Keikkaraportti: Angel Of Sodom ja Hammerhed, Semifinal, Helsinki 28.7.2016

Helsingin Semifinalissa nähtiin torstaina 28. heinäkuuta 2016 harvinaislaatuista herkkua, kun aggressiivista apokalyptista thrashmetallia soittava Angel Of Sodom soitti uransa toisen – ja tällä tietoa myös viimeisen – keikkansa.

Imperiumiin kirjoittavan, show-painiympyröistä ja kenties mainoksistakin paremmin tunnetun Michael ”StarBuck” Majalahden keulittama yhtye julkaisi ensimmäisen, Imperiumin kehuman albuminsa ”Divine Retribution” loppuvuodesta 2015 digitaalisena, minkä jälkeen levystä on ilmestynyt myös fyysinen versio. Sen julkaisi brasilialainen Marquee Records. Keikalle brassilafka ei onnistunut levyjä vielä toimittamaan, mutta yhtye lupaa toimittaa levyt niitä haluaville vaikka itse perille viemällä.

Semifinalin lauteet Mad Mad -tyylistä apokalyptista kuvastoa hyödyntävälle Angel Of Sodomille lämmitti helsinkiläinen pitkän linjan mättöorkesteri Hammerhed, joka olikin jo aloittanut partiomme paikalle saapuessa. Kovan näköisen mutta kohteliaan solistinsa Penan johdolla lämmittelijä ihmettelikin miksi Angel Of Sodom laittaa uransa pakettiin jo tässä vaiheessa, vaikka kyseessä on ilmiselvästikin pirun kova old school thrash -ryhmä. Syynähän on toki se, että Angel Of Sodomin biisintekijä ja kitaristi Eero Tertsunen muuttaa neljäksi vuodeksi Yhdysvaltoihin, minkä vuoksi yhtyeen live-aktiviteetit päättyvät ennen kuin oikeastaan ehtivät alkaakaan. Ura ei kuitenkaan taida tähän loppua, sillä keikan aikana Majalahti lupaili yhtyeen alkavan tekemään toista albumiaan aivan lähitulevaisuudessa.

Paikalla ei kovin paljoa väkeä ollut, mutta enemmän kuitenkin kuin yhtyeen debyyttikeikalla Lahdessa päivää aikaisemmin. Liekö harvalukuisuuteen syynä ollut kesäinen torstai-ilta jolloin ihmiset viihtyvät varmasti paremmin ulkona kuin hikisessä rokkiluolassa vai samaan aikaan Nosturissa möykännyt jenkkitykki Incantation, mutta ihan sama – Hammerhed veti pienellekin porukalle thrashin makuista asennemäiskettään antaumuksella, taidolla ja pieteetillä, ja muisti kiitti paikalle saapuneita kannatuksesta.

 

Angel Of Sodom puolestaan sai kuulijat – jos nämä eivät olleet jo valmiiksi harmistuksissaan yhtyen lopettamispäätöksestä – melkeinpä kiukkuisiksi siitä että liveaktiviteetit jäivät näin vähiin. Bändi nimittäin paitsi kuulostaa varsin pätevältä, myös näyttää lavalla paremmalta kuin moni suurempikin bändi. Sotamaalatut soittajat ja monitorien päällä komeilevat pääkallot ja maastoverkot luovat sopivasti tunnelmaa samalla todistaen että lavan koristelussa idea on tärkeämpi kuin kalliit rekvisiitat.

Bändi soitti noin tunnin ja sen aikana esikoislevynsä kaikki kappaleet. Nuori hämähäkkisorminen basisti Jonne Kytölä ilmeili ja repi instrumentistaan taukoamatta juoksutuksia, Tertsusen kitaransoitto oli merkillepantavan näppärää – vaikka mies taisi toiseksi viimeiseksi biisissä soitella sen verran ”perunoitakin” että basistin piti tulla ihan vierestä katsomaan mitä ihmettä ukko puuhaa. Rumpali Joonas Heikkinen ei myöskään ollut mikään turha ukko, vaan nopeutta ja voimaa annosteltiin sopivissa suhteissa.

Homman tähti oli – tietenkin – Majalahti, joka kovassa menossa kettingistä hitsatun mikkistandinsäkin katkaistessaan antoi itsestään todella vakuuttavan kuvan vainoharhaisena, maailman menosta tarpeekseen saaneena salaliittoteoreetikko-survivalistina. Kaikkia lavalta kuultuja poliittisia agendoja en menisi suurin surminenikaan allekirjoittamaan, mutta jätkä oli roolissaan – jos se nyt on rooli – todella uskottava. Osa varsin fyysiseksi yltyneestä suorituksesta oli varmasti näyttelyä tärisemisineen ja jonnekin kauas tyhjin silmin tuijottelemisineen, mutta Majalahti tuntuu tosissaan uskovan asiaansa. Olen nähnyt saman ukon kolmen muunkin bändin keulilla ja useita kertoja myös vapaapainikehässä, mutta en kertaakaan yhtä vakuuttavana rähisten.

Angel Of Sodomin keikka taltioitiin myös videolle muutamalla kameralla ja ilmeisesti siinä sivussa myös äänipöydästä nauhoitettiin, joten ehkäpä nyt pienen piirin spektaakkeliksi jäänyt show saadaan nähdä tulevaisuudessa uudestaan kuvatallenteena. Vaikka bändin nimi ei mitään sanoisikaan, suosittelen siihen viimeistään nyt voimakkaasti tutustumaan.

© Imperiumi MMVII. Teksti: Mape Ollila   Kuvat: Kari Helenius, Riitta Arokallio
http://www.angelofsodom.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1792 Palaa »