii seuraamaan faniensa kommentteja ja kysymyksiä. Ja kyllähän niitä seurataan, vaikka kaikkeen ei voidakaan reagoida:

– Seuraamme saamiamme kommentteja Facebookissa ja Instagramissa. Tätä kautta näkee samalla, mitä fanit itse ajattelevat, ja minkälaista palautetta musiikki on saanut. Kaikkeen olisi mukava reagoida takaisin, kiittää palautteesta ja sen sellaista, mutta valitettavasti se ei vain ole ajallisesti mahdollista.

TULEVAISUUS

Juttutuokioni Austin Dickinsonin kanssa on loppumassa. Ennen terveisiä suomalaisfaneille ja rauhaisan joulun toivotuksia otamme vielä pikaisen katsauksen tulevaisuuteen. Vuosi 2017 on debyyttilevyn ja festareiden värittämä:

– Debyyttilevyn julkaisuajankohtaa tässä tietysti odotellaan eniten. Meillä on levyn myötä keväällä muutamat festivaalikeikat Amerikassa, ja lisää konsertteja on tulossa.

Luonnollisesti myös Eurooppa ja Britannia kiinnostaa:

– Britannia on suosikkialuettani, joten tietysti kotikentällä olisi suurenmoista saada täysimittainen kiertue. Eurooppa on kesällä festariaikaa, ja niiden osalta on varmasti uutisia tulossa.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Selfish Age
KOTIPAIKKA
Lontoo, Englanti

JÄSENET
Austin Dickinson - laulu
Conor O'Keefe - kitara
Will Homer- kitara
Stefan Whiting - basso
Dave Fee- rummut


DISKOGRAFIA
Aftermath EP 2016
Selfish Age 2017
© Imperiumi MMVII. Teksti: Samuli Keskitalo   Kuvat: As Lions, Download Festival
http://www.aslionsband.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 967 Palaa »